Επίκειται αλλαγή

Καλημέρα. Την ώρα που η κυβέρνηση τρίβει τα χέρια της με όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, μαθαίνω πως επίκειται μια αλλαγή στην ομάδα του πρωθυπουργού. Οι πληροφορίες που έφτασαν στ’ αυτιά μου θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει αποφασίσει την αντικατάσταση ενός στενού του συνεργάτη. Περισσότερα δεν μπορώ να αποκαλύψω στην παρούσα φάση. Πότε θα γίνει η αλλαγή; Οι επόμενες ημέρες είναι μέρες προετοιμασίας για τη ΔΕΘ, οπότε ό,τι γίνει να το περιμένουμε μετά τη Θεσσαλονίκη.

Το σίριαλ… Δυναστεία

Και πάμε τώρα στην πολιτική… Δυναστεία! Κάτι από την παλαιά τηλεοπτική σειρά της δεκαετίας του ’80 που έκανε θραύση θυμίζουν τα όσα γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Και χθες η μέρα είχε πολλά και διάφορα και ας τα πάρουμε με τη σειρά, καθώς όλη η υπόθεση παραπέμπει σε σαπουνόπερα. Ένας καλός σκηνοθέτης απουσιάζει, όπως μου έλεγε έμπειρο στέλεχος με μακρά διαδρομή στην Αριστερά. Ξεκινάμε.

Γιατί ψήφισαν ό,τι ψήφισαν

Με όσους μίλησα, και μίλησα με αρκετούς, χθες για την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπήρξε κάποιος που να πιστεύει ότι τα πράγματα στην αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι ευοίωνα. Θα μου πείτε ότι δεν σας λέω κάτι το διαφορετικό, και γι’ αυτό μπήκα στη διαδικασία να μάθω τους λόγους που ψήφισε ο καθένας «ναι», «όχι» και «παρών». Έμαθα λοιπόν ότι η Έλενα Ακρίτα στην αρχή ήθελε να καταψηφίσει την πρόταση Κασσελάκη για αντικατάσταση του Φάμελλου από τον Νίκο Παππά. Θεώρησε ότι ήταν ένας πολιτικός αποκεφαλισμός άγαρμπος, με πολύ αίμα, που δεν συνάδει με τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή που κατάφερε να της αλλάξει γνώμη ήταν η Ρένα Δούρου, η οποία την προσέγγισε στα έδρανα και της μίλησε. Το τι ειπώθηκε δεν το γνωρίζω. Όπως επίσης έψαξα να μάθω γιατί το πουλέν του Νίκου Παππά, ο Χρήστος Γιαννούλης, δεν τον ψήφισε για πρόεδρο.

Όλα για την έδρα

Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης γνωρίζει εδώ και πολύ καιρό ότι θα του έρθει φυτευτός στην περιοχή του ο «προεδρικός» Πέτρος Παππάς και θα του πάρει την έδρα. Όπως το ίδιο πιστεύει και η φανατική πολέμια του Κασσελάκη, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ότι θα γίνει με τη Θεοδώρα Τζάκρη. Οι λόγοι είναι ότι θα μεταπηδήσουν κεντρικά, γιατί με κατακερματισμένα τα ποσοστά οι έδρες στο Κιλκίς και στην Πέλλα θα χαθούν. Όπως εντύπωση μου έκανε γιατί ο Κώστας Μπάρκας ψήφισε και αυτός «όχι». Όπως μου μεταφέρθηκε, ο βουλευτής Πρεβέζης έχει ενοχληθεί που βουλευτές που δεν πειθάρχησαν στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, όχι απλά δεν τους έγιναν συστάσεις, αλλά είναι και πρώτα βιολιά στη ροκ μπάντα του Στέφανου Κασσελάκη.

Το γνώριζε ο Φάμελλος;

Η αλήθεια για το αν είχε ενημερωθεί ο Σωκράτης Φάμελλος για την αποχώρησή του από τις 24 Ιουλίου είναι κάπου στη μέση. Γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ του είχε ζητήσει να αλλάξει κάποια πράγματα αναφορικά με τη λειτουργία του ως πρόεδρος της Κ.Ο., αλλιώς του είχε διαμηνύσει ότι θα τον βγάλει από τη συγκεκριμένη θέση. Όπως και έγινε.

