Μια μαζική συμπλοκή μεταξύ επιβατών σε «πτήση κόλαση» της Ryanair έφτασε τον πιλότο στο σημείο να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση.

Λίγο μετά την απογείωση του αεροσκάφους εκτυλίχθηκε ένα χαοτικό σκηνικό το οποίο πυροδοτήθηκε από έναν άνδρα που ζητούσε να αλλάξει θέση. Η πτήση με προορισμό το αεροδρόμιο Στάνστεντ του Λονδίνου αναχώρησε από το Αγκαντίρ του Μαρόκου την Τετάρτη και όταν ξέσπασε το βίαιο περιστατικό το αεροπλάνο βρισκόταν σε ύψος 30.000 ποδιών αναφέρει η «The Sun».

Επιβάτες άρχισαν να ουρλιάζουν μεταξύ τους από τη μια έως την άλλη άκρη του αεροπλάνου, καθώς το προσωπικό της αεροπορικής εταιρείας πανικόβλητο μάταια προσπαθούσε να τους ηρεμήσει.

Οι εντάσεις άρχισαν να «φουντώνουν» λίγο πριν από την απογείωση, όταν ένας άνδρας φέρεται να ρώτησε μια γυναίκα που καθόταν μαζί με την κόρη της, αν μπορούσε να καθίσει στη θέση της για να βρίσκεται κοντά με τη γυναίκα και τα παιδιά του.

Η γυναίκα φέρεται να αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του άνδρα ο οποίος άρχισε να την απειλεί.

Χωρίς να γνωρίζουν τις εντάσεις που είχαν ήδη ξεσπάσει στην καμπίνα, οι πιλότοι της Ryanair απογειώθηκαν όπως ήταν προγραμματισμένο.

Μόλις το αεροπλάνο έφτασε στο ύψος πορείας του και η πινακίδα της ζώνης ασφαλείας έσβησε, ο επιβάτης ζήτησε ξανά να μετακινηθεί με άλλον επιβάτη να αντιδρά προκαλώντας χάος.

«Προσπαθούσαν να χτυπήσουν ο ένας τον άλλον», είπε ένας ανώνυμος 36χρονος επιβάτης του αεροσκάφους.

«Μία από τις οικογένειες που ταξίδευαν αντέδρασαν με αποτέλεσμα και άλλοι επιβάτες να εμπλακούν. Στη συνέχεια, μια κυρία σε πίσω σειρά άρχισε να παθαίνει κρίση πανικού εξαιτίας όλων όσων εκτυλίσσονταν. Εκείνη ούρλιαζε και υπήρχαν παιδιά που έκλαιγαν», αναφέρει.

Η πτήση έμεινε στον αέρα μόνο για «36 λεπτά» όταν το αεροπλάνο αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει «αναγκαστική προσγείωση», συμπλήρωσε ο ανώνυμος επιβάτης, ο οποίος περιγράφεται μόνο ως οικονομικός υπάλληλος από το Χέρτφορντσάιρ του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Ήταν τόσο αγχωτικό. Ήταν σαν τη φυγή από την κόλαση. Και όλα κλιμακώθηκαν από το ότι ένας επιβάτης ήθελε να αλλάξει θέση», είπε.

Τα πράγματα έγιναν τόσο χαοτικά που ένας άνδρας επιβάτης φέρεται να αρρώστησε κατά τη διάρκεια της τρέλας και το πλήρωμα καμπίνας έπρεπε να του χορηγήσει οξυγόνο πριν προσγειωθεί, σύμφωνα με τη Sun.

Η πτήση της Ryanair προσγειώθηκε στο Μαρακές του Μαρόκου, όπου η αστυνομία επιβιβάστηκε στο αεροσκάφος και συνέλαβε εννέα επιβάτες που συμμετείχαν στη συμπλοκή.

Ο άνδρας επιβάτης που αρρώστησε κρίθηκε από τους γιατρούς μη ικανός για να πετάξει, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε να αποβιβαστεί από το αεροπλάνο χάνοντας την ψυχραιμία του, ενώ φέρεται να έγινε επιθετικός προς το πλήρωμα καμπίνας.

«Νομίζουν ότι είμαι τρομοκράτης. Γι’ αυτό φέρνουν ολόκληρο τον στρατό εδώ για να με ρίξουν κάτω», «Δώσε μου την γ… τσάντα μου». Θα σου κόψω το σαγόνι», φώναζε.

Οι επιβάτες άρχισαν να παρακαλούν τον άνδρα να κατέβει από το αεροπλάνο, αλλά εκείνος αρνήθηκε.

Η αστυνομία χρειάστηκε και πάλι να επιβιβαστεί για να απομακρύνει βίαια τον επιβάτη που βρισκόταν σε αμόκ.

Χρειάστηκαν πάνω από δύο ώρες λάβει τέλος το περιστατικό.

Δυστυχώς, για τους 200 εναπομείναντες επιβάτες, το πλήρωμα της Ryanair είχε φτάσει στις μέγιστες επιτρεπόμενες ώρες πτήσης λόγω του συμβάντος, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν με λεωφορεία σε ένα τοπικό ξενοδοχείο για να διανυκτερεύσουν και να αναχωρήσουν το επόμενο πρωί.

Εκπρόσωπος της Ryanair επιβεβαίωσε στη Sun ότι «η πτήση από το Αγκαντίρ στο Λονδίνο Στάνστεντ εκτράπηκε στο Μαρακές αφού μια μικρή ομάδα επιβατών προκάλεσε αναστάτωση, κατά τη διάρκεια της οποίας ένας επιβάτης αρρώστησε».

«Το πλήρωμα κάλεσε εκ των προτέρων τόσο ιατρική, όσο και αστυνομική βοήθεια, η οποία περίμενε το αεροσκάφος κατά την άφιξή του στο Μαρακές. Στη συνέχεια, η μικρή ομάδα των επιβατών που αναστατώθηκαν απομακρύνθηκαν από το αεροσκάφος από τη χωροφυλακή του αεροδρομίου», πρόσθεσαν.

«Ο επιβάτης που αρρώστησε έλαβε οξυγόνο στο αεροσκάφος προτού νοσηλευτεί από γιατρούς του αεροδρομίου, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι δεν ήταν σε θέση να πετάξει. Αυτός ο επιβάτης αρνήθηκε να αποβιβαστεί και έγινε επιθετικός προς το πλήρωμα και απομακρύνθηκε από το αεροσκάφος από τη χωροφυλακή του αεροδρομίου», αναφέρει η εταιρεία.

Ο εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας επιβεβαίωσε ότι οι «αναστατωμένοι επιβάτες» προκάλεσαν την καθυστέρηση άνω των δύο ωρών, κατά τη διάρκεια της οποίας «το πλήρωμα έφτασε στις επιτρεπόμενες ώρες πτήσης» και ότι παρασχέθηκαν διανυκτερεύσεις, καθώς και μεταφορά στους επιβάτες πριν απογειωθούν την επόμενη μέρα.