Ίντριγκα και γκρίνια

Καλημέρα από το Ελευθέριος Βενιζέλος – λίγο πριν πετάξει η στήλη για Θεσσαλονίκη και τη ΔΕΘ. Αν πήγαινα οδικώς, πριν από τη Θεσσαλονίκη, θα έκανα μια στάση στη Θεσσαλία, όπου θα βρεθεί σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, με σκοπό να μιλήσει με κατοίκους έναν χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Νομίζω καλύτερα να μιλήσει για αυτές παρά για την πλημμύρα στον ΣΥΡΙΖΑ, που όλα είναι υπό κατάρρευση. Ας ξεκινήσουμε με τα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που για μία ακόμα ημέρα πάραξε μπόλικη αρνητική πολιτική δημοσιότητα, συνοδευόμενη με ίντριγκα και γκρίνια.

Οι δυο αλλοτινοί φίλοι

Θα σας εκπλήξω σήμερα και δεν θα ξεκινήσω με την Πολιτική Γραμματεία που έγινε χθες σε κλίμα έντασης στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με τη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας που είχε «μενού» τον Χρήστο Σπίρτζη, αλλά για τη συνάντηση δυο παλαιών φίλων: του Αλέξη Τσίπρα και του Δημήτρη Τζανακόπουλου. Πού έγινε αυτή; Στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου και ήταν τυχαία, όπως μου είπαν. Ο πρώην πρωθυπουργός πέρασε λίγο από το γραφείο του στο Κοινοβούλιο και έπεσε πάνω στον αλλοτινό φίλο. Και οι δυο ξαφνιάστηκαν, αλλά δεν τρελάθηκαν και από τη χαρά τους. Μια τυπική καλημέρα είπαν και αυτό ήταν όλο. Ε, τόσα που έχουν πει παλαιότερα μεταξύ τους, η σχέση δεν έχει αποκατασταθεί.

Έχει τα κουκιά

Μαθαίνω ότι ο Στ. Κασσελάκης αρνήθηκε χθες στην Πολιτική Γραμματεία να σηκώσει το γάντι για να πάει σε εκλογές από τη βάση, διότι, όπως μου είπε άνθρωπος των μηχανισμών, έχει τα κουκιά έστω και οριακά στην Κεντρική Επιτροπή. Ακόμα και με τον Παύλο Πολάκη απέναντί του που ζήτησε εκλογές χθες. Εντάξει, οι «87» απέναντι ήταν και οργανώθηκαν καλά όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά δεν φτάνει αυτό.

Οι φευγάτοι τον έσωσαν

Πώς σώζεται μέχρι στιγμής ο Στ. Κασσελάκης, διότι τα δεδομένα δύναται να αλλάξουν από μέρα σε μέρα; Από τις πολλές αποχωρήσεις μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Το γεγονός πως έφυγαν πολλοί τού έδωσε τη δυνατότητα να ελέγξει σε μεγαλύτερο βαθμό την Κ.Ε. Και όσοι έφυγαν δεν ήταν υποστηρικτές του.

Τηλέφωνα στον Πολάκη

Πάντως ο Π. Πολάκης έθεσε το θέμα στην Πολιτική Γραμματεία για να γίνουν εκλογές για νέο αρχηγό. Πήγε κόντρα στον Στ. Κασσελάκη, αλλά μόνο αυτός. Οι δικοί του τι θα κάνουν; Οι κακές γλώσσες λένε πως δεν θα τον ακολουθήσουν. Αυτός δεν μπορεί να υποχωρήσει, γιατί θα γελοιοποιηθεί, αλλά οι δικοί του θα δώσουν άτυπα τη στήριξη στην παρούσα φάση στον Κασσελάκη. Πάντως ο ίδιος δέχτηκε πολλά τηλεφωνήματα χθες για να τεθεί επικεφαλής κίνησης και να είναι υποψήφιος αρχηγός.

Ακούγεται ο Φάμελλος

Από την άλλη πλευρά οι «87» μετράνε τα κουκιά και δεν τους βγαίνουν. Όμως είναι μονόδρομος να καταθέσουν πρόταση μομφής και θα το κάνουν, όπως λένε οι τελευταίες πληροφορίες. Δεν έχουν υποψήφιο στο τραπέζι, αν και φλερτάρει με την ιδέα ο Σωκράτης Φάμελλος, μόνο που οι «87» δεν είναι ζεστοί μαζί του. Ο πρώην πρόεδρος της Κ.Ο. το θέλει, αλλά θα κάνει την κίνηση εάν δει υποστήριξη.

