Την εβδομάδα που ξεκινάει ολοκληρώνεται η εξειδίκευση των μέτρων που εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ και πλέον στόχος είναι η υλοποίηση αλλά και η παρακολούθησή τους από το πρωθυπουργικό επιτελείο και προσωπικά τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού που πρέπει να υλοποιηθούν αλλά συνολικά το έργο που έχει δρομολογηθεί με σημείο τερματισμού το 2027 στην λήξη της θητείας της κυβέρνησης.

Τα υπουργεία που θα κληθούν να υλοποιήσουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις και θα δώσουν τη μάχη για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών είναι συγκεκριμένα, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι τα περιθώρια στενεύουν καθώς τα κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης βρίσκονται μεν σε περιδίνηση (ΣΥΡΙΖΑ) και αναζήτηση αρχηγού (και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ) ωστόσο, οι διεργασίες αυτές θα ολοκληρωθούν σύντομα και μια νέα μακρά προεκλογική περίοδος θα αρχίσει και πάλι.

Συνετή δημοσιονομική πολιτική

Το υπουργείο Οικονομικών με τον Κωστή Χατζηδάκη στο τιμόνι του έχει πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσει με βασικότερη την συνέχιση της συνετής δημοσιονομικής πορείας μέσα από την οποία θα έρθουν οι νέες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και θα επιτευχθούν τα ορόσημα του 2027 που έχει θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός με κατώτατο μισθό τα 950 ευρώ και μέσο μισθό 1500 ευρώ. Η πραγματική σύγκλιση, των εισοδημάτων με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση για τον ένοικο της οδού Νίκης.

Το στοίχημα της Νίκης Κεραμέως

Η αύξηση της απασχόλησης θεωρείται ένα από τα ατού της κυβέρνησης Μητσοτάκη και η Νίκη Κεραμέως καλείται με τις πολιτικές που θα ακολουθήσει να διατηρήσει σε χαμηλά ποσοστά την ανεργία στη χώρα μας αλλά και να παρέμβει όπου χρειάζεται κατά την εφαρμογή του νέου τρόπου χορήγησης του επιδόματος ανεργίας.

Η υπουργός Εργασίας, ήδη έχει καταφέρει την επίτευξη της μείωσης των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων κατά 12% μέσα στον Αύγουστο ενώ πλέον εκδίδονται πάνω από 1.200 συντάξεις την ημέρα. Όσον αφορά στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εκτός από αυτή που εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό θα ακολουθήσει και άλλη αρκεί να δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας μέσα από τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν για να εξευρεθούν οι αντίστοιχοι πόροι.

Η αναμόρφωση του ΕΣΥ

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει αναλάβει άλλη μια δύσκολη αποστολή καθήμενος στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Υγείας. Η αναμόρφωση του ΕΣΥ για την οποία έχει δεσμευθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι κάτι το οποίο γίνεται από τη μια ημέρα στην άλλη. Η μισθολογική στήριξη του ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού, ο εκσυγχρονισμός των υποδομών, η πρόσληψη νέων γιατρών αλλά και η στελέχωση των πιο απομακρυσμένων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Υγείας για να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία είναι μερικά από τα στοιχήματα για τον υπουργό Υγείας.

Και βεβαίως η υλοποίηση του προγράμματος για τη δωρεάν τέλεση 37.500 απογευματινών χειρουργείων, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέτρο το οποίο συναντά αντιρρήσεις και από τους ίδιους τους υγειονομικούς.

Η οικογένεια στο επίκεντρο

Επί μήνες η Σοφία Ζαχαράκη και το επιτελείο της προετοίμαζαν το γιγαντιαίο έργο για την στήριξη της οικογένειας και ειδικά των νέων, το οποίο και ανακοίνωσε από το Βελίδειο ο πρωθυπουργός. Από την εξαγγελία όμως στην υλοποίηση και την επιτυχία είναι μακρύς ο δρόμος. Ο στόχος όλων των μέτρων που ανακοινώθηκαν και εξειδικεύτηκαν είναι να καταδείξει ότι για την κυβέρνηση, η κοινωνική πολιτική δεν είναι συμπληρωματική στη στρατηγική της αλλά το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα της οικονομικής ανάπτυξης και της μεταρρυθμιστικής της ατζέντας.

Μέσα από την αναμόρφωση και αύξηση στα τρία βασικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, τη δια βίου ισχύ της τριτεκνίας, την αύξηση των θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και κυρίως με το Δημογραφικό να είναι στο επίκεντρο θα επιχειρηθεί να ανακοπεί η γήρανση του πληθυσμού με την στήριξη της οικογένειας.

Ψηφιακό δημόσιο

Εκτός όμως από όσα έχουν εξαγγελθεί δυο υπουργεία αυτό των Εσωτερικών και αυτό της Ψηφιακής Διακυβέρνησης πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να απαλλάξουν τους πολίτες από τον βραχνά της γραφειοκρατίας αλλά και να εξελίξουν το ίδιο το δημόσιο απαλλάσσοντάς το από αγκυλώσεις δεκαετιών.

Θοδωρής Λιβάνιος και Δημήτρης Παπαστεργίου πρέπει να κάνουν το κράτος φιλικό προς τον πολίτη, να κάνουν την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών πράξη πείθοντας τους δημόσιους λειτουργούς να ακολουθήσουν την εποχή (ίσως το πιο δύσκολο στοίχημα).