Οι δύο φατρίες του ΣΥΡΙΖΑ

Καλημέρα και σήμερα θα ξεκινήσουμε απευθείας με τα ενδότερα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αγριεύει ο πόλεμος των δύο φατριών. Της ομάδας του Στέφανου Κασσελάκη και των 87 που ουσιαστικά κινούνται στη σκιά του Αλέξη Τσίπρα. Το κλίμα είναι πολύ αρνητικό και τα όσα ακούγονται στο παρασκήνιο είναι ιδιαίτερα επιζήμια για τον ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται λίγο πριν από μια νέα διάσπαση, η οποία όμως θα είναι και η τελειωτική.

Ελεύθερη πτώση

Και επειδή ανέφερα πως θα είναι ίσως η τελειωτική αυτή η νέα διάσπαση, όπως μου λένε παλαιοί και έμπειροι πολιτικοί παίκτες, να αποκαλύψω ότι σε μετρήσεις που γίνονται και δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι στο 8 με 8,5% που είδαμε προ ημερών, αλλά φλερτάρει στη ζώνη του 4 με 6%. Ενδιαφέρει τον Στέφανο Κασσελάκη αυτό; Μαθαίνω πως έχει άλλα σχέδια.

Κόμμα Κασσελάκη

Ποια είναι αυτά τα άλλα σχέδια; Μου λένε πως συζητάει με συγκεκριμένα πρόσωπα το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα από τον ίδιο χωρίς τα βαρίδια, όπως λένε του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος πιστεύει πως έχει τα εχέγγυα αυτό το κόμμα να τραβήξει την προσοχή του κόσμου. Μένει να το πράξει, αλλά εάν έβαζα στοίχημα δεν θα το απέκλεια.

Οι κρυφές μετρήσεις

Στο πλαίσιο αυτό έμαθα πως τρέχουν δύο δημοσκοπήσεις για αυτό το νέο κόμμα και εάν μπορεί να περπατήσει. Η πρώτη μου είπαν ότι έχει παραγγελθεί από τον ίδιο τον Κασσελάκη για να μετρήσει τι γίνεται από εδώ και πέρα με τον ΣΥΡΙΖΑ, τι προοπτική υπάρχει εάν αλλάξει όνομα και πρόσωπα ή τι γίνεται με την προοπτική της δημιουργίας νέου κόμματος. Η άλλη δημοσκόπηση έχει παραγγελθεί από οικονομικό παράγοντα και επ’ αυτών ουδεμία διάψευση δέχομαι.

Η αριθμητική του ΣΥΡΙΖΑ και ο Πολάκης

Η διαγραφή της Αθηνάς Λινού αναμφίβολα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα αν αναλογιστεί κάποιος ότι η κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ πλησιάζει ολοένα και περισσότερο το ψυχολογικό όριο των 31 βουλευτών που αριθμεί η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Αυτό μη νομίζετε πως δεν το συζητάνε στην αυλή του Στ. Κασσελάκη. Γι’ αυτό και είναι σε εξέλιξη σχέδιο εξευμενισμού του Παύλου Πολάκη και προβλέπω επιστροφή. Η Νίνα Κασιμάτη, νέα κοινοβουλευτική εκπρόσωπος, ουσιαστικά το προανήγγειλε χθες, αλλά μετά από αυτό έκανα ένα τηλεφώνημα και μου το είπαν: Είναι ζήτημα ημερών.

Οι νέες κάλπες

Αυτό που βλέπω, όμως, είναι ότι αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών που θέτουν θέμα διεξαγωγής νέων εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ. Το είπε προχθές το βράδυ η Όλγα Γεροβασίλη, το ανέφερε χθες ο Νικόλας Φαραντούρης, για τον οποίο σας εξήγησα τι θέλει, το άφησε ανοικτό και ο Σωκράτης Φάμελλος. Όμως αυτό που μαθαίνω είναι πως θα υπάρξει και κείμενο τις επόμενες ημέρες κατά του Στ. Κασσελάκη, με εκατοντάδες υπογραφές και αίτημα διεξαγωγής νέων εκλογών.

Το σχέδιο μετασχηματισμού

Σε κάθε περίπτωση και παρά τη μεγάλη εσωτερική κρίση, ο Στ. Κασσελάκης είναι αποφασισμένος, όπως μου είπε τακτικός συνομιλητής του, να φτάσει μέχρι τέλους. Στόχος να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο ώστε να ολοκληρώσει, κατά τη δική του φράση «απελευθερωμένος από τις εσωτερικές πιέσεις που δέχεται, το σχέδιο πλήρους μετασχηματισμού του κόμματος».

