Φοράει στολή, χοροπηδά ανάμεσα στο πλήθος και λέει ότι δεν τον νοιάζει η πολιτική. Κι όμως, κατάφερε να γίνει το πιο αναπάντεχο πρόσωπο της διαμαρτυρίας στην Τουρκία. Ποιος είναι τελικά ο Χασάν Τασκάν, ο influencer που ντύθηκε Πίκατσου και συγκίνησε το πλήθος σε μια χώρα που βράζει;

Το σκηνικό θα μπορούσε να είναι βγαλμένο από κάποια ιαπωνική σειρά anime. Στην καρδιά μιας αντικυβερνητικής διαδήλωσης στην Αττάλεια, ανάμεσα σε πανό και συνθήματα, ένα τεράστιο φουσκωτό Πόκεμον χορεύει, γελά, τρέχει, τραβά βλέμματα. Και ο κόσμος ξεσπά σε αυθόρμητα χειροκροτήματα.

Πίσω από το κοστούμι του Πίκατσου κρύβεται ένας 21χρονος φοιτητής και influencer, ο Χασάν Τασκάν. Με περισσότερους από 120.000 ακόλουθους στο Instagram και αδυναμία στα cosplay, δεν είναι η πρώτη φορά που φοράει στολή στους δρόμους. Αλλά είναι η πρώτη φορά που, χωρίς να το καταλάβει, έγινε σύμβολο.

Από το χιούμορ στην ελπίδα

«Δεν πήγα εκεί για να κάνω πολιτική», είπε στην εφημερίδα Der Spiegel. «Ήθελα απλώς να ελαφρύνω την ατμόσφαιρα, να κάνω τον κόσμο να γελάσει. Όλοι ήταν πιεσμένοι, αγχωμένοι. Σκέφτηκα ότι ο Πίκατσου θα μπορούσε να βοηθήσει».

Κι όμως, αυτό το «χαριτωμένο» Pokémon, που ο ίδιος επέλεξε για τη δημοφιλία του, κατάφερε να γίνει κάτι πολύ παραπάνω. Από viral μασκότ σε αφίσες, memes και εικονογραφήσεις που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου: Πίκατσου να κρατά την τουρκική σημαία. Πίκατσου με τη λεζάντα «Σε ψήφισα, Πίκατσου». Πίκατσου μπροστά στην τουρκική πρεσβεία στο Παρίσι.

Ένας απολίτικος που είπε τα πιο πολιτικά λόγια

Ο Τασκάν επιμένει πως δεν ασχολείται με την πολιτική. Κι όμως, τα λόγια του είναι πιο δυνατά από πολλά συνθήματα:

«Εύχομαι για μια Τουρκία όπου όλοι οι νέοι θα ζουν ευτυχισμένοι. Μια Τουρκία όπου όλοι θα έχουν την ελευθερία να εκφράζουν τις ιδέες τους».

Στη χώρα που μετρά πάνω από 2.000 συλλήψεις διαδηλωτών μέσα σε λίγες μέρες –ανάμεσά τους και πολλοί νέοι– τέτοιες δηλώσεις είναι από μόνες τους πράξεις θάρρους.

Ο ίδιος παρακολουθούσε τις διαδηλώσεις από μακριά, χωρίς πρόθεση να συμμετάσχει. Όμως, όπως λέει, όταν είδε τους φίλους του να λυγίζουν από το άγχος, ένιωσε ότι έπρεπε να κάνει κάτι. Στην όγδοη μέρα των κινητοποιήσεων, φόρεσε τη στολή, πήγε στην Αττάλεια και μπήκε στο πλήθος. «Δεν κρατούσα πανό. Δεν φώναζα τίποτα. Απλώς περπάτησα μέσα στον κόσμο».

«Ένα Pokémon στην καρδιά της Τουρκίας»

Η εμφάνισή του προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Ορισμένοι χρήστες στα social media τον κατηγόρησαν ότι αποπροσανατόλισε το μήνυμα των διαδηλώσεων. Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ πήγαν ένα βήμα παραπέρα: τον παρουσίασαν ως εργαλείο «ψυχολογικού πολέμου» και υπονόησαν σύνδεση με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο Τασκάν, όμως, δεν απαντά στις επιθέσεις. Αντί γι’ αυτό, ανεβάζει βίντεο με τον Πίκατσου, δηλώνοντας πως δεν έχει βγει από το σπίτι του εδώ και μέρες, παρά μόνο για οικογενειακές επισκέψεις. Το όλο κλίμα τον έχει τρομάξει. «Είναι άσχημα και θλιβερά», λέει. «Αλλά συνεχίζω να εύχομαι για μια ελεύθερη Τουρκία».

Ο Πίκατσου που έγινε καθρέφτης μιας γενιάς

Σε μια Τουρκία όπου η ελευθερία του λόγου δοκιμάζεται, όπου ένας δήμαρχος καταλήγει φυλακή για πολιτικούς λόγους, όπου η κοινωνία βράζει, ένας νεαρός με στολή Πόκεμον κατάφερε να εκφράσει κάτι που δεν χωράει σε λέξεις. Την ανάγκη για ανάσα. Για ελπίδα. Για ένα χαμόγελο.

Και μπορεί να μην το σχεδίασε, μπορεί να μην το επιδίωξε, αλλά ο Hasan Taşkan έγινε κάτι σπάνιο: η εικόνα μιας γενιάς που δεν φοβάται να μιλήσει – ακόμα κι όταν το κάνει χωρίς να πει τίποτα.