Το νέο CUPRA Born αποτελεί σημείο καμπής για την επιτυχημένη εταιρεία (σ.σ. αποτελεί θυγατρική της Seat η οποία με τη σειρά της είναι μέλος του ομίλου Volkswagen), εισάγοντάς την στην πλήρως ηλεκτρική εποχή. Πρόκειται για το πρώτο μοντέλο της CUPRA με ουδέτερο αποτύπωμα CO2, γεγονός που επιτυγχάνεται μέσω της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού και παραγωγής, καθώς και μέσω περιβαλλοντικών επενδύσεων πιστοποιημένων με τα υψηλότερα πρότυπα.

Ουδέτερο αποτύπωμα CO2

Ειδικότερα, το CUPRA Born χρησιμοποιεί ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές σε κάθε στάδιο παραγωγής του, από την αρχή της κατασκευαστικής αλυσίδας μέχρι το τελικό προϊόν. Επιπλέον, οι επιπρόσθετες εκπομπές αντισταθμίζονται μέσω πιστοποιημένων περιβαλλοντικών επενδύσεων, καθιστώντας το ένα από τα πιο οικολογικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Σχεδίαση και παραγωγή

Σχεδιασμένο στα κεντρικά γραφεία της CUPRA στη Βαρκελώνη και κατασκευασμένο στο εργοστάσιο του Zwickau στη Γερμανία, το CUPRA Born συνδυάζει την ισπανική φινέτσα με τη γερμανική τεχνογνωσία. «Το CUPRA Born αποτελεί ώθηση για την ηλεκτρική εποχή, προσφέροντας εντυπωσιακή σχεδίαση εμπνευσμένη από τη Βαρκελώνη και υψηλή απόδοση με πλήρως ηλεκτρική αυτονομία άνω των 500 χιλιομέτρων. Είναι ένα όχημα που συμβάλλει στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών CO2 και στην επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων», όπως δηλώνει χαρακτηριστικά και ο CEO της αυτοκινητοβιομηχανίας, Wayne Griffiths.

Κινητήρες και απόδοση

Το CUPRA Born εγκαινιάζει μια νέα εποχή στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, προσφέροντας επιλογές κινητήρων με απόδοση 204PS (150kW)/310Nm. Επιπλέον, το υψηλής απόδοσης πακέτο e-Boost αυξάνει την ισχύ στα 231PS (170kW)/310Nm. Με την επιλογή μπαταρίας 77kWh, το Born επιταχύνει από 0-100km/h σε 7 δευτερόλεπτα και προσφέρει αυτονομία περίπου 540km, ενώ με την μπαταρία 58kWh, η επιτάχυνση έρχεται σε μόλις 6,6 δευτερόλεπτα και η αυτονομία φτάνει τα 424km.

Καινοτομίες στη μπαταρία

Η υδρόψυκτη μπαταρία ιόντων λιθίου του CUPRA Born είναι τοποθετημένη χαμηλά και κεντρικά, βελτιώνοντας την κατανομή του βάρους και μειώνοντας τον αντίκτυπο του αυξημένου βάρους. Το δε προηγμένο σύστημα θερμικής διαχείρισης διατηρεί τη θερμοκρασία της μπαταρίας σε βέλτιστα επίπεδα, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη δυνατή αυτονομία.

Ταχύτητα και ευκολία επαναφόρτισης

Σε μόλις… 7 λεπτά φόρτισης σε ένα σημείο 170kW, το CUPRA Born μπορεί να προσθέσει επιπλέον 100 χιλιόμετρα αυτονομίας. Ακόμη και με την μπαταρία στο 5%, μπορεί να φτάσει στο 80% σε μόλις 35 λεπτά. Το αυτοκίνητο μπορεί να συνδεθεί τόσο σε δίκτυα φόρτισης AC (έως 11kW) όσο και DC (έως 170kW), καθιστώντας την επαναφόρτιση γρήγορη και εύκολη, είτε βρίσκεστε στο σπίτι είτε στο δρόμο.