Η Όλγα στο τραπέζι

Οι «87» έχουν ως πιθανό όνομα υποψηφίου, εάν κάνουν την κίνηση, την Όλγα Γεροβασίλη αυτή τη στιγμή, που έχει βγει κατόπιν συμφωνίας όλων δημόσια και ασκεί σκληρή κριτική σε όλους τους τόνους. Εάν αποφασίσουν να φθάσουν έως το τέλος, η Γεροβασίλη κερδίζει τον Φάμελλο.

Οι σκέψεις Κασσελάκη

Αυτό όμως που μαθαίνω είναι ότι ο Στ. Κασσελάκης σκέπτεται ακόμα και να προσφύγει ο ίδιος στη βάση. Και μάλιστα για να κάψει την Κ.Ε. να το θέσει στην αρχή της συνεδρίασης και να τελειώσει πριν καν ξεκινήσει. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο ίδιος παρέπεμψε αρχικά το θέμα στο Καταστατικό Συνέδριο. Θα πει κανείς όμως ότι και την αλλαγή του ονόματος τη διέψευδε πριν από λίγους μήνες.

Πήρε παράταση

Η συνεδρίαση της Κ.Ε. έδωσε χρόνο πολιτικής ζωής εντός ΣΥΡΙΖΑ -αν και με τα όσα λέει δεν ανήκει στο κόμμα- στον Χρήστο Σπίρτζη. Το Πειθαρχικό συνεδρίασε χθες, αλλά δεν πήρε απόφαση, αν και οι τρεις εισηγητές ζητούν είτε τη διαγραφή του, είτε την αναστολή της κομματικής του ιδιότητας. Δεν θέλησαν να ρίξουν λάδι στη φωτιά ενόψει της Κ.Ε. και το θέμα θα συζητηθεί την προσεχή Τρίτη.

Από το Σούνιο

Πάντως, μπορεί να σφάζονται στον ΣΥΡΙΖΑ οι επονομαζόμενοι «87» με τον Στέφανο Κασσελάκη και να του ζητούν να πάει σε εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου, αλλιώς θα καταθέσουν μομφή εναντίον του, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να παρακολουθεί τις δραματικές εξελίξεις από μακριά. Πόσο μακριά; Από το Σούνιο. Έχει πλήρη εικόνα των όσων συμβαίνουν, μιλά για τις εξελίξεις εκτενώς μονάχα με συγκεκριμένα στελέχη, αλλά μέχρι εκεί. Δεν είναι διατεθειμένος να πάρει καμία πρωτοβουλία. Απολαμβάνοντας τη θέα από το σπίτι που έχει νοικιάσει τα τελευταία χρόνια, έχει αφήσει το κόμμα στη μοίρα του. Μπορεί, ωστόσο, να σκεφτούν κάποιοι ότι ενδεχομένως να παρέμβει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, που προμηνύεται θυελλώδης. «Μπα, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση» μου το ξεκαθάρισε συνομιλητής του. «Όχι απλώς δεν θα παρέμβει, αλλά το πιθανότερο είναι ότι δεν θα παραστεί καν» πρόσθεσε με νόημα. Η πηγή μου, που έχει διατελέσει υπουργός στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μου είπε και κάτι ακόμα. Ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποφεύγει την Κουμουνδούρου και τις συνεδριάσεις των πολιτικών οργάνων, γιατί μέχρι ενός σημείου αισθάνεται και ο ίδιος ότι έχει ευθύνες που άφησε την κατάσταση να εκτραχυνθεί σε τέτοιο βαθμό.

Σημίτης στηρίζει Ανδρουλάκη

Σας είχα ενημερώσει πρώτος ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος θα στηρίξει, με όσες δυνάμεις του έχουν απομείνει στον κομματικό μηχανισμό, τον Νίκο Ανδρουλάκη. Σας το ξαναλέω αυτό γιατί έφτασε στα αυτιά μου ότι μπορεί να στηρίξει την Άννα Διαμαντοπούλου. Ξεχάστε το. Επίσης, άλλος ένας πρώην πρωθυπουργός θα στηρίξει τον πολιτικό από την Κρήτη. Ο Κώστας Σημίτης προσπαθεί να παρέμβει διακριτικά υπέρ της υποψηφιότητας του Ανδρουλάκη. Βέβαια δεν ξέρω αν αυτό προσδίδει κάτι. Απομένει να το δούμε στις 6 Οκτωβρίου.

