Ο αριθμός των εργαζομένων σε κλάδους υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα παραμένει περιορισμένος, σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η οποία δείχνει τις σοβαρές καθυστερήσεις στη χώρα μας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Ελλάδα συνεχίζει να παρουσιάζει χαμηλή συμμετοχή του εργατικού δυναμικού σε δυναμικούς τομείς υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, γεγονός που εντείνει την ανάγκη για μια στρατηγική ενίσχυσης των τεχνολογικά αναβαθμισμένων κλάδων και των ψηφιακών δεξιοτήτων.
Το 2023, το ποσοστό των εργαζομένων στην Ελλάδα σε δυναμικούς κλάδους υψηλής τεχνολογίας έφτασε μόλις στο 3,4%, το οποίο κατατάσσει τη χώρα στη δεύτερη χειρότερη θέση στην Ε.Ε., καταδεικνύοντας τη δυσκολία της να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σύγχρονου, τεχνολογικά εξελιγμένου εργατικού δυναμικού. Επιπλέον, το ποσοστό των εργαζομένων στους μεταποιητικούς κλάδους υψηλής τεχνολογίας περιορίστηκε στο 0,8%, κατατάσσοντας την Ελλάδα, μαζί με τη Ρουμανία και την Κροατία, στην προτελευταία θέση στην Ε.Ε. Αυτό το ποσοστό αποτυπώνει την αργή και περιορισμένη ανάπτυξη των τεχνολογικά αναβαθμισμένων κλάδων στη χώρα μας.
Ακόμα και στον τομέα των υπηρεσιών, το ποσοστό των εργαζομένων σε κλάδους υψηλής τεχνολογίας και έντασης γνώσης παρέμεινε επίσης χαμηλό, φτάνοντας το 2,6% το 2023. Αυτό το ποσοστό τοποθετεί την Ελλάδα στην προτελευταία θέση στην Ε.Ε., αποκαλύπτοντας την αδυναμία της χώρας να εκμεταλλευτεί το δυναμικό που προσφέρουν οι υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας. Παρά τις ενδείξεις ανάπτυξης στην απασχόληση των κλάδων αυτών, η πρόοδος είναι αργή και δεν ακολουθεί την ταχύτητα των άλλων ευρωπαϊκών κρατών.
Η καθυστέρηση αυτή αντικατοπτρίζει τη μη σύγκλιση των ελληνικών δεδομένων με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αποκαλύπτοντας το ισχνό τεχνολογικό αποτύπωμα της απασχόλησης και της παραγωγικής διάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας. Τα χαμηλά ποσοστά στην απασχόληση των κλάδων υψηλής τεχνολογίας συνοδεύονται από το επίσης χαμηλό μερίδιο εργαζομένων σε επαγγέλματα υψηλής τεχνολογίας σε πολλές κατηγορίες οικονομικών δραστηριοτήτων. Στην Ελλάδα, σε 13 από τους 17 κλάδους, το ποσοστό των εργαζομένων σε τέτοιες θέσεις ήταν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2022.
Ενδεικτικά, στον κλάδο της «Επικοινωνίας και ενημέρωσης» μόνο το 29,7% των εργαζομένων είχαν θέσεις υψηλής τεχνολογίας, έναντι 53,3% στην Ε.Ε. Στον τομέα της «Παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου κ.λπ.» το ποσοστό περιορίστηκε στο 18% (έναντι 36,9% στην Ε.Ε.), ενώ στον κλάδο της «Μεταποίησης» μόλις το 8,5% των εργαζομένων απασχολούνταν σε θέσεις υψηλής τεχνολογίας, σε σύγκριση με το 18,4% στην Ε.Ε. Αντίστοιχα, στους τομείς των «Ορυχείων και λατομείων» και «Παροχής νερού και επεξεργασίας λυμάτων» τα ποσοστά ήταν 9,9% και 4,7% αντίστοιχα, ενώ στην Ε.Ε. τα ποσοστά αυτά φτάνουν το 21% και το 22,6%.
Εντούτοις, υπάρχουν και κλάδοι όπου το ποσοστό απασχόλησης σε επαγγέλματα υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα υπερβαίνει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως στον τομέα των «Επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων», της «Μεταφοράς και αποθήκευσης», αλλά και στη «Δημόσια διοίκηση και άμυνα». Παρά τις όποιες θετικές εξαιρέσεις, όμως, η συνολική εικόνα καταδεικνύει την ανάγκη για ενίσχυση των τεχνολογικών και ψηφιακών δεξιοτήτων και τη βελτίωση των υποδομών και επενδύσεων στους κλάδους υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα, προκειμένου η χώρα να μπορέσει να ακολουθήσει τις τάσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας.