Σημαντική πρόοδος καταγράφεται στην ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών στην Ελλάδα, σύμφωνα με επικαιροποιημένη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ψηφιακή Δεκαετία.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα βελτίωσε το 2023 το επίπεδο ψηφιοποίησης των δημοσίων επιχειρήσεων για τις επιχειρήσεις κατά 17,5% σε σχέση με το 2022, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνει 86,2 βαθμούς στη σχετική κλίμακα αξιολόγησης και να ξεπερνά τον μέσο όρο για την Ε.Ε. Η ίδια έκθεση διαπιστώνει επίσης σημαντική βελτίωση στον βαθμό ψηφιοποίησης των δημοσίων υπηρεσιών που απευθύνονται σε πολίτες, επίσης κατά 17,5% το 2023 και σε ετήσια βάση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο 2023 εντάχθηκαν στο gov.gr 189 νέες υπηρεσίες από 40 φορείς της Δημόσιας Διοίκησης, με αποτέλεσμα να φτάσει τις 1.638 ο συνολικός αριθμός των διαθέσιμων ψηφιοποιημένων υπηρεσιών. Συνολικά, οι ψηφιακές υπηρεσίες στο gov.gr παρέχονται από 20 υπουργεία, την Προεδρία της Κυβέρνησης, 85 φορείς και οργανισμούς, 13 Ανεξάρτητες Αρχές και 13 Περιφέρειες. Ένα από τα σημαντικά ορόσημα του 2023 ήταν η ενεργοποίηση του βοηθού mAigov, που με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης βοηθά τους πολίτες στον εντοπισμό της ψηφιοποιημένης δημόσιας υπηρεσίας που ανταποκρίνεται στην εκάστοτε ανάγκη τους.

Το mAigov δέχτηκε μέσα σε ένα μήνα 200.000 ερωτήματα, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος των πολιτών για τη δυνατότητα εξυπηρέτησής τους με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Σημαντική βελτίωση της Ελλάδας και στην ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών

Πρόοδος σημειώνει η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών, καθώς η κάλυψη με δίκτυα οπτικών ινών ή άλλες τεχνολογίες υψηλής χωρητικότητας αυξήθηκε την περίοδο 2022-2023 κατά 10%, ποσοστό που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί περαιτέρω λόγω της έντασης του ανταγωνισμού στις τηλεπικοινωνίες. Στα δίκτυα 5G η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πρωτοπορίας καθώς το ποσοστό πληθυσμιακής κάλυψης ξεπερνά το 98% όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι λίγο μεγαλύτερος από το 89%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι ως το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε η Ελλάδα θα έχει επιτύχει πλήρως τους ευρωπαϊκούς στόχους που έχουν τεθεί για την Ψηφιακή Δεκαετία στο επίπεδο των ευρυζωνικών υποδομών, των ψηφιοποιημένων δημοσίων υπηρεσιών και των υπηρεσιών ψηφιακής Υγείας.

Ωστόσο, παρά την πρόοδο που σημειώνεται στην ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών, παρατηρείται, σύμφωνα με την Επιτροπή, έλλειμμα στις ψηφιακές δεξιότητες του πληθυσμού. Σύμφωνα με μια αισιόδοξη ανάγνωση, αυτή η υστέρηση δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για σημαντικές πρωτοβουλίες στον χώρο της κατάρτισης με τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα.