Το καλάθι, η πτώση και οι υποψηφιότητες

Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Επιστροφή από τη Θεσσαλονίκη με το καλάθι του πρωθυπουργού που προκαλεί ήδη μεγάλη συζήτηση και μένει να φανεί κατά πόσο θα βοηθήσει την κυβέρνηση να σηκώσει κεφάλι και να ανακάμψει στις δημοσκοπήσεις. Την ίδια στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την πτώση του Στέφανου Κασσελάκη από την ηγεσία, όλα ξεκινάνε από την αρχή για το θέμα του αρχηγού και μένει να φανεί ποιοι θα μπουν στο τερέν για να τρέξουν στη συγκεκριμένη κούρσα. Και στο ΠΑΣΟΚ είναι μια εβδομάδα κρίσιμη, καθώς θα εγκριθούν οι υποψηφιότητες με την κατάθεση των υπογραφών των υποψήφιων προέδρων. Ας ξεκινήσουμε.

Ικανοποίηση Μητσοτάκη

Η επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης έφερε χαμόγελα στον ίδιο και στο επιτελείο του, όπως μου είπαν σταθεροί συνομιλητές του. Και αυτό διότι βλέπουν, όπως μου είπε το ίδιο πρόσωπο, να υπάρχει και από τα ΜΜΕ και από τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων θετικό κλίμα, αν και με ενστάσεις, στο πακέτο των μέτρων. «Πάντα οι πολίτες θέλουν περισσότερα και καλά κάνουν» μου είπε κεντρικός υπουργός, αλλά όσα ανακοινώθηκαν είναι αρκετά για να αρχίζει να αλλάζει το κλίμα.

Και τώρα τρέχουμε

Το κλίμα που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι «και τώρα τρέχουμε», διότι πρέπει να γίνουν πολλές κινήσεις και από τους αρμόδιους υπουργούς για να αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά τα μέτρα και να αποδίδουν. Και επειδή όλα δεν λύνονται με το πάτημα ενός κουμπιού, μου επισημάνθηκε πως πρέπει να υπάρξει καλή προετοιμασία για να μην μείνει πίσω η κυβέρνηση.

Ο εκλογικός νόμος

Άκουσα με προσοχή τον πρωθυπουργό και στη συνέντευξή του και έχω να παρατηρήσω τα εξής: Μπορεί ο ίδιος να είπε πως δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος, αλλά οι πηγές μου, που είναι και πολύ καλές, μου εξήγησαν ότι δεν μπορούσε παρά να διαψεύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Θόδωρος Λιβάνιος, που θεωρείται εκλογομάγειρας τρέχει το θέμα των αλλαγών στον εκλογικό νόμο που ετοιμάζεται και έχει ως αιχμή το χαμήλωμα του πήχη, για να επιτευχθεί η αυτοδυναμία. Η προετοιμασία γίνεται σε συνεννόηση με τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη.

Αυτοδυναμία με 32-33%

Και να σας πω τι εισηγήσεις υπάρχουν στο Μέγαρο Μαξίμου και βέβαια ποια είναι τα τρία βασικά στοιχεία; Υπάρχει εισήγηση να εξασφαλίζεται αυτοδυναμία αντί με 36-37%, που είναι σήμερα, με 32-33%, να αυξηθεί το όριο για είσοδο στο Κοινοβούλιο από 3% στο 5% και να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του μπόνους για το πρώτο κόμμα.

Εξάντληση της τετραετίας

Αυτό που συζητήθηκε περισσότερο σε αρκετά πηγαδάκια βουλευτών της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, όπως μου είπε παλαιός κοινοβουλευτικός, είναι η επισήμανση του Κυριάκου Μητσοτάκη για εξάντληση της τετραετίας. Φαίνεται πως αυτή η αναφορά τούς καθησύχασε και, όταν ρώτησα εάν το εννοεί πραγματικά ο Μητσοτάκης, μου επισημάνθηκε ότι ουδείς στην πολιτική μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει, ειδικά εάν τελικά του προταθεί μια καλή θέση στην Ε.Ε., όπως π.χ. μετά από δυόμισι χρόνια να είναι ο διάδοχος του πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Θετική αναφορά, αλλά…

