Τα στρατόπεδα θα ανοίξουν τα χαρτιά τους

Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Είμαστε στην αρχή μιας ιδιαίτερης κρίσιμης εβδομάδας κυρίως για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, καθώς το προσεχές Σαββατοκύριακο θα γίνει η πιο δύσκολη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής από την ημέρα που εξελέγη πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης. Όλα τα στρατόπεδα αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους και εντός των επομένων ημερών θα ξεκαθαρίσουν τι ακριβώς θα επιδιώξουν. Πάντως ο Παύλος Πολάκης δήλωσε παρών μέσω κειμένου μανιφέστο, κυριακάτικα, και άναψε φωτιές. Ας τα πάρουμε ένας προς ένα.

Κασσελάκης κατά Τσίπρα

Μεγάλη αίσθηση έκανε η συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, στην εφημερίδα Real News και αυτό διότι επιτέθηκε επί της ουσίας στον Αλέξη Τσίπρα ζητώντας του να βγει δημόσια να πει ό,τι έχει. Η κίνηση αυτή για όσους ξέρουν τι γίνεται στο παρασκήνιο σχετίζεται με την απόφαση του Κασσελάκη να είναι επιθετικός και στην Κ.Ε. κατά του πρώην πρωθυπουργού. Και όπως μου είπε άνθρωπος που ξέρει πρόσωπα και καταστάσεις, θα είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να είναι τόσο επιθετικός με τον Τσίπρα.

Χαμογέλασε ο Τσίπρας

Το θέμα είναι πως είδε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας τα όσα έχουν συμβεί με τον Κασσελάκη και κυρίως αυτά που είπε στην εφημερίδα. Ο πρώην πρωθυπουργός, μου είπε πρόσωπο που ξέρει τι γίνεται στην ευρύτερη ομάδα του, χαμογέλασε με όσα διάβασε. Δεν θέλησε να σχολιάσει περαιτέρω, απαξιώνοντας να ασχοληθεί, αν και μου είπε συνομιλητής του τη γνωστή φράση για το μπόι του καθενός και τον ίσκιο του και την ώρα που πρέπει να το μετράει.

«Θα τον κλαδέψει»

Πάντως αυτή τη φορά, μπορεί να μην ασχολείται, όπως λένε, ο Τσίπρας, αλλά οι δικοί του ετοιμάζονται για την Κεντρική Επιτροπή. Και τα πράγματα δεν θα είναι όπως στο συνέδριο που είχαν και μέλη μη συνέδρους που έφτιαξαν ατμόσφαιρα ρωμαϊκής αρένας. Εδώ όλα θα γίνουν ενώπιον του στενού κομματικού ακροατηρίου με ό,τι αυτό σημαίνει. «Θα τον κλαδέψει», μου είπε πρώην υπουργός για τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα έναντι του Στέφανου Κασσελάκη. Το μπλοκ Τσίπρα, η ομάδα των «87», αναμένεται να κατέβουν στο τερέν της Κ.Ε. πιο πειθαρχημένοι, οργανωμένοι και σαφώς πιο υποψιασμένοι από την προηγούμενη φορά του συνεδρίου που ηττήθηκαν κατά κράτος.

Η υποψηφιότητα Πολάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης ευελπιστεί στη στήριξη του Νίκου Παππά που την έχει, της Ρένας Δούρου που δεν φαίνεται να έχει αλλάξει στάση και να είναι απέναντί του, σε βουλευτές που πήραν ρόλο, αλλά θέλει και την αποκατάσταση των σχέσεων με τον Παύλο Πολάκη. Όμως ο πρώην υπουργός χθες με την ανάρτησή του έδειξε πως είναι έτοιμος για όλα. Καλή πηγή μου μίλησε μαζί του και του είπε πως είναι αποφασισμένος να μην κάνει πίσω. Εγώ προσωπικά κρατάω μικρό καλάθι για το εάν θα φτάσει έως το τέλος ή θα συμβιβαστεί την ύστατη στιγμή με μια απόφαση για μοιρασιά της κομματικής ηγεσίας και πιο ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικής από τον Π. Πολάκη. Κρατήστε, εάν κάνει πίσω και δεν διεκδικήσει την ηγεσία ο Π. Πολάκης, ότι παίζει το σενάριο για γραμματέας του κόμματος.

Ο Παππάς και οι κασσελίστας

Ο Νίκος Παππάς μου λένε πως συγκεντρώνει πλήθος αρνητικών σχολίων από τους «87», αλλά και δεν θέλει ούτε να ακούει για το πρόσωπό του ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Ν. Παππάς μαθαίνω πως οργανώνει και τον στρατό των κασσελίστας, σε συνεργασία με τον γραμματέα της Κ.Ο., Θάνο Μωραΐτη, και τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Στ. Κασσελάκη, Μανώλη Καπνισάκη, ενόψει της Κεντρικής Επιστροπής. Ο Ν. Παππάς πήγε και στον Βόλο για να δει την οικολογική καταστροφή, την ίδια μέρα με τον Αλέξη Χαρίτση της Νέας Αριστεράς, ενώ προετοίμασε και τη σημερινή επίσκεψη του Κασσελάκη στην περιοχή.

Ο γάμος τελείωσε

Εάν σας γράψω ότι ηρέμησαν λίγο από χθες δεκάδες κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα ήταν υπερβολή. Και αυτό διότι το τετραήμερο γλέντι -πρωτοφανείς καταστάσεις για αριστερό κόμμα- για τον γάμο του Στ. Κασσελάκη με τον Τάιλερ ΜακΜπέθ τελείωσε και πλέον όλοι οργανώνονται για την την επόμενη μέρα που ίσως φέρει και νέα διάσπαση. Πάντως επειδή αναφέρθηκα στον Αλ. Τσίπρα στην αρχή, να σημειώσουμε πως η αδελφή του, Ζανέτ Τσίπρα, πέρασε γενεές 14 το νυν πρόεδρο με ανάρτησή της που δείχνει και το κλίμα που επικρατεί στην οικογένεια Τσίπρα για τον Κασσελάκη.

Στον «αέρα» η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως, και θα κλείσω με αυτά τα του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα με τον οποίο μίλησα επί μακρόν, ήταν ξεκάθαρος: «Μην το δένεις ότι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα διεξαχθεί η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ». Του ζήτησα να γίνει πιο σαφής. Μου εξήγησε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης αναζητεί τρόπους να αποφύγει τη συνεδρίαση του οργάνου. «Μπορεί να πει ότι αναβάλλεται λόγω ΔΕΘ και ότι θα την κάνει μετά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη», όπως σημείωσε επί λέξει. Μου διευκρίνισε δε ότι αυτό που θα ήθελε ο πρόεδρος του κόμματος είναι να την αποφύγει εντελώς μέχρι το συνέδριο του Οκτωβρίου.

«Άφησε τον γάμο και πήγε για τα ψάρια»

Κυριάκος Μητσοτάκης και Στέφανος Κασσελάκης θα βρεθούν και οι δύο σήμερα στη Θεσσαλία. Ο πρωθυπουργός είχε προγραμματίσει εδώ και καιρό την επίσκεψή του στην περιοχή, καθώς θα παρουσιάσει τα αντιπλημμυρικά έργα της Θεσσαλίας στη Λάρισα, θα εγκαινιάσει Κέντρα Υγείας που επλήγησαν από την κακοκαιρία Ντάνιελ και θα ενημερωθεί για την πορεία καθαρισμού του Παγασητικού από τα νεκρά ψάρια. Την ώρα που συνομιλούσα με γαλάζιο στέλεχος για το συγκεκριμένο θέμα, έφτασε στο mail μου ένα δελτίο Τύπου που ανέφερε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επισκεφθεί τη Δευτέρα τον Βόλο για να κάνει αυτοψία για την περιβαλλοντική καταστροφή. «Θα ανέβει και ο Κασσελάκης μαθαίνω», είπα στον γαλάζιο αξιωματούχο και το μόνο που μου είπε ήταν: «Επιτέλους βρήκε χρόνο και άφησε τον γάμο για να δει τι έχει γίνει με τα ψάρια».

