Ενωτικό κλίμα στα χαρτιά

Καλημέρα από τη Θεσσαλία, από όπου κατηφορίζω σήμερα νωρίς το πρωί για να είμαι στη φιέστα του ΠΑΣΟΚ στο Ζάππειο για τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του. Και μπορεί το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ να είναι εορταστικό και να θέλουν να δείχνουν ότι όλοι είναι ενωμένοι, αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Βασικά δεν είναι καθόλου έτσι. Το Ζάππειο θα μοιάζει με αρένα, με τους μονομάχους για την προεδρία του κόμματος να είναι έτοιμοι για την επιβίωσή τους.

Το σχέδιο του Ανδρουλάκη

Δεν θα ξεκινήσω με τα όσα θα γίνουν σήμερα στο Ζάππειο, αλλά με μια πληροφορία που μου ήρθε χθες το απόγευμα και τη διασταύρωσα και δεν αποκλείεται να κάνει κίνηση ματ ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μου λένε καλές πηγές δεν θέλει να γίνει Κεντρική Επιτροπή για να παρουσιαστούν και να επικυρωθούν οι υποψηφιότητες, αλλά να συγκληθεί Διαρκές Συνέδριο. Κάτι τέτοιο έχει στόχο τον Χάρη Δούκα και το επιχείρημα θα είναι η ανάγκη για αλλαγή του άρθρου 36 του καταστατικού, το οποίο σχετίζεται με τα ασυμβίβαστα. Θυμάστε που το είχα αναφέρει εδώ και πολλές εβδομάδες πως θα προκύψει θέμα με την υποψηφιότητα Δούκα. Ε, αυτό πάει να γίνει τώρα, αφού έχει τους συσχετισμούς στο κόμμα με το μέρος του.

Τι λέει το άρθρο 36

Το άρθρο 36 και συγκεκριμένα η παράγραφος 2 αναφέρει: «Όσα μέλη του φορέα κατέχουν, κατόπιν διορισμού ή εκλογής, έμμισθη θέση πολιτικού χαρακτήρα στο κράτος ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση, δεν μπορούν να είναι υποψήφια σε μονοπρόσωπα όργανα». Άρα, καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει. Βέβαια μια τέτοια εξέλιξη, όπως μαθαίνω, βολεύει και τους άλλους υποψηφίους, Παύλο Γερουλάνο και Άννα Διαμαντοπούλου, αν και σε τυχόν αποκλεισμό του Δούκα ωφελείται ο πρώτος.

Στο Ζάππειο το παιχνίδι

Πάντως στη σημερινή εκδήλωση στο Ζάππειο, αν και μεταδίδεται το μήνυμα «πάμε όλοι μαζί και ενωμένοι», μόνο ομόνοια δεν υπάρχει έναν μήνα πριν από τις εκλογές. Ο Ν. Ανδρουλάκης αναμένεται να χρησιμοποιήσει το βήμα της εκδήλωσης για να προπαγανδίσει επί της ουσίας την υποψηφιότητά του. Και έχει ενδιαφέρον πώς θα αντιδράσουν οι άλλοι συνυποψήφιοί του. Μαθαίνω βέβαια πως θα έχει πολύ κόσμο, καθώς έχει γίνει τεράστια κινητοποίηση.

Ομιλία Σημίτη

Η ομιλία όμως που θα έχει ενδιαφέρον, μου λένε οι γνωρίζοντες, θα είναι του Κώστα Σημίτη. Το γεγονός πως ο πρώην πρωθυπουργός θα μιλήσει σε κομματική εκδήλωση μετά από χρόνια έχει ιδιαίτερη σημασία από μόνο του. Πού θα κλίνει; Μαθαίνω ότι, εάν αποκωδικοποιήσει κανείς προσεκτικά τι θα πει, θα δείξει προς την Άννα Διαμαντοπούλου που έκανε χθες εκδήλωση με νέους στην αίθουσα του ξενοδοχείου που είχε παρουσιάσει την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Το ακραίο σενάριο

