Το παιχνίδι ξενικά επίσημα

Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο. Πρώτο του Σεπτεμβρίου, καθώς Κυριακή έχουμε 1η του μήνα και αρχίζει και επίσημα το πολιτικό παιχνίδι με τις παρουσίες των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ. Σήμερα όπως σας είχα αναφέρει από χθες θα ξεκινήσουμε με την κυβέρνηση και με τι σχεδιάζει για την έκθεση στη Θεσσαλονίκη.

Το «καλάθι»

Μου λένε σε όλους τους τόνους ότι το «καλάθι» της ΔΕΘ φέτος θα είναι ζυγισμένο από πλευράς πρωθυπουργού, με ουσιαστικές κινήσεις και όχι εντυπωσιασμού. Αν και έχει διαμηνυθεί σε όλους τους τόνους από κυβερνητικής πλευράς ότι το φετινό «καλάθι» της ΔΕΘ δεν θα είναι πλουσιοπάροχο, αντιθέτως οι παρεμβάσεις που θα εξαγγελθούν θα είναι στοχευμένες, μελετημένες και πλήρως εναρμονισμένες με τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια. Σε ποια πεδία θα δοθεί έμφαση; Στήριξη στις παραγωγικές ηλικιακές ομάδες αλλά και σε εκείνους που έχουν πραγματική ανάγκη, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι και τα νέα ζευγάρια, στο πλαίσιο ενίσχυσης της οικογένειας και αντιμετώπισης του δημογραφικού ζητήματος.

Στήριξη στους ευάλωτους

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μου λένε, θα παρουσιάσει ένα ολιστικό πλάνο ρεαλιστικών απαντήσεων στα πιεστικά ζητήματα της καθημερινότητας. Τι σημαίνει αυτό; Θα προαναγγείλει στήριξη στους ευάλωτους πολίτες που πλήττονται κυρίως από την ακρίβεια αλλά και άλλες παρεμβάσεις, όπως η μείωση εργοδοτικών εισφορών κατά 0,5%, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η μόνιμη επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και η αύξηση συντάξεων κατά 2 με 2,5%. Επίσης θα γίνουν και «σημειακές» αλλαγές στη φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών.

Έμφαση στο στεγαστικό

Επίσης μου είπαν ότι έχουν κλειδώσει οι εξαγγελίες για το στεγαστικό ζήτημα, όπου αναμένεται η επέκταση του προγράμματος «Σπίτι μου» (με επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια 2 δισ. ευρώ). Κίνητρα για μακροχρόνιες μισθώσεις, αυξημένες επιδοτήσεις για ανακαίνιση κλειστών ακινήτων και αντικίνητρα για βραχυχρόνιες μισθώσεις. Ακόμη θα υπάρξουν και ανακοινώσεις για αύξηση επιδομάτων (για οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά) και επέκταση προνομίων στους τρίτεκνους.

Πώς βλέπει το Μαξίμου ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Να φύγουμε τώρα από τη ΔΕΘ και να πάμε να δούμε πως βλέπει το Μέγαρο Μαξίμου τα όσα συμβαίνουν στο ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ. Προ ημερών σας ανέφερα τι λένε σε γενικές γραμμές, αλλά χθες έκανα διεξοδική συζήτηση. Μου είπε άνθρωπος που συνομιλεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί για κανένα λόγο να φανεί ότι η κυβέρνηση επιλέγει με τον τρόπο της κάποιον από τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ ή επιχειρεί να εμπλακεί στα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλευόμενη τις καταστάσεις.

Βλέπουν διάλυση

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι η εκτίμηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαλυθεί. Και αυτό διότι εκτιμούν πως δεν υπάρχει κανένα κοινό σημείο του Στέφανου Κασσελάκη με τους «87» οι οποίοι εκφράζουν τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα αξιοσημείωτο είναι πως στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θεωρούν υπολογίσιμη πολιτική δύναμη τον Κασσελάκη, αλλά παρακολουθούν με ενδιαφέρον τι κάνει ο Αλέξης Τσίπρας ή τι σχεδιάζει καθώς θεωρούν πως θα επιστρέψει, αλλά ως αρχηγός άλλου κόμματος.

Στοιχηματίζουν σε Ανδρουλάκη

Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ στο πρωθυπουργικό επιτελείο, η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι θα επανεκλεγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης. Και λένε ότι δεν έχουν οργανωτική δυναμική οι Παύλος Γερουλάνος και Χάρης Δούκας, ενώ δεν θεωρούν πως θα καταγράψει μεγάλο ποσοστό η Άννα Διαμαντοπούλου.

Ο Τασούλας και ο Δένδιας

Και να συνεχίσω με ένα στοίχημα που ακούγεται πολύ έντονα στο νεοδημοκρατικό παρασκήνιο την τελευταία εβδομάδα και αφορά το πρόσωπο που θα προταθεί από τον πρωθυπουργό για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Πρόσωπο που ξέρει πολλά μου λέει, ξέχασε ότι ακούς για Γιάννα Αγγελοπούλου και φυσικά για Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο νέος Πρόεδρος θα είναι από το χώρο της ΝΔ και θα είναι στέλεχος πρώτης γραμμής. Μπήκα στον πειρασμό να ρωτήσω και έμαθα πως σε κύκλους της ΝΔ μου είπαν πως υπάρχει στοίχημα: ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας; Και ο παλαιός επί των νεοδημοκρατών μου απάντησε: «Πόνταρε στο Δένδια». Το ακούω, που λένε, αλλά μου κάθεται καθόλου αυτό που είπε ο γερόλυκος της πολιτικής. Θα δούμε.

Λάδι στη φωτιά

Μέσα στα γλέντια του γάμου του Στέφανου Κασσελάκη λάδι στη φωτιά έριξε ο αδελφός του Στέλιος με μια ανάρτηση που έμαθα έκανε έξαλλους πολλούς στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο αδερφός του Στ. Κασσελάκη, σε ανάρτησή του, ανέφερε ουσιαστικά ότι τα κομματικά ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ πληρώνονταν με μαύρο χρήμα και του απάντησε αιχμηρά και δημόσια ο πρώην διευθυντής της Αυγής, Άγγελος Τσέκερης. Αυτή η ιστορία εξόργισε τον Αλέξη Τσίπρα μου είπαν διότι ξαναζεσταίνεται ένα φαγητό χαλασμένο παραμονές της Κ.Ε. για συγκεκριμένους λόγους. Και ρίχνουν το καρφί τους οι οπαδοί του Αλ. Τσίπρα λέγοντας παρασκηνιακά ότι ο Στέλιος Κασσελάκης έχει γραφείο στον 7ο της Κουμουνδούρου.

3 του Σεπτέμβρη να περνάς

Μεγάλη θα είναι η σύναξη μαθαίνω στο Ζάππειο Μέγαρο για την 3η του Σεπτέμβρη, ημέρα ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ. Γίνεται τεράστια κινητοποίηση για την εορταστική εκδήλωση το απόγευμα της Τρίτης 3 Σεπτεμβρίου. Εκεί χαιρετισμό θα απευθύνουν οι πρώην Πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ θα τιμηθούν τα ιδρυτικά του ΠΑΣΟΚ που υπέγραψαν τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη 1974. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο Νίκος Ανδρουλάκης, και θα ακολουθήσει συναυλία – αφιέρωμα στο σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Μαρκόπουλο, που έφυγε από τη ζωή πριν ένα χρόνο και το έργο του ταυτίστηκε με τον αγώνα κατά της χούντας και τη Μεταπολίτευση. Θα τραγούδησουν οι Γιώργος Περρής, Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης, Δάφνη Ζουρνατζή και θα υπάρχει τιμητική συμμετοχή του Χαράλαμπου Γαργανουράκη.