Αν και ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει χρόνος για να ανοίξει η συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας και τον προσδιόρισε για Ιανουάριο, κάνοντας θετική αναφορά στη νυν Πρόεδρο, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εντούτοις μια πιθανή υποψηφιότητά της, όπως έχει επισημάνει πολλές φορές η στήλη, έχει καεί. Δεν μπορούσε, όμως, να το πει χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτό που επιβεβαίωσα είναι πως ο υποψήφιος θα είναι από τους κόλπους της ΝΔ.

Ιδέα της ΠΟΜΙΔΑ

Θέλω σε αυτό το σημείο να σταθώ σε μια από τις εξαγγελίες που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ του Σαββάτου στο Βελλίδειο. «Όποιος ιδιοκτήτης» είπε «νοικιάζει διαμέρισμα που είναι κλειστό θα απαλλάσσεται από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια. Το ίδιο θα ισχύει και αν μετατρέψει μια βραχυχρόνια μίσθωση σε μακροχρόνια». Μου υπενθύμισαν, λοιπόν, ότι αυτή ήταν μια ιδέα της ΠΟΜΙΔΑ, της ομοσπονδίας ιδιοκτητών ακινήτων, που κατατέθηκε στο Μαξίμου και βρήκε σύμφωνο και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζεται εν μέρει η στεγαστική κρίση. Μάλιστα είχε ειπωθεί και σε podcast του Newsbeast με τον Βίκτωρα Μοντζέλλι και καλεσμένο τον Μάνο Κρανίδη, μέλος του Δ.Σ. και Γραμματέα Ενημέρωσης της ΠΟΜΙΔΑ.

Μίνι… υπουργικό συμβούλιο on air

Και κάπως έτσι, ένα έντονο κυβερνητικό διήμερο πέρασε στη ΔΕΘ με τον πρωθυπουργό να στέλνει τα δικά του μηνύματα κόβοντας την κορδέλα της νέας πολιτικής σεζόν. Υπουργοί, βουλευτές, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, γαλάζιοι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, άνθρωποι της αγοράς, η ΟΝΝΕΔ ήταν όλοι εκεί. Σε ένα διαφορετικό ραντεβού φέτος, καθώς θα μεσολαβήσουν εκτός απροόπτου 3 χρόνια για την επόμενη προσφυγή των πολιτών στις κάλπες. Ημέρα επιστροφής στην πρωτεύουσα η χθεσινή και δεν έπεφτε ούτε καρφίτσα στις πτήσεις από Θεσσαλονίκη για Αθήνα. Στην πτήση μου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών, Χρ. Σταϊκούρας και Ν. Ταχιάος. Νωρίτερα στο lounge της Aegean, το μάτι μου πήρε τον νέο διοικητή του Αγίου Όρους, Αλκιβιάδη Στεφανή, λιτοδίαιτος πάντα, πήρε μια μπανάνα να φάει, ενώ την ώρα που πήγε να την κόψει με μαχαίρι τον διέκοψε ο πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης, Μάξιμος Σενετάκης, και έτσι στήθηκε ενδιαφέρον πηγαδάκι για τα πολιτικά τεκταινόμενα. Στη συνέδρια έκανε την εμφάνισή του ο τέως υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης – τον διαδέχτηκε ο Κώστας Γκιουλέκας. «Σε κάθε αποστολή διαχειρίζεσαι δίκτυα, ανθρώπους και αυτό κάνει τη δουλειά αυτή πολύ ιδιαίτερη» είπε ο Α. Στεφανής αναφερόμενος στα νέα του καθήκοντα.