Όσο ψάχνεις, τόσα περισσότερα ακούς. Ακόμη και τα ακραία σενάρια, τα οποία έχουν αρκετούς οπαδούς τελικά. Τι μου είπαν χθες κάποιες πηγές; «Έχεις σκεφθεί τι θα γίνει εάν εκλεγεί ο Δούκας πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ;» με ρώτησαν και απάντησα αφελώς, μάλλον, βάσει όσων έχω ακούσει από τον ίδιο τον Χ. Δούκα: «Θα είναι και στα δυο πόστα. Και δήμαρχος και πρόεδρος». Και πώς το είπαν; «Δεν απέχει πολύ το Δημαρχείο από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη». «Είσαι αφελής» μου ανταπάντησαν και μου είπαν τι συζητείται. Το σενάριο έχει ως εξής: Εάν εκλεγεί ο Δούκας μετά από σύντομο χρονικό διάστημα θα εκκινήσει τις διαδικασίες για την αντικατάστασή του. Σε αυτό το πλαίσιο ακούγεται πως έχει συμφωνήσει με τον πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη, ώστε να είναι αυτός που θα ηγηθεί του δήμου ως εκλεγμένος δήμαρχος από το δημοτικό συμβούλιο – δηλαδή εάν ενώσουν δυνάμεις οι δυο συνδυασμοί, του Δούκα και του Ζαχαριάδη. «Ποιος τα διαρρέει αυτά;» ρώτησα. Ο Δούκας στην παρούσα φάση δεν είχε το παραμικρό όφελος να βγάλει ένα τέτοιο σενάριο. Μόνο κακό θα μπορούσε να του κάνει. Όσο εξωφρενικό ακούγεται, τόσο απίθανο δείχνει. Αλλά στην πολιτική, ποτέ μη λες ποτέ.

Ακόμη και οι 16άρηδες θα μπορούν να αναδείξουν τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

Την ίδια ώρα, ακόμη και οι 16άρηδες θα μπορούν να ψηφίσουν για τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στις εσωκομματικές εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου. Ειδικότερα, στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν αποφασίσει να μπορούν να προσέλθουν στην κάλπη ακόμα και φίλοι του Κινήματος που είναι 16 ετών (γεννηθέντες το έτος 2008), ώστε να συμβάλουν και αυτοί στην ανάδειξη της επόμενης ηγεσίας. Θα αξιοποιηθεί επίσης ο Εθνικός Εκλογικός Κατάλογος, στον οποίο θα ενσωματωθεί το μητρώο μελών του κόμματος. Με αυτόν τον τρόπο αυτόματα θα εντοπίζονται τα μέλη και δεν θα απαιτείται η συμπλήρωση νέας αίτησης μέλους/φίλου. Πάντως στον δεύτερο γύρο, θα συμμετέχουν μόνο όσοι είχαν δικαίωμα ψήφου και στον πρώτο γύρο. Με άλλα λόγια, το εκλογικό σώμα δεν θα διαφοροποιηθεί και θα απαγορεύεται η εγγραφή νέων μελών ή η ένταξη επιπρόσθετων φίλων του ΠΑΣΟΚ μεταξύ των δύο Κυριακών.

Η Αναγέννηση του Γερουλάνου

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι, ο Παύλος Γερουλάνος θα μιλήσει σε μεγάλη διαδικτυακή συνάντηση φίλων και υποστηρικτών της υποψηφιότητάς του, στην Ελλάδα και στον απόδημο ελληνισμό, με τίτλο «Τρίτη 3 του Σεπτέμβρη τότε, Τρίτη 3 του Σεπτέμβρη τώρα: Το σχέδιο για την Αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ». Εκεί θα παρουσιάσει το σχέδιό του και τα συγκεκριμένα βήματα για την πολιτική και οργανωτική Αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ και θα μπορεί να συμμετέχει κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης.