Η 3η Σεπτέμβρη της Άννας

Προ ημερών σας ανέφερα για την εκδήλωση του Παύλου Γερουλάνου ανήμερα της 3ης του Σεπτέμβρη, βέβαια πριν το Ζάππειο. Ήρθε και Άννα Διαμαντοπούλου που κάνει κάτι επικοινωνιακό. Μια ημέρα πριν τα πεντηκοστά γενέθλια του ΠΑΣΟΚ καλεί τους φίλους τους στην αίθουσα του ξενοδοχείου όπου στις 3 Σεπτέμβρη του 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου παρουσίασε την ιδρυτική διακήρυξη, δηλαδή στην αίθουσα Ανδρέας Παπανδρέου του ξενοδοχείου Athens Capital, Κριεζώτου 2.

Ο «λοχαγός» των εκσυγχρονιστών

Παρεμπιπτόντως, έμαθα ότι η Άννα Διαμαντοπούλου έχει τον Μιχάλη Νεονάκη στο επιτελείο της και με τον οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις από την εποχή της χρυσής εποχής του Κώστα Σημίτη. Για όσους δεν γνωρίζουν ο «λοχαγός» των εκσυγχρονιστών ο οποίος στα τέλη του 2000 είχε σχεδόν επιτύχει να γίνει «στρατηγός» στη θέση του Θόδωρου Τσουκάτου με ιδιαίτερη ισχύ στον κομματικό μηχανισμό της Χαριλάου Τρικούπη έχει αναλάβει ρόλο στον οργανωτικό τομέα. Σας θυμίζω ότι τον είχε κόψει από τα ψηφοδέλτια ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, επειδή είχε κατηγορηθεί για ύποπτες χρηματιστηριακές συναλλαγές το 1999 ύψους 64 εκατ. ευρώ. Σε αυτό είχε βάλει το χεράκι της και η Αυριανή με μπαράζ επιθέσεων με συνέπεια ο Μ. Νεονάκης να υποχρεωθεί τότε να παραιτηθεί από μέλος του Ε.Γ. και υπεύθυνος Οργανωτικού. Βέβαια μετά κέρδισε δικαστικά τη διαμάχη του με την Αυριανή, δικαιώθηκε από τη Διακομματική της Βουλής, και εξελέγη στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ αλλά πλέον ήταν αργά. Ή τελικά κάλλιο παρά ποτέ.

Ξεφυλλίζοντας τα χρόνια των εφημερίδων

Στην χθεσινή μου βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, συναντήθηκα τυχαία με έναν παλιό εφημεριδοπώλη. Δυνατό όνομα στους πάγκους του κέντρου, γνωρίζει τα πράγματα από την καλή – τρεις δεκαετίες πίσω, τότε που τα φορτηγά άδειαζαν τα Σάββατα δεκάδες παλέτες με τις πλούσιες εκδόσεις των εφημερίδων. Και μετά από μερικές ώρες έφερναν νέα παρτίδα. Τότε που η Σταδίου στο ύψος της Κλαυθμώνος, η Ομόνοια αλλά και το Σύνταγμα είχαν μέχρι και τριπλές σειρές παρκαρισμένων αυτοκινήτων με αλάρμ για να αγοράσουν εφημερίδες – όχι μία, τουλάχιστον δύο και κάποιες φορές παραπάνω. Τότε που οι Αθηναίοι έπαιρναν τηλέφωνο στους πάγκους για να καπαρώσουν τα έντυπα που ήθελαν. Ο συγκεκριμένος επαγγελματίας, έχει αποσυρθεί σήμερα λόγω ηλικίας αλλά παραμένει γνώστης της έντυπης πραγματικότητας. Αυτό ήξερε να κάνει καλά μια ολόκληρη ζωή.

