Στην καρδιά των γεγονότων

Καλημέρα από την αγαπημένη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου η στήλη θα σας δώσει αύριο και μεθαύριο αναλυτικό πολιτικό και επιχειρηματικό ρεπορτάζ. Είμαστε στην καρδιά των γεγονότων και σήμερα δικαιωματικά, λόγω των εγκαινίων της ΔΕΘ θα ξεκινήσουμε με όσα θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη. Πάμε και τα υπόλοιπα θα τα δούμε σιγά-σιγά γιατί από σήμερα έχουμε και την κρίσιμη διήμερη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ώρα της ΔΕΘ

Από χθες το βράδυ είναι στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου για τα εγκαίνια της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου τιμώμενη χώρα είναι η Γερμανία. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού σβήνουν και γράφουν την αποψινή ομιλία και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει τις τελευταίες πινελιές, ενώ έκανε και μια τελική σύσκεψη όπως έμαθα με τον υπουργό Οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη, για το πακέτο των μέτρων που θα ανακοινωθεί. Ο πρωθυπουργός είπε πάντως χθες πως θα έχει μια ωραία ομιλία. Για να δούμε.

Sold out η Έκθεση

Ο πρωθυπουργός ετοιμάζει την ομιλία του, οι υπουργοί έχουν συσκέψεις για προβλήματα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής και αυτό που μου είπαν είναι ότι υπάρχει sold out στη ΔΕΘ που είναι γεμάτη όπως είδα με εκθέτες και πλήθος περιπτέρων. Επίσης, αυτό που έμαθα είναι ότι στη φετινή ΔΕΘ θα έχουμε πολλά επιχειρηματικά, μουσικά και πολιτιστικά events και παράλληλες διοργανώσεις.

Τιμώμενη χώρα η Γερμανία

Την τιμητική της έχει φέτος η Γερμανία που θα εκπροσωπηθεί με περίπου 120 εταιρείες. Οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο γερμανικό περίπτερο προέρχονται από τους σημαντικότερους κλάδους της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως βιομηχανία, μεταποίηση, υψηλή τεχνολογία, ενέργεια, μεταφορές – logistics, χρηματοπιστωτικός τομέας, φαρμακοβιομηχανία, αερομεταφορές, αγροτική τεχνολογία και τεχνολογία τροφίμων. Παράλληλα οι Γερμανικοί φορείς δραστηριοποιούνται σε πολυσχιδή πεδία όπως του πολιτισμού, εκπαίδευσης, οικονομίας, εμπορίου κτλ. Και στο πλαίσιο της γερμανικής παρουσίας, στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί και ο «χρυσός» προπονητής της Εθνικής στο Euro 2004 Ότο Ρεχάγκελ.

Η Γερμανία φέρνει επιχειρηματική κινητικότητα στη ΔΕΘ

Το γεγονός ότι η Γερμανία είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ, προσέλκυσε επιχειρήσεις γερμανικών συμφερόντων με εδραιωμένη παρουσία στην ελληνική αγορά να έχουν ενεργή παρουσία σε αυτήν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Lidl, η οποία για πρώτη φορά συμμετέχει στη ΔΕΘ αλλά και η περίπτωση της Siemens, η οποία το πρωί της Κυριακής θα πραγματοποιήσει ενημερωτική συνάντηση στις εγκαταστάσεις της έκθεσης για λίγους και εκλεκτούς. Όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω η Siemens θα έχει παρουσία δια του επικεφαλής του Siemens Industrial Metaverse της μητρικής εταιρείας, ο οποίος θα παρουσιάσει το Industrial Metaverse, ένα ψηφιακό περιβάλλον που αντικατοπτρίζει και μετουσιώνει πραγματικές μηχανές και εργοστάσια, κτίρια και πόλεις, δίκτυα και συστήματα μεταφορών.

Η Εθνική, ο Μυλωνάς και οι επιχειρηματίες

Στο ίδιο τραπέζι με πολλούς βορειοελλαδίτες κάθισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, το βράδυ της Πέμπτης. Σκοπός της συνάντησης ήταν να έρθει στο προσκήνιο η νέα εποχή της τράπεζας. Σας θυμίζω ότι η κομβικής σημασίας διαδικασία για την επόμενη μέρα της τράπεζας που αφορά στη διάθεση του 18,39% των μετοχών της που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναμένεται να λάβει χώρα το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου, συγκεντρώνοντας έντονο ενδιαφέρον από την επενδυτική κοινότητα. Σας θυμίζω ότι πριν λίγες χώρες συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο του ΤΧΣ, όπου παρουσιάστηκαν από την JP Morgan τα συμπεράσματα της ως προς την πώληση του ποσοστού της τράπεζας, με την αμερικανική τράπεζα να είναι ο σύμβουλος του Ταμείου στην εν λόγω διαδικασία.