«Είμαι μόλις 49 ετών»

Πάρτι γενεθλίων στο κέντρο των Αθηνών έκανε το βράδυ της Κυριακής ο υποψήφιος για το ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Κατρίνης. Όπως έμαθα, πέρασε αρκετός κόσμος και έκοψαν δύο τούρτες πράσινες με τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ επάνω λέγοντας στους παρευρισκόμενους ότι το 2024 είμαι μόλις 49 ετών. Επειδή κάτι μου θύμισε αυτή η ατάκα, έσπασα το κεφάλι μου να θυμηθώ τι. Και θυμήθηκα. Την είχε πει το «θείο βρέφος», ο Κώστας Λαλιώτης, σε μία συνέντευξη στον Στέφανο Κασιμάτη με τίτλο «Το 2000 θα είμαι μόλις 49 ετών!». Η στήλη πάντως του εύχεται από καρδιάς χρόνια πολλά.

Η διαπραγμάτευση Πολάκη

Στην πολιτική πρέπει να ξέρεις πότε θα πάρεις κάτι, τι θα είναι αυτό και πώς θα το πάρεις. Και επειδή αναφέρθηκα στον Ζαχαριάδη που είχε στηρίξει στον δεύτερο γύρο τον Χ. Δούκα και εκεί σφυρηλατήθηκε μια στέρεα σχέση, στον ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρον έχει η στάση του Παύλου Πολάκη έναντι του Στέφανου Κασσελάκη. Μου είπαν πως ο Π. Πολάκης ακόμη το συζητάει εάν θα καταθέσει πρόταση μομφής και κυρίως εάν θα θέσει θέμα ηγεσίας. Εάν δείτε την επίμαχη ανάρτησή του, δεν αναφέρεται σε αλλαγή ηγεσίας, αλλά αλλαγών στην ηγεσία. Τι σημαίνει αυτό; Μετά τον Νίκο Παππά που είναι συμπρόεδρος επί της ουσίας, ο Π. Πολάκης θέλει και αυτός να έχει υπό πολιτική κηδεμονία τον Στ. Κασσελάκη. Και αυτό το διαπραγματεύεται ακόμα όπως έμαθα.

Το δηλητηριώδες βλέμμα, ο «νεκροθάφτης» και τα… ψάρια

Γεμάτη από υπουργούς και δημάρχους της Θεσσαλίας ήταν χθες το απόγευμα η αίθουσα στο δημαρχείου του Κιλελέρ, όπου έλαβε χώρα η εκδήλωση για την παρουσίαση του σχεδίου ανασυγκρότησης της πληγείσας από τη θεομηνία Ντάνιελ περιοχής. Λίγο πριν από την άφιξη του πρωθυπουργού πήρε το μάτι μου τον δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο, να μπαίνει με έναν συνεργάτη του, έκανε κατόπτευση του χώρου και κατευθύνθηκε μπροστά για να χαιρετήσει ορισμένους υπουργούς. Εκείνη τη στιγμή έστρεψα το βλέμμα μου προς τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, για να δω αντιδράσεις, και αυτό γιατί είναι γνωστός ο ανοιχτός «πόλεμος» που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των δύο αυτοδιοικητικών. Έτσι, τη στιγμή που δεν τον έβλεπε ο δήμαρχος, ο περιφερειάρχης έριξε ένα δηλητηριώδες βλέμμα και στη συνέχεια, όταν πλησίασε, του γύρισε επιδεικτικά την πλάτη. Άνετος ο Αχιλλέας Μπέος συνέχισε τις χαιρετούρες και μετά επέστρεψε κοντά στην είσοδο, όρθιος για να παρακολουθήσει, παρότι του έδιναν καρέκλα να κάτσει. Η καταστροφή με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό έχει προκαλέσει τεράστια ένταση και αλληλοκατηγορίες μεταξύ των δύο, με τον δήμαρχο Βόλου να χαρακτηρίζει «νεκροθάφτη» τον περιφερειάρχη, ενώ λίγες ημέρες πριν ο Δ. Κουρέτας είχε πει ότι το Θεσσαλικό θέατρο έχασε έναν μεγάλο πρωταγωνιστή, κάνοντας λόγο για θέατρο του παραλόγου από μέρους του. Στο παιχνίδι, όμως, μπήκε χθες και ένας αντιπεριφερειάρχης από τη Θεσσαλία, καθώς τη στιγμή που πέρασε δίπλα από τον δήμαρχο άρχισαν να τσακώνονται, χωρίς όμως να ανεβαίνουν και πολύ οι τόνοι. Λίγα λεπτά μετά αφίχθη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «απομακρύνθηκαν τα ψάρια» είπε στον δήμαρχο, καθώς έπεσε πάνω του, και συνέχισε χαιρετώντας τους υπόλοιπους αυτοδιοικητικούς.

