Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 4ου Reputation Pharma, του μοναδικού Συνεδρίου για τη φήμη και την εικόνα στον φαρμακευτικό κλάδο, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Απριλίου. Την επιτυχία επιβεβαιώνουν οι συμμετοχές, ο πλούτος των απόψεων που κατατέθηκαν, αλλά και το γεγονός ότι ο κλάδος εκπροσωπήθηκε σε υψηλό επίπεδο στις εργασίες του Συνεδρίου, το οποίο διοργανώνουν η εταιρεία επικοινωνίας Reputation Unique και το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας.

Ο σκοπός και η στόχευση της φετινής διοργάνωσης, όπως αντανακλά ο τίτλος “Transforming Karma”, προσέλκυσε εξ αρχής το ενδιαφέρον των συνέδρων, καθώς η φήμη για τις εταιρείες του κλάδου είναι ένα μετρήσιμος δείκτης και σημαντικός παράγοντας επιτυχίας στην αγορά, ο οποίος εκδηλώνει τη δυναμική του, αλλά δεν είναι στατικός, «διεκδικείται» καθημερινά και εξελίσσεται διαρκώς.
Σε αυτή την οπτική εστίασε ο Μάνος Σιφονιός, Διευθύνων Σύμβουλος της Reputation Unique ανοίγοντας εκ μέρους των διοργανωτών τις εργασίες του συνεδρίου.

Στ. Καλαφάτης: Ικανοποίηση για τις επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας

REPUTATION PHARMA 2025

Χαιρετισμό κατά την έναρξη απηύθυνε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος αναφέρθηκε στη θετική εξέλιξη του οικοσυστήματος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Τόνισε επίσης ότι η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν πυλώνες για την περαιτέρω εξέλιξη και υπογράμμισε την υποστήριξη και δέσμευση της κυβέρνησης στο σύστημα της Δημόσιας Υγείας. «Ογδόντα νοσοκομεία και 156 κέντρα υγείας αναβαθμίστηκαν, κάτι που δείχνει την υποστήριξη προς το σύστημα δημόσιας υγείας», συμπλήρωσε ο κ. Καλαφάτης, επισημαίνοντας ότι το 50% των ογκολογικών φαρμάκων της Ευρώπης παράγονται στην Ελλάδα, ενώ συνολικά η χώρα μας κατέχει το 10% της πανευρωπαϊκής παραγωγής. Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στις νέες επενδύσεις σε εργοστάσια και ερευνητικά κέντρα οι οποίες υλοποιούνται, και σημείωσε τον στόχο της κυβέρνησης η ελληνική φαρμακοβιομηχανία να πρωταγωνιστήσει διεθνώς.

Έρευνες Φήμης με σημαντικά ευρήματα

Το Α’ Μέρος του Reputation Pharma κατέλαβε η παρουσίαση ερευνών σχετικών με τη φήμη του pharma industry, με ευρήματα που αφορούν την εικόνα του όπως την αντιλαμβάνονται τα στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας, τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης με αρμοδιότητα το Φάρμακο, η ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και το ευρύ κοινό.

Ειδικότερα, παρουσιάστηκαν διαχρονικά συμπεράσματα των ερευνών IMAR που ξεκινώντας από το 2010 πραγματοποιούνται ανά διετία μετρώντας την εικόνα του κλάδου στους stakeholders, στοιχεία αξιολόγησης φήμης της φαρμακοβιομηχανίας και των εταιρειών ξεχωριστά. Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν επίσης αδημοσίευτα στοιχεία της έρευνας IMAR 2024, τα οποία αποκαλύπτουν ότι οι ιατροί, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και οι Σύλλογοι Ασθενών επηρεάζουν περισσότερο τη φήμη των εταιρειών και του κλάδου.

Στοιχεία αξιολόγησης των δημόσιων φορέων του κλάδου Υγείας περιελάμβανε η δεύτερη έρευνα που παρουσιάστηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Reputation Unique, Μάνο Σιφονιό, και στην οποία πήραν μέρος οι επικεφαλής των φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Η παράθεση ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων φώτισε τα θετικά σημεία και τις ελλείψεις της συνεργασίας που έχουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις με τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας και με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ενώ μεταξύ των αποτελεσμάτων της έρευνας ενδιαφέρον είχε η… αυτοβαθμολόγηση της φήμης του κλάδου, η σχέση της με τις πωλήσεις, η ανάδειξη των βασικών χαρακτηριστικών ηγεσίας στο επιχειρείν. Από τις απαντήσεις των επικεφαλής των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, προέκυψαν επίσης οι βραβεύσεις εταιρειών και προσωπικοτήτων που έλαβαν χώρα στο τέλος του Συνεδρίου.