Στα σκαριά ο διαγωνισμός για την ανάπλαση της ΔΕΘ

Ξεκινάει ο διαγωνισμός για την πολυσυζητημένη ανάπλαση των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη από το Υπερταμείο, όπως άκουσα από πολλά στόματα ιθυνόντων να λέγεται στο περιθώριο της έκθεσης. Στόχος του Υπερταμείου αλλά και της ΔΕΘ Helexpo είναι να ξεκινήσει ο διαγωνισμός το 2025 και το έργο κατασκευής στο δεύτερο εξάμηνο του 2026. Η ανάπλαση έχει περάσει από πολλά διαφορετικά κύματα τα τελευταία χρόνια. Φαίνεται όμως ότι αυτή τη φορά η έναρξή της είναι πιο κοντά από ποτέ. Μένει βέβαια αυτό να αποδειχθεί και στην πράξη.

Από πάνω οι υπουργοί

Η χθεσινή μέρα ήταν μέρα σκληρής δουλειάς και τρεξίματος, για να ολοκληρωθούν όλα τα περίπτερα και οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι του μεγάλου εκθεσιακού κέντρου ενόψει των εγκαινίων. Εργαζόμενοι της διοργάνωσης, τεχνικοί, ομάδες επικοινωνίας ακόμη και οι ίδιοι οι υπουργοί ήταν εκεί για να ελέγξουν αν είναι όλα έτοιμα. Αργά το απόγευμα, στο περίπτερο 12 ήταν και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου που ήρθε να «ελέγξει» μέσω της εφαρμογής Mycoast αν οι ξαπλώστρες που είναι τοποθετημένες μέσα στο περίπτερο είναι δηλωμένες. Όπως μου έδειξε από το app που είχε εγκατεστημένο στο κινητό του, οι συγκεκριμένες ξαπλώστρες έχουν νομίμως τοποθετηθεί και περιμένουν τους επισκέπτες της έκθεσης να τις χρησιμοποιήσουν.

Έξυπνο

Λίγο πιο δίπλα, είδα κάτι στοιβαγμένα ξερόχορτα κι ένα μηχάνημα που ήταν σε ετοιμότητα να τα καθαρίσει και αμέσως αντιλήφθηκα ότι δεν ήταν μια απροσεξία και μία εστία κινδύνου για φωτιά αλλά ο ευφάνταστος τρόπος του υπουργείου να αναδείξει τη σημασία της ψηφιακής πλατφόρμας για τα «Ακαθάριστα Οικόπεδα».

Ο «Δαίδαλος»

Στην πλευρά του περιπτέρου που είναι αφιερωμένη στη «Τεχνητή Νοημοσύνη», με το πάτωμα να παραπέμπει στο διάστημα, εντόπισα και τον υφυπουργό Κώστα Κυρανάκη που συζητούσε για τον υπερυπολογιστή «Δαίδαλο» αλλά και το «Εθνικό Πρόγραμμα Μικροδορυφόρων». Σήμερα θα παρουσιάσει την εφαρμογή ΑΙ για την επιτάχυνση του νομικού ελέγχου στο Κτηματολόγιο, ενώ θα πέσουν και οι υπογραφές για συμφωνίες μεταξύ της ESA, της ICEYE και της OroraTech για την ανάπτυξη θερμικών μικροδορυφόρων και ραντάρ.

Το πιο εντυπωσιακό περίπτερο τιμώμενης χώρας

Φωτεινό, πράσινο και γεμάτο από κόσμο που εργαζόταν μέχρι αργά το βράδυ ήταν το τεράστιο περίπτερο για την τιμώμενη χώρα Γερμανία, με καλλιτέχνες να κάνουν πρόβες στην κεντρική σκηνή και πλήθος Γερμανών να στήνουν τις εκθέσεις τους. Και όταν λέμε τεράστιο το εννοούμε αφού θα πρέπει να χωρέσει 123 επιχειρήσεις που ήρθαν με το σύνθημα «Ηallo, Ελλάδα» ενώ έχουν προγραμματιστεί συνολικά 150 εκδηλώσεις! Πάντως, όπως μου είπαν υπεύθυνοι της Helexpo, φέτος η ΔΕΘ έστησε «το πιο εντυπωσιακό περίπτερο τιμώμενης χώρας, καλύτερο και από αυτή της Αμερικής».