Αρνητικό κλίμα

Χθες, πέραν του τηλεφώνου που πήρε φωτιά, κατέβηκα στη Βουλή ώστε να πάρω κλίμα από πρώτο χέρι για τα όσα έγιναν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Κάθισα στο καφενείο της Βουλής και συνάντησα μερικούς βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Νιώθω πως υπάρχει αρνητικό το κλίμα για τον Νίκο Παππά και το γεγονός πως συμμάχησε με τον Στέφανο Κασσελάκη για να γίνει Νο2 και πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως στα εσωτερικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχει ένα Game Of Thrones μεταξύ Παππά – Τσίπρα.

Τι λέει ο Τσίπρας

Ο άλλοτε στενός του φίλος, ο Αλέξης Τσίπρας, όπως έμαθα από καλούς συνομιλητές του στάζει δηλητήριο για τον πρώην υπουργό. Μπορεί ο πρώην πρωθυπουργός να διαμηνύει ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί το όνομά του με όσα γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έμαθα ότι υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για το πώς κινήθηκε και κινείται ο Ν. Παππάς. Και όπως μου είπε πρόσωπο με βαθιά γνώση του παρασκηνίου, το χάσμα μεταξύ των δύο πολιτικών είναι μεγαλύτερο από ποτέ.

Η προσεκτική Δούρου

Μουρμούρα υπάρχει και για τη Ρένα Δούρου σε τμήμα της Κ.Ο. και κυρίως στην ομάδα των 87 για το γεγονός πως εξακολουθεί και στηρίζει τον Στ. Κασσελάκη. Ενοχλημένος μαζί της φαίνεται να είναι και ο Αλέξης Τσίπρας, όπως μου είπαν τα ίδια πρόσωπα, αλλά είναι τόσο προσεκτική που δεν αφήνει περιθώρια για να στοχοποιηθεί δημόσια. Εξάλλου αποφεύγει τις κακοτοπιές και δεν τοποθετείται στα ΜΜΕ για το θέμα Κασσελάκη.

Ανένδοτος ο Κασσελάκης

Να σας πω, επίσης, ότι μετά την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται ανένδοτος. Θέλει να προχωρήσει τις αλλαγές. Θεωρεί εαυτόν, μετά τα όσα έχουν γίνει στην Κ.Ο., έστω με αυτή την οριακή ή πύρρειο νίκη, κερδισμένο και ετοιμάζεται για την Κεντρική Επιτροπή. Και όπως μαθαίνω, εκεί θα επιχειρήσει να τα περάσει όλα ώστε να εγκριθούν οι αλλαγές που θα επικυρωθούν και από το συνέδριο. Μου είπαν ότι στο «μέτρημα» που έγινε από το επιτελείο του, οι συσχετισμοί του βγαίνουν έστω και οριακά και δεν περνάει η πρόταση μομφής εναντίον του, εάν κατατεθεί.

Πίσω ο Πολάκης

Για να μην περάσει η πρόταση μομφής, όμως, θέλει μαζί του Νίκο Παππά, Ρένα Δούρου, αλλά και Παύλο Πολάκη. Για να έχει μαζί του τον αψύ Κρητικό έπρεπε να θυσιάσει την Αθηνά Λινού, όπως και έγινε χθες. Η κίνηση αυτή ήταν αναμενόμενη ενόψει της συνεδρίασης της Κ.Ε. το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο. Η απόφαση ελήφθη το βράδυ της Τρίτης σε συνεννόηση Ν. Παππά και Στ. Κασσελάκη, ενώ νωρίτερα η Αθηνά Λινού δεν ψήφισε τον πρώην υπουργό για επικεφαλής της Κ.Ο. Αυτό ήταν το πρώτο μήνυμα στον Π. Πολάκη για να τα βρουν ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής.

Κάνει πίσω

Μαθαίνω ότι μετά τις εξελίξεις με τη Λινού ο Πολάκης, που δηλώνει δικαιωμένος, θα κάνει μάλλον πίσω. Υπάρχουν δεύτερες σκέψεις να μην το τραβήξει και η κίνηση αυτή του Κασσελάκη τον διευκολύνει. Σε μια τέτοια περίπτωση η επιστροφή του Π. Πολάκη στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει αμέσως μετά την Κ.Ε. του κόμματος και πριν ανέβει στη ΔΕΘ ο Κασσελάκης για την ομιλία του και τη συνέντευξη Τύπου.

