Σάλος έχει ξεσπάσει μετά την ανακοίνωση ότι θα λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 ο Στίβεν φαν ντε Φέλντε από την Ολλανδία που καταδικάστηκε για τον βιασμό 12χρονης, με τη Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή να πετάει το μπαλάκι της ευθύνης.

Η ΔΟΕ ισχυρίστηκε ότι δεν διαλέγει τους αθλητές που συμμετέχουν, ενώ δεν μπορεί να παρέμβει και στις αποφάσεις των εθνικών επιτροπών. «Ο διορισμός των μεμονωμένων μελών της ομάδας, μετά την πρόκριση στον αγωνιστικό χώρο, είναι αποκλειστική ευθύνη κάθε αντίστοιχης εθνικής Ολυμπιακής επιτροπής», είπε ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ).

Οργανώσεις γυναικών και αθλητές ζήτησαν να αποσυρθεί η συμμετοχή του, τονίζοντας ότι θα σταλεί λάθος μήνυμα, αν λάβει μέρος στη διοργάνωση. «Η παρουσία του Φαν ντε Φέλντε στην ολλανδική Ολυμπιακή ομάδα δεν δείχνει κανένα σεβασμό και ακυρώνει την κοπέλα που επέζησε από το έγκλημα του», είπε η Κέιτ Σίρι, συνιδρύτρια και διευθύντρια της «Kyniska Advocacy» που εργάζεται για την προστασία των γυναικών στον αθλητισμό.

Ο Στίβεν φαν ντε Φέλντε

Σημειώνεται, ότι ο Στίβεν φαν ντε Φέλντε καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση στη Βρετανία το 2016 μετά τον βιασμό ενός 12χρονου κοριτσιού δύο χρόνια νωρίτερα, όταν ήταν 19 ετών.

Αφού εξέτισε μέρος της ποινής του εκεί, μεταφέρθηκε στην Ολλανδία και η ποινή του προσαρμόστηκε στα πρότυπα του ολλανδικού δικαίου. Ο Φαν ντε Φέλντε αγωνίζεται ξανά στο μπιτς βόλεϊ από το 2017 και επιλέχθηκε τον περασμένο μήνα στην Ολλανδική Ολυμπιακή ομάδα.