Ντούρου, ντούρου στην πλατεία Κουμουνδούρου

Καλημέρα και πάλι σήμερα με ΣΥΡΙΖΑ που δεν λένε να ησυχάσουν. Μύλος έγινε χθες το βράδυ έξω από τα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου, όπου μερικοί κασσελίστας αποδοκίμασαν μέλη της ομάδας των «87». Την ίδια στιγμή το κόμμα καταρρέει, βρίσκεται με μονοψήφιο νούμερο στην πέμπτη θέση, στοιχείο που προβλημάτισε πολλούς χθες. Στο ΠΑΣΟΚ κλείδωσαν και τυπικά οι υποψηφιότητες, έξι, χωρίς τον συνάδελφο, Γιάννη Κανελλάκη. Όλα αυτά τα παρακολουθούν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου έχουν αποφασίσει την κυβερνητική αντεπίθεση με σειρά εμφανίσεων του πρωθυπουργού.

«Σχέδιο Κασσελάκη»

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει επιστρέψει στην Αθήνα από τις Σπέτσες. Είχε σειρά επαφών χθες με στελέχη και βουλευτές. Ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις του και δεν πρόκειται να τους αφήσει, όπως μου λένε, σε χλωρό κλαρί τους «87». Μένει να φανεί πώς θα κινηθεί.

Επιθετικός

Πάντως η κίνηση χθες να εκκινήσει η πλευρά Κασσελάκη θέμα για το ποιος έχει τις ποινικές και διοικητικές ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόφαση της Κ.Ε. ήταν έμπνευσης του ιδίου. Γι’ αυτό και έγινε το τηλεφώνημα του Στέφανου Κασσελάκη στη γραμματέα, Ράνια Σβίγκου, και υπήρξαν και οι επικοινωνίες του δικηγόρου και πρώην διευθυντή του γραφείου του, Μανώλη Καπνισάκη, με την Κουμουνδούρου.

Φοβήθηκαν ντου

Επειδή πολλά γράφηκαν μέσω των διαρροών από την πλευρά Κασσελάκη και την Κουμουνδούρου, αυτό που ξέρω είναι ότι οι «87» φοβήθηκαν ντου στην Κουμουνδούρου. Η φράση «θέλω τα κλειδιά του γραφείου μου» δεν επιβεβαιώνεται, αλλά αυτό που τρόμαξε τους αντιπάλους του Κασσελάκη ήταν μην εμφανιστεί στην Κουμουνδούρου και θελήσει να μπει μέσα και μάλιστα να επιχειρήσει να πάει και στο γραφείο του.

Η έκτακτη Πολιτική Γραμματεία

Η Πολιτική Γραμματεία ήταν να συνεδριάσει εκ νέου την προσεχή Τρίτη. Τα όσα έγιναν με τα τηλεφωνήματα της πλευράς Κασσελάκη και οι φόβοι για το ντου, αλλά και η διχογνωμία νομικών επί της απόφασης της Κ.Ε., προβλημάτισαν τη σημερινή πλειοψηφία και αποφασίστηκε να γίνει έκτακτη συνεδρίαση της Π.Γ. χθες το βράδυ για να πει αυτό που μεταδίδεται: πως είναι έκπτωτος ο Στ. Κασσελάκης. Μάλιστα τα μέλη της Π.Γ. ειδοποιήθηκαν με γραπτό μήνυμα πέντε λεπτά πριν από τις 17:30, προκειμένου να προσέλθουν στην Κουμουνδούρου.