Ο καθυστερημένος Σχοινάς

Όσο περίμενε γνωστή μου την πτήση της στο lounge της Aegean, άκουσε τις συνοδούς εδάφους να φωνάζουν με αγωνία το όνομα του Μαργαρίτη Σχοινά, προκειμένου να επιβιβαστεί. Σε επόμενη βραδινή πτήση για Αθήνα έμαθα πως ταξίδευαν ο τσάρος της οικονομίας μας, Κωστής Χατζηδάκης, αλλά και ο υπουργός των θαλασσών, Χρήστος Στυλιανίδης – ο τελευταίος έλεγε ότι θέλει να δει τον πρωθυπουργό γιατί έχει πολλά να του πει.

Δεν τους αναγνώρισαν

Τα μέτρα ασφαλείας στη ΔΕΘ ήταν ιδιαίτερα αυξημένα λόγω της παρουσίας του πρωθυπουργού και απαιτούνταν αυστηρά διαπιστεύσεις για να μπεις στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο το Σάββατο. Μπλόκο έφαγε ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Σπανάκης, από αστυνομικούς που δεν τον αναγνώρισαν, αντιστοίχως κατά την είσοδο στο κτίριο της διοίκησης και τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη παρά λίγο να κοπεί η υφυπουργός Ανάπτυξης, Ζωή Ράπτη. Ευτυχώς η επέμβαση συνεργατών της αποδείχθηκε σωτήρια. Εντωμεταξύ, κατά τη διάρκεια του αγιασμού στη ΔΕΘ, άκουσα τον υφυπουργό υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλο, να λέει: «Αν δεν ψάλλω εγώ, ποιος θα ψάλλει;», με τους συνομιλητές του να τον κοιτούν με γουρλωμένα μάτια.

Οι κουκουλοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ

Η έγκριση της πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη και η πτώση του από την ηγεσία του κόμματος τον πάγωσε, όπως έμαθα. Δεν το περίμενε. Πίστευε έως το πρωί της Κυριακής πως τελικά ήλεγχε το παιχνίδι και έστω και οριακά η πρόταση θα απορριπτόταν. Ηττήθηκε και γι’ αυτό και το ξέσπασμα και η αναφορά του για κουκουλοφόρους στην Κ.Ε. Μάλιστα ο γνωστός στιχουργός, Νίκος Μωραΐτης, και συνομιλητής του επιτέθηκε στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που τον καθαίρεσαν και έγραψε απαξιωτικά για τον Αλέξη Τσίπρα. Και ήδη τα τρολ που υποστηρίζουν τον Στ. Κασσελάκη άρχισαν να γράφουν: ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμορία.

«Καλά, εσύ έφυγες νωρίς»

Πάντως εγώ, αν ήμουν στη θέση του Αλέξη Τσίπρα, θα έκανα δώρο στον Στέφανο Κασσελάκη το βιβλίο του Χρόνη Μίσσιου, «Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς». Ένα αυτοβιογραφικό κείμενο, γραμμένο στη λαϊκή γλώσσα. Τώρα θα μου πείτε τι θα καταλάβαινε ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απ’ όλο αυτό. Ε, θα του εξηγούσε ο Μανώλης Καπνισάκης – όπως έκανε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Και συγκεκριμένα θα υπογράμμιζα το «Καλά, εσύ έφυγες νωρίς» όχι γιατί εξυμνεί τον ανθρωπισμό, την ιδεολογία και την πίστη σε έναν κόσμο πιο δίκαιο. Ο πρώην πρόεδρος, αν το διαβάσει, θα καταλάβει τι εννοώ.

Ο Παππάς και η επόμενη μέρα

Ο Νίκος Παππάς, που οι 87 δεν ήθελαν να τον βλέπουν, ηττήθηκε και αυτός καθώς έλεγε πως ελέγχει μεγάλο αριθμό μελών της Κ.Ε. και τελικά αυτό δεν επιβεβαιώθηκε. Οι πιο μυημένοι λένε πως την ύστατη στιγμή ο Ν. Παππάς έκανε πίσω, άλλαξε στρατόπεδο, άφησε τον Στ. Κασσελάκη και έπαιξε για την πάρτη του την επόμενη μέρα.

