Η κρίση και οι χιλιάδες υπογραφές στο ΠΑΣΟΚ

Καλημέρα με φθινοπωρινό καιρό – θα ξεχάσουμε και τις εποχές σε λίγο με τα παιχνίδια της φύσης λόγω της κλιματικής κρίσης. Μεγάλη κρίση, όμως, συνεχίζουμε να έχουμε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει ξανά βηματισμό μετά τη ΔΕΘ. Στο ΠΑΣΟΚ κινούνται στον αστερισμό των υπογραφών ακόμη, αφού ήταν τόσο πολλές χιλιάδες που διερωτάται κανείς εάν όλοι αυτοί που υπογράφουν είναι τόσο ενεργοί να στηρίξουν το κόμμα. Από την άλλη πλευρά στον ΣΥΡΙΖΑ ο κύβος ερρίφθη για τις εκλογές. Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Μεσοβέζικη λύση

Στον ΣΥΡΙΖΑ η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε χθες, σε μια μικρής διάρκειας συνεδρίαση, τη διεξαγωγή εκλογών στο κόμμα στις 24 Νοεμβρίου. Εφόσον χρειαστούν επαναληπτικές να γίνουν μια εβδομάδα αργότερα, την 1η Δεκεμβρίου, ενώ το έκτακτο συνέδριο θα γίνει το τριήμερο 1-3 Νοεμβρίου. Εκεί υπήρξαν διαφωνίες και διαφορετικές απόψεις, καθώς η πλευρά των 87 ήθελε να πάει πιο πίσω η εκλογή ακόμα και Ιανουάριο, ενώ η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη να γίνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Οι διαφορετικές γραμμές

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρχαν δύο απόψεις. Ο Παύλος Πολάκης -εδώ συντάχθηκε με την πλευρά Κασσελάκη- η Θεοδώρα Τζάκρη και η Ολυμπία Τελιγιορίδου πρότειναν οι εκλογές να γίνουν το συντομότερο δυνατό με προτιμότερη ημερομηνία αυτή του πρώτου Σαββατοκύριακου του Νοεμβρίου. Αντίθετα, Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Ζαχαριάδης, κ.ά. ήταν στη γραμμή να πάει πιο πίσω. Τελικά, για να μην σφαχτούν πάλι, προτιμήθηκε μια μέση οδός. Βέβαια τυπικά αυτόν τον οδικό χάρτη θα τον εγκρίνει ή όχι η Κεντρική Επιτροπή, σε δύο εβδομάδες, αλλά με όσα έγιναν ουδείς εκτιμά πως θα υπάρξει διαφορετική απόφαση.

Εμμένουν σε «πραξικόπημα»

Η Κ.Ε. του περασμένου Σαββατοκύριακου ήταν πολύ οδυνηρή για τον Κασσελάκη και οι υποστηρικτές του, όπως και ο ίδιος, δεν έχουν ακόμα αποδεχτεί αυτό που έγινε. Δεν είναι τυχαίο ότι μιλάνε για «πραξικόπημα» και μένει να φανεί σε τι κλίμα θα γίνει η νέα Κ.Ε. που αναμένεται να επικυρώσει τον οδικό χάρτη για τις εκλογές. Χαρακτηριστική ήταν η θέση της Νίνας Κασιμάτη, βουλεύτριας από τη Β’ Πειραιά, η οποία υποστήριξε ότι «δεν είναι καθήκον των κομμάτων, όταν δεν τους αρέσουν οι αποφάσεις της βάσης να αλλάζουν λαό και βάση». Ο Πέτρος Παππάς, βουλευτής Κιλκίς, επανέλαβε πως ήταν αστεία η κλειστή ψηφοφορία, με συνέπεια «ένα απονομιμοποιημένο όργανο που θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί» να ανατρέψει «τον εκλεγμένο αρχηγό του κόμματος».

