Στο πρότυπο των ΗΠΑ προτείνει να κινηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, προτείνοντας τη δημιουργία των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης».

Η Ευρωζώνη χρειάζεται μία κοινή διακυβέρνηση, η οποία θα εποπτεύεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έτσι θα αποφευχθούν μελλοντικές οικονομικές κρίσεις, επισημαίνοντας ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος προς τα εμπρός και η προϋπόθεση για τη σωστή χρηματοδότηση, δηλαδή τα ευρωομόλογα.

Σε συνέντευξή του στο Der Spiegel, ο Σρέντερ, από τους πρωτεργάτες του ευρώ, εκφράζει την εκτίμηση ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνουν λάθος που αναμένουν ότι το ευρώ θα οδηγήσει μόνο του την Ένωση. Δεν μπορούμε να έχουμε μια κοινή νομισματική ζώνη χωρίς μια κοινή δημοσιονομική, οικονομική και κοινωνική πολιτική, υποστήριξε.

Ο Σρέντερ, προέτρεψε τα κράτη μέλη να απαρνηθούν την εθνική κυριαρχία, να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συνάψουν μια νέα συνθήκη που θα αντικαταστήσει εκείνη της Λισαβόνας η οποία σήμερα λειτουργεί ως θεσμικό πλαίσιο της Ένωσης.

Ο πρώην καγκελάριος ανέφερε ότι η πρόταση που υπέβαλαν η Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ώστε να κινηθεί η ευρωζώνη προς μια δημοσιονομική ένωση το 2012, είναι σημαντικά ενθαρρυντική, εάν μάλιστα συνοδευτεί με έναν ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών.

Επίσης, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ αντέκρουσε την κριτική που του ασκείται από πολιτικούς του συντηρητικού στρατοπέδου, μεταξύ άλλων και του Χέλμουτ Κολ, για βεβιασμένη απόφαση ένταξης της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

«Αυτό δεν ισχύει» τονίζει στο «Der Spiegel». Την εποχή εκείνη, υπενθύμισε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, «η Κομισιόν έκρινε ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις. Στο Ευρωκοινοβούλιο όλες οι σημαντικές ομάδες αποδέχθηκαν την ένταξη της Ελλάδας. Επίσης, και τα κόμματα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και των Φιλελευθέρων (FDP), μόνον η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) είχε καταψηφίσει την ένταξη της Ελλάδας».

Ο σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος Γκ. Σρέντερ αποφεύγει να ασκήσει κριτική στη διάδοχό του Άγκελα Μέρκελ για τη διαχείριση της σημερινής κρίσης, επισημαίνοντας ότι «είναι δύσκολη υπόθεση να προχωράς μπροστά σε μια Ευρώπη των 27 μελών».