Τραβούσαν τα μαλλιά τους

Πάντως, σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε χθες μετά τις 17.00 στα ειδησεογραφικά γραφεία η είδηση ότι συγκαλείται εκτάκτως η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ τρεις μόλις ώρες μετά, στις 20.00 με τους συντάκτες του ΣΥΡΙΖΑ να «τραβούν τα μαλλιά» τους κυριολεκτικά αναζητώντας τον λόγο, καθώς η σύγκληση του οργάνου είχε προγραμματιστεί για την επόμενη Τρίτη. Μάλιστα δεδομένου ότι σήμερα ο Νίκος Παππάς έχει προγραμματιστεί να βρίσκεται στη ΔΕΘ εκπροσωπώντας το κόμμα, παραχωρώντας και συνέντευξη Τύπου, οι φήμες οργίαζαν για το τι μέλλει γενέσθαι. Τα τηλέφωνα είχαν πάρει φωτιά και οι πληροφορίες δίνονταν με το σταγονόμετρο. Μέχρι που άρχισαν οι διαρροές και η πρώτη ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη μετά την καθαίρεσή του έδειξε ότι ο δρόμος είναι μακρύς και απ’ ό,τι φαίνεται ο ίδιος θα είναι εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όχι» σε νέο κόμμα

Έτσι, ο Στ. Κασσελάκης, με βάση όσα έμαθα από χθες και τις συνομιλίες που είχα, λέει πως δεν πρόκειται να κάνει νέο κόμμα. Θα δώσει τη μάχη εντός του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό το είπε και στις συζητήσεις που είχε όλη την ημέρα με στελέχη και βουλευτές.

«Είμαι εδώ»

Αυτό, όμως, φάνηκε ξεκάθαρα χθες το βράδυ, λίγο πριν από τις 10, όταν στη σκιά των αποδοκιμασιών των υποστηρικτών του έξω από την Κουμουνδούρου, ζήτησε να υπάρξει ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. «Μετατρέψτε την οργή σας σε δημιουργία. Είμαι εδώ», είπε και έδειξε σαφώς πως θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Το ενδιαφέρον είναι ότι κατηγορεί, χωρίς να κατονομάζει αλλά είναι σαφές ποιους εννοεί, για προβοκάτσιες.

Κινητοποιήσεις κασσελίστας

Και καλά ο Στ. Κασσελάκης ζήτησε να μην γίνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, αλλά εγώ μαθαίνω πως θα υπάρξουν πολλές κινήσεις σε Αθήνα και περιφέρεια κατά στελεχών των 87 από μέλη και ψηφοφόρους. Και αυτό θα φανεί εντός των ημερών.

Το γραφείο του Κασσελάκη στη Βουλή καπάρωσε ο Ν. Παππάς

Το γραφείο που διατηρούσε ο Στέφανος Κασσελάκης στη Βουλή μαθαίνω ότι πήρε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς, μετά την πρόταση μομφής κατά του προέδρου του κόμματος. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα γραφεία στο ισόγειο του Μεγάρου, προθάλαμο, αίθουσα υποδοχής και τα σχετικά, καθώς προορίζεται για τον εκάστοτε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε αυτό, ο Κασσελάκης πραγματοποιούσε αρκετά ραντεβού τόσο με βουλευτές όσο και με σημαίνοντα πρόσωπα. Μάλιστα ο κ. Παππάς αναμένεται να το κρατήσει τουλάχιστον μέχρι τις εσωκομματικές εκλογές, όπου θα εγκατασταθεί ακολούθως ο νέος πρόεδρος. Από την επόμενη εβδομάδα, όταν ο πρόεδρος της Κ.Ο. θα επιστρέψει από τη ΔΕΘ, αναμένεται να πραγματοποιήσει εκεί και τις πρώτες συσκέψεις με τους συνεργάτες του, καθώς μην ξεχνάμε ότι εκκρεμεί και μια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, για τις πυρκαγιές. Εκεί θα έχουμε και την πρώτη κόντρα Μητσοτάκη – Παππά.

Στην τελική ευθεία το ΠΑΣΟΚ

Η χθεσινή ανακήρυξη των υποψηφίων αρχηγών στο ΠΑΣΟΚ σηματοδότησε και την αντίστροφη μέτρηση για την τελική ευθεία των εκλογών. Ο Χάρης Δούκας θα είναι κανονικά υποψήφιος και ξεπεράστηκε το κώλυμα που υπήρχε επί της ουσίας και μένει τώρα να φανεί πώς θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί.