Διχασμός στη βάση

Μαθαίνω όμως από καλές πηγές ότι το κλίμα στη βάση είναι διχαστικό και έχει γίνει χαμός σε αρκετές νομαρχιακές επιτροπές ανά την επικράτεια. Και αυτό διότι υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη δεν αποδέχονται αυτό που έγινε με την αποκαθήλωση ή έκπτωση, όρους που δεν αποδέχονται και γι’ αυτό προτάσσουν τη φράση «άρση της εμπιστοσύνης» της Κεντρικής Επιτροπής.

Η δημοσκόπηση Αντώναρου

Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε και τον Ευάγγελο Αντώναρο, σκληρό υποστηρικτή του Στ. Κασσελάκη, που επιμένει πως δεν είναι «απερχόμενος» όπως πιπιλίζουν την καραμέλα τους οι καθ’ έξιν πραξικοπηματίες της συριζέικης νομενκλατούρας. Ναι, αυτός είναι ο όρος που χρησιμοποιεί: πραξικοπηματίες! Και κάνει και δημοσκόπηση μέσω πλατφόρμας X, στηρίζοντας τον Κασσελάκη.

Εισηγήσεις στη Δούρου

Λίγο πολύ τα ονόματα που ακούγονται μέχρι στιγμής για υποψήφιοι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστά και έχουν κυκλοφορήσει. Εγώ θα εστιάσω σε ένα πρόσωπο που, αν και το διέψευσε προχθές το βράδυ, μαθαίνω πως γίνεται αποδέκτης πολλών εισηγήσεων για να κάνει το βήμα. Το πρόσωπο αυτό είναι η Ρένα Δούρου που έχει τα εξής χαρακτηριστικά: είναι στέλεχος από τα νεανικά της χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, είναι γυναίκα και δυναμική, έχει διοικήσει την περιφέρεια, ξέρει το κόμμα, ενώ δεν ενεπλάκη και στις εσωκομματικές μάχες τον τελευταίο χρόνο.

Η ώρα της ΔΕΘ

Κι ενώ αποφασίστηκαν τα διαδικαστικά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει μεγάλη έμφαση, μήπως και αλλάξει λίγο το κλίμα και στην κοινωνία και στην παρουσία του Νίκου Παππά, ως προέδρου της Κ.Ο. στη ΔΕΘ. Μαθαίνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ ένα συνολικό και συγκεκριμένο πρόγραμμα, που -κατά τα στελέχη του- θα απαντά με αξιοπιστία και πειστικότητα σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Από την ακρίβεια και την κερδοσκοπία μέχρι το φορολογικό, και από τη στεγαστική κρίση μέχρι την προάσπιση και ενδυνάμωση του Κοινωνικού Κράτους, της Υγείας, της Παιδείας, της Πολιτικής Προστασίας.

Η πρόταση σε Καραμέρο

Για την ιστορία, δύο ώρες πριν από τη θυελλώδη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος πρότεινε στον Γιώργο Καραμέρο να είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Απ’ όσο γνωρίζω, ο βουλευτής της Ανατολικής Αττικής του αρνήθηκε και τον προειδοποίησε ότι αυτό που κάνει με τον Σ. Φάμελλο δεν θα του βγει σε καλό. Ο Καραμέρος αν είχε δεχτεί, θα είχε μεγάλο πρόβλημα σήμερα.

Μακριά ο Κασσελάκης

Και επειδή χθες σας είπα πως είναι στον πατέρα του ο Στ. Κασσελάκης, να σημειώσω πως έμαθα πως πήγε και στις Σπέτσες. Εκεί βρίσκεται τώρα μαζί με τον σύζυγό του, Τάιλερ ΜακΜπέθ. Συνομιλεί με στελέχη και κάποιους βουλευτές, μέχρι να αποφασίσει τι θα κάνει.