Επίσκεψη σε δομές υγείας

Πάντως το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον θεσσαλικό κάμπο θα είναι ιδιαίτερα πυκνό σήμερα, καθώς θα επισκεφτεί περιοχές που έχουν πληγεί και βρίσκονται μετά από παρεμβάσεις στον δρόμο της αποκατάστασης. Έτσι, το πρωί θα κάνει αυτοψία στα χωριά Παλαμά και Μουζάκι Καρδίτσας. Συνοδευόμενος από τον αρμόδιο υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, θα εγκαινιάσει τον χώρο που θα στεγάσει το ΕΚΑΒ στον Παλαμά, ενώ κορδέλα θα κόψει και στο κέντρο Υγείας Μουζακίου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί και τη ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Τα μέτρα Μητσοτάκη

Αυτές τις πρώτες μέρες της εβδομάδας κλειδώνουν και τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ το προσεχές Σάββατο. Είχα τη δυνατότητα να συνομιλήσω με κεντρικό οικονομικό στέλεχος της κυβέρνησης και μου είπε να δώσω βάση στην απόφαση για διεύρυνση των ορίων του προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ» που αφορά 20.000 δικαιούχους, αλλά και στην αναδιάρθρωση επιδομάτων με περαιτέρω αύξηση στο επίδομα παιδιού, καθώς και αναμόρφωση των υπολοίπων. Τι μου είπαν; Θα διπλασιαστούν τα επιδόματα για το δεύτερο, τρίτο παιδί, κ.λπ. Επίσης, θα ακουστούν φοροελαφρύνσεις που αφορούν επιχειρήσεις που προσφέρουν έξτρα παροχές στους εργαζόμενους που έχουν παιδιά.

Αυξήσεις στις συντάξεις

Η κυβέρνηση θέλει να πιάσει και πάλι το νήμα με τους συνταξιούχους. Γι’ αυτό και θα ανακοινωθεί αύξηση 2,5-3% όλων των κύριων συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2025. Επίσης κλείδωσε, μου είπαν, η χορήγηση έκτακτου επιδόματος προσωπικής διαφοράς στους χαμηλοσυνταξιούχους, που δεν θα λάβουν καθόλου ή θα λάβουν μικρό μέρος της αύξησης 2,5%-3%. Ακόμη συζητείται και δεν έχει κλειδώσει να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων του κοινωνικού επιδόματος σε δυο εκατ. πολίτες που θα χορηγηθεί στο τέλος του χρόνου. Με ποια προϋπόθεση; Να μην διαταραχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα και επ’ αυτού υπάρχουν συζητήσεις με τις Βρυξέλλες.

Απώλεια για Ανδρουλάκη

Στα στελέχη που τον στηρίζουν στην Α’ Αθήνας μίλησε χθες ο Χάρης Δούκας σε κεντρικό ξενοδοχείο. Και επειδή ήμουν περίεργος να μάθω αν είχε κόσμο, πήρα τηλέφωνο άνθρωπό μου που παρευρέθηκε στην αίθουσα. Κόσμο είχε και αρκετό από ό,τι μου είπε, αλλά αυτό που μου τόνισε είναι ότι ο άνθρωπος του Νίκου Ανδρουλάκη στην Αθήνα, η αντιδήμαρχος η Ρωξάνη η Μπέη, ήταν εκεί. Βέβαια σε όλους ήταν κοινό μυστικό ότι θα στηρίξει τον Χ. Δούκα, αλλά τώρα το κάνει και με τη βούλα. Άλλη μια απώλεια για τον Ν. Ανδρουλάκη.