Μία ακόμη πρωτότυπη έρευνα που πραγματοποίησε η Reputation Unique και παρουσίασε στο Συνέδριο, είχε στόχο να μετρήσει και να αποτυπώσει την εικόνα που έχουν για τους φορείς της Πολιτείας τα στελέχη που εργάζονται στη φαρμακοβιομηχανία, αυτοί δηλαδή που έχουν την πιο άμεση και στενή επαφή με τους συγκεκριμένους φορείς. Στα γενικά συμπεράσματα, που παρουσίασε ο Χρήστος Πραμαντιώτης, Project Manager της Reputation Unique, καταγράφηκαν η έλλειψη εξωστρέφειας των φορέων της Πολιτείας, η αργή λήψη αποφάσεων, οι γραφειοκρατικές δομές, η ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό των διαδικασιών, αλλά και η υποστελέχωση των οργανισμών, όπως και η διάθεση αλληλοκατανόησης και καλύτερης συνεργασίας.

Ένα διαφορετικό πεδίο της εικόνας του φαρμακευτικού κλάδου, αυτό που αφορά την εικόνα που έχει το ευρύ κοινό στη χώρα μας, ήταν το αντικείμενο της έρευνας της MRB, που παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Μαύρος. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ευρήματα δείχνουν χαμηλότερη εκτίμηση εκ μέρους των πολιτών. Ο ίδιος τόνισε ότι οι εταιρείες πρέπει να γίνουν «εταιρικοί συμπολίτες», να εμπλακούν στην κοινωνία και να στηρίζουν κάποιον πυλώνα της με όλες τους τις δυνάμεις, ενώ σημείωσε ότι «συνολικά η εμπιστοσύνη των Ελλήνων προς τους θεσμούς και οργανισμούς από τον Δεκέμβριο του 2023 και μετά έχει αρχίσει να μειώνεται. Υπάρχει ένα βαρύ κλίμα δηλαδή που επηρεάζει και τον κλάδο γενικά». Ο κ. Μαύρος τόνισε ότι οι πολίτες σήμερα κινούνται όχι με βάση την πειθώ, αλλά με βάση την εμπιστοσύνη.

Αναφορικά με τη φήμη, οι πολίτες σε βαθμό άνω του 70% θεωρούν ότι αυτή επηρεάζει την προτίμησή τους σε επιλογή φαρμάκων, ενώ όσον αφορά την εμπιστοσύνη προς τους κλάδους, οι ερωτηθέντες εμπιστεύονται κατά σειρά: τα φαρμακεία, τους ιατρούς, τα σούπερ μάρκετ, τις εταιρείες τροφίμων, τις φαρμακευτικές, τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών και οριακά το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αντίστοιχα έλλειψη εμπιστοσύνης διακρίνεται για τις ασφαλιστικές εταιρείες, τις εταιρείες ενέργειας, τις τράπεζες, αλλά και το Υπουργείο Υγείας.

Με την παρουσίαση των πιο σημαντικών στοιχείων από διεθνείς έρευνες φήμης για τον φαρμακευτικό κλάδο, έκλεισε το Α’ Μέρος του Reputation Pharma, για να ακολουθήσουν τα επιμέρους τραπέζια συζήτησης, με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις όχι μόνο επί των θεμάτων των ερευνών που παρουσιάσθηκαν αλλά και επί θεμάτων πολιτικής, οικονομίας, καθώς και στρατηγικής επικοινωνίας.

Οι θεσμικοί φορείς της φαρμακοβιομηχανίας σχολιάζουν

Με βιντεοσκοπημένα μηνύματα απευθύνθηκαν στους συνέδρους επικεφαλής των θεσμικών φορέων της φαρμακοβιομηχανίας, που δεν κατάφερνα να παρευρίσκονται στο συνέδριο αυτοπροσώπως, καθώς και η πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών.

Η Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, Πρόεδρος του PhARMA Innovation Forum – PIF ανέφερε ότι «με λύπη βλέπουμε να έχει ξεχαστεί η υπερπροσπάθεια που έκαναν οι φαρμακευτικές στην περίοδο της πανδημίας. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει από τις φθηνότερες τιμές και από τις μεγαλύτερες επιστροφές (rebate)». Η κ. Μπαρμπετάκη τόνισε ότι οι φαρμακοβιομηχανίες δεν είναι αρκετά εξωστρεφείς σήμερα για να αναγνωριστεί το πολλαπλασιαστικό όφελος για την κοινωνία.

Ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος – ΣΦΕΕ, ανέφερε ότι δεν είναι ικανοποιητικό το γεγονός ότι η φήμη των εταιρειών μπαίνει σε μια καθοδική πορεία, στην οποία σημαντικό ρόλο παίζει η μειωμένη εξωστρέφεια του κλάδου.

Ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας – ΠΕΦ, επισήμανε από την πλευρά του ότι η επένδυση στην εταιρική φήμη αποτελεί θεμελιώδη προτεραιότητα, επηρεάζει άμεσα την αντίληψη των πολιτών για το φάρμακο και τις φαρμακοβιομηχανίες και βεβαίως έχει και οικονομικές επιπτώσεις. Το ελληνικό φάρμακο έχει αναγνωριστεί στη συνείδηση του κοινού ως παράγοντας ασφάλειας και ανάπτυξης, υπογράμμισε ο κ. Τρύφων.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, Βασιλική Βακουφτσή, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της τόνισε ότι η φαρμακοβιομηχανία καλείται να είναι αφοσιωμένη στην αξία της ανθρώπινης ζωής και ότι είναι σημαντικό θα υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των εταιρειών και των ενώσεων ασθενών.

Τραπέζι 1 – Έλλειψη εξωστρέφειας

REPUTATION PHARMA 2025

Τα ευρήματα και τα συμπεράσματα των ερευνών σχολίασαν οι καλεσμένοι του πρώτου πάνελ, το οποίο συντόνισε ο Σταμάτης Ζαχαρός, δημοσιογράφος ΟΝΕ TV και DailyPost.

Ο κ. Γιάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Διευθυντής PIF, χαρακτήρισε δυσάρεστο το γεγονός ότι η εμπιστοσύνη που κερδήθηκε στη διάρκεια της πανδημίας δεν διατηρήθηκε. Αλλά όπως είπε αυτό θα πρέπει να συνδεθεί και με άλλα γεγονότα στην ελληνική κοινωνία, όπως η οικονομική δυσπραγία. «Πρέπει να μας απασχολήσει το γεγονός ότι οι φήμη επηρεάζει τις πωλήσεις» είπε, ενώ τόνισε ότι προκαλεί προβληματισμό το γεγονός πως δεν υπάρχει αρκετή εξωστρέφεια.

Ο κ. Βασίλης Πενταφράγκας, Εντεταλμένος Σύμβουλος ΠΕΦ, επισήμανε ότι «υπάρχει ένα συγκεκριμένο ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο ορίζει την επικοινωνία του κλάδου με σεβασμό προς φορείς, επαγγελματίες, κοινωνία και κλάδο». Πρόσθεσε ότι η επικοινωνία του κλάδου θα πρέπει να γίνεται με μηνύματα που αγγίζουν το κοινό, ενώ υπογράμμισε ότι αν το κοινό είχε αντιληφθεί ότι το 50% της φαρμακευτικές περίθαλψης καλύπτεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες, η γνώμη του θα ήταν διαφορετική. «Έχουμε τις χαμηλότερες τιμές σε ευρωπαϊκό επίπεδο και χρηματοδοτούμε το 50% της φαρμακευτικής δαπάνης» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κυριάκος Σουλιώτης, επικεφαλής του Ινστιτούτου Πολιτικής Υγείας, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας και Κοσμήτωρ της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, τόνισε ότι «το φάρμακο είναι ένα προϊόν το οποίο ο τελικός καταναλωτής δεν μπορεί να το κρίνει. Αυτό καθιστά αδύνατο να δημιουργηθούν σχέσεις ζωής και εμπιστοσύνης με το προϊόν. Ο πολίτης εμπιστεύεται έτσι περισσότερο τον φαρμακοποιό του». Η φήμη, σημείωσε ο κ. Σουλιώτης, δεν είναι μια: είναι άλλη για το γενικό κοινό, άλλη για τον γιατρό και άλλη για τον φαρμακοποιό. «Έτσι είναι πολύ δύσκολο να χτίσεις φήμη σε ένα τοπίο αυστηρών περιορισμών και απαγορεύσεων που ισχύουν σήμερα. Έχουμε διαφορετικά κοινά που απαιτούν διαφορετικές προσεγγίσεις».

Ο κ. Μιχάλης Χειμώνας, Γενικός Διευθυντής ΣΦΕΕ, τόνισε ότι ο Έλληνας έχει πολύ καλή γνώμη για το φάρμακό του αλλά δεν έχει καλή γνώμη για τη φαρμακοβιομηχανία και αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχει άμεση επαφή με την εταιρεία. «Έχει με τον φαρμακοποιό του αλλά όχι με τη βιομηχανία. Στην Ελλάδα έχουμε τα πιο φθηνά φάρμακα και ως κλάδος δεν το επικοινωνήσαμε όπως αντίστοιχα έκαναν άλλοι κλάδοι για τα προϊόντα τους».

