Θεσσαλονίκη και Κουμουνδούρου

Καλημέρα από τη Θεσσαλονίκη, όπου όλα κινούνται στους ρυθμούς της Διεθνούς Έκθεσης και των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Την ίδια ώρα στο ΣΥΡΙΖΑ μαίνεται η σύγκρουση και όλα θα κριθούν σήμερα το μεσημέρι όταν θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της μυστικής ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη. Ας ξεκινήσουμε.

Κοστολογημένα μέτρα

Τελικά μόνο μικρό δεν ήταν το καλάθι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και εάν κανείς δει αναλυτικά τα μέτρα θα κατανοήσει πως είναι αρκετά στοχευμένα. Μου έκανε εντύπωση, και το συζητούσα και με έμπειρους οικονομολόγους για να μου σχολιάσουν το πακέτο, ότι αυτό ήταν πλήρες κοστολογημένο πρόγραμμα και επέμειναν ιδιαίτερα στα μέτρα για την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος, του στεγαστικού αλλά και της ακρίβειας.

Το πρόγραμμα των 1.000 ημερών

Το πακέτο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και ήταν όπως έμαθα προϊόν συζητήσεων πολλών ημερών με το οικονομικό επιτελείο, ενώ υπήρχε και ανοικτή γραμμή με τις Βρυξέλλες για το δημοσιονομικό σκέλος, είναι το κλειδί, όπως μου έλεγαν έμπειροι υπουργοί, για να ανατραπεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Γι΄αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του, είπε ότι η κυβέρνησή του έχει καθαρό ορίζοντα τριετίας μπροστά της και αναφέρθηκε στις κρίσεις που παρουσιάστηκαν στο προηγούμενο διάστημα αλλά και στις δεσμεύσεις που είχε πάρει πέρυσι οι οποίες έγιναν πράξη.

Ολοκλήρωση τετραετίας

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο πρωθυπουργός επέμεινε πως όλα αυτά έγινα με συνετή πολιτική πάνω σε υγιή θεμέλια και έδειξε πως θέλει να ολοκληρώσει την τετραετία. Αυτό που μου είπαν και κεντρικοί υπουργοί μετά το τέλος της ομιλίας του το βράδυ στο Βελλίδειο και εστίασαν στην επισήμανσή του ότι είναι αποφασισμένος να τιμήσει ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών, ενώ αναφέρθηκε πως ανεβαίνει έκτη φορά ως πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Υλοποίηση προγράμματος

Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε και αυτό που επισημάνθηκε από δυο υπουργούς η κίνηση του πρωθυπουργού να απαντήσει σε μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα, στην Καθημερινή και στην Alter Ego αν και δεν τα κατονόμασε. Πώς; Απέρριψε τα περί μεταρρυθμιστικής κόπωσης και τα περί «κατάρας της δεύτερης τετραετίας», αναφορές της Καθημερινής, λέγοντας ότι η κυβέρνηση προωθεί ταχύτατα την υλοποίηση του προγράμματός της. Ενώ, μιλώντας για τις αντιδράσεις που υπάρχουν στις παρεμβάσεις τόνισε με νόημα: «Αν αυτοί είναι ισχυροί και έχουν και μέσα ενημέρωσης τα ενεργοποιούν κατά της κυβέρνησης, αλλά να γνωρίζουν πως κοπιάζουν άδικα γιατί εμείς λογοδοτούμε μόνο στον ελληνικό λαό». Αυτή η αναφορά μου ειπώθηκε πως ήταν για την Alter Ego.

Ο οδικός χάρτης

Η ολοκλήρωση της τετραετίας περνάει μέσα από 9 προκλήσεις με έμφαση στην ένταση της Ανάπτυξης και την ισόρροπη κατανομή της. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος υπάρχουν εννέα προκλήσεις με πιο σημαντική όπως μου είπαν, την άνοδο των εισοδημάτων των πολιτών που περνάει μέσα από την ανάπτυξη, την αποτελεσματικότερη διαχείριση του δημογραφικού και την στήριξη νέων οικογενειών.