Υψηλούς καλεσμένους από το εξωτερικό φέρνει ο Τσίπρας

Ακόμη και αυτόν τον καιρό που γίνεται ο κακός χαμός στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να αφιερώνει ένα μεγάλο μέρος της ημέρας στις δραστηριότητες και το μέλλον του Ινστιτούτου του. Τουλάχιστον τρεις με τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, περνά τον χρόνο του στα νέα γραφεία που έχει νοικιάσει επί της λεωφόρου Αμαλίας, ελάχιστα μέτρα από τη Βουλή. Αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς πολύ εύκολα, βλέποντας το υπηρεσιακό και τα συνοδευτικά αυτοκίνητα που τον περιμένουν κάθε φορά από κάτω· για την ακρίβεια απέναντι, στον εξωτερικό χώρο του Ζαππείου, όπως έχω διαπιστώσει. Όπως μαθαίνω, ο τέως πρωθυπουργός ετοιμάζει μια νέα μεγάλη εκδήλωση, άσχετα με τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Πότε θα την πραγματοποιήσει; «Όταν θα είναι έτοιμος, δηλαδή όταν θα έχει κλείσει τη λίστα με τους υψηλούς καλεσμένους από το εξωτερικό που θα τον διαβεβαιώσουν ότι θα έρθουν στην Ελλάδα», όπως μου λέει άνθρωπός του. Θυμίζω ότι η προηγούμενη εκδήλωση του Ινστιτούτου, που κρίθηκε επιτυχημένη, πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο και φιλοξένησε διεθνείς προσωπικότητες, όπως ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, με τον οποίο είχε συνυπογράψει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Δυναμικό μπάσιμο Κατρίνη

Να πάω και λίγο στο ΠΑΣΟΚ, όπου χθες σας ανέφερα για τις υπογραφές, αλλά σήμερα θα μείνω σε ένα πρόσωπο που συζητάνε πολλοί εδώ και ώρες. Είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Κατρίνης, ο βουλευτής Ηλείας, που συγκέντρωσε 14.001 υπογραφές. Αυτός ο αριθμός ξάφνιασε πολλούς, αλλά όπως μου είπαν έμπειροι πολιτικοί του ΠΑΣΟΚ, ο κόσμος τον τίμησε, διότι πραγματικά έκανε καλή δουλειά τα τελευταία χρόνια. Ο Μ. Κατρίνης έχει μπει δυναμικά στον πυρήνα των ηγετικών στελεχών με ρόλο και φωνή την επόμενη μέρα.

Η σχέση με Καραμανλή

Ρώτησα τι γίνεται με τον Κώστα Καραμανλή που δεν πήγε στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ – όπως και ο Αντώνης Σαμαράς. Ρωτήθηκε και απάντησε γι’ αυτό στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής, αλλά ήθελα να μάθω κάτι παραπάνω. Μου είπε, λοιπόν, πρόσωπο που γνωρίζει ότι ο Κ. Καραμανλής έχει αρκετές διαφωνίες με την πολιτική που ασκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν θέλει όμως να του δημιουργήσει πρόβλημα. Είπε στην τελευταία ομιλία του, αλλά προτιμά την ουδετερότητα και την απόσταση.

Η στάση Σαμαρά

Από την άλλη πλευρά ο άλλος πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έχει περισσότερο αρνητισμό και δεν διστάζει να παρεμβαίνει με κάθε ευκαιρία που θεωρεί πως του δίνεται. Μου λένε ότι αυτό θα γίνει αμέσως μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Περίμεναν περισσότερα οι ένστολοι

Συζητήσεις επί συζητήσεων στους κόλπους των ενστόλων μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού για την αύξηση των νυχτερινών. Ένα θέμα που, όπως έμαθα, συζητείται από το Σάββατο μέχρι και σήμερα έντονα στους διαδρόμους του Πενταγώνου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε χθεσινή ραδιοφωνική του συνέντευξη παραδέχτηκε ότι προσδοκούσαν κάτι περισσότερο, ωστόσο -όπως είπε- είναι μια καλή αρχή, προαναγγέλλοντας επόμενες ανακοινώσεις το προσεχές διάστημα, εφόσον όμως το επιτρέψουν τα δημόσια οικονομικά. Οι ίδιοι πάντως περίμεναν για παράδειγμα το επίδομα στόλου, τονίζουν μάλιστα ότι το επίδομα που τους δίνεται θα φορολογείται μέσω του ενιαίου συστήματος πληρωμών και συνεπώς αυτό που θα τους μένει στην τσέπη θα είναι λίγο. Η υπόσχεση που τους έχει δοθεί πάντως είναι ότι ανάλογα με τα δημόσια οικονομικά θα επανεξεταστεί το μισθολόγιό τους.