Τραπέζι 2 – Η βιομηχανία αξιολογεί τους φορείς

REPUTATION PHARMA 2025

Το δεύτερο πάνελ με τίτλο «Stakeholders και Φαρμακοβιομηχανία: Ο εύκολος στόχος;», το οποίο συντόνισε η δημοσιογράφος Ανθή Αγγελοπούλου (εφ. Ναυτεμπορική), έφερε στο ίδιο τραπέζι συζήτησης εκπροσώπους δημόσιων φορέων, φαρμακοποιών, ιατρών, ασθενών, και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

«Το τι μαθαίνει ο κόσμος για τις φαρμακοβιομηχανίες εξαρτάται από τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς. Αν ο πολίτης δεν μπορεί να βρει το φάρμακό του αυτό επηρεάζει και τη φήμη της εταιρίας» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, ο οποίος ανέφερε ότι θα πρέπει να βρεθούν λύσεις όσον αφορά τις ελλείψεις και τις επιλεκτικές διανομές φαρμάκων σε συγκεκριμένα φαρμακεία.

Η κα Νάντια Γκογκοζώτου, ΜΕ Πρόεδρος ΕΟΠΠΥ και Πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων επισήμανε ότι το φάρμακο δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλα προϊόντα, όπως τα τρόφιμα. Στο μυαλό του πολίτη είναι το αναγκαίο κακό που πρέπει να παίρνει πάντα. «Προσπαθούμε να δώσουμε στον ασθενή το φάρμακό του στο χαμηλότερο δυνατό κόστος για να μείνουν χρήματα ώστε να καλύψουμε το κόστος νέων και ακριβών φαρμάκων», εξήγησε η ίδια.

«Μετά την πανδημία βλέπουμε ένα παράδοξο φαινόμενο, μια επίθεση προς την επιστήμη και ειδικά από μία χώρα που είναι πρωτοπόρος στην επιστήμη», σημείωσε αναφερόμενος στις ΗΠΑ ο κ. Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης και Ερευνητής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας ΙΤΕ. Υπογράμμισε ότι η φαρμακοβιομηχανία μαζί με τους συνεργάτες της θα πρέπει να επιστρέψει στην επαφή της με το κοινό και τους πολίτες. «Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό αλλά είναι και προϊόν και δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Ο ασθενής δυστυχώς δεν είναι ενημερωμένος για το πώς δημιουργείται ένα φάρμακο. Τι επενδύσεις χρειάζονται και πόσα χρήματα και πώς αυτό επηρεάζει την τιμή. Η φαρμακοβιομηχανία πρέπει να επενδύσει στην ενημέρωση των πολιτών, νωρίς, από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού σχολείου για το τι σημαίνει ανάπτυξη φαρμάκων».

Η κα Καίτη Θεοχάρη, μέλος Δ.Σ. της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί η σχέση των εταιρειών με τις Ενώσεις Ασθενών. «Εφαρμόζονται καλές πρακτικές, πιο ανθρωποκεντρικές, αλλά και πάλι είμαστε πίσω σε σχέση με το εξωτερικό. Υπάρχει ένα κενό όσον αφορά την ασθενοκεντρική προσέγγιση του συστήματος και η φαρμακοβιομηχανία μπορεί να βοηθήσει σε αυτό με τα νέα ψηφιακά εργαλεία που έχουμε».

Ο κ. Λευτέρης Θηραίος, πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών και Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης του ΟΔΙΠΥ έκανε λόγο για μια ασύμμετρη πληροφόρηση στην οποία εκτίθεται το κοινό. «Ένα μεγάλο μέρος της δαπάνης καλύπτεται από τις φαρμακοβιομηχανίες προς όφελος των ασθενών, κάτι το οποίο δεν είναι αναγνωρίσιμο από τους ασθενείς. Μέσα από τα social media δημιουργείται επίσης μια αρνητική εικόνα για τις φαρμακοβιομηχανίες κάτι που συμβάλλει σε αυτή την ασύμμετρη πληροφόρηση».

Για τον ΕΟΦ οι φαρμακοβιομηχανίες είναι συνεργάτες, δεν είναι αντίπαλοι, υπογράμμισε ο κ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, ο οποίος σημείωσε ότι υπάρχει παραπληροφόρηση όσον αφορά τις φαρμακοβιομηχανίες. «Σε αυτό θα μπορούσε να παίξει ρόλο ο ΕΟΦ ο οποίος θα μπορούσε να μεταφέρει το κύρος των εταιρειών στο ευρύ κοινό».

Τραπέζι 3 – Καλές πρακτικές άλλων κλάδων

REPUTATION PHARMA 2025

Καλές πρακτικές άλλων κλάδων του επιχειρείν που δημιουργούν απόθεμα φήμης, εξετάσθηκαν στο τρίτο πάνελ του Συνεδρίου, που συντόνισε η δημοσιογράφος Βάννα Κεκάτου (Healthview.gr/ΕΡΤ).

