Έτοιμη να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι και η πρώην Ελληνίδα επίτροπος της Κομισιόν, Άννα Διαμαντοπούλου. Επί χρόνια, η επικεφαλής του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση κρατούσε αποστάσεις από τις εξελίξεις του κόμματος με το οποίο εξελέγη βουλευτής ωστόσο τώρα αναφέρει πως οι εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη νέου προέδρου έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την προοπτική της χώρας.
Γι’ αυτό και σκοπεύει άμεσα να ανακοινώσει τις προσωπικές της αποφάσεις, κάνοντας λόγο για τάσεις ρευστοποίησης του πολιτικού σκηνικού και διαπιστώνοντας πως «φαίνεται ότι κλείνει για τη Νέα Δημοκρατία ο πενταετής κύκλος σταθεροποίησης της χώρας, που είχε σε σημαντικό βαθμό και επικοινωνιακά χαρακτηριστικά».
Όπως είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣKAI, «βλέπουμε μια σοβαρή πίεση από δυνάμεις της ΝΔ, για να πάει πιο δεξιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, είναι σε βέρτιγκο. Δεν υπάρχει στην Ελλάδα κουλτούρα συναίνεσης. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βγει μπροστά και να καλέσει τον κόσμο να στηρίξουν το εγχείρημα παρουσιάζοντας ένα συγκεκριμένο αφήγημα. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η συντηρητική κυριαρχία δεν αντιμετωπίζεται μόνο με ένα πρόσωπο. Πρέπει να έχει συμμάχους. Χρειάζεται να μιλήσουμε για τα προβλήματα μιας πολύ μεγάλης τάξης, που δουλεύει, αγωνίζεται, τα «κουτσοβολεύει», αλλά ενώ το ’80 έβλεπαν να αλλάζουν οι οικογένειές τους επίπεδο, τώρα βλέπουν τα παιδιά τους ότι θα πάνε χειρότερα από αυτούς».
Κατά την ίδια, για να απαντήσει κανείς σε όλα αυτά, δεν χρειάζεται να πάρει την ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη και να απαντήσει σε ένα – ένα σημείο της, αλλά θα πρέπει να έχει κάποιος σαφές αφήγημα και προτάσεις, στη βάση του νέου σοσιαλδημοκρατικού μοντέλου. «Ο αρχηγός που θα εκλεγεί στο ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να έχει τον χρόνο να κάνει πράγματα και να αντιστρέψει πλήρως το πολιτικό σκηνικό» σημειώνει.
Παράλληλα ασκεί κριτική στο Νίκο Ανδρουλάκη για τη λειτουργία του κόμματος όσον αφορά στην παραγωγή αποφάσεων, ενώ τάσσεται υπέρ της συλλογικής λειτουργίας του κόμματος. «Ο κ. Ανδρουλάκης είχε ένα μικρό κόμμα με δύο απόψεις, προς τη ΝΔ και προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο αρχηγός πρέπει να πείθει πιο είναι το σωστό κάθε φορά, όχι να βγάζει το μέσο όρο, να συνθέτει και όχι απλώς να ανακοινώνει αποφάσεις» όπως είπε, φέρνοντας το παράδειγμα της ψήφισης των νομοσχεδίων για τα μη κρατικά ΑΕΙ και την επιστολική ψήφο, όπου το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να ξεθολώσει το μήνυμά του. Οι κομματικοί μηχανισμοί δεν είναι τα πάντα- αυτοί μας οδήγησαν άλλωστε εδώ. Οι πολίτες δεν έχουν πλέον κάποιο συμβόλαιο με τα κόμματα, όπως συνέβαινε παλιά, αλλά συμμετέχει σε μια απίστευτη κινητικότητα. Πρέπει να καταφέρουμε να σηκώσουμε τους πολίτες από τον καναπέ, όπως έγινε στη Γαλλία».