Η Συνοχή στον Τζιτζικώστα;

Για το έντονο παρασκήνιο σε σχέση με τη διαδοχή του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σας έχω ενημερώσει εγκαίρως, ωστόσο αρχίζουν και φουντώνουν και πάλι οι φήμες σε σχέση με το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η Ελλάδα στη νέα σύνθεση της Κομισιόν. Και αυτό γιατί τα κράτη-μέλη στο σύνολό τους έχουν προτείνει τα πρόσωπα επιλογής τους στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και πλέον ξεκινάει η μελέτη της ανθρωπογεωγραφίας για να ακολουθήσουν οι τελικές επιλογές. Ρώτησα κυβερνητικό στέλεχος σε ποιο χαρτοφυλάκιο ποντάρει η Ελλάδα και μου απάντησε ότι φαίνεται ότι «κλειδώνει» το Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, εκτός απροόπτου. Η θέση αυτή συνδέεται με την περιφερειακή οικονομική πολιτική της Ε.Ε., ενώ επισημαίνεται ότι ο επόμενος 7ετής προϋπολογισμός του μπλοκ που θα τεθεί προσεχώς επί τάπητος θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα διανεμηθούν κεφάλαια στις πιο αδύναμες οικονομικά περιφέρειες της Ευρώπης.

Τέλος «χρηματιστηριακής» εποχής για τον Λιβάνη

Τις εκδόσεις Λιβάνη – Νέα Σύνορα, τις θυμάστε. Σίγουρα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία των 30 και άνω. Η εταιρεία τα τελευταία αρκετά χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Τα ακίνητά της βρίσκονται σε πλειστηριασμό και η εταιρεία σε δεινή οικονομική θέση. Τελευταία εξέλιξη στο έργο της Λιβάνης είναι η διαγραφή των μετοχών της από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η μετοχή της Λιβάνης ήταν σε αναστολή διαπραγμάτευσης από τον Μάιο του 2022. Και πλέον δεν υπήρχε κανένα απολύτως νόημα να βρίσκεται η εταιρεία στο ελληνικό χρηματιστήριο. Γι’ αυτό και διεγράφη. Να σας πως εδώ ότι ο γνωστός εκδοτικός οίκος είχε υποβάλει αίτηση εξυγίανσης, η οποία ωστόσο δεν τηρήθηκε παρά την έγκρισή της από τους πιστωτές και το δικαστήριο. Για λόγους ιστορικής καταγραφής σάς θυμίζω ότι ο εκδοτικός οίκος Λιβάνη ιδρύθηκε από τον αείμνηστο Aντώνη Λιβάνη, τον πλέον επιστήθιο συνεργάτη του Aνδρέα Παπανδρέου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Σεπτέμβριο του 2019.

Επιστροφή Μάνδρου;

Η αποχώρηση της πολύ γνωστής δικαστικής συντάκτριας Ιωάννας Μάνδρου από την Καθημερινή και κατ’ επέκταση και από τον ΣΚΑΪ μετά από 15 χρόνια άνοιξε συζήτηση για την επόμενη μέρα. Μαθαίνω πως υπάρχουν ήδη προξενητές για να επιστρέψει η Μάνδρου εκεί από όπου ξεκίνησε, δηλαδή από το Βήμα που θα σημάνει και ενεργοποίησή της και στο Mega.

Παράταση στην Ελευθεροτυπία

Άνθρωπος που γνωρίζει πράγματα και καταστάσεις μού είπε πως παρατηρείται μια μικρή στασιμότητα στα σχέδια για την έκδοση της Ελευθεροτυπίας. Τα όποια σενάρια υπήρχαν για να κυκλοφορήσει η εφημερίδα τον Σεπτέμβριο, μάλλον έχουν καεί. Η λογική λέει πως πάμε για τα Χριστούγεννα – εκτός εάν υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών με άμεσες κινήσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Deal της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ με τον Νιτσιάκο

Μου λένε ότι η εταιρεία Νιτσιάκος, η οποία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες στη βιομηχανία τροφίμων της Ελλάδας με τζίρο που αγγίζει και ξεπερνάει τα 500 εκατομμύρια ευρώ, έδωσε τα χέρια με την εταιρεία διαχείρισης βιομηχανικών πάρκων του ομίλου Πειραιώς, την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, προκειμένου να μισθώσει νέο χώρο στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων για ανάπτυξη νέων βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Θυμίζω ότι η εταιρεία εκτός από τον τομέα της πτηνοτροφίας δραστηριοποιείται και στην παραγωγή ζωοτροφών. Όπου πρόκειται να κάνει μία νέα επένδυση επέκτασης της δυναμικότητάς της. Η επένδυση αυτή καλύπτεται με ενίσχυση και από τον Αναπτυξιακό Νόμο και το συνολικό της ύψος είναι στα 5,9 εκατομμύρια ευρώ.

Τι πέτυχε ο μεγαλύτερος ελληνικός όμιλος καλλυντικών – ειδών σπιτιού

O όμιλος Σαράντη είναι η μεγαλύτερη βιομηχανική και εμπορική επιχείρηση στον τομέα των καλλυντικών, των ειδών σπιτιού και ευρύτερα της προσωπικής περιποίησης. Μάρκες όπως Sanitas, Carroten, Noxzema, κολόνια Μυρτώ, Wash & Go, Ava, Camel βερνίκια, Teza, Tuboblo, Lanes είναι μόνο μερικές από αυτές που διαχειρίζεται. Και σήμερα δημοσιεύει τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2024 ως οφείλει, καθότι εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών βλέπουν ισχυρές τάσεις ανάπτυξης στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, δηλαδή από Απρίλιο έως Ιούνιο με αύξηση πωλήσεων 28% και 12% σε οργανική βάση και αύξηση του περιθωρίου EBIT (κέρδη προ φόρων και τόκων) το 1ο εξάμηνο, παρά το αυξημένο λειτουργικό κόστος από την εταιρεία που εξαγόρασε στην Πολωνία, την Stella Pack. Εκτίμηση είναι ότι οι πωλήσεις πρώτου εξαμήνου θα αγγίξουν τα 299 εκατ. με ποσοστιαία αύξηση 29% σε ετήσια βάση ή 12% οργανικά, EBIT 30 εκατ. ευρώ (+41% σε ετήσια βάση ή +26% οργανικά) και καθαρά κέρδη 23,8 εκατ. ευρώ (+24% σε ετήσια βάση).

Σε πλειστηριασμό το εργοστάσιο της Dur

Η πατρινή βιομηχανία Dur γνώρισε αρκετά αναγνώριση τα προηγούμενα χρόνια και μάλιστα κατάφερε να σταθεί με αξιώσεις στην ελληνική αγορά. Κάποιοι μάλιστα τη χαρακτήρισαν καταχρηστικά ως την ελληνική «Lacoste», λόγω της συνάφειας των προϊόντων της με τον γαλλικό κολοσσό. Ωστόσο τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ευνοϊκά για τη Dur της οικογένειας Δούρου, η οποία εν μέσω οικονομικών προβλημάτων βλέπει πλέον και το εργοστάσιό της να βγαίνει σε πλειστηριασμό. Η προγραμματισμένη ημερομηνία για τον πλειστηριασμό είναι η 25η Ιανουαρίου εκτός απροόπτου πάντα με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει οριστεί στα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Τι θέλει να κάνει η efood στη λιανική

Η efood έκανε και επίσημα ντεμπούτο στη λιανική αγορά της Ελλάδας με το τελευταίο της εγχείρημα, ανοίγοντας το πρώτο της τοπικό κατάστημα efood local στο Γουδί σε στρατηγική θέση απέναντι από το Νοσοκομείο Παίδων. Αυτή η κίνηση σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για τον ελληνικό βραχίονα της Delivery Hero, με στόχο να αξιοποιήσει τον επικερδή τομέα της μικρής λιανικής αξίας άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το νέο κατάστημα, που καλύπτει 100 τετραγωνικά μέτρα και λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο, τυπικό των καταστημάτων ψιλικών, προσφέρει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων όπως καφέ, σνακ, ποτά και καπνό. Η είσοδος της efood στο φυσικό λιανικό εμπόριο συμπληρώνεται από τις συνεχείς διαδικτυακές υπηρεσίες της, συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων δικτύων της με περισσότερα από 400 περίπτερα και περισσότερα από 50 καταστήματα ψιλικών από την εξαγορά του ομίλου Μούχαλη. Η εταιρεία σχεδιάζει να επεκτείνει τα efood local μέσω franchise, με ένα δεύτερο κατάστημα να προγραμματίζεται για τα βόρεια προάστια της Αττικής και περαιτέρω εξελίξεις να αναμένονται από τις αρχές του 2025.