Η κα Φιλιώ Λαναρά, Communications Director της METLEN ENERGY & METALS τόνισε ότι στη METLEN, η γενική διεύθυνση επικοινωνίας συμμετέχει στον σχεδιασμό κάθε δράσης από την αρχική φάση, για να έχει πλήρη αντίληψη των στόχων. Γι’ αυτό και η επικοινωνία για τη METLEN δεν είναι μονοδιάστατη. «Προτεραιότητά μας είναι να εντοπίζουμε πάντα τα διαφορετικά κοινά μας, καθώς ποτέ δεν είναι μόνο ένα. Εργαζόμαστε ώστε να προσεγγίσουμε κάθε ένα από αυτά διαφορετικά, με διαφορετικά αντίστοιχα εργαλεία και μέσα, αλλά με το ίδιο πάντα μήνυμα, το οποίο επιδιώκουμε να είναι απλό -όχι απλοϊκό- και σαφές», σημείωσε η κ. Λαναρά.

Ο κ. Τάσος Συκάκης, Senior Manager External Affairs της Philip Morris International, ανέφερε ότι στην Παπαστράτος, η οποία αποτελεί μέλος του ομίλου Philip Morris, «γίνεται μια προσπάθεια να δουλέψουμε σε project που δεν είναι re-active αλλά pro-active. Λειτουργούμε και προωθούμε δράσεις σε τομείς που αποτελούν πυλώνες για τις σύγχρονες δημοκρατίες: το περιβάλλον, τα δικαιώματα, η ισότητα». Ανέφερε μάλιστα το παράδειγμα της καμπάνιας που προέτρεπε τους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν στις πρόσφατες ευρωεκλογές, για να αποφευχθεί η ενίσχυση των άκρων. «Η συμβουλή που θα ήθελα να δώσω στις φαρμακοβιομηχανίες είναι να δοκιμάσουν την επικοινωνία εκτός του πλαισίου δράσης που είχαν μέχρι τώρα».

Ο κ. Γιώργος Τσαπρούνης, Chief Communication Officer του Aktor Group αναφέρθηκε στο παράδειγμα του πρόσφατου προγράμματος υποτροφιών που δημιούργησε ο όμιλος Aktor, «Θέλουμε να φτιάξουμε ένα φυτώριο νέων στελεχών στην εταιρεία και να αλλάξουμε τον τρόπο που προσλαμβάνουμε στελέχη».

Τραπέζι 4 – Κερδίζοντας σε Φήμη από την Καινοτομία, τις Επενδύσεις, την ΕΚΕ

REPUTATION PHARMA 2025

Σε ποιο βαθμό η καινοτομία, οι επενδύσεις, η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη προσδίδουν Φήμη σε μια εταιρεία; Το ερώτημα απασχόλησε το 4ο πάνελ συζήτησης, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Παπαχλιμίντζος (Παραπολιτικά / ΕΡΤ).

Η DEMO εφαρμόζει αυτή τη στιγμή το πιο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα στην Ελλάδα ύψους 356 εκατομμυρίων ευρώ, και επιλέγει να προβάλει μεταξύ άλλον την καινοτομία σε όλες τις διαστάσεις των επενδύσεών της, υπογράμμισε ο κ. Δημήτρης Δέμος, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Τα τελευταία δέκα χρόνια η φαρμακοβιομηχανία ακούγεται πολύ λόγω επενδύσεων, θέσεων εργασίας, καινοτομίας κτλ. Δεν ξέρω αν αυτό το αφήγημα θα συνεχίσει να έλκει το κοινό και το ερώτημα είναι αν θα πρέπει να αλλάξουμε τον προσανατολισμό της επικοινωνιακής μας στρατηγικής. Για παράδειγμα οι μισθοί στην φαρμακοβιομηχανία είναι 40% υψηλότεροι από άλλους κλάδους αλλά κανένας υπεύθυνος επικοινωνίας του χώρου μας δεν το πρόβαλε».

Το ιδιαίτερα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων που έχει η ΒΙΑΝΕΞ την υποχρεώνει να κάνει επικοινωνία με στόχο διαφορετικά κοινά, ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνος Παναγούλιας, αντιπρόεδρος της εταιρείας, που σημείωσε επίσης ότι «Είμαστε από τους μεγάλους εργοδότες της χώρας και έχουμε μεγάλο αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία. Άρα η επικοινωνιακή μας στρατηγική είναι προς όλες τις κατευθύνσεις». Όσον αφορά την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ο κ. Παναγούλιας υπογράμμισε το χαμηλό προφίλ που κρατά η εταιρεία, ενώ ανέφερε ότι οι σχετικές δράσεις περνούν κυρίως μέσω του Ιδρύματος «Παύλος Γιαννακόπουλος».

