Μνήμες από το παρελθόν ξύπνησαν το πρωί της Παρασκευής με την ένοπλη ληστεία σε υποκατάστημα τράπεζας στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας. Δεν είναι τυχαίο ότι την προανάκριση ανέλαβε το «ελληνικό FBI» ενώ ενημέρωση για το περιστατικό έλαβε και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.
Αυτό καθώς ο τρόπος δράσης των δύο ενόπλων που εισέβαλαν στην τράπεζα παραπέμπε σε έμπειρους ποινικούς, ενώ είχαν στην κατοχή τους και βαρύ οπλισμό –κάποιο υποπολυβόλο όπως το MP5 ή κάποιο κοντόκανο πολεμικό τυφέκιο όπως το Kalashnikov-. Οι δράστες επέδειξαν χαρακτηριστική ψυχραιμία μένοντας για περισσότερα από 10 λεπτά στο υποκατάστημα, κρατώντας ομήρους υπαλλήλους και πελάτες μέχρι να ανοίξει η διευθύντρια το χρηματοκιβώτιο και στη συνέχεια έφυγαν με μοτοσικλέτα, μαζί με την υποστηρικτική ομάδα που είχε κι αυτή μοτοσικλέτα.
Όλα αυτά, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, δείχνουν άτομα με συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, που είχαν οργανώσει στη λεπτομέρεια του το κάθε βήμα τους, τόσο κατά την προσέγγιση στο στόχο, όσο και κατά την αποχώρηση, αλλά και μετά (βρέθηκαν καμένες δύο μοτοσικλέτες που χρησιμοποιήθηκαν από τους εμπλεκόμενους). Γι’ αυτό και η υπόθεση αξιολογήθηκε ως ιδιαίτερα σοβαρή από τους επιτελείς αξιωματικούς της ΕΛΑΣ που ζήτησαν να αναλάβει την έρευνα η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος.
Όπως έγινε γνωστό, η μία από τις δύο μηχανές που εντοπίστηκαν καμένες και χρησιμοποιήθηκαν για την ένοπλη ληστεία είναι κλεμμένη από την Αθήνα πριν από μερικές ημέρες, ενώ ανάλογο σενάριο εξετάζεται και για τη δεύτερη. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι δύο ένοπλοι που μπήκαν στο υποκατάστημα μιλούσαν καθαρά ελληνικά και φαίνεται πως είχαν και κάποιο σύστημα ενδοεπικοινωνίας.
Τέλος, χρήζει αναφοράς το γεγονός ότι και το ποσό που άρπαξαν είναι διόλου ευκαταφρόνητο –γίνεται λόγος για 200.000 ευρώ-, κάτι που έχουμε δει να συμβαίνει κατά το παρελθόν από ομάδες ποινικών που κινούνταν και στις παρυφές του ένοπλου αντάρτικου πόλεως.
Βίντεο ντοκουμέντο από τη διαφυγή και το προφίλ των ληστών
Οι δράστες, σύμφωνα με τα όσα έχουν καταθέσει οι μάρτυρες και αναφέρει το MegaQ
- Μιλούσαν καλά ελληνικά
- Ψύχραιμοι
- Φορούσαν μάσκες σιλικόνης, γάντια και περούκες.
- Είχαν σύστημα ενδοεπικοινωνίας.
- Είχαν κάνει κατόπτευση της περιοχής στις 3 Απριλίου.
Το MEGA φέρνει στη δημοσιότητα βίντεο ντοκουμέντο από τη διαφυγή των δραστών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δύο ληστές είχαν τοποθετήσει τη μηχανή παρκαρισμένη σε ένα σημείο όπου δεν υπήρχε κάμερα και στη συνέχεια διέφυγαν, όπως φαίνεται και στο βίντεο.