Και το CERN

Από τα πολλά που μου είπαν για τη φετινή ΔΕΘ, έμεινα στις ιδιαίτερα στις εταιρείες start-ups, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τους φορείς που παρουσιάζουν σύγχρονες τεχνολογίες. Περισσότερο, όμως, εστίασα στην μεγάλη εκδήλωση από το CERN για τη συμπλήρωση 70 χρόνων του.

Σε θέσεις μάχης οι Συριζαίοι

Στα χαρακώματα βρίσκονται οι αντιμαχόμενες πλευρές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής που ξεκινάει σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο. Το κόμμα κυριολεκτικά έχει σπάσει στα δυο και αυτό αναδείχθηκε πλήρως και από τα όσα έγιναν στην Πολιτική Γραμματεία που συνεδρίασε, παρά την κρισιμότητα των στιγμών, μόλις μιάμιση ώρα, αλλά ήταν αρκετό χρονικό διάστημα για να αναδειχθεί το χάσμα.

Οι ομάδες συσκέπτονται

Οι «87» συνεδρίαζαν όλο το βράδυ χθες έως αργά και ζητούσαν από τον Στέφανο Κασσελάκη να προσφύγει στη βάση και να γίνουν εκλογές. Το ίδιο ζητάει και ο Παύλος Πολάκης που η επιστροφή του δεν άλλαξε τις απόψεις του και μάλιστα έγραψε και σχετική μαντινάδα. Το ζητούμενο είναι τι θα κάνουν οι υποστηρικτές του στην Κ.Ε. Ο Στ. Κασσελάκης αν και το προηγούμενο διάστημα έριχνε και ο ίδιος το γάντι, λέγοντας να τον αμφισβητήσουν όσοι θέλουν και να καταθέσουν πρόταση μομφής, προχθές στην Πολιτική Γραμματεία έκανε πλήρη στροφή, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα τραυματίσει το κόμμα.

Οριακά κερδίζει ο Κασσελάκης

Με βάση τις πληροφορίες της στήλης, ο Στ. Κασσελάκης κερδίσει οριακά την ΚΕ. Θα βγει, όμως, πολλαπλώς τραυματισμένος και με την πόρτα της νέας διάσπασης ορθάνοιχτη. Παρά τις όποιες διαφωνίες, οι συσχετισμοί είναι υπέρ του, αλλά με μια διαφορά περίπου 10-15 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Στηρίζουν Παππάς και Δούρου

Το κρίσιμο για τον Κασσελάκη είναι κατά πόσο είναι δεδομένα τα μέλη της Κ.Ε. που τον στηρίζουν ή θα «αλλαξοπιστήσουν» κατά τη διάρκεια του διημέρου. Η στήριξη του Στ. Κασσελάκη από Νίκο Παππά που εμμένει πως δεν χρειάζονται νέες εκλογές και το κόμμα έχει πρόεδρο και της Ρένας Δούρου είναι κρίσιμη. Και αυτοί οι δυο αποδεικνύονται τώρα χρήσιμοι για τον Στ. Κασσελάκη και είναι κόκκινο πανί για τους «87».

Ακυρώθηκε στο όνομα

Η πρόταση να αλλάξει όνομα ο ΣΥΡΙΖΑ και από Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς να μετονομαστεί σε «Συνασπισμό Σύγχρονης Αριστεράς» δεν περπάτησε τελικά και ο Κασσελάκης εδώ έχασε. Στην Επιτροπή Καταστατικού που συνεδρίασε επί πολλές ώρες την περασμένη Πέμπτη και ολοκλήρωσε τις εργασίες της χθες στις έξι περίπου τα ξημερώματα, συζητήθηκε το θέμα του ονόματος. Όμως δεν έγινε αναφορά στον όρο σύγχρονη αριστερά ούτε αποφασίστηκε να προταθεί και να απαλειφθεί το ριζοσπαστική. Το πονηρό είναι ότι επισημάνθηκε να εξεταστεί στο συνέδριο, κάτι που τα αφήνει όλα ανοικτά αλλά δεν είναι το επίδικο στην παρούσα ΚΕ. Μια άλλη υποχώρηση που έγινε για να μην επιβαρυνθεί και άλλο το ήδη επιβαρυμένο κλίμα, ήταν πως τελικά δεν συμπεριλήφθηκε η πρόταση για κατάργηση της Πολιτικής Γραμματείας, όπως ήθελε ο Στ. Κασσελάκης.