Ήρεμη δύναμη

Θα μείνω λίγο παραπάνω στον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Όπως μαθαίνω, αυτό που κάνει θετική εντύπωση σε πολλούς είναι η ηρεμία με την οποία αντιμετωπίζει ο Παύλος Μαρινάκης όλα τα προβλήματα που βρίσκει στο διάβα του. Γιατί εκεί δοκιμάζεται και ελέγχεται. Στα εύκολα είμαστε όλοι καλοί. Ο Π. Μαρινάκης έχει καταφέρει να κερδίζει τον συνομιλητή όχι μόνο με την επιχειρηματολογία του, αλλά και με την ηρεμία που βγάζει κατά τη διάρκεια της συζήτησης και των απαντήσεών του. Και τότε «χτυπάει» στοχευμένα. Όπως προανέφερα, κατανοεί τους προβληματισμός των ενστόλων, ενώ παραδέχτηκε στη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ την αστοχία με την πανεπιστημιακή αστυνομία. Ο Μαρινάκης δεν μασάει τα λόγια του και δικαιώνει την επιλογή του πρωθυπουργού στο πρόσωπό του. Είναι από τις περιπτώσεις που το ανάστημα ταιριάζει με το μπόι.

Συνεχίζει την ανοδική πορεία η Aegean

Πάμε στα επιχειρηματικά τώρα, με την Aegean να έχει προγραμματίσει να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 2ου τριμήνου αύριο μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου, το απόγευμα. Η πρόβλεψη της Eurobank Equities κάνει λόγο για ικανοποιητικές επιδόσεις, δεδομένου ότι είχαμε ένα καλό τρίμηνο πέρυσι, με σταθερά νούμερα επισκεψιμότητας για το δεύτερο τρίμηνο του έτους (+8% έχει ήδη ανακοινωθεί) και σταθερή αύξηση των τιμών που μεταφράζεται σε +7% ετήσια άνοδο. Οι αναλυτές βλέπουν ότι το EBITDA θα είναι μειωμένο σε μονοψήφιο ποσοστό φέτος στα 112,5 εκατ. ευρώ, -6% σε ετήσια βάση, αλλά ακόμα πολύ πάνω από τα επίπεδα του 2019. Αυτό συνεπάγεται αύξηση EBITDA +4% σε ετήσια βάση και αύξηση εσόδων +10% στο φετινό πρώτο εξάμηνο.

Η κίνηση ματ του Κόκκαλη και οι «κερδισμένες» ασφαλιστικές

Η εξαγορά της «Ευρώπη Ασφαλιστική» από τον Σωκράτη Κόκκαλη και την Intracom, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί από τον οξυδερκή επιχειρηματία. Κι αυτό γιατί τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ φαίνεται ότι δημιουργούν ένα νέο ισχυρό πεδίο δραστηριότητας και φέρνουν νέες δουλειές για τον ασφαλιστικό κλάδο. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού επηρεάζουν άμεσα και θετικά τις εταιρείες αυτές, με μέτρα όπως η κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου, η έκπτωση κατά 20% στον ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν κατοικίες με αξία έως και 500.000 ευρώ από φυσικές καταστροφές, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι όσοι δεν ασφαλιστούν εάν υποστούν ζημιά στο ακίνητό τους, δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος από τον Απρίλιο του 2025 έως και ύστερα. Αντίστοιχα και με τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για τις επιχειρήσεις. Κάνοντας εμμέσως πλην σαφώς υποχρεωτική την ασφάλιση των ακινήτων από φυσικές καταστροφές, κάτι που σε ξένες χώρες αποτελεί διαδικασία που συμβαίνει πολλά χρόνια τώρα. Βέβαια και οι ασφαλιστικές χαμογελούν, βλέποντας από την πλευρά τους το άνοιγμα της δουλειάς τους και την εισροή εσόδων στα ταμεία τους.