Ο κ. Ζαχαρίας Ραγκούσης, Διευθύνων Σύμβουλος PFIZER, υπογράμμισε ότι η φαρμακοβιομηχανία δεν ζει χωρίς καινοτομία. Η καινοτομία είναι σε όλα τα στάδια της αλυσίδας παραγωγής και διακίνησης στον κλάδο του φαρμάκου και κανείς εκτός κλάδου δεν ξέρει τι χρειάζεται για να φύγει ένα μόριο από ένα εργαστήριο για να πάει να γίνει βιομηχανική παραγωγή. «Ας αναρωτηθούμε αν είμαστε υπερήφανοι για όσα γίνονται μέσα στον κλάδο μας. Αν είμαστε, τότε αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει και να το επικοινωνήσουμε προς τα έξω. Επικοινωνούμε μόνο ένα μικρό κομμάτι των πεπραγμένων μας αλλά θα πρέπει αυτό θα επεκταθεί» επισήμανε ο κ. Ραγκούσης και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό όταν σχεδιάζει κάτι η βιομηχανία να είναι από την αρχή σε γνώση των Ενώσεων Ασθενών γιατί έτσι μπορεί να βελτιωθεί το προϊόν.

Ο κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης, διευθύνων Σύμβουλος της ΒOEHRINGER INGELHEIM τόνισε ότι μια επένδυση, είτε είναι στο φάρμακο είτε σε άλλο κλάδο, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για την ελληνική οικονομία. «Εμείς σαν εταιρεία επιλέξαμε να προβάλουμε τις επενδύσεις μας και αυτό μας βοήθησε να δημιουργήσουμε μια θετική φήμη για την εταιρεία αλλά και να κάνουμε τη χώρα ελκυστική για να έρθουν ξένοι επενδυτές. Για εμάς είναι πολύ σημαντική η φήμη για να μπορούμε να προσελκύουμε επενδύσεις στη δική μας χώρα».

Τέλος, η κα Έλενα Χουλιάρα, διευθύνουσα Σύμβουλος της ASTRAZENECA υπογράμμισε πως αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο είναι η συνέπεια και η επιμονή που η κάθε εταιρεία επιδεικνύει στους στόχους της. «Η εταιρεία μας εστιάζει στην καινοτομία αλλά και στην αειφορία. Μόνο το 2024 επενδύσαμε 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε έρευνα και έχουμε εντάξει σε αυτή τη διαδικασία όλες τις νέες τεχνολογίες και τεχνητή νοημοσύνη. Επίσης εστιάζουμε σε φάρμακα που είναι εξειδικευμένα για κάποιες κατηγορίες ασθενών. Έχουμε εξαγγείλει ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα να εκμηδενίσουμε όλες τις εκπομπές άνθρακα από τις δραστηριότητες μας μέχρι το 2030. Στην Ελλάδα από πέρυσι όλος ο εταιρικός μας στόλος είναι ηλεκτροκίνητος».

Τραπέζι 5 – Ο δρόμος της «ανταμοιβής»

REPUTATION PHARMA 2025

Το τελευταίο στρογγυλό τραπέζι του συνεδρίου είχε θέμα: «Ποιες δράσεις πρέπει να αναλάβει η φαρμακοβιομηχανία στον δρόμο της «ανταμοιβής»;

Ο κ. Χρήστος Μαρτάκος, Governmental and Industrial Relations Director της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-LILLY επισήμανε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν περιορισμένο εύρος σε αυτά που μπορούν να κάνουν αναφορικά με τις επικοινωνιακές τους ενέργειες. Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να αυξήσουν την ένταση αυτών που κάνουν. Η σύνδεση του κοινού με τις φαρμακοβιομηχανίες γίνεται μόνο μέσω του προϊόντος. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να αλλάξει το κανονιστικό πλαίσιο ώστε να αλλάξει και η επικοινωνιακή στρατηγική των εταιρειών. «Clawback δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Σκεφθείτε ότι για να μπει ένα φάρμακο σε ένα νοσοκομείο, το 75% της αξίας του φαρμάκου πληρώνεται ουσιαστικά από τις φαρμακοβιομηχανίες» πρόσθεσε ο κ. Μαρτάκος.

Ο κ. Αντώνης Φουστέρης, Policy and Public Affairs Director της PFIZER τόνισε ότι η φήμη «κερδίζεται σε γραμμάρια και χάνεται σε γαλόνια». Υπάρχουν δράσεις που είναι εμβληματικές για το χτίσιμο της φήμης. «Για την Pfizer τέτοια εμβληματική δράση είναι η πρωτοβουλία να δώσει σε προνομιακή τιμή, σχεδόν μηδενική, όλα της τα φάρμακα σε περιοχές του πλανήτη που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν ή βρίσκονται σε κρίση».

