Πολιτική και εκκλησία

Καλημέρα και σήμερα θα ξεκινήσω με ΠΑΣΟΚ, όχι για τα 50ά γενέθλιά του στο Ζάππειο για τα οποία διαβάσατε χθες αρκετά (και θα συνεχίσω παρακάτω με σχετική θεματολογία), αλλά με τις εσωκομματικές εκλογές. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει και μπαίνουμε στην τελική ευθεία, την ίδια στιγμή που στον ΣΥΡΙΖΑ μαίνεται η εσωκομματική μάχη, αυτή τη φορά με την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για το όνομα. Και ενώ τα δυο κόμματα στα αριστερά της κυβέρνησης έχουν τα εσωτερικά τους, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανεβαίνει στη ΔΕΘ σχεδιάζοντας να ξεκινήσει η ανάκαμψη. Ας ξεκινήσουμε, αλλά πριν μπω στα πολιτικά θα εκκινήσω με τα θεολογικά – που αρέσουν και στον Ευάγγελο Βενιζέλο που απ’ ό,τι ξέρω ξεκινάει την ημέρα του διαβάζοντας εκκλησιαστικά sites.

Σχέδια για κοινό Πάσχα;

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ. Βαρθολομαίος έκανε μια κίνηση που είχε σχεδιαστεί μεθοδικά και προσεκτικά εδώ και πάρα πολύ καιρό. Απηύθυνε χθες πρόσκληση στον Πάπα Φραγκίσκο να εορτάζεται το Πάσχα την ίδια ημερομηνία τόσο για τους Ορθόδοξους όσο και για τους Καθολικούς, σύμφωνα όμως με το Πασχάλιον της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το 2025 θα έχουμε κοινό εορτασμό, καθώς συμπίπτει μάλιστα και με τα 1.700 έτη από την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο, όπου και θα πραγματοποιηθεί επίσημος εορτασμός στη Νίκαια της Βιθυνίας, παρόντος του Βαρθολομαίου και του Φραγκίσκου. Το έψαξα το θέμα και ρώτησα άνθρωπο, βαθύ γνώστη των εκκλησιαστικών, για το τι θα γίνει και μου είπε πως το Βατικανό είναι θετικό να εορτάζεται το Πάσχα από κοινού και αναμένουμε και σχετική κίνηση λίαν συντόμως του Πάπα Φραγκίσκου.

Θα μείνουν μέχρι το τέλος

Ας αφήσουμε τους Ορθόδοξους και τους Καθολικούς που κοιτάνε να μονιάσουν κατά κάποιον τρόπο και πάμε στο ΠΑΣΟΚ που δεν τους βλέπω και πολύ μονιασμένους. Λέω να αρχίσω με το εάν θα φτάσουν όλοι οι υποψήφιοι έως το τέλος. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν θα έχουμε αποχωρήσεις και ήδη με τον τρόπο που κινήθηκαν χθες τόσο ο Μιχάλης Κατρίνης που τα έβαλε με τις δημοσκοπήσεις όσο και η Νάντια Γιαννακοπούλου που είπε πως δεν κάνει πίσω, βλέπουμε να αντέχουν όλοι οι υποψήφιοι. Αυτό σημαίνει ότι ο δεύτερος γύρος είναι σίγουρος και έχει ενδιαφέρον για τους συσχετισμούς και τις συμμαχίες μετά τον πρώτο γύρο.

Μεγάλη συμμετοχή

Τα όσα γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ενοχλήσει και πικράνει πολλούς που είχαν εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ και πλέον σκέφτονται όχι απλά να επιστρέψουν, αλλά και να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές. Τι μαθαίνω; Πρόσωπα που γνωρίζουν μου λένε ότι θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή και ήδη έχουν βγάλει τα κομπιουτεράκια και μετράνε. Μου είπαν χθες ότι η συμμετοχή θα κυμανθεί μεταξύ 250-300 χιλιάδες. Εάν επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις, θα μιλάμε για μια πολύ δύσκολη αναμέτρηση που ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά τι θα γίνει.

Η περίπτωση της Διαμαντοπούλου

Τι έμαθα, όμως, στο Ζάππειο όπου βρέθηκα και συνομίλησα με πολύ κόσμο; Την υπόγεια κινητοποίηση εν υπνώσει εκσυγχρονιστών ανά την Ελλάδα, ένα πολύ μεγάλο δίκτυο που είχε αποστασιοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια από τις κομματικές διαδικασίες, για να στηρίξει την Άννα Διαμαντοπούλου. Η τελευταία δημοσκόπηση της MRB τη φέρνει τρίτη, αλλά με ποσοστό που προσεγγίζει το 19%, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει 20,3% και ο Χάρης Δούκας το 23,7%. Οι διαφορές είναι μικρές παρά το γεγονός ότι όλοι λένε πως το δίδυμο του δεύτερου γύρου θα είναι Δούκας – Ανδρουλάκης.

Δίνουν ρέστα οι εκσυγχρονιστές

Οι 30 μέρες που απομένουν είναι πολλές και οι εκσυγχρονιστές ήδη παίζουν τα ρέστα τους μετά από 30 χρόνια όταν μεθοδευόταν η εκλογή του Κώστα Σημίτη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Και για να ξέρετε τι συμβαίνει, ακόμα και αρθρογράφοι έχουν αρχίσει να γράφουν ότι μπορεί να έχουμε έκπληξη από την Άννα Διαμαντοπούλου, όπως ο πρώην διευθυντής του Βήματος και φιλοεκσυγχρονιστής, Αντώνης Καρακούσης.

Την ευχή του Μακαριώτατου

Άριστες σχέσεις με την εκκλησία έχουν, απ’ ό,τι μαθαίνω, δύο υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Ο Παύλος Γερουλάνος και ο Μιχάλης Κατρίνης είναι τακτικοί συνομιλητές της Εκκλησίας, ενώ ο τελευταίος επισκέφθηκε χθες τον Mακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, για να πάρει την ευχή του για τις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου.

Η χειραψία που δεν έγινε

Πάμε λίγο στην πράσινη βραδιά στο Ζάππειο. Τόσα που είδα, μέχρι να τα γράψω, όλο και κάτι άφησα έξω. Πιάνοντας, λοιπόν, την άκρη του νήματος από τα χθεσινά γενέθλια του ΠΑΣΟΚ, ξέχασα να σας αναφέρω την ενωτική χειραψία του Μιχάλη Κατρίνη με την Άννα Διαμαντοπούλου η οποία… δεν έγινε ποτέ. Απ’ ό,τι είδα όχι μόνο χειραψία δεν έγινε, αλλά ούτε βλέμμα δεν αντάλλαξαν. Οι δύο πάλαι ποτέ εκσυχρονιστές πλεον έχουν διαφορετικούς πολιτικούς δρόμους. Και αυτό φάνηκε από τα λεγόμενα του Μ. Κατρίνη όταν έθεσε η Α. Διαμαντοπούλου την υποψηφιότητά της. Τελικά τι είναι καλύτερο; Μια χειραψία να μην γίνει καθόλου ή να δοθεί και να είναι σαν κι αυτή;

Η selfie της Πολυτάνου

Μου είπαν ότι στην πλευρά του Χάρη Δούκα υπάρχουν πολλά χαμόγελα από τις δημοσκοπήσεις που τον δείχνουν σε όλες να βρίσκεται στον δεύτερο γύρο. Να σας πω την αλήθεια κάτι πήρε το μάτι μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου ακολουθώ τη σύντροφο του δημάρχου Αθηναίων, Γεωργία Πολυτάνου. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, η μέλλουσα σύζυγος του Δούκα ανέβασε από την προχθεσινή εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, μία selfie με νεολαίους συνεργάτες του Χάρη Δούκα και φυσικά τον ίδιο, με τα χαμόγελα να έχουν την τιμητική τους.

Μύλος στον ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν μας αξίζει αυτή η χλεύη» μου έλεγε χθες ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς με τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και με φόντο την πρόταση του Στ. Κασσελάκη για αλλαγή του ονόματος σε Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς ή ΣΥΣΥΑ, όπως λοιδορούν και χλευάζουν ήδη αρκετοί στο διαδίκτυο. Πέρασα από τη Βουλή χθες και η οργή περίσσευε σε ομάδα βουλευτών, ενώ ακόμα και οι κασσελίστας, υποστηρικτές του Στ. Κασσελάκη, ξαφνιάστηκαν. Το γεγονός ότι φεύγει ο όρος Προοδευτική Συμμαχία ενοχλεί και τους πασοκογενείς και μένει να φανεί πώς θα αντιδράσουν ενόψει και της Κεντρικής Επιτροπής

Αντιπερισπασμός

Καλές πηγές μού λένε όμως ότι η κίνηση Κασσελάκη ήταν συνειδητή, καθώς ήθελε να φύγει η συζήτηση από τα σοβαρά ζητήματα. Ζητήματα που θέτουν οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι και να μεταφερθεί στο όνομα, κάτι όμως που δεν είναι το επίδικο.

Ενόχληση Κασσελάκη

Έμαθα όμως ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενοχλήθηκε από την κίνηση του Νο 2 Νίκου Παππά, που είπε χθες μια φράση που προκάλεσε αίσθηση. Αναφερόμενος στην παρουσία του Κασσελάκη στη ΔΕΘ, σημείωσε πως, «αν δεν έχει εκπέσει», προφανώς θα εκπροσωπήσει το κόμμα. Η αναφορά «εάν δεν έχει εκπέσει» πυροδότησε ποικίλα σενάρια για τα μελλούμενα, αλλά η ενόχληση ήταν κυρίαρχη στην αυλή του Κασσελάκη.

Αλλάζουν το κλίμα

Την ίδια στιγμή στην κυβέρνηση θα επιχειρήσουν να αλλάξουν το κλίμα από τη ΔΕΘ το προσεχές Σάββατο με την ομιλία του πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τις μετρήσεις στο τραπέζι και ξέρει ότι τα ποσοστά της ΝΔ είναι λίγο κάτω από το ποσοστό των ευρωεκλογών του περασμένου Ιουνίου. Αναγνωρίζουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο ότι η εικόνα της ΝΔ δεν είναι καλή και ο μεγάλος κίνδυνος που καιροφυλακτεί για το κυβερνών κόμμα είναι να παγιωθεί αυτή η κατάσταση.

«Μην προκαλέσετε»

Όπως κάθε χρόνο, με λίγες εξαιρέσεις, έτσι και φέτος αναμένεται από σήμερα πληθώρα στελεχών, υπουργών, υφυπουργών, παρατρεχάμενων, συμβούλων, κ.ά. να ανέβουν στη Θεσσαλονίκη. Η εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι «σεμνά και ταπεινά», όπως μια φράση από την περίοδο της πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή, αλλά να μην προκαλέσουν με τις κινήσεις του. Και η εντολή είναι αυστηρή προς κάθε κατεύθυνση.

Η Συμφωνία των Πρεσπών και το εμπόδιο του Τζιτζικώστα

Καθώς πλησιάζει η ανακοίνωση της νέας σύνθεσης της Κομισιόν από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που αναμένεται στις 11 Σεπτεμβρίου, το ενδιαφέρον στρέφεται στις επερχόμενες ακροάσεις των υποψήφιων επιτρόπων στην Ευρωβουλή, οι οποίες θα ξεκινήσουν αργότερα μέσα στον μήνα. Οι ακροάσεις αυτές, για όσους γνωρίζουν, είναι συνήθως απαιτητικές, με τους ευρωβουλευτές να μην χαρίζονται στους υποψηφίους. Ένα ζήτημα που φαίνεται να προδιαγράφεται για τον δικό μας υποψήφιο, τον Απόστολο Τζιτζικώστα, είναι η στάση του απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών. Πηγές από τις Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν ότι αυτό θα αποτελέσει κεντρικό θέμα στη διαδικασία όσον αφορά το πρόσωπό του. Με δεδομένο ότι η Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται σε φάση ένταξης στην ΕΕ, οποιαδήποτε αντίρρηση του Τζιτζικώστα σχετικά με τη συνταγματική ονομασία της γειτονικής χώρας ή την ευρωπαϊκή της πορεία θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό, όπως μαθαίνω, να κληθεί να κάνει μια θεσμική δήλωση σεβασμού της Συμφωνίας, ανεξαρτήτως των προσωπικών του απόψεων.

