Αντίστροφη μέτρηση για τη ΔΕΘ
Καλημέρα και σιγά σιγά φθάνουμε στο τέλος του Αυγούστου που σηματοδοτεί ουσιαστικά την αντίστροφη μέτρηση για το παραδοσιακό γεγονός της χρονιάς που έχει και πολιτική και οικονομική χροιά, αυτό της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Οι συσκέψεις αρχίζουν να πυκνώνουν και ο πρωθυπουργός θα έχει κύκλο επαφών με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων ως είθισται, καθώς πρέπει να ετοιμαστεί και το καλάθι της ΔΕΘ. Θα είναι μικρό ή μεγάλο; Αυτό, όπως σας έγραψα και χθες, ακόμη συζητείται, αλλά λόγω και της μεγάλης δημοσκοπικής πίεσης που δέχεται η κυβέρνηση μαθαίνω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το σήμα για λελογισμένες υπερβάσεις. Ίδωμεν. Πάντως ο πρωθυπουργός θα βρεθεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη, βάζοντας το πολιτικό σκηνικό σε μια πρόγευση ΔΕΘ.
Τα πηγαδάκια στο Κορωπί και τα νέα λεωφορεία
Περίπου 7 το πρωί χθες στο νέο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΑ στο Κορωπί άρχισαν να συγκεντρώνονται ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ, ο πρόεδρος των ΚΤΕΛ, ο πρόεδρος της κοινοπραξίας που «τρέχει» τα νέα λεωφορεία -για την Ανατολική και Δυτική Αττική- και άνθρωποι της αυτοδιοίκησης. Ο λόγος ήταν η άφιξη του πρωθυπουργού, προκειμένου να ενημερωθεί για την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων και το χρονοδιάγραμμα του νέου συγκοινωνιακού χάρτη. Λίγο μετά τις 7 έφτασε ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας, και στη συνέχεια ο υφυπουργός Μεταφορών, Βασίλης Οικονόμου. «Πάντα καθυστερημένος», του είπε χαριτολογώντας ένας παράγοντας σε πηγαδάκι που είχε στηθεί, για να λάβει την άμεση απάντηση: «Έρχομαι πάντα δεύτερος, μετά τον υπουργό, όπως πρέπει». Ακριβώς στις 7:30 έφτασε ο πρωθυπουργός, επιβιβάστηκε μάλιστα σε ένα από τα υπερσύγχρονα λεωφορεία από τα 211 που θα παραληφθούν (τα πρώτα 30 ξεκίνησαν ήδη δρομολόγια), όπου και ενημερώθηκε από τον οδηγό για τις νέες τεχνολογίες και τις δυνατότητες που παρέχονται στο επιβατικό κοινό. «Έγινε διεθνής διαγωνισμός και μόνο 6 ΚΤΕΛ και 2 τουριστικά γραφεία ανταποκρίθηκαν», είπε ο υπουργός, «είναι όλα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και απολύτως προσβάσιμα στους πολίτες». «Καλοτάξιδα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Χαμόγελα στο Μαξίμου
Μετά από μέρες κατήφειας λόγω των πυρκαγιών που έκαψαν δημοσκοπικά και την κυβέρνηση, μου είπαν πως υπήρξε μια σοβαρή είδηση για να χαμογελάσουν και πάλι – και δεν είναι λίγο αυτό ύστερα από όσα έχουν γίνει εσχάτως. Γιατί χαμογέλασαν; Μα με τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, μου είπαν, και αυτό κόντρα στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι η κατάσταση είναι χάλια. Στηρίζονται στην έκθεση του ΔΝΤ που προβλέπει ότι θα έχουμε μείωση 30 μονάδων στο ελληνικό δημόσιο χρέος έως το 2029. Και όπως μου επεσήμανε μέλος του οικονομικού επιτελείου, αυτό που συμβαίνει δεν είναι λίγο, όταν μάλιστα η Ιταλία πιθανότατα θα έχει καταστεί «πρωταθλήτρια» δημοσίου χρέους, ενώ η Ελλάδα θα βρίσκεται στη 2η θέση.
