Περίπου τρεις μήνες μετά την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης, που προκάλεσε «θύελλα» αντιδράσεων, οι 21 κατηγορούμενοι για την τραγωδία στο Μάτι, με τους 102 νεκρούς, καλούνται να δώσουν εξηγήσεις στο Εφετείο.
Η αυλαία της δίκης, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, άνοιξε σε μια κατάμεστη δικαστική αίθουσα, όπου βρέθηκαν από νωρίς συγγενείς θυμάτων και εγκαυματίες.
Στο εδώλιο ήταν 14 από τους συνολικά 21 κατηγορούμενους. Μεταξύ των απόντων οι τότε επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος, Σωτήρης Τερζούδη, Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, και η τότε περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου.
Ο προσδιορισμός της δίκης έγινε σε χρόνο ρεκόρ, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος παραγραφής ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών, αφού η υπόθεση πρέπει να έχει κριθεί αμετάκλητα ως το 2026.
Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, μετά την εισαγγελική έφεση που ασκήθηκε λίγες ημέρες μετά την πρωτόδικη απόφαση, θα κρίνει την υπόθεση από μηδενική βάση. Και αυτό γιατί έχει ασκηθεί έφεση τόσο για το ύψος των ποινών για τους πέντε καταδικασθέντες σε ποινές μέχρι πέντε έτη, εξαγοράσιμες, όσο και για τις ομόφωνες αθωώσεις για δεκαπέντε κατηγορούμενους.
Από την εισαγγελική έφεση εξαιρέθηκε ο ηλικιωμένος που φέρεται να έβαλε τη φωτιά, ο οποίος καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση και νομικά δεν μπορούσε να κινηθεί η διαδικασία.
Ωστόσο, σήμερα, αν και απουσίαζε από το εδώλιο, εκπροσωπήθηκε από συνήγορο, καθώς άσκησε ο ίδιος έφεση, οπότε θα κριθεί και πάλι μαζί με τους 20 συγκατηγορούμενούς του.
Η έφεση αφορά στις ποινές, στα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν στους καταδικασθέντες αλλά και τη μετατροπή της ποινής τους σε χρηματική προς δέκα ευρώ την ημέρα.
Το δικαστήριο χρειάστηκε δυόμιση ώρες, για να γίνουν οι δεκάδες νομιμοποιήσεις υποστήριξης της κατηγορίας και να εκφωνήσει τα ονόματα των μαρτύρων.
Επιπλέον, αποφασίστηκε η αντικατάσταση της αναπληρώτριας προέδρου, η οποία δήλωσε κώλυμα μετά τις νομιμοποιήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και υποστήριξης της κατηγορίας για λόγους ευπρέπειας.
Τέλος, το δικαστήριο ξεκίνησε τις διαδικασίες για τον διορισμό συνηγόρου στον πρώην διοικητή του ΕΣΚΕ, Ιωάννη Φωστιέρη, καθώς με το νέο κώδικα είναι υποχρεωτική η παράσταση και στα πλημμελήματα υπό προϋποθέσεις. Όπως εκτιμάται μετά τον διορισμό του νέου συνηγόρου θα απαιτηθεί διακοπή της διαδικασίας λίγων ημέρων, για να ενημερωθεί για την ογκωδέστατη δικογραφία.
Πάντως, ο κ. Φωστιέρης στο πρωτόδικο δικαστήριο είχε εκπροσωπήσει ο ίδιος τον εαυτό του, κάτι που δήλωσε ότι επιθυμεί να κάνει και στο εφετείο.