Έκλεισαν τα 2/3 των σημείων διανομής

«Οι εφημερίδες πεθαίνουν», μου είπε. Κι αν αυτό δεν συνιστά νέο, αποτελεί είδηση πως σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια έχουν απομείνει περί τα 2.000 με 2.200 σημεία διανομής. Από τα 6.000 που ήταν προ πανδημίας. Νομίζω δεν χρειάζεται να ανατρέξουμε στα παλαιότερα στοιχεία. «Σήμερα», μου εξήγησε, «μεγάλες πόλεις έχουν μόλις 2-3 σημεία διανομής Τύπου. Μπαίνεις και ζητάς μια εφημερίδα και σε στέλνουν στο βάθος, σε κάτι ντάνες – κάποιες εξ αυτών δεμένες ακόμη». Το περίπτερο και το ψιλικατζίδικο τις διώχνει τις εφημερίδες. Προτιμά να προτάξει και να πουλήσει μια πλαστική μπάλα για να παίξει ένα παιδάκι, καθώς εκεί θα βγάλει κέρδος 2 με 2,5 ευρώ στο κομμάτι και όχι μια εφημερίδα που στην καλύτερη, στην πλούσια έκδοση, θα βάλει στο ταμείο 30 λεπτά. Για τις απλές εκδόσεις, δεν το συζητάμε: 8 με 10 λεπτά. «Αν έβρισκες 8 σεντς στο δρόμο, θα έσκυβες να τα πάρεις;», με ρώτησε. Οι περισσότερες παλέτες όπως ξεφορτώνονται, έτσι φορτώνονται στις επιστροφές. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Η Αθήνα στο Top 10 του παγκόσμιου ναυτιλιακού χάρτη

Η Αθήνα, μέσω του Πειραιά, αναδείχθηκε ως ο έβδομος σημαντικότερος παγκόσμιος ναυτιλιακός κόμβος, σύμφωνα με τον Δείκτη Ανάπτυξης Διεθνούς Ναυτιλιακού Κέντρου Xinhua-Baltic (ISCDI). Ο δείκτης ISCDI αξιολογεί όχι μόνο την κίνηση των λιμένων αλλά και τη συνολική επιχειρηματική δραστηριότητα και την καινοτομία στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Για παράδειγμα, ενώ το Ningbo – Zhoushan στην Κίνα είναι το πιο πολυσύχναστο λιμάνι στον κόσμο από άποψη χωρητικότητας φορτίου, κατατάσσεται ακριβώς κάτω από την Αθήνα σε συνολική σημασία. Οι 10 κορυφαίοι παγκόσμιοι κόμβοι ναυτιλίας, όπως κατατάσσονται από την ISCDI, είναι: Σιγκαπούρη, Λονδίνο, Σαγκάη, Χονγκ Κονγκ, Ντουμπάι, Ρότερνταμ, Αθήνα/Πειραιάς, Ningbo – Zhoushan, Αμβούργο και Νέα Υόρκη/Νιου Τζέρσεϊ.

Το «πράσινο» φως της Επιτροπής Ανταγωνισμού για Attica – Παγκρήτια

Ένα ακόμα επεισόδιο στη σημαντική τραπεζική συμφωνία γράφτηκε με την Επιτροπή Ανταγωνισμού να εγκρίνει την συγχώνευση της Παγκρήτιας Τράπεζας με την Attica, αλλά και την απόκτηση των δύο τραπεζών από τη Thrivest Holding, των Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου. Η Επιτροπή έκρινε ότι δεν δημιουργείται σύγκρουση σε επίπεδο ανταγωνισμού και ότι δεν δημιουργούνται κάθετες σχέσεις μεταξύ των δύο τραπεζών.