Το πασοκικό ντιμπέιτ

Η Άννα Διαμαντοπούλου έκανε την κίνηση χθες αμέσως και ζήτησε ντιμπέιτ και όρισε και τις θεματικές. Αυτό που ξέρω και σας το ανέφερα πρόσφατα είναι ότι θα γίνει ντιμπέιτ, και μάλιστα ένα, αλλά το ενδιαφέρον δεν θα είναι στην τηλεμαχία, αλλά στο πώς θα κινητοποιηθούν οι ψηφοφόροι για να προσέλθουν στις κάλπες.

Η ευλογία Ιερώνυμου

Μια ενδιαφέρουσα συνάντηση έγινε χθες στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Ο Παύλος Γερουλάνος συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο που τον εκθείασε και του έδωσε την ευλογία του. Όσοι διαβάζουν καθημερινά θυμούνται πως είχα γράψει καιρό πριν για τις καλές σχέσεις του Γερουλάνου με την Εκκλησία.

«Πού βαδίζουμε, κύριοι»

Παλμό μπορεί να μην είχε η ομιλία του Ανδρουλάκη στη Θεσσαλονίκη, αλλά είθισται στη ΔΕΘ να μην υπάρχει αμιγώς κομματικό ακροατήριο. Κόσμο πάντως είχε. Με ενημέρωσαν ότι μετά πήγε σε ένα από τα πιο in μαγαζιά της πόλης, το οποίο το έχει ο Νίκος Νυφούδης, ο πρώην βουλευτής του Ποταμιού, πρώην υποψήφιος δήμαρχος στον Δήμο Χορτιάτη και με τη στήριξη και του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στις εσωκομματικές εκλογές στηρίζει απ’ ό,τι μαθαίνω τον Χάρη Δούκα. Η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ μου θυμίζει λίγο τον Λουκιανό που είχε γράψει στιχουργικά: «Τα ‘φτιαξε ο Μηνάς με την Ανέτα, που τα ‘χε με τον Δήμο τον τρελό. Χώρισε ο Χρηστάκης με την Τέτα και τα ‘φτιαξε ξανά με τη Ζωζώ και τα ‘φτιαξε η Μάρη με τον Άρη και τον Χάρη που τα είχε με τη Ρένα και μετά με τη Νανά». Θα σας θυμίσω λοιπόν ότι οι στίχοι είναι από το τραγούδι «Πού βαδίζουμε, κύριοι».

Από τον Λοβέρο στη Διαμαντοπούλου

Μπορεί ο κομματικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ να μην στηρίζει την Άννα Διαμαντοπούλου, αλλά εκτός κόμματος βλέπω ότι προσελκύει στελέχη. Έμαθα λοιπόν ότι ο διευθυντής των «Δημοκρατών» του Ανδρέα Λοβέρδου, Γιώργος Αρβανιτίδης, έχει ενταχθεί στην ομάδα της υποψήφιας του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα με ενεργό ρόλο. Υπενθυμίζεται ότι ο Αρβανιτίδης είναι πρώην βουλευτής της Β’ Θεσσαλονίκης.

Βγαίνουν τα «μαχαίρια»

Συνάντησα χθες στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιο στις ευρωεκλογές του κόμματος και τον ρώτησα πώς είναι τα πράγματα στη Χαριλάου Τρικούπη. «Περίμενε λίγο μου είπε… έρχονται οσονούπω τα συντροφικά μαχαιρώματα» και πρόσθεσε ότι η αρχή έγινε με τον Χάρη Δούκα και το γεγονός ότι με την πρώτη νεροποντή «βούλιαξαν» οι Αμπελόκηποι.

Το κόμμα που δεν θα γίνει

Να πάμε και λίγο στη ΝΔ, όπου ακούστηκε σενάριο για εισήγηση στον Αντώνη Σαμαρά για δημιουργία νέου κόμματος. Ο πρώην πρωθυπουργός, αν και διατηρεί τις ενστάσεις του για πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, δεν έχει καμία διάθεση να κάνει το οτιδήποτε. Και αυτό που επιβεβαίωσα από καλή πηγή είναι ότι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα είναι υποψήφιος στη Μεσσηνία ο γιος του, Κωνσταντίνος, με το κόμμα της ΝΔ. Αυτό κρατήστε το.