Αναπάντητες κλήσεις

Το τηλέφωνο της Αθηνάς Λινού χτυπούσε ασταμάτητα το πρωί της Τετάρτης. Όπως μαθαίνω, δεν την έπαιρναν μόνο δημοσιογράφοι για να τη ρωτήσουν πώς πάει η υπόθεση με τις καταγγελίες Πολάκη, αλλά και ο διευθυντής του γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη, Μανώλης Καπνισάκης. Ήδη στα δημοσιογραφικά γραφεία είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν φήμες ότι ο πρόεδρος σκεφτόταν να διαγράψει από την Κ.Ο. τη βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι φήμες αυτές είχαν όπως φαίνεται φτάσει και στ’ αυτιά της Αθηνάς Λινού. Το τραγούδι «Αναπάντητες Κλήσεις» αντηχούσε στην Κουμουνδούρου και, όπως μου λένε, εκείνη δεν απάντησε ποτέ… Αργά το απόγευμα έστειλε μόνο μια γραπτή δήλωση στους δημοσιογράφους, ενημερώνοντας ότι θα κρατήσει κανονικά την έδρα της, τιμώντας τους ψηφοφόρους που την εμπιστεύτηκαν.

Δελφίνος ο Φαραντούρης

Και το ερώτημα τώρα είναι τι θα γίνει στην Κ.Ε. Εάν θα κατατεθεί πρόταση μομφής από τους 87 και εάν θα εμφανιστεί πρόσωπο διατεθειμένο να μπει μπροστά έναντι του Στ. Κασσελάκη. Η χθεσινή εξέλιξη με τη Λινού σημαίνει για τους γνωρίζοντες πως ο Π. Πολάκης θα κάνει πίσω για την αρχηγία, αλλά το θέμα είναι τι θα κάνουν οι 87. Εκεί συζητάνε για την Όλγα Γεροβασίλη, αλλά υπάρχουν και άλλοι που θέλουν τον ευρωβουλευτή Νικόλα Φαραντούρη, που αν και το διέψευσε μαθαίνω πως του αρέσει. Και όχι μόνο αυτό, σήμερα θα είναι και στην Πάτρα το πρωί να μιλήσει με ψηφοφόρους. Και ετοιμάζει και άλλες τέτοιες συναντήσεις.

3η Σεπτέμβρη και Γερουλάνος

Στο ΠΑΣΟΚ που παρακολουθούν τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ τρέχουν για τις εσωκομματικές εκλογές. Είδα με ενδιαφέρον την κίνηση του Παύλου Γερουλάνου την προσεχή Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της επετείου των 50 ετών από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου, να μιλήσει σε μεγάλη διαδικτυακή συνάντηση φίλων και υποστηρικτών της υποψηφιότητάς του στην Ελλάδα και στον απόδημο Ελληνισμό με τίτλο «Τρίτη 3 του Σεπτέμβρη τότε, Τρίτη 3 του Σεπτέμβρη τώρα: Το σχέδιο για την Αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ». Στη διαδικτυακή συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί πριν από τις επίσημες εκδηλώσεις του Κινήματος για την 50ή επέτειο, θα μπορεί να συμμετέχει κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης.

Το 9λεπτο της Ζωής

Η Αριστερά είχε την τιμητική της χθες, καθώς δύο πολιτικοί αρχηγοί από τον χώρο αυτό πέρασαν διαδοχικά το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου. Αλέξης Χαρίτσης και Ζωή Κωνσταντοπούλου συνάντησαν την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο πρώτος είχε ραντεβού στις 11 με την Πρόεδρο και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας στις 13:00. Αφού τελείωσε η συνάντηση με τον Αλέξη Χαρίτση, οι άνθρωποι της Προέδρου έκαναν τις απαραίτητες προετοιμασίες για να υποδεχθούν τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Και περίμεναν. Και περίμεναν. Η ώρα πήγε μία, μία και πέντε, μία και δέκα και τελικά η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας έφτασε με ένα τέταρτο καθυστέρηση στο Προεδρικό. Κάποιοι κάθισαν και χρονομέτρησαν την τοποθέτησή της μπροστά στις κάμερες και με έκπληξη μου μετέφεραν ότι ήταν 9 ολόκληρα λεπτά, όσα και η εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο.