Από το Φάληρο στην Αγία Παρασκευή – και αντίστροφα

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος έρχεται, ο Κωνσταντίνος Ζούλας φεύγει. Οι δύο άνδρες θα ακολουθήσουν σύντομα αντίστροφη πορεία, με τον πρώτο να κατοικοεδρεύει εντός των επόμενων ημερών στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και τον δεύτερο να αναλαμβάνει -όπως όλα δείχνουν- καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στον ΣΚΑΪ. Μαγνητισμένο θα έλεγα είναι το κλίμα στη Μεσογείων, καθώς επίκεινται αλλαγές, οι οποίες θα προκαλέσουν ντόμινο χωρίς να γνωρίζει αυτή τη στιγμή την έκτασή του (σε επίπεδο γενικών διευθυντών). Ο άνκορμαν του κεντρικού δελτίου του ΣΚΑΪ τα Σαββατοκύριακα θα αναλάβει τα ηνία της ΕΡΤ ως μεταβατικός πρόεδρος στα μέσα του μηνός και μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ θα συμμετέχει και στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, καθώς διαθέτει όλα τα προσόντα για διετή θητεία (τίτλο σπουδών με συνάφεια στο αντικείμενο).

Ο ρόλος-κλειδί

Ρόλο-κλειδί παίζει η διευθύνουσα σύμβουλος, Κατερίνα Κασκανιώτη, η οποία θα δημοσιεύσει σε πρώτη φάση τις επόμενες ημέρες πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις θέσεις των πέντε γενικών διευθυντών, η θητεία των οποίων έχει λήξει. Πάντως, ενδιαφέρον έχει τι θα γίνει και με την ίδια την Κ. Κασκανιώτη, καθώς και η ίδια είναι μεταβατική, συμμετείχε στον διαγωνισμό και αναμένεται η τελική απόφαση από τον αρμόδιο υφυπουργό, Παύλο Μαρινάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες η εισήγηση είναι θετική, καθώς αναγνωρίζεται ότι πρόκειται για ένα στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα (είχε πολυετή θητεία στη Nova), το οποίο ήδη έχει αρχίσει να δημιουργεί γέφυρες με το προσωπικό της ΕΡΤ και μάλιστα με πολύ θετικό πρόσημο.

Ποιος είναι ο δισεκατομμυριούχος που πούλησε στην Trastor

Ισραηλινός δισεκατομμυριούχος, ο οποίος απέκτησε πριν από μερικά χρόνια την κυπριακή υπηκοότητα μέσω του προγράμματος golden visa είναι ο Τέντι Σάγκι που πούλησε τον πύργο Labs Tower στη Λευκωσία, στην ελληνική εταιρεία ακινήτων Trastor, συμφερόντων της Τράπεζας Πειραιώς. Σας θυμίζω ότι το ποσό της συναλλαγής έφτασε τα 39 εκατομμύρια ευρώ. Με αυτήν την κίνηση η Trastor που επενδύει σε γραφεία, logistics και εμπορικούς χώρους στην Ελλάδα, άνοιξε και μία νέα δραστηριότητα, καθώς ο πύργος έχει χώρους γραφείων με το μοντέλο του coworking που απευθύνονται σε ψηφιακούς νομάδες και επιχειρήσεις που δεν επιθυμούν να έχουν σταθερή βάση, και αποτελεί την τάση της επόμενης μέρας στο real estate και στο επιχειρείν. Ο Σάγκι είναι ιδρυτής της εταιρείας λογισμικού τζόγου Playtech, της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Kape Technologies και ιδιοκτήτης της αγοράς Camden του Λονδίνου. Η προσωπική του περιουσία υπολογίζεται σε 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, με τοποθετήσεις σε ακίνητα, λογισμικό τζόγου, επεξεργασία πληρωμών και ψηφιακή διαφήμιση. Για την ιστορία η εξαγορά του πύργου αναμένεται να ολοκληρωθεί και τυπικά τον Νοέμβριο μετά την έγκριση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών περί ανταγωνισμού.