BMW: Πώς ο Σπανός μπήκε στα δίκυκλα

Γρήγορα εξελίχθηκαν όπως μαθαίνω τα πράγματα ως προς την αντιπροσωπεία της BMW Motorad του επιχειρηματία Τάσου Βαγιανέλη, καθώς η έκθεση που είχε στην λεωφόρο Βουλιαγμένης διέκοψε στη διάρκεια του καλοκαιριού τη λειτουργία της. Ο Σπανός που είναι ένας από τους δύο ισχυρούς αντιπροσώπους της BMW και Μini στην Ελλάδα μαζί με τον όμιλο Σφακιανάκη, πήρε το σημείο και ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο εισέρχεται και στα δίκυκλα της BMW. Προηγήθηκε στο τέλος του φετινού Ιουνίου η λήξη της συνεργασίας της BMW Motorrad Hellas με τον Βαγιανέλη, γεγονός που άνοιξε το δρόμο στη Σπανός για την επόμενη μέρα. Η νέα αντιπροσωπεία ξεκίνησε ήδη να λειτουργεί στο σημείο που βρισκόταν προηγουμένως η Βαγιανέλης Α.Ε. επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης 339. Αιτία για τη διακοπή της συνεργασίας φέρεται να αποτέλεσε η οικονομική πίεση που δεχόταν τον τελευταίο καιρό η Βαγιανέλης, προτιμώντας έναν πιο ισχυρό και εδραιωμένο συνεργάτη της στη θέση του. Σας θυμίζω εδώ ότι η Σπανός έχει εκτός των άλλων στο χαρτοφυλάκιό της πολυτελείς μάρκες αυτοκινήτων όπως η Jaguar και η Land Rover, την εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων Best Rent, τα ελαστικά Davanti αλλά και την εταιρεία βελτιωτικών αξεσουάρ αυτοκινήτων, Sportcarstech με μάρκες όπως Akrapovic και Schnitzer.

Σούπερ μάρκετ: Αρκεί η πτώση πληθωρισμού να καλύψει τις αυξήσεις που έγιναν;

Μπορεί τα στοιχεία να δείχνουν ότι ο πληθωρισμός των σούπερ μάρκετ τον Αύγουστο μειώθηκε κατά 1,08% σε σχέση με τον Αύγουστο το 2023, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί παρηγοριά για τις αλυσίδες. Γιατί το μειωμένο καταναλωτικό εισόδημα παραμένει και οι Έλληνες είναι ιδιαίτερα συγκρατημένοι στις αγορές τους. Γι’ αυτό και τα σούπερ μάρκετ επιδίδονται σε σειρά προσφορών και εκπτώσεων σε προϊόντα, προκειμένου να κρατήσουν σταθερή την κατανάλωση και να μη χάσουν μερίδια αγοράς. Εξάλλου, αυτό που κανείς δεν αποτυπώνει με ακριβή και επίσημα στοιχεία έως τώρα, είναι πόσο αυξήθηκαν οι τιμές βάσει πληθωρισμού από το 2022 έως και σήμερα, προκειμένου να υπάρχει μέτρο σύγκρισης για να δούμε ποια είναι η απόσταση που χωρίζει τις αυξημένες τιμές σε βασικά αγαθά σήμερα σε σχέση με εκείνες που ίσχυαν πριν από δύο και κάτι χρόνια. Πρακτικά, για να έχετε εικόνα και όπως παραδέχονται ανεπίσημα πολλά στελέχη αλυσίδων σούπερ μάρκετ, οι τιμές δεν θα επιστρέψουν ξανά εκεί που βρίσκονταν το 2022. Παρά την όποια πτώση του πληθωρισμού.

Στις 200 οι εθελούσιες αποχωρήσεις από την Helleniq Energy

Αποτελεσματική φαίνεται ότι ήταν η διαδικασία της εθελούσιας εξόδου για τον όμιλο Helleniq Energy (πρώην Ελληνικά Πετρέλαια), ο οποίος έτρεξε τη συγκεκριμένη διαδικασία από τις αρχές του 2024. Στο πλαίσιο της εθελούσιας αποχώρησαν περίπου 200 άτομα από το σύνολο του προσωπικού της. Η ενημέρωση είναι ότι θα υπάρξει και νέα εθελούσια έξοδος στον όμιλο το 2027, για όσους εργαζόμενους δεν αποχώρησαν στην τρέχουσα. Στόχος είναι η μείωση του μέσου όρου ηλικίας στον όμιλο, προκειμένου να εξυπηρετηθεί αποτελεσματικά ο ευρύτερος μετασχηματισμός του.