ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στην επικαιρότητα

Καλημέρα. Η στήλη σήμερα έχει αρκετά να σχολιάσει για τα όσα γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ μετά και την επιστροφή του Παύλου Πολάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, αλλά και παρασκήνια από την εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στο Ζάππειο για τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του. Ας ξεκινήσουμε…

Περί ονόματος

Και ενώ τα βλέμματα όλων στο πολιτικό ρεπορτάζ ήταν στραμμένα στο Ζάππειο, όπου διεξαγόταν η εκδήλωση για τα γενέθλιά του, σαν βόμβα έσκασε στα δημοσιογραφικά γραφεία η πληροφορία πως ενδέχεται να αλλάξει όνομα ο ΣΥΡΙΖΑ. Αμέσως, χωρίς καθυστέρηση, τηλεφώνησα σε κορυφαίο στέλεχος του κόμματος και το ρώτησα τι γίνεται και εάν έχει βάση η συζήτηση. «Υπάρχει στο τραπέζι και όλα είναι ανοικτά» μου είπε.

Ανοικτό βιβλίο

Πάντως το ίδιο πρόσωπο μου είπε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι «ανοικτό βιβλίο» και πως τις σκέψεις του δεν τις έχει κρύψει για το τι θέλει να κάνει. Επίσημα δεν έχει πει για το όνομα, αλλά όσοι ξέρουν πρόσωπα και καταστάσεις γνωρίζουν πως μύχιος πόθος του είναι να αλλάξει. Και αυτό θα το επιδιώξει με το καταστατικό συνέδριο, όπου θα γίνουν σαρωτικές αλλαγές. Πάντως στην επιτροπή καταστατικού χθες το βράδυ το πέταξε ο Κασσελάκης: Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς.

Καρφί στον Τσίπρα

Η πιθανή αλλαγή του ονόματος αποτελεί και ένα καρφί στον Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο Κασσελάκης θέλει να τελειώσει ό,τι έχει σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό και επί 15 χρόνια πρόεδρο του κόμματος. Και δεν είναι η μόνη κίνηση, καθώς με τις αλλαγές που θα γίνουν στο καταστατικό συνέδριο, εάν φθάσει το κόμμα έως εκεί, και δεν γίνουν εκλογές αρχηγού, θα αλλάξει ριζικά ο ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε. Και θα μπούμε και επίσημα και ουσιαστικά στην εποχή Κασσελάκη.

Η συμμαχία με Πολάκη

Σας είχα προϊδεάσει εδώ και μέρες πως κυοφορείται επιστροφή του Παύλου Πολάκη στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – όπως και έγινε χθες. Εξάλλου το ζητούμενο για τον Στ. Κασσελάκη στην παρούσα φάση ήταν τι θα γίνει με τον πρώην υπουργό και κατά πόσο θα υπάρξει επανασύνδεση, που θα σημάνει και στήριξη του πρώην υπουργού στο πρόσωπό του ενόψει της δύσκολης μάχης στην Κ.Ε. Προηγήθηκε προ ημερών η διαγραφή της Αθηνάς Λινού από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις πολυήμερες καταγγελίες του Π. Πολάκη, για τις οποίες όμως ο ίδιος διεγράφη από την Κ.Ο., κίνηση που αποτέλεσε και ένα «δώρο» στον πρώην υπουργό.

Η επιστροφή Πολάκη

Στο πλαίσιο του κατευνασμού του Π. Πολάκη που εμφανίζεται εδώ και μέρες δικαιωμένος, υπήρχαν συζητήσεις για επαναφορά του στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα πριν από τη συνεδρίαση της Κ.Ε. Και αυτό είχε λογική, καθώς ο ίδιος διαγράφηκε για τα όσα έλεγε για την Αθ. Λινού, η οποία διαγράφηκε τελικά μετά από τις καταγγελίες του. Η επιστροφή Πολάκη είναι κρίσιμη για τον Στ. Κασσελάκη, καθώς, αν και κατά καιρούς υπήρξε απόσταση με τον Ν. Παππά, έχει καλές σχέσεις με τον επικεφαλής της Κ.Ο. που τον στήριξε και στην υπόθεση του Ειδικού Δικαστηρίου.