Η αβεβαιότητα για το μέλλον
Και μπορεί ο διευθυντής της «Καθημερινής», Αλέξης Παπαχελάς, να έγραψε προχθές στο άρθρο του κάτι που δεν άρεσε σε πολλούς στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση, εντούτοις αυτή η διαρκής μείωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, ως προς το ΑΕΠ οφείλεται στην ανάπτυξη, τον υψηλό πληθωρισμό, ενώ αποτελεί απόρροια της συμφωνίας του 2018 και στην εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη μείωση του χρέους. Αυτά θα γίνουν έως το 2032, τώρα από εκεί και πέρα είναι ερωτηματικό τι θα γίνει.
Θυμίζει την περίοδο Σημίτη
Αυτή η κατάσταση στην κυβέρνηση δίνει την ευκαιρία σε υπουργούς με βαρύ πολιτικό προφίλ, αλλά και πρώην υπουργούς με μακρά εμπειρία, να λένε ότι η παρούσα, δεύτερη, θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει πολλά κοινά με την περίοδο της διακυβέρνησης Κώστα Σημίτη, την περίοδο 2000-2004. Και τότε στη δεύτερη θητεία του Κ. Σημίτη ως πρωθυπουργού υπήρχαν πολλά μέτωπα, όπως τώρα, αλλά εκείνη την περίοδο, μου λέει πρώην υπουργός, υπήρχαν και ισχυροί υπουργοί που διόρθωναν την κατάσταση.
Το θέμα που απασχολεί τους πάντες
Η επιστροφή πολλών βουλευτών από τις εκλογικές τους περιφέρειες μου έδωσε τη δυνατότητα να μιλήσω με αρκετούς εξ αυτών για να δω τι γίνεται και τι λένε οι πολίτες. Οι κυβερνητικοί βουλευτές, εκεί εστίασα περισσότερο, μου επεσήμαναν τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για ένα και μόνο θέμα: την ακρίβεια. Τι διαπίστωσα; Ότι δεν υπάρχει υποδοχέας στο Μέγαρο Μαξίμου ή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα αυτής της δυσαρέσκειας. Ένας κυματοθραύστης, όπως μου είπε βουλευτής της λαϊκής δεξιάς. Αυτό το σημείωσα σε συνομιλητή του Κ. Μητσοτάκη, μου αναγνώρισε πως έχουν δίκιο οι βουλευτές και μου αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός συζητά να ορίσει στέλεχος της επιλογής του σε κομβικό πόστο, ώστε να ακούει τους βουλευτές.
Οι εξαγγελίες της ΔΕΘ
Για τη ΔΕΘ και το καλάθι Μητσοτάκη σας έγραψα και χθες, αλλά όλο και κάτι περισσότερο μαθαίνεις όταν μιλάς με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού. Και όπως έμαθα λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί σε παρεμβάσεις 870 εκατ. ευρώ για το 2025 που έχουν τους εξής πυλώνες: α) αύξηση των συντάξεων, β) κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, γ) μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, δ) αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, ε) αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές.
5+5 ημέρες διακοπές
Τα κεφάλια μέσα για τα κυβερνητικά στελέχη πλέον, καθώς ξεκινά η νέα πολιτική σεζόν, ο πρωθυπουργός επέστρεψε οριστικά στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τη μίνι ανάπαυλα και πλέον εντείνονται οι προετοιμασίες για την παρουσία του στη ΔΕΘ. «Βροχή» ήταν οι ερωτήσεις που δέχτηκε χθες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος επέστρεψε στα briefing στη γενική γραμματεία Τύπου, και αυτό ήταν λογικό, γιατί είχαν μεσολαβήσει οι φωτιές στη Βορειοανατολική Αττική, το μεγάλο θέμα της λειψυδρίας, η ακρίβεια που δεν έφυγε από την ατζέντα, αλλά και η συνέχεια στην κόντρα με την αντιπολίτευση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε πόσες διακοπές έκανε και απάντησε: 5+5 ημέρες, δηλαδή σύνολο 10 και αυτές σπαστές, καθώς επέστρεψε εσπευσμένα για τη φωτιά στην Αττική. Δύναμη και κουράγιο να ευχηθούμε στον εκπρόσωπο, καθώς η χρονιά πολιτικά προμηνύεται ιδιαιτέρως απαιτητική.
Τρώει τον Φάμελλο;
Και να πάμε τώρα στα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος υπό την προεδρία του Στέφανου Κασσελάκη. Θα είναι παρών ο πρόεδρος του κόμματος; Έως χθες το βράδυ αργά λέγανε πως θα έρθει εκτάκτως από τα Χανιά για τη συνεδρίαση, αλλά εγώ είχα την πληροφόρηση -και θα δούμε τελικά τι θα γίνει- πως δεν θα έρθει, αλλά θα συνδεθεί διαδικτυακά και θα κάνει την εισήγησή του. Ποιο όμως είναι το ενδιαφέρον; Από νωρίς χθες το πρωί, εν μέσω του εξωδίκου της Όλγας Γεροβασίλη στον στιχουργό και υποστηρικτή του Στέφανου Κασσελάκη, Νίκο Μωραΐτη, κυκλοφορούσαν φήμες για αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου από την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Είναι ένα παλιό σενάριο που ήθελε αυτή η αντικατάσταση να γίνει πριν από την παρουσία του Κασσσελάκη στη ΔΕΘ και χθες ξαναζεστάθηκε σε κάποιους κύκλους. Εάν τελικά γίνει, θα πρόκειται για αιτία πολέμου για τους αντιπάλους του.
Φαραντούρης και Δούρου
Και επειδή λέμε για αντικατάσταση του Φάμελλου, να σας γνωστοποιήσω, αν και ήδη έχει γίνει γνωστό, πως ο Νικόλας Φαραντούρης δήλωσε επί της ουσίας παρών στο παιχνίδι της ηγεσίας. Εντάξει μπορεί να έκανε έμμεσες αναφορές με φόντο τη λίμνη των Πρεσπών παραπέμποντας και στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά έμαθα πως έκανε και τηλεφωνήματα σε βουλευτές και στελέχη, για να μετρήσει αντιδράσεις. Αυτό όμως που έμαθα και με εξίταρε είναι πως πάρα πολλοί στην Κ.Ε. και τουλάχιστον 7-8 βουλευτές είναι θετικοί στο ενδεχόμενο να είναι υποψήφια η Ρένα Δούρου αν και η ίδια είναι προσεκτική και δεν μιλάει.
Το φιάσκο με την έδρα του Ηλιόπουλου
Έψαξα να βρω ποιος ιθύνων νους ήταν πίσω από την απόφαση να παίξουν ψηλά το θέμα με την παραίτηση Ηλιόπουλου να πάει η έδρα του στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα θέμα που, όπως φαίνεται, θα εξελιχθεί σε μεγάλο φιάσκο για την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού ήξεραν εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να την παραδώσει η Ζωρζέτα Λάλη που ανήκει πλέον στη Νέα Αριστερά. Και το φιάσκο θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο, αν αποδεχτεί την έδρα η Πόπη Τσαπανίδου. Οι πηγές μου μου είπαν ότι πίσω από αυτή την κίνηση υπεύθυνος φέρεται να είναι ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη, ο Μανώλης Καπνισάκης. Αν ισχύει, μεγάλο λάθος.
Το «όχι» των δημοσκόπων
Με ρωτούν αρκετοί αν γίνονται δημοσκοπήσεις όσον αφορά τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ. Σας λέω κατηγορηματικά ότι τώρα «τρέχουν» δύο από όσα μαθαίνω και ότι σε υποψήφιο που απευθύνθηκε στα μέσα Αυγούστου για να παραγγείλει, του είπαν ένα μεγάλο «όχι». Και αυτό γιατί κανείς δεν ασχολείται στο πικ της καλοκαιρινής ραστώνης. Και καλά κάνουν οι δημοσκόποι. Θα σας ενημερώσω όμως σύντομα για τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Αν και είναι πολύ νωρίς για πούμε οτιδήποτε, θα τολμήσω να πω ότι το προβάδισμα για τον δεύτερο γύρο έχουν ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας. Και οι οποίοι θα κάνουν επίδειξη ισχύος αναφορικά με τις υπογραφές τις οποίες χρειάζεται για να κατέβουν υποψήφιοι. Κρατήστε αυτό που σας λέω. Από εκεί και πέρα ο Παύλος Γερουλάνος έχει ερείσματα κυρίως Θεσσαλονίκη και Αττική, ενώ τον «ακούω» και στην επαρχία. Ο πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, το δυνατό του «χαρτί» είναι η Δυτική Ελλάδα, ενώ θα πρέπει να σας αναφέρω ότι και ο Γερουλάνος και ο Κατρίνης έχουν μαζέψει πάνω από δέκα χιλιάδες υπογραφές. Και οι τέσσερις υποψήφιοι είναι αυτοί που κάνουν ανοιχτές συγκεντρώσεις με τον βουλευτή Αθήνας να έχει μπει στον χορό των συγκεντρώσεων το τελευταίο διάστημα. Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι ο «άγνωστος Χ» μέχρι στιγμής, γιατί ξεκίνησε στα μέσα Αυγούστου περιοδεία στη Χαλκιδική, η οποία πήγε καλά απ’ ό,τι έμαθα, αλλά το ποσοστό της θα εξαρτηθεί από το πόσοι θα έρθουν να ψηφίσουν στις 6 Οκτωβρίου. Η Νάντια Γιαννακοπούλου βλέπει κόσμο, κινείται, ενώ περιοδεύει κι αυτή ανά την Ελλάδα αποφεύγοντας όμως να κάνει ομιλίες.
Επιχειρηματική σύμπραξη Κόκκαλη – Μαρινάκη;
Ακούγεται έντονα τελευταία στην αγορά ότι ο Σωκράτης Κόκκαλης και ο Βαγγέλης Μαρινάκης συνέπραξαν επιχειρηματικά, με τον δεύτερο να λέγεται ότι έχει αποκτήσει συμμετοχή στην Ευρώπη Holdings, μετά την ιδιωτική τοποθέτηση στην εταιρεία ακινήτων Intracom Ακίνητα, που έφερε ταυτόχρονα και την είσοδο νέων επενδυτών. Σας θυμίζω ότι η Intracom Ακίνητα απορροφήθηκε από την ΚΛΜ (Κλουκίνας – Λάππας Mothercare), η οποία πρόκειται να μετατραπεί σε Ευρώπη Holdings. Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, η συνεργασία θα σημάνει επί της ουσίας και την «επίσημη» αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο ανδρών, οι οποίες είχαν περάσει από κρίσιμη φάση με εκατέρωθεν βολές το 2019 για τον Ολυμπιακό.
Η «αποχώρηση» της Εθνικής Τράπεζας από τον δανεισμό της CVC
Σε Eurobank και Πειραιώς παραμένει ο δανεισμός του ομίλου Vivartia, ο οποίος έχει στην ιδιοκτησία του εταιρείες όπως η Δέλτα, η Δωδώνη, η Goody’s, η Flocafe, η Everest και αρκετές ακόμα. Από το σχήμα πλέον βγαίνει η Εθνική Τράπεζα. Να σας πω εδώ ότι η Vivartia διαπραγματεύτηκε και πέτυχε με τις τράπεζες συμφωνία για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της με καλύτερους όρους και επιτόκια δανειοδότησης. Να σας πω επίσης ότι το συνολικό ύψος των δανείων της Vivartia, για το οποίο ο όμιλος διαπραγματεύτηκε για καλύτερους όρους με τις τράπεζες, αγγίζει περίπου τα 350 εκατομμύρια ευρώ.