Το γούρικο 13

Και να σας αναφέρω το γούρικο 13 όπως ειπώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου βρέθηκαν οι Παραολυμπιονίκες και τα μέλη της ελληνικής αποστολής που συμμετείχε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό. Γιατί γούρικο 13; Μα γιατί η ελληνική αποστολή κατέκτησε 13 μετάλλια. Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ ωραία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συγχαρεί και να συνομιλήσει με τους αθλητές, τους συνοδούς και τους προπονητές της εθνικής αποστολής, οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί του τις εμπειρίες τους από τους Αγώνες.

Τα επόμενα βήματα και η επέκταση για την Αττική Οδό

Η σύμβαση της ΓΕΚ Τέρνα με το Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ για την Αττική Οδό υπεγράφη μόλις χθες. Σας θυμίζω ότι το τίμημα για τη συναλλαγή ανέρχεται στα 3,27 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, καθώς θα πρέπει να ακολουθήσουν αρκετά βήματα. Τον λόγο πλέον θα έχει η Βουλή που πρέπει να επικυρώσει τη Σύμβαση Παραχώρησης, ενώ εκκρεμεί το κλείσιμο της συναλλαγής σε οικονομικό επίπεδο και η καταβολή του τιμήματος από πλευράς της νέας παραχωρησιούχου. Καθοριστικός ήταν για το deal ο ρόλος των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών και συγκεκριμένα της Πειραιώς, της Εθνικής, της Alpha και της Eurobank, που χρηματοδότησαν τη συναλλαγή. Ωστόσο, ενδιαφέρον θα έχει να δούμε και πώς θα κινηθεί στο εξής η ΓΕΚ Τέρνα, καθώς στον σχεδιασμό είναι η περαιτέρω επέκταση της Αττικής Οδού, διασυνδέοντας περισσότερες περιοχές της Αττικής μεταξύ τους. Ρόλο στις όποιες επεκτάσεις του κεντρικού δρόμου της πρωτεύουσας θα έχουν και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αναφορικά με τις σχετικές κατασκευαστικές προτάσεις που έχουν μπει ή θα μπουν στο τραπέζι.

Το έργο των 450 εκατομμυρίων που μένει στα χαρτιά και η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Κι ενώ η υλοποίηση της υποθαλάσσιας σύνδεσης Πέραμα – Σαλαμίνα καθυστερεί, όπως και αρκετά κατά καιρούς μεγάλα έργα υποδομών, η βόμβα έσκασε! Γιατί με έναν τρόπο τα ferry που κάνουν τα δρομολόγια από τη μία πλευρά προς την άλλη φέρονται να εφαρμόζουν πρακτικές κόντρα στον ανταγωνισμό που κάποτε λίγο πολύ εφαρμόζονταν και στη γραμμή Ρίο – Αντίρριο. Γι’ αυτό και η Επιτροπή Ανταγωνισμού παρενέβη, με αιφνιδιαστικό έλεγχο στο σημείο, ερευνώντας τυχόν κάθετες συμπράξεις. Να σημειώσω εδώ ότι η πορθμειακή γραμμή Πέραμα – Παλούκια σημειώνει τη μεγαλύτερη κίνηση θαλάσσιας δρομολογιακής γραμμής στην Ελλάδα, κατέχοντας παράλληλα την 7η θέση (με στοιχεία επιβατικής κίνησης 2022) μεταξύ όλων των λιμένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 2022 στη γραμμή Πέραμα – Παλούκια διακινήθηκαν περί τα 7,1 εκατ. επιβάτες και 3,7 εκατ. οχήματα. Την ίδια στιγμή ωστόσο το μεγάλο έργο της υποθαλάσσιας ζεύξης με προϋπολογισμό 450 εκατομμυρίων και μήκος σήραγγας 400 μέτρων μένει ακόμη στα χαρτιά.