Κάηκε η πρόταση μομφής

Ο Π. Πολάκης μπορεί να αντέδρασε και να είπε πως δεν είναι παιδάκι, μια να διαγράφεται και μια να επιστρέφει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, λέγεται όμως πως είχε συζητήσει με τον Νίκο Παππά και το γραφείο του Στ. Κασσελάκη πως θα γίνει η επιστροφή. Μου είπε κάποιο πρόσωπο κύρους που γνωρίζει πως υπήρξε τελικά και επικοινωνία με τον Μανώλη Καπνισάκη, διευθυντή του Στ. Κασσελάκη. Και οι πιο μυημένοι μού ανέφεραν πως ουσιαστικά -και αυτό θα φανεί πιο καθαρά προς το τέλος της εβδομάδας- καίγεται η κίνηση του Π. Πολάκη για κατάθεση πρότασης μομφής στο πρόσωπο του Στ. Κασσελάκη. Παράλληλα καίγεται και το σενάριο να είναι υποψήφιος αρχηγός ο κρητικός πολιτικός που επί της ουσίας ζητεί πολιτική κηδεμονία του Στ. Κασσσελάκη.

Φεύγουν οι 10;

Ενόψει των όσων γίνονται στο παρασκήνιο με φόντο την Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου, το μπλοκ των «87» ετοιμάζεται να τα παίξει όλα για όλα στην κρίσιμη συνεδρίαση. Εκεί θα υπάρξει ευθεία αμφισβήτηση του Στ. Κασσελάκη, μια φυσιολογική εξέλιξη μετά τον πόλεμο φθοράς που έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό. Το ενδιαφέρον είναι τι θα κάνουν οι περίπου 10 βουλευτές που συμμετέχουν στο μπλοκ των 87: εάν θα αποχωρήσουν από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ή όχι. Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, αν και το σενάριο της αποχώρησης έχει πολλές πιθανότητες να ισχύσει.

Επιστροφή στο μπάσκετ

Και ενώ γίνεται ο κακός χαμός στον ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί ξαφνιάστηκαν χθες από την ανακοίνωση του Ηλυσιακού, με την οποία έγινε γνωστό πως ο ευρωβουλευτής Νίκος Παππάς θα παίξει μπάσκετ τα Σαββατοκύριακα με την ομάδα των Ιλισίων. Και τα σχόλια ήταν πικρόχολα από πολλούς, ενώ την ίδια στιγμή έγινε γνωστό πως ο έτερος ευρωβουλευτής, ο καθηγητής Νικόλας Φαραντούρης, θα εκπροσωπεί από εδώ και πέρα το Spinelli Group, το πιο επιδραστικό φεντεραλιστικό φόρουμ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ώρα ΠΑΣΟΚ στο Ζάππειο

Πάμε τώρα στο ΠΑΣΟΚ. Ήταν όλοι εκεί. Μπροστά από την κεντρική είσοδο του Ζαππείου Μεγάρου βρισκόταν όλη η ζώσα ιστορία του ΠΑΣΟΚ που προσήλθε για να τιμήσει τα 50ά γενέθλια της ιδρυτικής διακήρυξης του Κινήματος. Εννοείται όμως πως η σχετική εκδήλωση δεν ξεκίνησε στην ώρα της. Για τις 19:30 ήταν προγραμματισμένη, στις 20:00 ξεκίνησε! Τηρήθηκε η «ώρα ΠΑΣΟΚ»! Εννοείται πως ήμουν εκεί. Μπαίνοντας από την είσοδο της λεωφόρου Αμαλίας, τους πρώτους που συναντούσες ήταν δύο κοπέλες που μοίραζαν φυλλάδια του υποψήφιου προέδρου Μιχάλη Κατρίνη – ο οποίος δίνει σκληρή μάχη. «Επιλογή ρήξης και ελπίδας» όπως έγραφε χαρακτηριστικά.