Νέο «άλμα» κερδοφορίας για Motor Oil
Την Τετάρτη θα βγουν τα αποτελέσματα της Motor Oil για το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς. Διαβάζω την ανάλυση της Eurobank Equities και αυτό που βλέπω είναι ότι τα έσοδα για το δεύτερο τρίμηνο, με βάση τη σχετική εκτίμηση, θα φτάσουν στα 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που σημαίνει αύξηση κατά 18% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2023 και προσαρμοσμένο λειτουργικό κέρδος EBITDA στα 285 εκατομμύρια ευρώ και θεαματική αύξηση κατά 84% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της διύλισης που συμμετέχει 72% στο μείγμα εσόδων. Αυτό θα μεταφραστεί σε προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 150 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurobank Equities, που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 123% σε ετήσια βάση.
Οι προκλήσεις για τον νέο διευθύνοντα του ΟΛΘ
Νέα δεδομένα σε σχέση με την προηγούμενη θητεία του καλείται, όπως μου έλεγαν άνθρωποι της αγοράς, να αντιμετωπίσει ο Γιάννης Τσάρας, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στον ΟΛΘ. Σας θυμίζω εδώ ότι ο ΟΛΘ έχει θέσει υποψηφιότητα και για την παραχώρηση του λιμανιού του Βόλου, κάτι που σημαίνει ότι εφόσον αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής ο Τσάρας θα έχει ένα ακόμα σημαντικό μέτωπο να διαχειριστεί. Θα σας θυμίσω εδώ ότι στην προηγούμενη θητεία του που κράτησε από το 2004 έως και το 2010 ο ΟΛΘ ανήκε στο κράτος, ενώ η ιδιωτικοποίησή του ήρθε αρκετά αργότερα και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2018. Εκτός των άλλων όμως πρόκειται για μία πολύ μεγαλύτερη εταιρεία από πλευράς οικονομικών μεγεθών, καθώς ο ΟΛΘ είχε τζίρο 86 εκατομμύρια ευρώ το 2023, αντί 49,6 εκατομμυρίων ευρώ που ήταν στο τέλος του 2010.
Τα κατοικίδια και τα funds στην Ελλάδα
Η αγορά των προϊόντων για ζώα συντροφιάς αυξήθηκε από 216 δισ. δολάρια το 2020, σε 232 δισ. δολάρια το 2022. Εκτιμάται μάλιστα ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης ανέρχεται σε ποσοστό 6,1%, γεγονός που θα σημάνει ότι το παραπάνω ποσό θα ανέλθει στα 350 δισ. ευρώ έως το 2027. Η ανάπτυξη της αγοράς κατοικιδίων οφείλεται στη μοναξιά του ανθρώπινου είδους από τη μία και στη διαρκώς αυξανόμενη υπογεννητικότητα. Στην Ελλάδα το fund SMERC σκοπεύει να μεγαλώσει την πίτα του σε αυτόν τον τομέα, επενδύοντας σε κτηνιατρικές κλινικές, έχοντας στο πλάνο μία σειρά από εξαγορές και αφού απέκτησε ήδη την Πλακεντία Κτηνιατρική Κλινική. Να μην ξεχνάμε επίσης ότι η BC Partners του Νίκου Σταθόπουλου έχει εξαγοράσει τα Pet City, ενώ πανελλαδικά ξεπηδούν διαρκώς νέες επιχειρήσεις ή αναπτύσσονται υφιστάμενες στον κλάδο που εξελίσσονται σε αλυσίδες καταστημάτων όπως η Almapet και η Petshop 88, Pet4u, Petpanic και άλλες.