«Ξέχασέ το. Εδώ είναι η Τσαϊνατάουν»

Ο Κασσελάκης και ο Παππάς θα μπορούσαν να ήταν οι κύριοι χαρακτήρες στο υπέροχο φιλμ νουάρ του Ρομάν Πολάνσκι, «Chinatown», το οποίο είναι ένα κομψοτέχνημα της πολιτικής ιστορίας των ΗΠΑ. Η ταινία εμβαθύνει στον κυνισμό όπου άντρες της τοπικής εξουσίας, με άλλοθι τη δύναμη του κοινωνικού στάτους τους, βρίσκουν τη μέθοδο να καλύψουν τα αιματηρά ίχνη τους. Θα έλεγα στον Νίκο Παππά να το δει. Το απαισιόδοξο τέλος της ταινίας μάς δείχνει τη ματαιότητα και η οποία έρχεται μέσα από μία φράση που απογοητευμένα λέει στον ντετέκτιβ Τζέικ Γκίτις ένας συνεργάτης, μόλις έχει ολοκληρωθεί η σοκαριστική τελευταία πράξη της υπόθεσης: «Ξέχασέ το, Τζέικ. Εδώ είναι η Τσαϊνατάουν». Τώρα που σας έδωσα μία εικόνα του έργου, μπορείτε εύκολα να τοποθετήσετε τους δύο άντρες σε αυτό το έργο που είναι η επιτομή του εκμοντερνισμού του κινηματογραφικού αμερικανικού είδους.

Ευφορία στους 87

Οι 87, που σαφώς είναι πολύ περισσότεροι, είναι σε κατάσταση ευφορίας, καθώς κατάφεραν να ρίξουν από την εξουσία τον Στ. Κασσελάκη και άνοιξαν τον δρόμο για τις νέες εκλογές. Βέβαια πολλοί από αυτούς είχαν παίξει μαζί με τον Στ. Κασσελάκη πριν από έναν χρόνο και τον στήριξαν παρασκηνιακά και σαφώς έχουν μεγάλη ευθύνη για τη ραγδαία πτώση του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως ακόμη δεν έχουν αποφασίσει ποιον θα βγάλουν μπροστά για υποψήφιο, γιατί η Όλγα Γεροβασίλη δεν εμφανίζεται θετική σε συνομιλητές της.

Οι υποψήφιοι

Άρα, έως τώρα έχουμε την Παύλο Πολάκη που έχει εκφράσει διαθεσιμότητα για υποψήφιος. Ο Σωκράτης Φάμελλος έμαθα πως κλίνει να είναι υποψήφιος. Ο ευρωβουλευτής, Νικόλας Φαραντούρης, είναι έτοιμος να κάνει την υπέρβαση και να θέσει υποψηφιότητα και το έχει περιγράψει προ ημερών. Και βέβαια υπάρχει και ο Στ. Κασσελάκης που θα ποντάρει στα μέλη που τον στηρίζουν.

Ο οδικός χάρτης

Ο οδικός χάρτης έως τις εκλογές θα αποφασιστεί στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αύριο και θα επικυρωθεί από την Κεντρική Επιτροπή σε δύο εβδομάδες με στόχο να έχει γίνει η εκλογή έως τα τέλη Οκτωβρίου και σίγουρα μετά το ΠΑΣΟΚ. Γιατί τα όσα ακούγονταν για γρήγορη εκλογή δεν μπορεί να ισχύσουν, καθώς θα συμπέσουν με τις δύο πρώτες Κυριακές του Οκτωβρίου, που είναι οι εκλογές στο ΠΑΣΟΚ.