Οδηγική εμπειρία και πλαίσιο

Χάρη στην αρχιτεκτονική πλατφόρμα MEB του Volkswagen Group, το CUPRA Born προσφέρει εξαιρετική δυναμική οδήγηση. Η πλατφόρμα MEB έχει τροποποιηθεί για τις ανάγκες της CUPRA, με το αυτοκίνητο να είναι χαμηλότερο κατά 15 mm στον μπροστινό άξονα και 10 mm στον πίσω άξονα σε σχέση με το στάνταρ ύψος της πλατφόρμας MEB. Αυτό, σε συνδυασμό με τις διαστάσεις του (μήκος 4.322 mm, πλάτος 1.809 mm, ύψος 1.540 mm και μεταξόνιο 2.767 mm), το καθιστά ευέλικτο και κομψό.

Σπορ αναρτήσεις και σύστημα διεύθυνσης

Το CUPRA Born διαθέτει προηγμένο σύστημα ανάρτησης με μπροστινά γόνατα MacPherson και πέντε συνδέσμους στο πίσω μέρος, εξασφαλίζοντας εξαιρετική δυναμική οδήγηση. Το σύστημα διεύθυνσης προσφέρει πλήρη έλεγχο στον οδηγό, ενώ το ESC Sport και το βελτιωμένο σύστημα πέδησης ενισχύουν την ασφάλεια και την ανταπόκριση σε κάθε συνθήκη.

Εξωτερική σχεδίαση

Η εξωτερική σχεδίαση του μοντέλου ενσωματώνει τη νεωτερικότητα του προηγμένου ηλεκτρικού κινητήρα, δημιουργώντας έναν ισχυρό χαρακτήρα. Οι νέοι προβολείς full LED και η εισαγωγή αέρα σε χάλκινο πλαίσιο ενισχύουν την εμπρόσθια εμφάνιση, ενώ το καπό με τα τρισδιάστατα σχήματα ζωντανεύει το μπροστινό άκρο του αυτοκινήτου. Το πίσω μέρος του αυτοκινήτου διαθέτει εντυπωσιακό φωτισμό και το όνομα «Born» αναδεικνύει τη μοναδικότητα της σχεδίασης.

Εσωτερική διακόσμηση και βιωσιμότητα

Το εσωτερικό του είναι σχεδιασμένο με εκφραστικές γραμμές και υλικά υψηλής ποιότητας, ανταποκρινόμενο στον ψηφιοποιημένο κόσμο. Η standard οθόνη αφής 12 ιντσών βρίσκεται στο επίκεντρο του ταμπλό, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση σε μια σειρά λειτουργιών. Το εσωτερικό του αυτοκινήτου είναι φιλικό προς το περιβάλλον, με ανακυκλωμένα υλικά να χρησιμοποιούνται σε διάφορα σημεία. Τα καθίσματα είναι κατασκευασμένα από SEAQUAL® Yarn, ανακυκλωμένα πλαστικά από τους ωκεανούς, ενώ η ταπετσαρία DINAMICA® είναι κατασκευασμένη από ανακυκλωμένες μικρο-ίνες.

Ψηφιακή συνδεσιμότητα

Το αυτοκίνητο ενσωματώνει τις πιο προηγμένες λύσεις ψυχαγωγίας και συνδεσιμότητας. Το σύστημα infotainment 12” με οθόνη αφής και φωνητικό έλεγχο επιτρέπει την εύκολη πλοήγηση και πρόσβαση σε μουσική, επαφές και άλλες λειτουργίες. Το σύστημα αναγνώρισης φωνής μειώνει την απόσπαση της προσοχής του οδηγού, ενώ η εφαρμογή My CUPRA επιτρέπει τη διαχείριση της φόρτισης της μπαταρίας και του κλιματισμού από απόσταση.

Ασφάλεια και ευκολία

Το CUPRA Born είναι εξοπλισμένο με μια σειρά συστημάτων ασφαλείας, όπως Predictive Adaptive Cruise Control, Travel Assist, Side and Exit Assist, Traffic Sign Recognition, Emergency Assist και Pre-Crash Assist. Το σύστημα Predictive Cruise Control προσαρμόζει την ταχύτητα του αυτοκινήτου βάσει των σημάτων οδικής κυκλοφορίας και των δεδομένων πλοήγησης, ενώ το Travel Assist διατηρεί το όχημα στο κέντρο της λωρίδας και προσαρμόζει την ταχύτητα στο ρεύμα κυκλοφορίας.

Το CUPRA Born διαθέσιμο στην Ελλάδα και μπορεί να το βρει κανείς στο δίκτυο των εξουσιοδοτημένων CUPRA Dealers στη χώρα μας.

Μάθετε περισσότερα εδώ.