Οι ηλεκτροφορτιστές, τα αυτοκίνητα και οι προσδοκίες της αγοράς

Πολλά περιμένει κλάδος, όπως μου λένε άνθρωποι της αγοράς αυτοκινήτου, από την υλοποίηση του προγράμματος «Φορτίζω Παντού» που αφορά την εγκατάσταση δημοσίως προσβάσιμων ηλεκτροφορτιστών αυτοκινήτων. Το συγκεκριμένο έργο που βρίσκεται στην ατζέντα μίας σειράς πολλών ακόμα έργων του υπουργείου Υποδομών, έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 173,8 εκατομμύρια ευρώ και, όπως μου έλεγαν οι ίδιοι άνθρωποι, η εγκατάσταση των ηλεκτροφορτιστών σε δημόσια προσβάσιμα σημεία θα δώσει περαιτέρω ώθηση στις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη χώρα μας. Καθότι έως τώρα, παρά την σημαντική επιδότηση του 40% που δίνεται για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, αρκετοί είναι εκείνοι που διστάζουν να αποκτήσουν ένα αυτοκίνητο, σκεπτόμενοι τη δυσκολία που θα αντιμετωπίσουν στην αναζήτηση ηλεκτρικών σταθμών φόρτισης.

Οι ζημιές για τη ΝΟΥΝΟΥ

Τα γνωστά γαλακτοκομικά προϊόντα ΝΟΥΝΟΥ παράγονται και διατίθενται στην Ελλάδα από την πολυεθνική Friesland Campina, πίσω από την οποία βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους συνεταιρισμούς κτηνοτρόφων στον κόσμο. Το 2023 φαίνεται ότι και πάλι η εταιρεία δεν είδε στα ταμεία της τα αποτελέσματα που θα ήθελε. Κι αυτό γιατί και το 2022 αλλά και πέρσι, κατέγραψε ζημιές στα οικονομικά της αποτελέσματα. Για να γίνω λίγο πιο συγκεκριμένος, τα μη επώνυμα τυριά, το δεύτερο σημαντικότερο προϊόν της εταιρείας, που σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, ήταν η κατηγορία στην οποία οφείλεται η μείωση των καθαρών πωλήσεων το 2023, όπου παρ’ όλα αυτά ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 9%, ωστόσο η μέση τιμή του μειώθηκε κατά 26,56%. Αντίστοιχα τα τυροκομικά NOYNOY κατέγραψαν πτωτική πορεία στον όγκο πωλήσεων κατά 20%, με τη μέση τιμή να αυξάνεται κατά 7,71%. Και το Milner παρουσίασε πτώση 20% στον όγκο πωλήσεων, ενώ η μέση τιμή αυξήθηκε κατά 13,29%. Διαβάζοντας τα νούμερα βλέπω ότι οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 4,06% συγκριτικά με το 2022, στα 326,76 εκατ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές της εταιρείας μειώθηκαν κατά 6,6%.

Τα Carpo επεκτείνονται

Κινήσεις για την περαιτέρω επέκτασή τους πραγματοποιούν τον τελευταίο καιρό τα Carpo, τα οποία εκτός από την Ελλάδα «σερβίρουν» ξηρούς καρπούς στο Λονδίνο και το Ντουμπάι. Αυτή την περίοδο μαθαίνω ότι η γνωστή εταιρεία καφέ και ξηρών καρπών «μεγαλώνει» το κατάστημά της στο Ψυχικό, καθότι έκλεισε οριστικά το κατάστημα παγωτών Kayak – Chillbox, με το οποίο συνόρευε, και η οικογένεια Κοντόπουλου στην οποία ανήκουν τα Carpo αποφάσισε να μεγαλώσει και αυτό το μαγαζί της. Θυμίζω ότι ήδη η εταιρεία μετεγκαταστάθηκε σε μεγαλύτερο κατάστημα στην καρδιά του Λονδίνου, ενώ και στο Κολωνάκι, στην οδό Κανάρη, προχώρησε σε επέκταση στο γειτονικό κατάστημα, το οποίο μίσθωσε για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες της.