Επικύρωση υποψηφίων στο ΠΑΣΟΚ

Και αφού αναφέρθηκα στο ΠΑΣΟΚ, σήμερα είναι η κατάθεση των υποψηφιοτήτων και των υπογραφών για την προεδρία του κόμματος, όπου σύμφωνα με την ΕΔΕΚΑΠ οι υποψήφιοι αρχηγοί θα πρέπει να καταθέσουν είτε πέντε χιλιάδες υπογραφές από μέλη του κόμματος, είτε υπογραφές από το 15% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χάρης Δούκας θα καταθέσει 100 υπογραφές από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής άρα το 1/3 και αυτό του δίνει μία ισχύ και κομματικά και επικοινωνιακά. Ο Νίκος Ανδρουλάκης μαθαίνω ότι έχει μαζέψει πάνω από είκοσι χιλιάδες υπογραφές, ενώ η διαρροή από το επιτελείο της Άννας Διαμαντοπούλου είναι ότι έχει μαζέψει τον προαπαιτούμενο αριθμό. Επίσης, ο Μιχάλης Κατρίνης κινείται γύρω στις 13.000 υπογραφές και αυτό που έχει ενδιαφέρον με τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα είναι να δούμε αν θα πέσει ο ίδιος έξω στις 6 Οκτωβρίου όσον αφορά το ποσοστό που περιμένει να πάρει – οι δημοσκόποι του δίνουν γύρω στο 3%. Και ο λόγος είναι ότι, αν πάνε να ψηφίσουν 300.000, μόνο από τις υπογραφές έχει πιάσει ένα 4%. Μαθαίνω πάντως ότι τους περιμένει στη «γωνία» το βράδυ των εκλογών. Θυμίζω ότι στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές είχαν ψηφίζει 270.000.

Οι πυρετώδεις διεργασίες για τον ΕΒΕΑ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για τη διαδοχή στον ΕΒΕΑ, όπου ο Γιάννης Μπρατάκος ετοιμάζει την επιστροφή του στο κορυφαίο επιμελητηριακό όργανο της χώρας. Εθεάθη στη Θεσσαλονίκη σε σειρά συναντήσεων εντός και εκτός ΔΕΘ αλλά και σε κεντρικά καταστήματα εστίασης της πόλης, να συναντά παράγοντες και επιχειρηματίες της χώρας. Την ίδια στιγμή η σημερινή πρόεδρος, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, φαίνεται πως ήδη έχει προετοιμαστεί για τη διαδοχή. Πηγές της ευρύτερης αγοράς επισημαίνουν στη στήλη ότι η πρόεδρος στηρίζει την υποψηφιότητα του Μπρατάκου, ο οποίος εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα είναι ο νέος επικεφαλής του Επιμελητηρίου. Κυριακή κοντή γιορτή επομένως. Και σύντομα η κάλπη θα δείξει του λόγου το αληθές. Λίγη υπομονή.

Ενισχύουν την κυριαρχία τους Σκλαβενίτης και Lidl

Για τη διευρυνόμενη κυριαρχία του Σκλαβενίτη και της Lidl στα σούπερ μάρκετ μού μιλούσε υψηλόβαθμο στέλεχος της αγοράς, ψιθυρίζοντάς μου στο αυτί στο περιθώριο της ΔΕΘ. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι δύο αλυσίδες έχουν βρει το μοντέλο εκείνο που τις κάνει όχι μόνο αποδεκτές αλλά και επιθυμητές από τους έλληνες καταναλωτές, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να διευρύνουν διαρκώς την ψαλίδα του τζίρου τους από την ΑΒ Βασιλόπουλος, τα My market, τον Μασούτη που ακολουθούν κατά σειρά. Ο Σκλαβενίτης ποντάρει πολλά στο φιλικό πρόσωπο που παρουσιάζει προς τους εργαζόμενους, την ανθρώπινη επιχειρηματική του οπτική, αλλά και τις χαμηλές τιμές. Η Lidl, όντας πιο τεχνοκρατική, έχει βρει κι εκείνη τον τρόπο να κερδίζει τις εντυπώσεις και να έχει καταφέρει να εξελιχθεί από μία «εκπτωτική» αλυσίδα, σε μία αλυσίδα που έρχεται πλέον να καλύψει το σύνολο των απαιτήσεων των καταναλωτών, αναβαθμίζοντας συνολικά το προφίλ και την εικόνα της με προϊόντα, παροχές και υπηρεσίες στην εγχώρια αγορά.