Τι έχουν να δώσουν;

Έχω κουραστεί να χτυπάει το τηλέφωνο και να με ρωτάνε το ποιους θα στηρίξουν οι υποψήφιοι που δεν θα περάσουν στον δεύτερο γύρο για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Σας ενημερώνω λοιπόν ώστε να μην περιμένετε καμία στήριξη ευθέως. Αυτό μπορεί να γίνει διακριτικά και γραμμή μπορεί να δοθεί σε ένα μικρό κομμάτι υποστηρικτών. Το κάθε στέλεχος θα προσπαθήσει να «ντιλάρει» μόνο του, αν και πολύ φοβάμαι ότι δεν θα έχουν να προσφέρουν και πολλά. Περισσότερα θα πάρουν. Έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές που καθόριζαν πράγματα και καταστάσεις. Και ένας λόγος, ο σημαντικότερος, είναι ότι έχουν φύγει εδώ και πολλά χρόνια από την εξουσία χωρίς να μπορούν σήμερα να δώσουν κάτι, καθώς βρίσκονται μακριά από τα κέντρα.

Ίδιες καμπάνιες

Μένοντας λίγο ακόμη στο ΠΑΣΟΚ, έχω βαρεθεί να βλέπω πάνω κάτω την ίδια καμπάνια απ’ όλους. Συγκεντρώσεις και ξανά συγκεντρώσεις λέγοντας τα ίδια. Θα περιμένω να δω αν θα μπορέσει κάποιος να μας πει γιατί είναι καλύτερος από τον άλλον ή ποιος θα θέσει επί τάπητος, και ουσιαστικά, την κοινωνική ατζέντα. Την οποία προσπαθεί δυστυχώς να την υιοθετήσει το ακροδεξιό ακροατήριο. Ίσως κάποια στιγμή στην κεντροαριστερά θα πρέπει να δουν σοβαρά αυτή την ατζέντα, μήπως και σταματήσουν να αναρωτιούνται τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε.

Το καλάθι Μητσοτάκη

Και να πάω στην κυβέρνηση, στην οποία θα αφιερώσω σε πολύ μεγάλο βαθμό αύριο τη στήλη λόγω της ΔΕΘ. Ρώτησα τους συνεργάτες του πρωθυπουργού λίγες ώρες πριν ανέβουν στη ΔΕΘ τι έχει το καλάθι του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά απάντηση δεν έλαβα. Έψαξα όμως και έμαθα από άλλες πηγές ότι έχουμε τα εξής μέτρα τελικά, αν και μερικά σας τα είχα αναφέρει και προ ημερών: α) Το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», ύψους 2 δισ. ευρώ. Η διεύρυνση των δικαιούχων, με το ηλικιακό κριτήριο να φτάνει στα 50 έτη, από 39 που ήταν στο προηγούμενο πρόγραμμα. β) Κοινωνική Αντιπαροχή. Μέχρι το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2025 αναμένεται να προκηρυχθεί ο πρώτος, διεθνής διαγωνισμός για την ανέγερση 3.000 κατοικιών σε οικόπεδα του Δημοσίου και την αξιοποίηση 1.600 κενών ακινήτων σε όλη τη χώρα. γ) Θα υπάρξουν βελτιώσεις στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα. Μεταξύ άλλων αναμένεται να ανακοινωθεί αύξηση της επιδότησης από 4.000 σε 6.000 ευρώ (60% για συνολικό κόστος έως 10.000 ευρώ) και της προκαταβολής του ποσού στο 50%. δ) Στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα ύψους 880 εκατ. ευρώ τα οποία θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό του 2025.

Φορολογικές και ασφαλιστικές ανάσες

Τι άλλο έμαθα; Θα έχουμε εξαγγελίες για: Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% ή και 0,75%, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες, αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, αύξηση των συντάξεων και αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές, κόστους 20 εκατ. ευρώ.

Στήριξη συνταξιούχων

Θα έχουμε όμως και εξαγγελίες για τους συνταξιούχους που θα τις δούμε με το μίνι-ασφαλιστικό: Οριζόντια αύξηση 2,6% – 2,8% σε όλους, χορήγηση «επιδόματος προσωπικής διαφοράς» σε όλους όσοι έχουν προσωπική διαφορά και χάνουν τη γενική αύξηση, οριστικοποίηση από τον ΕΦΚΑ του καταλόγου των δικαιούχων στους οποίους θα μοιραστούν τα 300 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, αυξήσεις έως 42 ευρώ μηνιαίως στις κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.400 ευρώ μέσω της αλλαγής της κλίμακας της Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.