Η περίπτωση Δούκα

Η στήλη σας είχε προαναγγείλει πρώτη εδώ και πάρα πολλές εβδομάδες για το ζήτημα του ασυμβιβάστου του Χάρη Δούκα που δεν μπορεί με βάση το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ να είναι υποψήφιος αρχηγός διότι είναι δήμαρχος. Άρα ή θα παραιτηθεί από δήμαρχος ή θα αλλάξει το καταστατικό. Εάν αλλάξει το καταστατικό για να του δώσει το δικαίωμα να είναι υποψήφιος θα το αποφασίσει η ΚΕ στις 15 του μηνός καθώς θα έχει το χαρακτήρα διαρκούς συνεδρίου. Μου λένε πως δύσκολα θα τον κόψουν αν και υπάρχουν πολλές πιέσεις για το αντίθετο.

Ο γλυκούλης και ο Μίλτος

Στο αεροδρόμιο ακούς πολλά! Ειδικά αν κάποιοι εκ των επιβατών είναι αναγνωρίσιμοι, Όπως μου μετέφεραν δικοί μου άνθρωποι που ανέβαιναν στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ στην ίδια πτήση ήταν ένας καλλιτέχνης και ένας αρχηγός κόμματος. Ο Μίλτος Πασχαλίδης ταξίδευε όχι για τη ΔΕΘ αλλά γιατί είχε sold out συναυλία. Ο δε βορειοελλαδίτης πρόεδρος της Νίκης δεν χρειάζεται λόγο για να βρεθεί στα μέρη του. Την ώρα της επιβίβασης ένα νεαρό ζευγάρι αναγνώρισε τον Δημήτρη Νατσιό και ο δικός μου άνθρωπος άκουσε τα εξής και έκανε το σταυρό του: Νεαρός: Είδες τον Νατσιό; Νεαρά: Ναι ναι! Πάντως από κοντά είναι γλυκούλης! Μου θύμισε την τυχαία συνάντηση παλαιότερα γυναίκας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που εξεπλάγην και του είπε: Είσαι ωραίος γκόμενος!

Τι θα γίνει με τα 36.000 ακίνητα της ΕΤΑΔ

Πολλά, σχεδόν το 1/3 από τα τουλάχιστον 70.000 ακίνητα που έχει υπό τη διαχείρισή της η ΕΤΑΔ είναι καταπατημένα ή τελούν υπό ένα περίπλοκο καθεστώς και είναι ιδιαίτερα δύσκολη η αξιοποίησή τους. Μέσα σε αυτά όμως υπάρχουν και περίπου 36.000. ακίνητα, τα οποία η ΕΤΑΔ σχεδιάζει να χαρτογραφήσει, να τα χωρίσει σε τμήματα και κατηγορίες, να γίνει εκτίμηση και κατόπιν ωρίμανση προκειμένου να βγουν στην αγορά προς αξιοποίηση. Ξέρω καλά ότι γι’ αυτά ενδιαφέρονται πολλές εταιρείες ακινήτων στην Ελλάδα και πιθανώς εταιρείες ακινήτων διεθνούς βεληνεκούς, οι οποίες περιμένουν πως και πώς να γίνουν οι παραπάνω διαδικασίες για να μπορέσουν να επενδύσουν σε πολλά από αυτά τα ακίνητα. Για έως και 1.000 από τα 36.000 ακίνητα προβλέπεται πως όταν ολοκληρωθούν οι ενέργειες τεχνικής και νομικής ωρίμανσης, θα είναι δυνατή η άμεση εμπορική τους αξιοποίησης. Για περίπου 6.500 ακίνητα θα πρέπει να γίνουν οι κινήσεις εκείνες που θα διασφαλίσουν την ομαλή αποτίμησή τους. Όλη η δουλειά που σας προανέφερε θα κοστίζει περίπου 16 εκατομμύρια ευρώ και θα έχει διάρκεια 24 μήνες, χωρίς να αποκλείεται η παράταση για 12 ακόμα μήνες εάν οι «υπηρεσίες» δεν προλάβουν να κάνουν το ξεσκαρτάρισμα στην πρώτη διετία.

ΣΕΒ: Το γοργόν και χάρην έχει

Αεικίνητος αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Κι αυτό γιατί σε πολύ σύντομο χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, έχει ζητήσει τη διενέργεια της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, στις 24 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής. Ο Θεοδωρόπουλος την ίδια περίοδο μαθαίνω ότι βρίσκεται σε φάση πυρετωδών διαβουλεύσεων με άλλους σημαντικούς επιχειρηματίες της χώρας, προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες διεργασίες και να διαμορφωθεί το νέο πλαίσιο κινήσεων του Συνδέσμου στην επόμενη μέρα του μετά την αποχώρηση του προκατόχου του, Δημήτρη Παπαλεξόπουλου.