Η κατασκευαστική πρόκληση της Δυτικής Θεσσαλονίκης

Μία ομολογουμένως υποβαθμισμένη περιοχή, αυτή της Δυτικής Θεσσαλονίκης, και κυρίως ο κεντρικός οδικός άξονας της 26ης Οκτωβρίου αλλάζουν όψη. Πολλές επενδύσεις από εγχώριους και ξένους –κυρίως Ισραηλινούς και όχι μόνο– επενδυτές, όπως το Hub 26, το νέο κτιριακό συγκρότημα της Dimand με την Prodea που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή, το παλιό εργοστάσιο του Φιξ που είναι διατηρητέο και πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει να ανακατασκευάζεται και πολλές ακόμα επενδύσεις, όπως η ανάπλαση της κεντρικής οδικής αρτηρίας με τη δημιουργία ποδηλατόδρομου που θα τη συνδέει με το λιμάνι και το κέντρο της πόλης, έρχονται να αλλάξουν την εικόνα. Να σας θυμίσω εδώ βέβαια ότι και οι υποχρεωτικές επενδύσεις 200 εκατομμυρίων στο λιμάνι για την επέκταση της 6ης προβλήτας αποτελούν μέρος του κύκλου επενδύσεων που αυτή τη στιγμή προγραμματίζονται και πρόκειται να υλοποιηθούν.

Όλος ο καλός κόσμος στα εγκαίνια

Και αφού σας μίλησα προηγουμένως για εγκαίνια, την Παρασκευή που έγιναν τα εγκαίνια στο Hub 26 στη δυτική πλευρά της πόλης, στη λίστα των προσκεκλημένων των ιδιοκτητών του ακινήτου Dimand-Prodea ήταν πολλοί και σημαίνοντες οι οποίοι παρευρέθηκαν. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, αλλά και η σύζυγος του πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Και από τον επιχειρηματικό και τραπεζικό κόσμο ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, με τον οποίο η Dimand έχει στενές σχέσεις και μάλιστα έχει συνεπενδύσει σε τέσσερα μεγάλα projects που θα υλοποιηθούν, όπως το ιστορικό ακίνητο της Κοραή 4 που θα γίνει ανάπλαση και θα φιλοξενήσει τα κεντρικά γραφεία και τις υπηρεσίες της τράπεζας. Παρόντες ήταν επίσης ο πρώην πρόεδρος των βιομηχάνων της Βόρειας Ελλάδας και ιδιοκτήτης της Alumil, Γιώργος Μυλωνάς. Το ενδιαφέρον για τη συμπρωτεύουσα είναι έντονο και αποδεικνύεται στην πράξη. Άλλωστε οι Θεσσαλονικείς έχουν αρκετά παράπονα –και δικαίως– νιώθοντας ότι η προσοχή είναι στραμμένη κυρίως στην Αθήνα και λιγότερο στην πόλη τους.

Το παράδοξο της ΔΕΘ

Όποιος επισκέπτεται τη ΔΕΘ θα παρατηρήσει το εξής παράδοξο που συμβαίνει. Ότι τα κεντρικά εκθεσιακά περίπτερα στους στεγασμένους χώρους της έκθεσης καταλαμβάνονται από κρατικές επιχειρήσεις, φορείς και υπουργεία. Αυτό που λείπει αισθητά είναι ο εμπορικός χαρακτήρας της έκθεσης, καθώς οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που δημιουργούν περίπτερα βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο της έκθεσης, σε υπαίθριο χώρο κυρίως, γιατί πρέπει με κάποιον τρόπο αρκετές από αυτές να δηλώσουν την παρουσία τους σε αυτήν. Ο πολιτικός χαρακτήρας της ΔΕΘ είναι δεδομένος και αυτό είναι γνωστό. Ωστόσο η πρόκληση της προσέλκυσης των επιχειρήσεων, προκειμένου να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία της χώρας και η εκθεσιακή βιομηχανία της, είναι κάτι που θα πρέπει να μελετηθεί σοβαρά σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και να αποτελέσει το επίκεντρο της επόμενης μέρας. Ιδίως μετά την πολυσυζητημένη ανάπλαση των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ, όπου σύντομα πρόκειται να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του εργολάβου που θα την κάνει πράξη.