Η αιχμή για τον Παππά

Πάντως ο πρώην διευθυντής του κόμματος, Θύμιος Γεωργόπουλος, έκανε μια αιχμηρή ανάρτηση για τον Νίκο Παππά και έχει την ιδιαίτερη σημασία του, γιατί δείχνει τα συναισθήματα που υπάρχουν στο ευρύτερο μπλοκ υποστηρικτών του Αλέξη Τσίπρα για τον πρώην υπουργό. «Ο καπετάνιος του ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ, αφού έριξε το πλοίο στο παγόβουνο, και λίγο πριν τη βύθιση, αποφάσισε να αλλάξει τον πρώτο Μηχανικό. Το χειρότερο είναι ότι ο “εκλεκτός” του καπετάνιου έδωσε μάχη για την κατάληψη της θέσης (την ώρα βύθισης), διχάζοντας το πλήρωμα».

Τα τηλεφωνήματα Ανδρουλάκη

Να πάω τώρα στο ΠΑΣΟΚ. Άνθρωπος που γνωρίζει καλά το παρασκήνιο μου έλεγε να μην υποτιμούμε τον Νίκο Ανδρουλάκη, διότι είναι πολύ σκληρός να πεθάνει πολιτικά. Και μάλιστα μου επεσήμανε πως είναι η πρώτη φορά που ασχολείται τόσο πολύ με εκλογές – ούτε και στις βουλευτικές κινήθηκε τόσο έντονα. Ήδη, χθες από το γραφείο του κάνουν τηλεφωνήματα για την εκδήλωση της 3ης του Σεπτέμβρη, ημέρα ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, καθώς θα κάνει ομιλία ως πρόεδρος.

Η μάχη της Αθήνας

Και αφού λέμε για το ΠΑΣΟΚ να σας αναφέρω πως σιγά σιγά η μάχη των εσωκομματικών εκλογών μεταφέρεται στην Αττική. Ήδη σας είπα για τον Ν. Ανδρουλάκη, θα ακολουθήσουν και όλοι. Ενδεικτικά, ο Χάρης Δούκας θα κάνει δέκα εκδηλώσεις στο λεκανοπέδιο τις επόμενες εβδομάδες, ενώ την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου ο Μιχάλης Κατρίνης θα παρουσιάσει στο Ωδείο Αθηνών τη διακήρυξη θέσεων και αρχών της υποψηφιότητάς του.

«Μην ασχολείστε»

Και να μεταφερθώ στο Μέγαρο Μαξίμου όπου υπάρχει η απόφαση να μην ασχοληθεί η ΝΔ και η κυβέρνηση με τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει να μην υπάρξει κανενός είδους αναφορά και επιλέγουν την τακτική της αγνόησης και όλα τα φώτα πέφτουν πλέον στην τελική προετοιμασία της πρωθυπουργικής παρουσίας στη ΔΕΘ, για την οποία θα σας έχω πολλά περισσότερα αύριο, αν και η παρακάτω πληροφορία συνδέεται με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη.

Ένας διάλογος με πολλαπλές αναγνώσεις

Μια συζήτηση με στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού είναι απολύτως ενδεικτική του πώς βλέπουν το πολίτικο αποτύπωμα του Κυριάκου Μητσοτάκη εκ των έσω λίγες ημέρες πριν από την 88η ΔΕΘ. «Είναι η 9η φορά που ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη με την ιδιότητα του προέδρου της ΝΔ, όλα τα λεφτά θα είναι η ομιλία του», τον άκουσα να λέει και πρόσθεσε αναφερόμενος στις πολυεπίπεδες παρεμβάσεις που γίνονται στην πόλη «σύντομα οι Θεσσαλονικείς θα νιώσουν σαν τους Αθηναίους». Είναι μια σημαντική παράμετρος που θα τονιστεί το προσεχές Σαββατοκύριακο, ότι δεν ασκείται μόνο αθηνοκεντρική πολιτική, αλλά στρέφει το ενδιαφέρον της η κυβέρνηση στην περιφερειακή ανάπτυξη, για να μην υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων.