Η Κωνσταντοπούλου στο Προεδρικό

Να μείνουμε λίγο παραπάνω στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, γιατί υπάρχει μια πρόταση που δεν περνάει απαρατήρητη. Η συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου κράτησε μία ώρα και το ενδιαφέρον ήταν το αίτημα της Κωνσταντοπούλου να μάθουν οι πολίτες τι έγινε στις 6 Ιουλίου του 2015, την επομένη του Δημοψηφίσματος, όταν ο ελληνικός λαός ψήφισε κατά 62% «Όχι», δηλαδή να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Μάλιστα, είπε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί φέτος, την ημέρα της Επετείου της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας στο κιόσκι υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκφράστηκαν όλοι θετικά να δοθούν τα πρακτικά και ουδείς αντέλεξε.

Στο Προεδρικό και ο Χαρίτσης

Η Νέα Αριστερά με όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αν και εμφανίζεται δικαιωμένη, ψάχνεται. Χθες, όπως είπαμε, ο επικεφαλής της Κ.Ο., Αλέξης Χαρίτσης, πήγε και αυτός στο Προεδρικό για συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έθεσε το θέμα των υποκλοπών και των Τεμπών. Τι είδα ενδιαφέρον; Συνοδευόταν από τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, που θα παίξει ρόλο στην προσπάθεια της Νέας Αριστεράς να ανακάμψει.

Τι φέρνει η κίνηση ματ του Φουρλή στα αθλητικά

Ο Βασίλης Φουρλής αναζητούσε από καιρό την είσοδο του ομίλου που διοικεί στον τομέα των αθλητικών ειδών μόδας. Για τον όμιλο είναι γεγονός ότι είχε δημιουργηθεί ένα κενό μετά την αποεπένδυση στον συγκεκριμένο τομέα στο τέλος του 2022 με την αποχώρηση από την Athete’s Foot. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξουν οι ισορροπίες για τον όμιλο Φουρλή σε αυτόν τον τομέα. Πριν από λίγο καιρό ο επιχειρηματίας είχε αφήσει να διαφανεί ότι ετοιμάζει νέα κίνηση στα αθλητικά προϊόντα μόδας και ότι δεν επαναπαύεται στις δάφνες της Intersport, της οποίας αναπτύσσει το δίκτυο καταστημάτων σε Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία και Βουλγαρία. Γι’ αυτό και κινήθηκε, συνάπτοντας μία σημαντική συμφωνία με την Foot Locker, για την ανάπτυξη του δικτύου της στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες χώρες των Βαλκανίων όπου έχει παρουσία ο όμιλος, αλλά και ευρύτερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, εξαγοράζοντας ταυτόχρονα τη δραστηριότητα της Foot Locker σε Ελλάδα και Κύπρο. Μία συμφωνία που έχει τη δική της βαρύτητα όχι μόνο γιατί η Foot Locker έχει ιδιαίτερη βαρύτητα σε διεθνές επίπεδο, αλλά και γιατί στην Ελλάδα δεν είχε αξιοποιήσει την ευκαιρία για την ανάπτυξή της. Την ίδια στιγμή όμως καταφέρνει να περάσει ένα μήνυμα προς τον ανταγωνισμό στα αθλητικά, όπως η JDSports (Cosmos Sport, JD, Sneaker 10), η σερβική Sport Vision (Buzz, Sport Vision), αλλά και η εθνικών συμφερόντων Ηall of Brands (Σιόντης Α.Ε.), όπως και η Ζakcret.

Γαλαξίας: Κέρδισε τζίρο, έχασε μερίδιο

Τα σούπερ μάρκετ Γαλαξίας αποτελούν μία από τις αλυσίδες που έχουν βαρύτητα στην Ελλάδα. Που όμως το 2023 παρά το γεγονός ότι αύξησαν τον τζίρο τους, έχασαν μερίδιο αγοράς από τον ανταγωνισμό τους. Κι αυτό γιατί, όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω, το σύνολο των ελληνικών σούπερ μάρκετ κινήθηκε με άνοδο του τζίρου κατά 8,9% την περσινή χρονιά, ενώ ο Γαλαξίας πήρε τζίρο μόλις 4,31% μεγαλύτερο σε σύγκριση με το 2022. Επομένως έχασε μερίδιο. Μεγάλοι κερδισμένοι ήταν ο Σκλαβενίτης και ο Κρητικός, όπως μαθαίνω. Για να μείνω όμως στον Γαλαξία, την αμιγώς ελληνικής ιδιοκτησίας αλυσίδα, ο τζίρος της ήταν 535,6 εκατομμύρια ευρώ από 513,5 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2022. Αύξηση που κυρίως προέρχεται από τις πληθωριστικές αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων. Ταυτόχρονα όμως είχε αύξηση κερδοφορίας στα 13,68 εκατ. ευρώ προ φόρων στη διάρκεια της περσινής χρονιάς, καταγράφοντας άνοδο 8,52% σε σχέση με τα 12,6 εκατ. ευρώ του 2022.