Αύξησε τζίρο και κέρδη ο Φουρλής

Θετική ήταν η πορεία του Φουρλή στο πρώτο εξάμηνο του 2024 και τα στελέχη του αλλά και ο νέος διευθύνων σύμβουλός του, Δημήτρης Βαλαχής, έχουν κάθε λόγο να νιώθουν ικανοποιημένοι. Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ο τζίρος έφτασε μόνο για τη λιανική (εξαιρουμένης της Trade Estates στα ακίνητα) στα 245,1 εκατομμύρια ευρώ από 239,9 εκατομμύρια ευρώ. Και τα κέρδη προ φόρων ήταν θεαματικά αυξημένα σε σχέση με πέρσι από τα 1,5 εκατομμύρια ευρώ στα 5,3 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που σημαίνει αύξηση 262,5%. Η αύξηση του τζίρου, όπως βλέπω, προήλθε από την αύξηση κατά 3,6% στις πωλήσεις αθλητικών ειδών από τα καταστήματα Intersport αλλά και από τα ΙΚΕΑ, ενώ σταδιακά φαίνεται ότι αρχίζει να αποδίδει και η επένδυση στα καταστήματα ευεξίας Holland & Barrett που διαχειρίζεται ο όμιλος.

Γλυκαίνει η πορεία της Serenata

Η Tottis-Bingo, εταιρεία που παράγει την ιστορική σοκοφρέτα Serenata, συνεχίζει να αναπτύσσεται. Κάτι που φαίνεται τόσο στα αποτελέσματα του 2023 με τζίρο 88,81 εκατομμύρια ευρώ από 77,97 εκατομμύρια ευρώ το 2022 αλλά και την προοπτική για περαιτέρω αύξηση του τζίρου φέτος. Μάλιστα η εταιρεία, για να καλύψει τις ανάγκες της, προσέλαβε 25 άτομα προσωπικό και έφτασε στα 310 από 285 που ήταν το 2022. Και συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, διατηρώντας δραστηριότητα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε 25 χώρες του εξωτερικού.

Το πρόστιμο των 2,3 δισ. και η λακωνική απάντηση της Google

Δικαστικές εξελίξεις και καταδίκη της Google έφερε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πρακτικές ενάντια στον ανταγωνισμό στα κράτη-μέλη, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Πρόκειται για μία πολύκροτη υπόθεση, η οποία βρισκόταν υπό την κρίση του δικαστηρίου, το οποίο επιβεβαίωσε πρόστιμο σε βάρος της Google συνολικού ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για πρακτικές που πήγαιναν κόντρα στις αρχές του ανταγωνισμού. Η Google αρκέστηκε σε μία λακωνική απάντηση, λέγοντας λίγο πολύ ότι έχει συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Ανταγωνισμού, ωστόσο όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα της απόφασης, ο κολοσσός της τεχνολογίας δεν έπεισε τις ευρωπαϊκές αρχές. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είμαστε απογοητευμένοι από την απόφαση του Δικαστηρίου. Η απόφαση σχετίζεται με μια σειρά από πολύ συγκεκριμένα γεγονότα. Ήδη από το 2017 προχωρήσαμε σε αλλαγές, προκειμένου να συμμορφωθούμε με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η προσέγγισή μας λειτουργεί με επιτυχία εδώ και περισσότερα από επτά χρόνια, παράγοντας δισεκατομμύρια κλικ για πάνω από 800 υπηρεσίες σύγκρισης αγορών». Η επίτροπος της ΕΕ για τον ανταγωνισμό, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει, μέσω νομοθετικών προτάσεων και της επιβολής του νόμου, τη δουλειά της εναντίον του φορολογικού ανταγωνισμού και του επιθετικού σχεδιασμού της φορολογίας από χώρες της ΕΕ και από πολυεθνικές.