Το κλίμα και η επίγνωση

Η συζήτηση μετατοπίστηκε στα ευρήματα της πρώτης δημοσκόπησης που δημοσιεύτηκε μετά τα μπάνια του λαού, από την εταιρεία interview, με τη ΝΔ να βρίσκεται στο 22%, το ΠΑΣΟΚ 11,7, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην πέμπτη θέση με 8,3%. «Πότε έγινε η δημοσκόπηση; Στις παραλίες;», αναρωτήθηκε αρχικά, ενώ όταν δεχόταν πιέσεις από τους συνομιλητές του, οι οποίοι του μετέφεραν το κλίμα κοινωνικής δυσαρέσκειας που έχει αρχίσει να δημιουργείται, απάντησε: «Και στις εκλογές του Ιουνίου του 2023 έλεγαν ότι ήμασταν στο 27-28%, αλλά είδατε το τελικό αποτέλεσμα (40,56%)». Μεταφέρω αυτούς τους διαλόγους, γιατί είναι ενδεικτικοί σε μεγάλο βαθμό του κλίματος που επικρατεί στην κυβέρνηση, επίγνωση δηλαδή της κατάστασης – λογικής φθοράς, ενώ ξεκινά ο 6ος χρόνος διακυβέρνησης αλλά και εμπιστοσύνη στο πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί εντός τριετίας.

«Μπλόκο» από τον δήμο Ελληνικού στον παραλιακό ποδηλατόδρομο;

Μία απρόβλεπτη εξέλιξη μαθαίνω ότι έρχεται να ρίξει ακόμα περισσότερο λάδι στη φωτιά στην ήδη υπάρχουσα «κόντρα» του δημάρχου Ελληνικού, Γιάννη Κωνστατάτου, με την Περιφέρεια Αττικής και τον Νίκο Χαρδαλιά. Κι αυτό γιατί ο δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης έθεσε στην κρίση του δημοτικού συμβουλίου την ακύρωση της άδειας που έχει παραχωρήσει στην Περιφέρεια για την κατασκευή του παραλιακού ποδηλατόδρομου μέσα από την κατοικημένη περιοχή του δήμου. Θυμίζω εδώ ότι ο παραλιακός ποδηλατόδρομος, και συγκεκριμένα το μήκος της διαδρομής από την Εσπλανάδα στην Καλλιθέα έως και το δημαρχείο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, είναι προγραμματισμένος να ολοκληρωθεί έως και το τέλος του 2025, αλλάζοντας σημαντικά το τοπίο της αστικής κινητικότητας στην πρωτεύουσα. Ωστόσο εάν ο δήμος Ελληνικού ακυρώσει την άδεια για το μέρος της διαδρομής που διέρχεται από τα όριά του, δημιουργεί μία αστάθμητη συνθήκη που θα μπορούσε να θέσει σοβαρά εμπόδια στην εκτέλεση του έργου. Από την άλλη ο Κωνσταντάτος πιέζει την Περιφέρεια προκειμένου να υλοποιηθούν δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η προηγούμενη διοίκηση Πατούλη για κινήσεις αστικής ανάπλασης εντός του συγκεκριμένου δήμου και προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια σχετική εξέλιξη.

Κτήμα Άλφα: Με επένδυση 8 εκατομμυρίων ανοίγει πόρτα στη «σαμπάνια»

Το Κτήμα Άλφα, που είναι από τα μεγαλύτερα οινοποιεία στην Ελλάδα, προχώρησε, όπως μαθαίνω, στη δημιουργία νέας επιχείρησης και καινούργιου οινοποιείου, επενδύοντας 8 εκατομμύρια ευρώ. Σκοπός είναι να παράγει αφρώδες κρασί από Ξινόμαυρο, το οποίο δημιουργείται με την παραδοσιακή μέθοδο παραγωγής της σαμπάνιας. Δεδομένου ότι η λέξη σαμπάνια δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα, δεδομένου ότι η ονομασία συνδέεται με το διάσημο αφρώδες κρασί της γαλλικής Καμπανίας, στη χώρα μας χαρακτηρίζεται ως αφρώδες που παράγεται με την παραδοσιακή μέθοδο της σαμπάνιας. Η πρώτη παραγωγή βγαίνει φέτος στην αγορά σε περίπου 5.000 μπουκάλια και στόχος είναι να φτάσει τα επόμενα χρόνια σε περίπου 120.000 μπουκάλια.