Το δυνατό χαρτί του Βακάκη η Ρουμανία

Μόνο τυχαία δεν είναι η επενδυτική διάθεση που δείχνει ο πρόεδρος της Jumbo, Απόστολος Βακάκης, για τη Ρουμανία. Γιατί με βάση τα νούμερα που βλέπω, είναι η χώρα που του φέρνει το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης τζίρου από όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πωλήσεις στη συγκεκριμένη χώρα αυξήθηκαν κατά 12% στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου, ενώ για παράδειγμα στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 7%, για την Κύπρο 1% και για τη Βουλγαρία 9%. Πάντως αυτό που διαπιστώνω είναι ότι η φετινή χρονιά τρέχει για την Jumbo με ποσοστό αύξησης 8%, κάτι που φαίνεται να δικαιώνει τις αρχικές προβλέψεις για την πορεία του τζίρου το 2024.

Το πάρτι των Γιαπωνέζων της JTI παράπλευρα στη ΔΕΘ

Πάρτι με πολλούς καλεσμένους θα κάνουν, όπως μαθαίνω, οι ιάπωνες ιδιοκτήτες της JTI στο πλαίσιο των αρκετών παράπλευρων εκδηλώσεων που γίνονται με αφορμή την παρουσία πολλών επισκεπτών για τη ΔΕΘ. Εκεί θα παρουσιαστεί και το νέο θερμαινόμενο καπνικό προϊόν της εταιρείας, η οποία έχει μπει και αυτή με τη σειρά της στις θερμαινόμενες ράβδους καπνού, αξιοποιώντας μία από τις μάρκες που παράγει και διακινεί στην παγκόσμια αγορά, αυτήν της Camel. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε κάθε περίπτωση μεταξύ τυρού και αχλαδιού, αλλά και αρκετού… καπνού.

Τι ζητούν οι έμποροι από τον Μητσοτάκη

Στην ατζέντα της ΔΕΘ επιδιώκουν να μπουν με ορμητικότητα οι έμποροι ενόψει της έκθεσης, με σειρά αιτημάτων που εκφράζουν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέσω της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας. Χαρακτηριστικό είναι το υπόμνημα που κρατάω στα χέρια, όπου ζητούν μεταξύ των πολλών να εξαιρεθεί το λιανικό εμπόριο από το νέο φορολογικό σύστημα των ατομικών επιχειρήσεων – ελεύθερων επαγγελματιών, την αποσύνδεση του ελάχιστου εισοδηματικού τεκμηρίου από τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα και την οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος το 2025. Στα πολλά ακόμα που ζητούν είναι η μείωση συντελεστών ΦΠΑ στο 22% και του μειωμένου από το 13% στο 11%. Μία ατζέντα αρκετά φιλόδοξη, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη φετινή ΔΕΘ για το προφίλ της κυβέρνησης. Οι έμποροι επιδιώκουν να αξιοποιήσουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη συγκυρία της ΔΕΘ. Και ό,τι ψάρια πιάσουν στο τέλος της ημέρας, καλά θα είναι.

Η επίδραση της Apple για την Quest

Να σας θυμίσω ότι η Apple έχει δημιουργήσει θυγατρική στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τα κέρδη του ομίλου Quest, η οποία είναι ο αντιπρόσωπος της μάρκας στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, η Quest διατηρεί τη διανομή στη χώρα μας μέσω της θυγατρικής iSquare και ταυτόχρονα διαχειρίζεται το δίκτυο των καταστημάτων με προϊόντα της Apple μέσω της επίσης θυγατρικής iStorm. Ωστόσο, η παράλληλη δραστηριοποίηση με θυγατρική της μητρικής Apple στη χώρα μας υπό την επωνυμία Apple ΕΠΕ, δεν αφήνει ανεπηρέαστη την Quest του Θεόδωρου Φέσσα. Ο ρόλος της συγκεκριμένης θυγατρικής εταιρείας είναι να ασκεί δραστηριότητα στον τομέα του μάρκετινγκ, αλλά και να διαχειρίζεται τις εμπορικές σχέσεις με τους μεγάλους πελάτες. Η επίδραση της θυγατρικής της Apple φάνηκε και στο φετινό πρώτο εξάμηνο που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο. Με τους ανθρώπους της Quest να αναζητούν λύση, κάτι που άλλωστε έρχεται από τις λοιπές και πολλές δραστηριότητες του ομίλου μεταξύ των οποίων η ACS, τα προϊόντα κλιματισμού (π.χ. Toyotomi), η Xiaomi και ούτω καθεξής.