Στο φουλ οι πτήσεις για Θεσσαλονίκη

Εγκαινιάζεται, λοιπόν, το Σάββατο η 88η ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό και οι πτήσεις από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη είναι γεμάτες ήδη. Δεν πέφτει καρφίτσα. Και όπως καταλαβαίνετε, γίνονται και ενδιαφέρουσες συναντήσεις. Έτσι χθες στην πτήση των 19:45, που είχε μια μικρή καθυστέρηση, άνθρωπός μου είδε τον περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, με την ομάδα του, τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Θανάση Γκλαβίνα, με σπορ ντύσιμο και ένα κοστούμι σε θήκη να διαβάζει «Καθημερινή» αλλά και τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Γιώργο Κουβαρά, ο οποίος από ό,τι πληροφορήθηκα ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη για επαγγελματικούς λόγους. Δεν έλειψαν οι αναλύσεις για τα πολιτικά δρώμενα, ενώ άκουσα και έναν γνωστό οικονομικό συντάκτη να λέει ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και το φετινό «καλάθι» προμηνύεται λιτό. Στην ίδια πτήση και στενοί συνεργάτες του κυβερνητικού εκπροσώπου, οι οποίοι προετοιμάζονται για τα εγκαίνια του περιπτέρου της γενικής γραμματείας Tύπου με πολλά events και ενημερώσεις για τις δράσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Το ταξίδι του Σταθόπουλου στο Παρίσι

Ο Νίκος Σταθόπουλος, επικεφαλής του fund της BC Partners, θα ταξιδέψει στο Παρίσι τις επόμενες μέρες όπως πληροφορούμαι. Εκεί θα συμμετάσχει στη μεγαλύτερη συνάντηση επενδυτικών κεφαλαίων από όλο τον κόσμο. Βλέπετε δεν είναι μόνο η Ελλάδα που απασχολεί το fund όπου για παράδειγμα έχει επενδύσει στη Nova και αυτή την περίοδο ψάχνει για αγοραστή ή στην Pet City και στη Pharmathen. Ο Σταθόπουλος ανοίγει τους ορίζοντές του, διερευνώντας και άλλα σημεία του κόσμου για τις επενδύσεις της BC Partners, η οποία διαχειρίζεται περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια ενεργητικού σε ιδιωτικά κεφάλαια, πιστώσεις και ακίνητα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Ποιες μεγάλες εταιρείες λιανικής άνοιξαν νέα καταστήματα στην Ελλάδα

Πολλές και νέες ήταν οι αφίξεις μεγάλων εμπορικών καταστημάτων το τελευταίο διάστημα σε περιοχές της Ελλάδας. Και από καιρού εις καιρόν φροντίζω να σας ενημερώνω για τις τρέχουσες εξελίξεις στο ελληνικό λιανεμπόριο. Τέτοιες περιπτώσεις είναι το νέο κατάστημα 150 τ.μ. της Tommy Hilfiger στη Μύκονο και το Karl Lagerfeld’s Pop-up κατάστημα στο κοσμοπολίτικο νησί. Επίσης, το κατάστημα του διεθνούς οίκου μόδας Weekend Max Mara έκανε τα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος 180 τετραγωνικών μέτρων στην Αθήνα και συγκεκριμένα στη Γλυφάδα και τα Zara λειτούργησαν το μεγαλύτερο κατάστημά τους στην Ελλάδα, στον Πύργο του Πειραιά. Στη Θεσσαλονίκη υπήρξε μία «μετατόπιση» και αλλαγή δεδομένων στην Τσιμισκή, τον κεντρικότερο εμπορικό δρόμο της πόλης, καθώς δημιουργήθηκε νέο κατάστημα 10 ορόφων και επιφάνειας 2.000 τετραγωνικών της Marks & Spencer, ενώ η Zara «κατέλαβε» το κατάστημα που βρισκόταν προηγουμένως η Marks & Spencer στον ίδιο δρόμο. Στην ίδια πόλη η Loewe άνοιξε το πρώτο της κατάστημα. Ταυτόχρονα η Legendary Food στην οποία συμμετέχει η εφοπλιστική οικογένεια οικονόμου, ετοιμάζει το πολλά υποσχόμενο έργο στην στοά Αρσακείου στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο όπως με ενημερώνουν και εκτός απροόπτου επιδιώκεται να είναι έτοιμο εντός της χρονιάς. Αντίστοιχα η πολωνική Sinsay εξασφάλισε τρία νέα καταστήματα, δύο στην Αθήνα στον Άγιο Δημήτριο και στο Αιγάλεω και ένα τρίτο στην Ξάνθη. Ταυτόχρονα η αλυσίδα αθλητικών Zakcret της οικογένειας Χαϊκάλη άνοιξε νέο κατάστημα στη Γλυφάδα, ενώ η Terranova που πλέον τελεί υπό τη διαχείριση της Pink Woman που αναπτύσσει το δίκτυο και τη μάρκα στην Ελλάδα, άνοιξε κατάστημα στην οδό Ερμού.

