«Είμαστε εδώ και θα είμαστε όσο πιο συχνά μπορούμε, έτσι ώστε να κάνουμε το καλύτερο για να βελτιώσουμε όσο είναι εφικτό την καθημερινότητα των επιβατών, και έτσι να απολαύσουν τις διακοπές τους σε ένα εξαιρετικό νησί όπως είναι η Κρήτη» είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας στον Κρατικό Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης «Νίκος Καζαντζάκης», με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του Διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Γιώργου Σαουνάτσου, του Αερολιμενάρχη Ηρακλείου Γιώργου Πλιάκα και υπηρεσιακών παραγόντων.

Ο κ. Σταϊκούρας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι φέτος θα είναι μια ακόμη εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, σημειώνοντας ότι αποτυπώνεται σημαντική αύξηση σε όλη την Ελλάδα.

Ειδικά για το Ηράκλειο, όπως ανέφερε, οι αφίξεις είναι ήδη αυξημένες κατά 11% περίπου, σε σχέση με πέρυσι, ενώ τόνισε ότι οι εκτιμήσεις είναι πως οι επιβάτες θα ξεπεράσουν τα 9 εκατομμύρια.

«Αντιλαμβάνεστε συνεπώς, ότι όταν μιλάμε για τόσο αυξημένους αριθμούς και για μία διεθνή κίνηση, η οποία επιβαρύνεται και από άλλα αεροδρόμια εκτός Ελλάδος, πρέπει να δούμε τα προβλήματα που υπάρχουν στην καθημερινότητα των επιβατών και αυτό προσπαθούμε ένα πράξουμε σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι σε κεντρικό επίπεδο υπάρχουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, τόσο από την πολιτική ηγεσία, όσο την ΥΠΑ, την ΑΠΑ αλλά και τις Αεροπορικές εταιρείες και τις εταιρείες Handling, για να περιοριστούν όσο είναι εφικτό οι καθυστερήσεις στις πτήσεις.

Μάλιστα τόνισε ότι ήδη υπάρχουν καλά δείγματα γραφής, σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις, σε σχέση με φέτος.

Για το αεροδρόμιο Ηρακλείου Ν.Καζαντζάκης συγκεκριμένα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε στην παρέμβαση που έγινε στο διάδρομο του αεροδρομίου, αλλά και την παρέμβαση στις 24 κεντρικές κλιματιστικές μονάδες, συμπληρώνοντας ότι οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν, ακόμη και στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν.

«Υπάρχουν προβλήματα που έχουν αναδειχθεί και τα οποία προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε» τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας κυρίως για το κομμάτι της καθαριότητας, όπου σημείωσε πως σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Κρήτης, θα επιχειρηθεί να βελτιωθεί, όσο γίνεται περισσότερο.

«Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει σημαντική παρέμβαση σε ό,τι αφορά την υφιστάμενη εργολαβία, με περισσότερο κόσμο που ουσιαστικά θα κάνει συχνότερο καθαρισμό του αεροδρομίου» είπε ο κ. Σταϊκούρας, διευκρινίζοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει η Περιφέρεια με βοήθεια στον εξωτερικό καθαρισμό, προκειμένου όπως τόνισε, η ενεργή σύμβαση να επικεντρωθεί εντός του αεροδρομίου. Επιπλέον, ανέφερε ότι θα επιχειρηθεί να αναληφθούν επιπλέον παρεμβάσεις, με πόρους και από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και ίσως όπως ανέφερε και με τη συμβολή των Ξενοδόχων του Ηρακλείου.

«Δεν παρουσιάζω μία εικόνα θριαμβολογίας, ούτε πιστεύω ότι ξαφνικά θα αλλάξει το αεροδρόμιο. Όμως σίγουρα υπάρχουν και θα υπάρξουν βελτιώσεις, σε ένα αεροδρόμιο με σημαντικά αυξημένη κίνηση σε σχέση και με πέρυσι» διευκρίνισε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς, ότι έχει εκτελεστεί περισσότερο από το 35% του έργου και πως ισχύει η καταληκτική ημερομηνία, το Φεβρουάριο του 2027.

Επιπρόσθετα, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, που συνεδρίασε στις 21 Μαΐου 2024 και αποφασίστηκε να αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ την ωρίμανση για τη μελέτη αξιοποίησης του υφιστάμενου αεροδρομίου, όταν θα ολοκληρωθεί αυτό του Καστελίου.

«Προς αυτή την κατεύθυνση, υπάρχει ένας διαγωνισμός προϋπολογισμού 70.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, με προσφορές οι οποίες κατατέθηκαν 26 Ιουνίου του 2024, έτσι ώστε σε χρονικό διάστημα τριών μηνών να έχουμε τις σχετικές μελέτες» τόνισε, προσθέτοντας ότι θα υπάρχει συνεργασία με τοπική αυτοδιοίκηση «για να δούμε πώς θα αξιοποιηθεί το υφιστάμενο αεροδρόμιο έγκαιρα, με δεδομένο ότι θα υπάρχει νέο αεροδρόμιο από το 2027».

Πηγή: ΑΠΕ