Ο κ. Μανόλης Μιτάκης, Head of Public Affairs/ Communications της ΒOEHRINGER INGELHEIM τόνισε ότι σήμερα η εταιρεία του είναι η μοναδική πολυεθνική που έχει εργοστάσιο παραγωγής στην Ελλάδα. Δεν ήταν έτσι πάντα τα πράγματα, είπε. Η Ελλάδα έζησε μια αποβιομηχανοποίηση και η ΒOEHRINGER INGELHEIM ήταν μια εξαίρεση. «Μείναμε λοιπόν στη χώρα και αποφασίσαμε να παράξουμε προϊόντα. Εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε την Ελλάδα χώρα παραγωγής στρατηγικών προϊόντων όπως το φάρμακο για τον διαβήτη. Αυτό το φάρμακο παράγεται στην Ελλάδα και διανέμεται σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι κάτι που έπρεπε να το μάθει το κοινό και το έμαθε. Αυτό ήταν και το κέρδος μας και η φήμη».

Από την πλευρά της η κα Σέβη Σφακιανάκη, Communication & Sustainability Manager της MSD Hellas σημείωσε ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο περιορίζει τις εταιρείες όσον αφορά το τι μπορούν να πουν και για τί μπορούν να μιλήσουν στα social media. «Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά την ανταπόκριση του κοινού και ανάλογα με τα αποτελέσματα που παίρνουμε, αναπροσαρμόζουμε τη στρατηγική μας. Σήμερα επενδύουμε στις ανάγκες των ασθενών και στις διαδικασίες πρόσβασης για να υπάρχει έγκαιρη πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα».

Η κα Ζωή Στεφανίδου, Head of International Market Access της ELPEN, υπογράμμισε τη δυνατότητα της εταιρείας να έχει συνεχή επαφή με το κοινό δίνοντας λύσεις, κάτι που έπαιξε σημαντικό ρόλο με τους ασθενείς και τα ειδικά κοινά. «Επίσης ως εταιρεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας παίξαμε σημαντικό ρόλο όσον αφορά τα αντισηπτικά. Αυτό δεν το ξέρει ο πολύς κόσμος άλλα οι stakeholders το ξέρουν και αυτό έπαιξε ρόλο για τη φήμη μας».

Άδ. Γεωργιάδης: Υπερήφανος για το επενδυτικό clawback

Το συνέδριο χαιρέτισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος παρευρέθηκε στο απογευματινό τμήμα των εργασιών του. Ο υπουργός, απευθυνόμενος στους ανθρώπους του κλάδου, είπε μεταξύ άλλων: «Ο τομέας του φαρμάκου είναι πολύ κρίσιμος για πολλούς λόγους: α) για τους ασθενείς, β) για τον προϋπολογισμό του κράτους, γ) ως επιστήμη γιατί μπορεί να μας συνδέσει με την καινοτομία, δ) για την οικονομία εν γένει – και είμαι υπερήφανος γιατί ως υπουργός συνέδεσα το όνομά μου με το επενδυτικό clawback. Η δουλειά μας στο υπουργείο είναι να κάνουμε το περιβάλλον για τις εταιρείες πιο διαφανές. Οι ανάγκες είναι μεγάλες αλλά οι προϋπολογισμοί περιορισμένοι. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πάμε καλά και η δαπάνη του 2025 μέχρι σήμερα πάει καλά».

Βραβεύσεις με ιδιαίτερο χαρακτήρα και νόημα

Ο υπουργός Υγείας, με τη λήξη του Συνεδρίου, απένειμε τα ειδικά βραβεία φήμης, σε ένα κλίμα υπερηφάνειας και συγκίνησης, καθώς, εκτός από εταιρείες, τιμήθηκαν και οι κορυφαίες προσωπικότητες για τον κλάδο. Οι βραβεύσεις ήταν το αποτέλεσμα των αξιολογήσεων που έκαναν οι ίδιοι οι επικεφαλής των φαρμακευτικών εταιρειών, και γι’ αυτό τα βραβεία είχαν ακόμη μεγαλύτερη αξία, κάτι που σημειώθηκε και από τους βραβευθέντες.

Αναλυτικά οι βραβεύσεις:

1ο Πρώτο βραβείο Αξίας και Φήμης (Πολυεθνικές εταιρείες – Επενδύσεις στην Ελλάδα) απονεμήθηκε στην Boehringer Ingelheim. Παραλαμβάνοντας το βραβείο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Αναγνωστάκης είπε χαρακτηριστικά: «Παραμένουμε δεσμευμένοι στο να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην Ελλάδα και δουλεύουμε σκληρά ώστε να δίνουμε την καλύτερη εικόνα για τη χώρα και να πείθουμε την εταιρία σε κεντρικό επίπεδο να επενδύει στην Ελλάδα».

2ο Βραβείο Αξίας και Φήμης (Πολυεθνικές εταιρείες – Επενδύσεις στην Ελλάδα) απονεμήθηκε στην Pfizer. Ο κ. Ζαχαρίας Ραγκούσης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας παραλαμβάνοντας το βραβείο είπε ότι ελπίζει την επόμενη χρονιά να βελτιωθεί η φήμη για την φαρμακοβιομηχανία.

Βραβείο κορυφαίας προσωπικότητας (κλάδος: Πολυεθνικές) απονεμήθηκε στον κ. Διονύση Φιλιώτη, προέδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Φαρμασέρβ-Λίλλυ. Το σκεπτικό για τη βράβευση ήταν ότι έκανε ένα joint venture μοναδικό στην κόσμο, μεγάλωσε την εταιρεία του, έπαιξε σημαντικό ρόλο στον ΣΦΕΕ, άλλαξε την εικόνα του κλάδου προς τα έξω. Το βραβείο παρέλαβε ο γιος του Σπύρος Φιλιώτης, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της εταιρείας, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι η πιο επιτυχημένη συνεργασία της Lilly στο εξωτερικό.

1o Βραβείο Αξίας και Φήμης για το Kοινωνικό Aποτύπωμα απονεμήθηκε στη ΒΙΑΝΕΞ. Το σκεπτικό πίσω από τη βράβευση ήταν ότι η εταιρεία κράτησε τους εργαζομένους της μέσα στην κρίση, στηρίζει την εθνική οικονομία, προωθεί κοινωνικές δράσεις. Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Γιάννης Γιαννικόπουλος, Head of Business Excellence της εταιρείας, ο οποίος τόνισε τη συμβολή της ΒΙΑΝΕΞ στην οικονομία, καθώς συνεισφέρει περισσότερο από 1,5 δισ. ευρώ στο ελληνικό ΑΕΠ.

1o Βραβείο Αξίας και Φήμης στην κατηγορία Eξωστρέφεια απονεμήθηκε στην ELPEN. Το σκεπτικό πίσω από τη βράβευση ήταν ότι κατάφερε να ανεβάσει το γενόσημο φάρμακο σε υψηλά επίπεδα, πέτυχε στο κομμάτι του μάρκετινγκ και της φήμης, και έχει αλλάξει την εικόνα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας με την επικοινωνία και την παρουσία της στην αγορά. Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Γιάννης Κοντογιώργος, Senior public governmental affairs manager, ο οποίος σημείωσε ότι η εταιρεία τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ και έτσι θα συνεχίσει και στα επόμενα χρόνια.

1o Βραβείο Αξίας και Φήμης για τις Eπενδύσεις απονεμήθηκε στην εταιρεία DEMO με το σκεπτικό ότι έχει καταφέρει να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός ορών στην Ευρώπη, και κάνει τα πιο καινοτόμα βήματα μακράν. Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Δημήτρης Δέμος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα επενδύσεων 356 εκατομμυρίων ευρώ της εταιρίας, θα αυξηθεί και θα φτάσει με τη βοήθεια του επενδυτικού clawback στα 410 εκατομμύρια ευρώ.

Βραβείο κορυφαίας προσωπικότητας (κλάδος: Ελληνικές εταιρείες) απονεμήθηκε στον αείμνηστο Παύλο Γιαννακόπουλο, τον πρωτοπόρο της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα που δημιούργησε την μεγαλύτερη ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Το βραβείο παρέλαβε ο κ. Κωνσταντίνος Παναγούλιας, αντιπρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ, μεταφέροντας μήνυμα του προέδρου της εταιρείας Δημήτρη Γιαννακόπουλου, στο οποίο επισημαίνει ότι παραλαμβάνει το βραβείο με μεγάλη συγκίνηση, καθώς η έρευνα έδειξε ότι το όνομα του πατέρα του είναι η πρώτη αυθόρμητη σκέψη των ανθρώπων του κλάδου όταν τους ρωτούν για την κορυφαία προσωπικότητα στη φαρμακοβιομηχανία.

Χρυσός χορηγός του Reputation Pharma 2025 είναι η ΒΙΑΝΕΞ.
Μεγάλοι χορηγοί οι εταιρείες: BOEHRINGER INGELHEIM, DEMO και ELPEN.
Χορηγοί οι: ASTELLAS, ASTRAZENECA, GILEAD, PFIZER, ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ LILLY.
Υποστηρικτές: CHIESI, CINAR, FARAN, GALENICA, LAVIPHARM, LEO.
Χορηγοί επικοινωνίας: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, HealthDaily, healthview.gr