Show με drones στη ΔΕΘ

Και να συνεχίσω με πληροφορίες για το πώς θα ξεκινήσει η φετινή 88η ΔΕΘ, όπου τιμώμενη χώρα είναι η Γερμανία. Όπως άκουσα, θα υπάρξει μια φαντασμαγορική παράσταση στον αέρα, με μια μεγάλη έκπληξη με ένα ψηφιακό show με drones στον ουρανό της Θεσσαλονίκης.

Φρένο σε νέες οικοδομές στη Σαντορίνη βάζει ο Σκυλακάκης

Να φρενάρει επιδιώκει το υπουργείο Περιβάλλοντος την αθρόα οικοδομική δραστηριότητα στη Σαντορίνη και συγκεκριμένα στην Καλντέρα. Γι’ αυτό και το νομοσχέδιο που βρίσκεται αυτές τις μέρες σε φάση διαβούλευσης έχει διάταξη που προβλέπει ότι διακόπτεται η έκδοση νέων αδειών έως και το τέλος του 2025. Προϋπόθεση και προτεραιότητα για το υπουργείο, όπως διαφαίνεται, είναι η έκδοση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τη Σαντορίνη, το οποίο θα προβλέπει τον ευρύτερο δομικό σχεδιασμό του νησιού για τα επόμενα χρόνια. Έως τότε κάθε οικοδομική δραστηριότητα παύει. Βέβαια για την ιστορία σας το λέω, το Ειδικό Πολεοδομικό επρόκειτο να κατατεθεί προς έγκριση στο υπουργείο Περιβάλλοντος από τον αρμόδιο δήμο στις 4 Αυγούστου, αλλά πήρε παράταση για το τέλος του 2024.

Ευκαιρίες και προβλήματα στις κατασκευές

Έχω στα χέρια μου την κλαδική έρευνα της ICAP για τον κλάδο κατασκευές. Και ξεχωρίζω δύο πράγματα. Στα προβλήματα του κλάδου είναι το αδύναμο νομοθετικό πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων και η γραφειοκρατία, καθώς και η έλλειψη ρευστότητας των επιχειρήσεων που συνδέεται με την καθυστέρηση στις πληρωμές. Κρατάω όμως και κάποια θετικά, όπως είναι η βελτίωση του επενδυτικού τοπίου μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και η επέκταση των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με το μοντέλο του ΣΔΙΤ. Αυτό πάντως που μου έλεγε στέλεχος της αγοράς είναι ότι στην απόσταση που χωρίζει τις μικρότερες κατασκευαστικές από τις μεγάλες, προκειμένου να μπορέσουν και αυτές να αναλάβουν μεγαλύτερα έργα ακόμα και εάν έχουν τα εχέγγυα για να το κάνουν, το κύριο εμπόδιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο και οι προδιαγραφές που θέτει σε τέτοιες περιπτώσεις ως προς τα κριτήρια που κατά τον ίδιο δρουν περιοριστικά στην ελεύθερη αγορά.