Με βλέμμα σε ειδικές ζώνες

Αυτό που μπορεί κανείς να δει αναλύοντας το πακέτο της ΔΕΘ είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης μέσω των εξαγγελιών να ξαναπιάσει το νήμα με πολλές κοινωνικές ομάδες και επαγγελματικές που είχαν διακοπεί οι σχέσεις τους ή είχαν απομακρυνθεί: νέοι άνθρωποι με τις ενισχύσεις, συνταξιούχοι με τις αυξήσεις στις συντάξεις, δημόσιοι υπάλληλοι με μπόνους, ελεύθεροι επαγγελματίες με μείωση της φορολογίας, κλπ. Στη διαμόρφωση του τελικού πακέτου ελήφθησαν υπόψη πέρα από τα δημοσιονομικά όρια και πολιτικά κριτήρια με βάσει και τις δημοσκοπήσεις και τις γκρίζες ζώνες της κυβέρνησης.

Μεγάλο βράδυ στο ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, στον ΣΥΡΙΖΑ όλο το βράδυ εξελισσόταν έντονο παρασκήνιο μετά την ήττα της πλευράς Κασσελάκη να γίνει ονομαστική ψηφοφορία δια ανατάσεως της χειρός για την πρόταση μομφής. Οι «87» κέρδισαν μια σημαντική νίκη και σήμερα το μεσημέρι μετά την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων που θα βγουν από την κάλπη θα φανεί τι μέλλει γενέσθαι και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί σε εκλογές για νέο αρχηγό, κάτι που θα συμβεί εάν εγκριθεί η πρόταση μομφής στον Στ. Κασσελάκη.

Οριακή μάχη

Πάντως μαθαίνω ότι το παιχνίδι είναι ανοικτό τώρα που στήνονται κάλπες, διότι εάν ήταν ανοιχτή ψηφοφορία η πλευρά Κασσελάκη εκτιμώ θα κέρδισε. Βέβαια απουσίαζαν 83 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής πράγμα που σημαίνει ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής εξακολουθεί να είναι ανοικτό αλλά για πρώτη φορά η πλευρά Κασσελάκη έχασε -και μάλιστα καθαρά- ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή. Στην ψηφοφορία που έγινε για να αποφασίσουν πως θα ψηφίσουν, 1.122 ψήφισαν υπέρ της κάλπης, 90 υπέρ της φανερής ψηφοφορίας και 212 δήλωσαν παρών.

Ο εκνευρισμός Κασσελάκη

Η ήττα της πλευράς Κασσελάκη αποτυπώθηκε στο πρόσωπο του ίδιου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν τέτοιος ο εκνευρισμός του που όταν βγήκε από την αίθουσα είπε με θυμό: «Όταν αποφασίσουν πώς θα ψηφίσουν, για να ψηφίσουν, θα γυρίσω».

Η μακρά νύκτα

Μεγάλη μάχη έγινε επί της διαδικασίας εάν θα στηθούν οι όχι κάλπες αλλά και εάν η ψηφοφορία έπρεπε να γίνει χθες το βράδυ. Οι «87» και ο Παύλος Πολάκης (που κατέθεσε υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος) επέμειναν να συνεχισθούν χθες οι διαδικασίες. Όμως το προεδρείο αποφάσισε διαφορετικά καθώς η πλευρά του Κασσελάκη ήθελε χρόνο να ανασυνταχθεί.

Ήττα Παππά

Πάντως αυτό που ειπώθηκε στα πηγαδάκια ήταν πως πρόκειται για ήττα και του Νίκου Παππά που ουσιαστικά είναι το Νο2 καθώς δεν κατάφερε να κερδίσει την ψηφοφορία. Και εγείρονται ερωτηματικά για τη σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία.

Επεισόδιο με Αυλωνίτη

Σε μια στιγμή στο περιθώριο της Κ.Ε. και ενώ είχε τελειώσει η ομιλία του Στ. Κασσελάκη υπήρξε ένα επεισόδιο, όταν είδε την πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου στη σκάλα. «Εσύ ειδικά πρέπει να μου ζητήσεις συγγνώμη» είπε ο Στ. Κασσελάκης στην Ελένη Αυλωνίτου που ήταν στα 30 μέλη που υπέγραψαν για να μπορέσει να θέσει υποψηφιότητα. «Εσύ πρέπει να μου ζητήσεις» του απάντησε η πρώην βουλευτής.

Πολλά πηγαδάκια

Στο περιθώριο της Κ.Ε. πολλά ήταν τα πηγαδάκια από μέλη της για το αύριο του κόμματος. Ακόμα, επί ώρες οι συζητήσεις και τα «πηγαδάκια» αφορούσαν και την καταστατική διαδικασία που θα ακολουθηθεί μετά την πρόταση μομφής που ακολούθησε από τους 100. Οι νεοπροεδρικοί περίμεναν να δουν αν θ’ αποχωρήσουν ή όχι οι αντιφρονούντες. Δεν έδειχναν πάντως να τους νοιάζει ιδιαίτερα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει ως αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή. «Και να μην είμαστε δεν έγινε και τίποτα» ακούστηκε.

Η μομφή Κασσελάκη σε δημοσιογράφους

Δεν φαίνεται να έχει και την καλύτερη άποψη για τους δημοσιογράφους ο Στ. Κασσελάκης. Κάποια στιγμή έκανε ένα δηκτικό σχόλιο προς τους δημοσιογράφους προκειμένου να μην αναλύσουν «περισσότερα απ’ όσα λέμε». Βέβαια δεν έδωσαν σημασία οι δημοσιογράφοι δεν του απάντησαν και αυτό όμως σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως.

Ο Τάιλερ, η Φάρλι και οι κλακαδόροι

Η έλευση κάποια στιγμή το απόγευμα στο ξενοδοχείο που γίνεται η Κ.Ε. του Τάιλερ, συζύγου του Στ. Κασσελάκη και της σκυλίτσας τους, της Φάρλι δεν άρεσε σε πολλούς ως εικόνα. Πολλοί ήταν οι κλακαδόροι από νωρίς στην αίθουσα για να φτιάχνουν κλίμα, ενώ μόνο ασχολίαστο δεν έμεινε το γεγονός ότι στην αίθουσα στην ομιλία του Στ. Κασσελάκη ήταν τόσο ο πατέρας του όσο και ο αδελφός του που έχει επιτεθεί σε διάφορα πρόσωπα διαδικτυακά, με τον πρώτο να σηκώνεται και να ζητεί να χειροκροτήσουν το γιο του φτιάχνοντας κλίμα, λες και ήταν σε κερκίδα.

Ο Σταϊκούρας από Θεσσαλονίκη για το μετρό

Επιστρέφω στα της Θεσσαλονίκης. Το καλοκαίρι του 2026 οι δύο μετροπόντικες που σκάβουν για την επέκταση της γραμμής τέσσερα του μετρό της Αθήνας, θα έχουν ολοκληρώσει το έργο τους. Το είπε και ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα της ΔΕΘ. Όμως δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο άλλο έργο του μετρό, αυτό της Θεσσαλονίκης, του οποίου οι 13 πρώτοι σταθμοί παραδίδονται στο τέλος Νοεμβρίου προς λειτουργία. Όπως είπε η επέκταση προς την Καλαμαριά θα είναι έτοιμη εντός του 2025. Για ένα έργο που συζητήθηκε πολύ από τους Θεσσαλονικείς και όχι πάντα για τους σωστούς λόγους, καθότι οι καθυστερήσεις και τα εμπόδια που συνάντησε κατά το παρελθόν ήταν πολλές. Πλέον φαίνεται ότι όλα έχουν πάρει το δρόμο τους.

Μετρό και στην Καλαμαριά

Ο χρόνος κυλά αντίστροφα για την πολύπαθη λειτουργία του Μετρό στη Θεσσαλονίκη και ήδη ανακοινώνονται οι επεκτάσεις. «Προχωράμε την επέκταση του μετρό προς την Καλαμαριά που θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του 2025», είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας σε συζήτηση στο περίπτερο του Υπερταμείου. Μάλιστα έδωσε και χρονοδιαγράμματα για μια σειρά από σημαντικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη: «Βρέθηκαν τα χρήματα από το ΕΣΠΑ για να γίνει το έργο Γιάννενα – Καββαδία. Προχωρά το έργο Μπράλος – Άμφισσα με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το 2027. Προχωράμε στη συντήρηση της Εγνατίας Οδού, ενώ θα κλείσει μέχρι το τέλος του έτους ο διαγωνισμός για το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο του ΒΟΑΚ» είπε. Όσο για τη γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας, οι δύο μετροπόντικες θα έχουν διανοίξει όλο τον άξονα μέχρι το καλοκαίρι του 2026, όπως υποσχέθηκε ο υπουργός.

Ψηφιακή πλατφόρμα για το παράνομο εμπόριο

Στο περίπτερο της Παπαστράτος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιώργος Μαργώνης με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη ένωσαν τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου. Η Παπαστράτος προχώρησε σε δωρεά για τη δημιουργία ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας με στόχο την επιτάχυνση του έργου των διωκτικών αρχών για την αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας. Η συνολική συνεισφορά της Παπαστράτος είναι σημαντική, αφού από το 2012 έχει κάνει πολλές ενέργειες και έχει διαθέσει 7 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη της πολιτείας στην προσπάθεια πάταξης του παράνομου εμπορίου.