Θέμα χρόνου οι νέες επενδύσεις 160 εκατομμυρίων στον ΟΛΘ

Με γοργούς ρυθμούς προχωράει η χωροταξική και περιβαλλοντική τακτοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, όπως άκουσα να λέει ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, σε σχετική εκδήλωση στη συμπρωτεύουσα. Το master plan έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας, θα πάει στο ΣτΕ το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, κάτι που αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για τις υπόλοιπες υποχρεωτικές επενδύσεις στον ΟΛΘ, με 130 εκατομμύρια προϋπολογισμό για την επέκταση του 6ου προβλήτα, προσθήκη μηχανολογικού εξοπλισμού 7 εκατομμυρίων ευρώ και αποκατάσταση του παλιού τελωνείου με προϋπολογισμό 23 εκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια ώρα αναμένεται να βγει στον αέρα και ο διαγωνισμός για το στρατόπεδο Γκόνου, μία επένδυση της οποίας ο προϋπολογισμός εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση προβλέπεται η δημιουργία ενός μεγάλου επιχειρηματικού πάρκου logistics με φορέα υλοποίησης τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ.

Ράλι κερδών για την Imperial Petroleum του Χάρη Βαφειά

Κινήσεις για την ανάπτυξη της εισηγμένης στο χρηματιστήριο του Nasdaq εταιρείας του κάνει ο Χάρης Βαφειάς, γνωστός στο ευρύ κοινό από τη θητεία του στο επιχειρηματικό σόου του ANT1, Dragon’s Den. H ελληνική εταιρεία δεξαμενόπλοιων και μεταφοράς χύδην φορτίου, Imperial Petroleum, συμφερόντων του Βαφειά έχει αρκετή δύναμη πυρός για να επεκτείνει τις δραστηριότητές της μετά από ένα ακόμη κερδοφόρο β’ τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με τον ίδιο τον εφοπλιστή. Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο Nasdaq εταιρεία είπε ότι τα καθαρά κέρδη της ήταν τα δεύτερα καλύτερα ποτέ στα 19,5 εκατομμύρια δολάρια, αυξημένα 2,7 εκατομμύρια δολάρια από την ίδια περίοδο του 2023. Επί της ουσίας με βάση και τα λεγόμενα του εφοπλιστή, το β’ τρίμηνο του 2024 η εταιρεία κατάφερε να μετατρέψει μια τυπικά αδύναμη εποχική περίοδο στο δεύτερο πιο κερδοφόρο τρίμηνο μέχρι σήμερα, καθώς αξιοποιήθηκαν οι εξαιρετικές επιδόσεις κυρίως από τα product tankers που βρίσκονταν σε στρατηγική θέση δυτικά του Σουέζ.

Νικολάου: Από την Πειραιώς στην Attica

Οι κινήσεις για την ενίσχυση της Attica Bank ξεκίνησαν σε μία προσπάθεια ανανέωσης και ενδυνάμωσης της τράπεζας που εξαγοράστηκε από τους Μπάκο – Καϋμενάκη – Εξάρχου. Γι’ αυτό και τελευταία σημαντική κίνηση στη σκακιέρα είναι αυτή της συνεργασίας με τη Μαρίνα Νικολάου, δημιουργώντας ξεχωριστό τομέα Bankassurance με το πρώην στέλεχος της Πειραιώς. Η Νικολάου θα αναφέρεται στη διευθύνουσα σύμβουλο της Attica, Ελένη Βρεττού, γεγονός που δείχνει τη σημασία που έχει ο συγκεκριμένος τομέας για την πορεία και τα επόμενα βήματα της τράπεζας.