Η «ανοιχτή» πληγή για την παρολίγο «Apple» της Ελλάδας

Η πάλαι ποτέ υποσχόμενη εταιρεία πληροφορικής και τεχνολογίας MLS, του Ιωάννη Καματάκη που βρίσκεται σε διαδικασία πτώχευσης με πολλά οικονομικά προβλήματα στην πλάτη της, παραμένει ανοιχτή πληγή για τους ομολογιούχους που διεκδικούν να πάρουν κάποια χρήματα από αυτά που είχαν επενδύσει στην επιχείρηση τα προηγούμενα χρόνια, όταν αυτή έδειχνε ότι μπορεί να εξελιχθεί σε επιχειρηματικό «θαύμα». Κάτι που δεν συνέβη, με την MLS να αντιμετωπίζει τα λίγο ή πολύ γνωστά προβλήματα στη συνέχεια. Πλέον παίζεται μία από τις τελευταίες πράξεις του έργου, καθώς την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας στους ομολογιούχους, οι οποίοι καλούνται να το εγκρίνουν, για να γίνει πράξη η συγκεκριμένη διαδικασία. Με βάση το σχέδιο εξυγίανσης θα γίνει μετατροπή των μη εξασφαλισμένων απαιτήσεων των πιστωτών σε μετοχές της εταιρείας, οι οποίες αντιστοιχούν στο 90% του μετοχικού της κεφαλαίου. Ήδη έχουν συναινέσει σε αυτό οι μεγαλομέτοχοι της εταιρείας, ενώ έχουν αποδεχτεί και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή ως βασικό όχημα για τη διάσωσή της. Ο Γιάννης Καματάκης φέρεται να οφείλει περίπου 7 εκατ. ευρώ στην εφορία, 700.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ, 1,2 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα και 1,750 εκατ. ευρώ σε γνωστό εφοπλιστή.

Σκληρό πόκερ για τη Nova

Τρέχουν, όπως μαθαίνω, οι εξελίξεις για την πώληση της Nova. Το ενδιαφέρον είναι αρκετά έντονο και οι υποψήφιοι επίσης αρκετοί. Κάποιοι προκρίνονται και προχωρούν στη διαδικασία πώλησης, κάποιοι αποκλείονται. Αυτό που ακούω από την αγορά είναι ότι εκτός έμειναν η ΔΕΗ και το fund CVC Capital, που είχαν επιδείξει ενδιαφέρον. Αρκετό όμως είναι το αραβικό ενδιαφέρον από τη Saudi Telecom Company, καθώς και από την Etisalat, η οποία προέρχεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στη διαδικασία φαίνεται, επίσης, να έχουν συμμετοχή funds αμερικανικών και βρετανικών συμφερόντων. Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, πιθανότατα μέσα στη χρονιά θα έχουμε λευκό καπνό.

Ο θόρυβος γύρω από τον καφέ

Μπορεί ο συντελεστής ΦΠΑ να αυξήθηκε στο 24% μόνο στην επιτόπια κατανάλωση, δηλαδή όταν κάποιος κάθεται και παραγγέλνει το ρόφημά του σε μία καφετέρια, ωστόσο παράγοντες της συγκεκριμένης αγοράς εμφανίζονται αρκετά προβληματισμένοι για το ενδεχόμενο οι βλέψεις της κυβέρνησης να επεκτείνονται στην αύξηση του ΦΠΑ και σε άλλες περιπτώσεις. Και εξηγώ: Στο πίσω μέρος των ανθρώπων της αγοράς κυριαρχεί η ανησυχία μήπως ο συντελεστής αυξηθεί στα σούπερ μάρκετ, όπου σήμερα ισχύει το 13% αλλά και στο takeaway μελλοντικά. Η αλήθεια είναι ότι ο θόρυβος γύρω από το θέμα είναι αρκετός, δεδομένου ότι ο καφές αποτελεί το δημοφιλέστερο ρόφημα στην Ελλάδα και αποτελεί μία ακόμα καλή δεξαμενή για τα δημόσια έσοδα.