Ποιος κάθισε με ποιον

Χωροταξικά τώρα, στο κέντρο της πρώτης σειράς η θέση ήταν κρατημένη εννοείται για τον νυν πρόεδρο, Νίκο Ανδρουλάκη. Αριστερά του καθόταν ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, και δεξιά του ο έτερος πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, η σύζυγός του, Δάφνη, παραδίπλα ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επίσης διατελέσας πρόεδρος του κόμματος, Ευάγγελος Βενιζέλος. Ακολουθούσαν οι θέσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Αθανάσιου Γλαβίνα, του ευρωβουλευτή, Γιάννη Μανιάτη, του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, Δημήτρη Μάντζου, της γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελίας Λιακούλη, του ευρωβουλευτή, Νίκου Παπανδρέου, και στην άκρη του Χάρη Δούκα, προφανώς με την ιδιότητα του δημάρχου Αθηναίων. Στην άλλη πλευρά, αριστερά του Ν. Ανδρουλάκη και του Γ. Παπανδρέου, οι θέσεις είχαν προοριστεί για τη σύζυγο του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη, Γιάννη Μαρκόπουλου (ακολούθησε συναυλία – αφιέρωμα στον σπουδαίο καλλιτέχνη), για τον Χαράλαμπο Γαργανουράκη και τη σύζυγό του, για την κόρη του μουσικού, Λέγκα Μαρκοπούλου, τον αναπληρωτή πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Νεόφυτο Κωνσταντίνου, και για τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, που φορούσε συνεχώς μάσκα στο πρόσωπο για λόγους υγείας – ένεκα και του γεγονότος ότι σε τέσσερις μέρες κλείνει τα 87 και το τελευταίο που θα ήθελε θα ήταν να κολλήσει κάποια ίωση με τόσο συνωστισμό.

«Όλοι φοράτε πράσινα εκτός από εμένα»

Ο πρώτος από τους υποψήφιους προέδρους που έφθασε στον χώρο ήταν ο Μιχάλης Κατρίνης. Αρκετοί από όσους τον προσέγγισαν για να τον χαιρετήσουν φορούσαν πράσινα, κάτι που παρατήρησε. «Όλοι σας σήμερα φοράτε πράσινα, μόνο εγώ δεν φοράω» είπε γελώντας. Για την ιστορία, εκείνος φορούσε γαλάζιο πουκάμισο και σκουρόχρωμο σακάκι, το οποίο είχε συνδυάσει με γκρι σκούρο παντελόνι. Μόλις είδε τον Κώστα Λαλιώτη, έτεινε το χέρι προς το μέρος του λέγοντας με χαμόγελο: «Ω, όλο το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ». Παρεμπιπτόντως ακόμη πιο έντονο γαλάζιο ήταν το πουκάμισο που φορούσε ο Παύλος Γερουλάνος που έφθασε ύστερα από κανένα δεκάλεπτο – αντίστοιχη εμφάνιση, πιο ανοιχτόχρωμη επέλεξε ο Παύλος Χρηστίδης, ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου ξεχώριζε από μακριά, αφού επέλεξε να βάλει ένα έντονο κόκκινο φόρεμα. Στα πράσινα και η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Η πιο ψυχρή χειραψία

Ο δεύτερος υποψήφιος που προσήλθε, ωστόσο, ήταν ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, που χαιρετούσε τους πάντες. Μέχρι και τον επίτιμο πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργο Καλλιακμάνη, που θυμίζω ότι στις τελευταίες ευρωεκλογές φιγούραρε στα ψηφοδέλτια του Κινήματος. Και μια και μιλήσαμε για χειραψίες ίσως το βραβείο της πιο ψυχρής εξ αυτών θα πρέπει να δοθεί σε αυτή μεταξύ του πρώτου πολίτη της πρωτεύουσας και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Οριακά ακούμπησαν τα δάχτυλά τους και κατευθείαν γύρισαν τα βλέμματα αλλού. Ίσα για τους τύπους.

Ποιος εισέπραξε το περισσότερο χειροκρότημα

Όσον αφορά τα χειροκροτήματα τώρα, το περισσότερο και μεγαλύτερο από όσους πήγαν να καθίσουν στην πρώτη σειρά, πήρε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Ξεκάθαρα. Μάλιστα χειροκροτήθηκε πολύ περισσότερο όταν ανέβηκε να μιλήσει στο βήμα, ιδίως εάν το συγκρίνουμε με αυτό που εισέπραξε ο Κώστας Σημίτης (που μίλησε για λιγότερο από 5 λεπτά). Ο Γ. Παπανδρέου ξεκίνησε τον λόγο του από την περιγραφή της γνωστής εικόνας του πατέρα του να κρατά την ιδρυτική διακήρυξη του Κινήματος την 3η Σεπτέμβρη του 1974. Α, και κάτι ακόμη. Ο Παπανδρέου ήταν εμφανώς ο πιο μαυρισμένος από τον ήλιο σε σχέση με τους υπόλοιπους πρώην προέδρους και νυν υποψήφιους για την ηγεσία.

Τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη

Αναλύοντας τη γλώσσα του σώματος, παρατηρήσαμε επίσης πως, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου πήγε να χαιρετήσει τους υπόλοιπους πρώην προέδρους, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σηκώθηκε, του έδωσε το χέρι και τον χτύπησε φιλικά στην πλάτη. Τόσα πέρασαν μαζί την περίοδο των μνημονίων. Πηγαίνοντας όμως στον Κώστα Σημίτη, ο δεύτερος δεν σηκώθηκε. Μάλιστα αυτή τη φορά ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου εκείνος που χτύπησε στοργικά στον ώμο τον Κώστα Σημίτη. Κουβεντούλα όμως έπιασαν αργότερα αφού καθόντουσαν δίπλα δίπλα. Αντιστοίχως στην άλλη πλευρά κουβέντιασαν χαμηλόφωνα ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Γιάννη Μανιάτη. Μόνο η Δάφνη Σημίτη που βρισκόταν στη μέση μεταξύ των δύο πολιτικών ζευγαριών δεν είχε με κάποιον να μιλήσει και κοιτούσε αμήχανα γύρω της.

Περίμενε πρώτα να κάτσουν όλοι ο Ανδρουλάκης

Τελευταίος εισήλθε στον περίβολο του Ζαππείου Μεγάρου ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως αναμενόταν. Προφανώς περίμενε να καθίσουν πρώτα όλοι οι υπόλοιποι υψηλοί καλεσμένοι και μετά ειδοποιήθηκε η ασφάλεια του ιδίου, να τον αφήσει με το αυτοκίνητο μπροστά στο ιστορικό κτίριο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής έδωσε το χέρι σε όλους με τη σειρά, εν μέσω χειροκροτημάτων (όχι από όλους τους παριστάμενους οπαδούς και φίλους του κόμματος είναι η αλήθεια). Στον Κώστα Σημίτη ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε και τα δύο χέρια, ενώ με τον Γιώργο Παπανδρέου αντάλλαξε και ασπασμό.

Το πλακάτ που τράβηξε τα βλέμματα

Τα φλας των φωτογράφων, πάντως, στράφηκαν και σε έναν άγνωστο κύριο μέσης ηλικίας που καθόταν έξι σειρές πίσω από τους επισήμους. Κι αυτό γιατί ανέμιζε δύο σημαίες του ΠΑΣΟΚ με τον ήλιο που ανατέλλει, αλλά κρατούσε και ένα πανό. Σε αυτό είχε γράψει με μαρκαδόρους διαφόρων χρωμάτων (πράσινους, κόκκινους και μπλε), «50 χρόνια ΠΑΣΟΚ: Δικαιοσύνη – αξιοκρατία. 50 χρόνια προσφοράς. Η ελπίδα είναι ξανά εδώ. Ανδρέα, σ’ ευχαριστώ».

Πρώτα οι συμβολαιογράφοι, μετά οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Μόνο τυχαία δεν ήταν η επίσκεψη του πρωθυπουργού τη Δευτέρα στο γραφείο Κτηματογράφησης της Λάρισας, όπου ο προϊστάμενος παρουσίασε την πλατφόρμα νομικού ελέγχου, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης μια πράξη π.χ. συμβολαιογραφική (π.χ. αγοραπωλησία) που στο παρελθόν για να διεκπεραιωθεί χρειαζόταν τουλάχιστον 2 ώρες, πλέον μέσα σε 10 λεπτά την έχεις στον υπολογιστή σου. «Μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου θα έχει ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο που σηματοδοτεί στην πράξη τη μετάβαση από τον Μεσαίωνα στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Μέσα σε λίγους μήνες έγιναν πράγματα που δεν είχαν γίνει χρόνια, οι διαδικασίες θα γίνονται πιο γρήγορα με τον ψηφιακό φάκελο» είπε ο πρόεδρος των Συμβολαιογράφων της περιοχής, ενώ και οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στις αντιδράσεις που υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα από τον κλάδο, προσθέτοντας ότι επρόκειτο για παρεξηγήσεις, καθώς με τα νέα μέσα θα λύνονται τα χέρια τους στην πράξη. Κυβερνητικό στέλεχος που ήταν εκεί μου έλεγε ότι τα μέτωπα που έχουν ανοίξει, π.χ. με τους συμβολαιογράφους, θα κλείσουν και αντίστοιχα αυτό θα γίνει και στη ΔΕΘ, καθώς θα εξαγγελθούν μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Στόχος είναι όποιες μερίδες πολιτών αδικήθηκαν, να δουν στην πράξη ότι γίνονται κυβερνητικές προσπάθειες με γνώμονα τη δικαιοσύνη.