Τα τρίποντα στο Υπερταμείο

Σε διάφορα σημεία μέσα στον μεγάλο εκθεσιακό χώρο της ΔΕΘ είδα μπασκέτες. Σε αυτές όποιος σούταρε και ήταν εύστοχος καλούνταν να επισκεφθεί το περίπτερο του Υπερταμείου όπου τον περίμεναν πολλά δώρα και εκπλήξεις αλλά και μία ακόμη μπασκέτα που είχε στηθεί στον χώρο, με μπλε και πορτοκαλί μπάλες έτοιμες να σκίσουν τα δίχτυα. «Πάμε να χτίσουμε πάνω στα θετικά που υπάρχουν. Μαζί θα βάλουμε τρίποντο» είπε ο Κωστής Χατζηδάκης εγκαινιάζοντας το περίπτερο και αμέσως μετά έβαλε πράγματι καλάθι.

Η παρουσία της Lidl στη ΔΕΘ

Η μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ δεν θα μπορούσε να λείπει από τη φετινή ΔΕΘ. Γι’ αυτό και πρώτη φορά νομίζω αποφάσισε να συμμετάσχει σε αυτήν, επενδύοντας τη «γέφυρα» που συνδέει τον εκθεσιακό χώρο 15 με τον εκθεσιακό χώρο 13, όπου βρίσκονται τα περίπτερα της τιμώμενης χώρας, Γερμανίας. Τα χρώματα και η παρουσία της αλυσίδας σούπερ μάρκετ θύμιζαν σε μεγάλο βαθμό την αντίστοιχη παρουσία που είχε πρόσφατα στην εκδήλωση για τα 25 χρόνια της στην Ελλάδα που έγινε στο κέντρο εκδηλώσεων Anassa στην Αθήνα. Η πραγματικότητα είναι ότι η Lidl κατάφερε να δώσει χρώμα και παλμό στη «γέφυρα», καθώς πρόκειται για μία κατασκευή η οποία είναι μεν χρήσιμη για τη διασύνδεση των δύο χώρων, δεν παύει όμως να είναι αρκετά πεπαλαιωμένη, αναμένοντας και αυτή όπως το σύνολο των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την ανάπλαση του χώρου της Διεθνούς Έκθεσης στο σύνολό της.

Τρέχει η πώληση των Ελληνικών Αλυκών

Σε διαδικασία αξιοποίησης – πώλησης βρίσκονται οι Ελληνικές Αλυκές, ο φορέας του δημοσίου που διαχειρίζεται όλες τις σημαντικές αλυκές της χώρας, οι οποίες παράγουν το αλάτι που μπαίνει όχι μόνο στα τραπέζια των Ελλήνων αλλά και σε χιλιάδες ακόμα προϊόντα που μεταποιούνται και έχουν ως συστατικό τους το αλάτι. Αυτό παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς, ο Αντώνης Δουμάνογλου, διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Αλυκών, σε συζήτηση που έγινε στη διάρκεια της ΔΕΘ και είχα την ευκαιρία να τον ακούσω. Σας θυμίζω ότι οι Αλυκές απέκτησαν το 2023 το 24,81% των μετοχών της εταιρείας συσκευασίας αλατιού «Κάλας» και έχουν ήδη κινηθεί για την εύρεση επενδυτή που θα προχωρήσει στην απόκτησή τους.

Παλεύει για τη βόρεια Ελλάδα η ΑΓΝΟ

Όταν ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος, Ροδόπη, Τυράς) αποφάσιζε πριν από περίπου δύο χρόνια να εξαγοράσει την άλλοτε κραταιά γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ μέσα από πλειστηριασμό, υπολόγιζε σε πολλά περισσότερα πράγματα από αυτά που έως τώρα έχει καταφέρει το brand που κάποτε διαφήμιζε ο Νίκος Γκάλης. Ωστόσο έως αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη εταιρεία κινείται σε χαμηλές πτήσεις. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί έναν τόπο που ποντάρει στην ενίσχυση των μεριδίων της, γι’ αυτό και έστησε φέτος περίπτερο και στη ΔΕΘ. Ωστόσο χρειάζεται αρκετός ακόμα δρόμος για την ΑΓΝΟ και σίγουρα η απόσταση που τη χωρίζει από το ένδοξο παρελθόν της είναι μεγάλη.