Η βουτιά στις εξαγωγές ελαιόλαδου

Δεν άφησε ανεπηρέαστες τις εξαγωγές ενός από τα πιο αντιπροσωπευτικά προϊόντα η πολύ μεγάλη αύξηση των τιμών. Ο λόγος για το ελαιόλαδο, όπου η πτώση ξεπερνάει το 40% σε σχέση με το 2023. Κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη, εάν αναλογιστούμε ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες που εξάγονται από την Ελλάδα προς χώρες εκτός συνόρων καλούνται να έχουν ανταγωνιστικές τιμές, προκειμένου να σταθούν απέναντι σε επίσης μεγάλες αγορές της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα η Ισπανία και η Ιταλία. Βέβαια για να είμαι δίκαιος, οι ποσότητες παραγωγής είναι επίσης σημαντικά μειωμένες στο ελαιόλαδο, επομένως είναι λογικό και ο τζίρος αλλά και η αξία των εξαγωγών μας στο συγκεκριμένο προϊόν να είναι μειωμένες.

Αυτόματα ταμεία της Lidl στην Ελλάδα που καταργούν τις ουρές

Μετά την ΑΒ Βασιλόπουλος που ήδη έχει εφαρμόσει τα αυτόματα ταμεία χωρίς υπάλληλο στα καταστήματά της, και η Lidl κάνει κάτι αντίστοιχο με Self Check-Out ταμεία σε τρία από τα καταστήματά στη Σίνδο και Μαλακοπή της Θεσσαλονίκης αλλά και στην Καλλιθέα στην Αθήνα. Ο σχεδιασμός της αλυσίδας προβλέπει ότι σύντομα θα μπουν σε όλα τα καταστήματά της αυτόματα ταμεία, προκειμένου να καταργήσει τις ουρές για τους καταναλωτές, οι οποίοι θα μπορούν πλέον να σκανάρουν μόνοι τους τα προϊόντα που να αγοράζουν και στη συνέχεια να πληρώνουν, γλιτώνοντας χρόνο. Ο προγραμματισμός για τη Lidl προβλέπει ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα τοποθετηθούν τα συγκεκριμένα ταμεία σε 16 ακόμα καταστήματα στη διάρκεια της χρονιάς. Κάτι που δείχνει ότι ο τρόπος που ψωνίζουμε στην Ελλάδα έχει αρχίσει να αλλάζει ακολουθώντας τα πρότυπα του εξωτερικού. Αυτό που χρειάζεται, όμως, όπως μου έλεγε άνθρωπος από τον τομέα των σούπερ μάρκετ είναι και η εκπαίδευση του καταναλωτή στα νέα αυτά δεδομένα.

Τι θα γίνει με την μπίρα Νήσος

Πριν κλείσω σήμερα, θα μοιραστώ μαζί σας ένα από τα μυστικά της αγοράς. Το 2023 η Ολυμπιακή Ζυθοποιία – Carslberg ανακοίνωνε ότι απέκτησε ποσοστό μειοψηφίας της τηνιακής ζυθοποιίας Νήσος. Ωστόσο, η συμφωνία δεν σταματάει εκεί, όπως μου λένε καλά πληροφορημένες πηγές. Έχει αρκετές διαφορετικές αναγνώσεις. Πιο συγκεκριμένα, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης στην μπίρα στην ελληνική αγορά, δημιουργεί οικονομίες κλίμακας για τη Νήσος μέσω του πανελλαδικού δικτύου διανομής που διαθέτει, της αύξησης της παραγωγής που εκ των πραγμάτων μπορεί να έχει λόγω του μεγέθους της για λογαριασμό της Νήσος, δημιουργώντας κατ’ επέκταση καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα και κέρδη για τη δεύτερη. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η ωφέλεια των σημερινών μετόχων της Νήσος που αποκομίζουν κέρδη μέσω της συμφωνίας πολύ σημαντικότερα από αυτά που θα αποκόμιζαν, εάν δεν είχε γίνει αυτή, και ουσιαστικά η εξαγορά δεν γίνεται απευθείας με μετρητά αλλά με έμμεσα οφέλη. Όπως είχε γίνει παλαιότερα και με τη ζυθοποιία Fix που επίσης απέκτησε πριν από μερικά χρόνια η Ολυμπιακή Ζυθοποιία από τον Γιάννη Χήτο. Και στα επόμενα βήματα της Carslberg είναι να κάνει και το βήμα απόκτησης της πλειοψηφίας των μετοχών.