Αλλαγές στο Βήμα

Έχω πληροφορίες για τις αλλαγές σε διευθυντικό επίπεδο στο Βήμα. Μετά από πάρα πολύ καιρό, κοντά δυο χρόνια, η ιδιοκτησία της Alter Ego αποφάσισε να τοποθετήσει ξεχωριστό πρόσωπο στην διεύθυνση του Βήματος, όπου ήταν διευθυντής ο Γιώργος Μαντέλας, που είναι τα τελευταία χρόνια και διευθυντής των Νέων. Η απόφαση είναι να παραμείνει ο Γ. Μαντέλας στα Νέα κανονικά και αναβαθμίζεται και άλλο ο Π. Δημητρολόπουλος, αρθρογράφος των Νέων παλαιότερα και τα τελευταία έτη του Βήματος -πρόσφατα και διευθυντής σύνταξης- και τοποθετείται διευθυντής.

Κι άλλες κινήσεις

Και μπορεί ο Π. Δημητρολόπουλος, σύζυγος της παρουσιάστριας Δώρας Αναγνωστοπούλου, να είναι ένα από τα πρόσωπα των αλλαγών στο Βήμα, καθώς ενδεχομένως να γίνουν και άλλες κινήσεις – μην αποκλείεις αποχωρήσεις έμπειρων συντακτών, μου είπε μια καλή πηγή. Από τις νέες μεταγραφές είναι η δημοσιογράφος Ελένη Γκρήγκοβιτς από το Πρώτο Θέμα που καλύπτει κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ και ΣΥΡΙΖΑ, όπως φάνηκε από τα δυο πρώτα χθεσινά κείμενά της στο ηλεκτρονικό Βήμα.

Τι φέρνει το deal της Aegean

Η μία όψη είναι αυτή του deal της Aegean που εξαγόρασε το 13% της ισπανικής Volotea για 25 εκατομμύρια ευρώ. Η άλλη όψη είναι αυτή της διεύρυνσης του εκτοπίσματος της ελληνικής αεροπορικής εταιρείας, η οποία έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών, φτάνοντας ακόμα και το 21%. Η σύμπραξη θα φέρει το «μεγάλωμα» και των δύο εταιρειών αλλά και κοινά κανάλια διάθεσης και προώθησης εισιτηρίων, όπως για παράδειγμα τη διάθεση των προϊόντων του ενός αερομεταφορέα από τον διαδικτυακό τόπο του άλλου, καθώς και στην περαιτέρω εκμετάλλευση του διεθνούς δικτύου από και προς τα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας, όπως Ηράκλειο, Ρόδος, Χανιά, αλλά και προς και από βασικές ευρωπαϊκές αγορές όπως Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία.

Το 2025 αφετηρία για τον πέμπτο τραπεζικό πόλο

Για την επόμενη μέρα της Attica Bank και τη συγχώνευσή της με την Παγκρήτια έκανε λόγο η διευθύνουσα σύμβουλος της πρώτης, Ελένη Βρεττού, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων, η οποία κλήθηκε να αποφασίσει για την υλοποίηση της συγχώνευσης αυτής. Από τα λεγόμενα της Βρεττού κρατάω κυρίως ότι η νέα τράπεζα που δημιουργείται είναι πλέον διπλάσια σε μέγεθος, στοχεύοντας να ανοίξει τη χρηματοδοτική ροή προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκεί δηλαδή που εμφανίζεται ένα σημαντικό κενό από το τραπεζικό σύστημα τα τελευταία χρόνια και ιδίως από την περίοδο της οικονομικής κρίσης και ύστερα. Επόμενη κίνηση στη σκακιέρα για τη νέα τράπεζα είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, κάτι που θα συμβεί τον Οκτώβριο. Το 2025 αναμένεται ότι θα ξεκινήσει να λειτουργεί η νέα τράπεζα, έχοντας αποτινάξει προηγουμένως το βαρίδι των «κόκκινων» δανείων.

Ράλι ανόδου για τον ΟΠΑΠ με όχημα στοίχημα και Euro

Να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις των χρηματιστηριακών αναλυτών και της αγοράς ευρύτερα, ήρθε ο ΟΠΑΠ στο πρώτο εξάμηνο του 2024, συνεχίζοντας την ανοδική του διαδρομή. Η ανοδική πορεία είχε ως κύριο οδηγό τον αθλητικό στοιχηματισμό λόγω Euro. Αυτό δείχνουν στην πράξη και τα νούμερα για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, καθώς τα καθαρά έσοδα προ εισφορών του πρώτου εξαμήνου 2024 έφτασαν στα 1,08 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 1,02 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023, αυξημένα κατά 5,6% σε ετήσια βάση. Ανοδική, όμως, ήταν και η πορεία για τον όμιλο σε επίπεδο κερδών.

Μούδιασμα στα σούπερ μάρκετ

Μουδιασμένη μου έλεγε άνθρωπος της αγοράς ότι είναι η κίνηση στα σούπερ μάρκετ. Κάτι που εξηγείται από τα επίσημα στοιχεία της αγοράς, όπου προκύπτει ότι στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου του 2024 τα ελληνικά σούπερ μάρκετ κινήθηκαν με αύξηση των πωλήσεών τους σε αξία κατά 2,5% τον Ιούλιο και με 2,9% συνολικά στο επτάμηνο. Αντίστοιχα ο όγκος πωλήσεων τον Ιούλιο ήταν αυξημένος κατά 4% τον Ιούλιο και κατά 2,6% συνολικά στο επτάμηνο σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία. Να σας θυμίζω ότι οι πωλήσεις σε αξία στο φετινό επτάμηνο απέχουν σημαντικά από την πορεία που καταγράφηκε στη διάρκεια του 2023 για τα σούπερ μάρκετ, καθώς στο σύνολο της περασμένης χρονιάς ο τζίρος ήταν αυξημένος κατά 10%. Σε ό,τι αφορά τον όγκο πωλήσεων δείχνει ότι συνεχίζει να αυξάνεται και φέτος με αντίστοιχους ρυθμούς σε σύγκριση με πέρσι, καθώς θυμίζω εδώ ότι στο σύνολο του 2023 ήταν ανοδικός κατά 2,5%. Πάντως για να δώσουμε και μία εξήγηση στον περιορισμό της ανάπτυξης του τζίρου από διψήφιο το 2023, σε χαμηλό μονοψήφιο στο φετινό επτάμηνο, οφείλεται κατά πολύ στη μείωση του πληθωρισμού και στην αναχαίτιση του ρυθμού αύξησης των τιμών, γεγονός που «έδινε» και παραπάνω τζίρο στα σούπερ μάρκετ.

«Αραιώνει» τα φυλλάδια ο Βασιλόπουλος

Να «αραιώσει» τα φυλλάδια προσφορών αποφάσισε, όπως μαθαίνω, η ΑΒ Βασιλόπουλος. Συγκεκριμένα αναφέρομαι στα ηλεκτρονικά φυλλάδια προσφορών, τα οποία βγάζει η αλυσίδα μία φορά την εβδομάδα, προκειμένου να ενημερώνει τους καταναλωτές για τις τρέχουσες καμπάνιες. Οι ίδιες πληροφορίες μού λένε ότι πλέον το ηλεκτρονικό φυλλάδιο προσφορών της ΑΒ θα ανεβαίνει στον «αέρα» του διαδικτύου μία φορά κάθε δύο εβδομάδες. Να σας πω εδώ ότι τα προηγούμενα χρόνια το ηλεκτρονικό φυλλάδιο ήταν το βασικό όχημα επικοινωνίας των προϊόντων σε έκπτωση σχεδόν από το σύνολο των αλυσίδων. Ωστόσο η είσοδος και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη ζωή μας και φυσικά η συνεχιζόμενη επικοινωνία μέσω καναλιών, όπως η τηλεόραση και το ραδιόφωνο, έχουν αλλάξει το τοπίο. Στρατηγικά αντίθετος στο φυλλάδιο είναι ο Σκλαβενίτης, ο οποίος δεν είχε ποτέ κάτι τέτοιο στην εμπορική του πολιτική ως όχημα προώθησης, κάτι που με βάση την πορεία του στην αγορά δεν φαίνεται να του έχει στοιχίσει καθόλου.