Η νέα επικεφαλής της EBRD στην Ελλάδα

Η EBRD είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Στην Ελλάδα συμμετέχει σε μία σειρά από μεγάλες επενδύσεις όπως είναι ο Πύργος Πειραιά, το σημαντικό project ακινήτων Skyline όπου συμμετέχουν επίσης η Alpha Bank, η Dimand και η Premia και σε δεκάδες ακόμη. Ο ρόλος της όμως εκτός από επενδυτικός είναι και να χρηματοδοτεί επιχειρηματικές κινήσεις. Πλέον, η EBRD αποκτά νέα επικεφαλής στη χώρα μας, την Αγγελική Καλλιγιαννάκη, η οποία αντικαθιστά την προκάτοχό της Andreea Moraru. Η Καλλιγιαννάκη αυτή τη στιγμή εκτελεί καθήκοντα Associate Director, Senior Banker, στην ομάδα Παραγωγής και Υπηρεσιών στην EBRD. Θα ξεκινήσει τον νέο της ρόλο την 1η Σεπτεμβρίου, αντικαθιστώντας την Andreea Moraru, η οποία ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι αναλαμβάνει Περιφερειακή Διευθύντρια της Τράπεζας για την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής. Εντάχθηκε στην Τράπεζα το 2013 και έκτοτε έχει αναλάβει αρκετούς ρόλους στην EBRD, όπως στη Διαχείριση Κινδύνων αλλά και στο περιφερειακό γραφείο της EBRD στη Βαρσοβία, πριν μεταφερθεί στην Αθήνα το 2016. Πριν από την ένταξή της στην Τράπεζα, εργάστηκε για την S&P’s Capital IQ ως ποσοτική αναλύτρια και στη Μονάδα Αποτίμησης Παραγώγων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Τίτλοι τέλους για το επισκέψιμο οινοποιείο του Μπουτάρη στη Σαντορίνη

Πληροφορούμαι από αρμόδια χείλη ότι στο τέλος Αυγούστου διακόπτει τη λειτουργία του το επισκέψιμο οινοποιείο του Μπουτάρη στη Σαντορίνη. Ένα οινοποιείο το οποίο έστησαν στις μεγάλες δόξες του Μπουτάρη τα αδέρφια Κώστας και Γιάννης Μπουτάρης, πριν χωρίσουν οι δρόμοι τους και ο πρώτος κρατήσει την οινοποιία Μπουτάρη και ο δεύτερος δημιουργήσει το Κτήμα Κυρ Γιάννη και γίνει δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Ακούγονται πολλά ως προς την αξιοποίησή του. Μεταξύ αυτών ότι η Premia θα κάνει τουριστική εγκατάσταση με καταλύματα στο νησί. Το βέβαιο είναι ότι η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί το τέλος μίας πάλαι ποτέ ένδοξης εποχής.

Μούδιασμα για το λιανεμπόριο στις εκπτώσεις

Τα στοιχεία από τις φετινές εκπτώσεις που έχω στα χέρια μου και διαβάζω προσεκτικά, προερχόμενα από τη μεγάλη μελέτη που έκανε ο εμπορικός σύλλογος Αθηνών, δείχνουν ξεκάθαρα το μούδιασμα της αγοράς. Κι αυτό γιατί περισσότεροι από 1 στους 2 επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην έρευνα αυτή δήλωσαν ότι φέτος κατέγραψαν χειρότερο τζίρο σε σχέση με τις εκπτώσεις Ιουλίου – Αυγούστου του 2023 (ποσοστό 58,7%). Επίσης 1 στους 5 είχε το ίδιο ταμείο με πέρσι (19,8%), ενώ μόνο το 21% είχε αύξηση τζίρου. Το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα είχε εμφανή επίπτωση στο λιανεμπόριο, κάτι που φαίνεται και στα στοιχεία που σας προανέφερα. Ενώ το παραδοσιακό ελληνικό νοικοκυριό έδωσε προτεραιότητα αφενός σε βασικές υποχρεώσεις (ρεύμα, βενζίνη κ.λπ.) αλλά και στις διακοπές του και λιγότερο στην αγορά ρούχων, παπουτσιών ή άλλων καταναλωτικών αγαθών.

Νέο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη

Να κλείσω και μια καλή είδηση, αφού εγκρίθηκε χθες από τη Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) η κατασκευή νέου σύγχρονου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Στη Διυπουργική Επιτροπή συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νικόλαος Παπαθανάσης, ως πρόεδρος, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, και ο Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος. Η υλοποίηση νέου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης μέσω ΣΔΙΤ, με Αναθέτουσα Αρχή το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο», αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και συντήρηση του νέου νοσοκομείου, με τη συνολική διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης να ανέρχεται σε τριάντα (30) έτη, ενώ η εκτιμώμενη αξία της ανέρχεται σε 350,5 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ.