Σύμφωνα με το εορτολόγιο σήμερα 22 Απριλίου

Νέαρχος, Νιάρχος
Ναθαναήλ, Ναθάνης, Ναθαναήλος, Ναθαναήλης, Ναθαναηλία, Ναθανηλία
Λαμπροτρίτη
Ραφαέλα, Ραφαέλλα, Ραφαήλα, Ραφαηλία, Ραφαήλ, Ραφαήλος, Ραφαέλος
Νικόλαος, Νικόλας, Νίκος, Νικολός, Νικολής, Νικολάκης, Νικολέττα, Νικολούδα, Νικολίτσα, Νικολίνα, Νικολέτα, Νικόλ
Ειρήνη, Ρένα, Ρήνα, Ρηνιώ, Ρηνούλα, Ειρήνα, Ειρήνγκω, Ρένια

Ποιος γιορτάζει αύριο

Γεώργιος, Γεωργής, Γιώργος, Γιώργης, Γιορίκας, Γεωργία, Γιωργία, Γεωργούλα, Γωγώ, Τζωρτζίνα
Γεωργιάννα
Θεοχάρης, Θεοχαρούλα, Χαρούλα

Σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη

3η Διακαινησίμου, Εκατόν εβδομήντα εννιά Οσιομάρτυρες Νταού Πεντέλης, Ραφαήλ Νικόλαος και Ειρήνη Άγιοι Μυτιλήνης, Αγίου Νεάρχου, Αγίου Ναθαναήλ του Αποστόλου

Ποιοι ήταν οι Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συν αυτοίς

Οι Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη είναι από τις πιο γνωστές και αγαπημένες μορφές της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα, ανήκοντας στους λεγόμενους νεοφανείς αγίους, δηλαδή εκείνους των οποίων η αγιότητα αποκαλύφθηκε σε πιο πρόσφατα χρόνια, μέσα από θαυμαστές εμφανίσεις και θεϊκές αποκαλύψεις. Η μνήμη τους τιμάται κάθε χρόνο την Τρίτη της Διακαινησίμου, δηλαδή τη δεύτερη ημέρα μετά το Πάσχα, και το προσκύνημά τους στη Λέσβο συγκεντρώνει χιλιάδες πιστούς.

Ο Άγιος Ραφαήλ ήταν ιερομόναχος και ηγούμενος της Μονής που υπήρχε στον λόφο των Καρυών, κοντά στη Θερμή της Λέσβου, κατά τα τέλη της βυζαντινής περιόδου, λίγο πριν την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Ήταν μορφωμένος, πιθανόν με καταγωγή από την Ιθάκη ή την Ιταλία, και διακρινόταν για το πνευματικό του ανάστημα. Δίπλα του υπηρετούσε ο Άγιος Νικόλαος, διάκονος και στενός του συνεργάτης, νεαρότερος στην ηλικία αλλά με παρόμοια αφοσίωση. Οι δύο άνδρες βασανίστηκαν και μαρτύρησαν από τους Οθωμανούς, κατά τη διάρκεια επιδρομής στη Μονή, όταν αρνήθηκαν να προδώσουν τους πιστούς ή να αλλαξοπιστήσουν.

Μαζί τους μαρτύρησε και η Αγία Ειρήνη, μια μικρή κόρη, κόρη του προκρίτου της περιοχής. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, της έκοψαν τα χέρια και την έκλεισαν σε ένα πιθάρι, όπου και πέθανε με φρικτά βασανιστήρια. Μαζί της φονεύθηκαν και οι γονείς της και άλλοι χριστιανοί, οι οποίοι αναφέρονται συνοπτικά ως «οι συν αυτοίς», δηλαδή ως η συνοδεία των μαρτύρων.

Η ιστορία τους παρέμενε άγνωστη για αιώνες, μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα. Από το 1950 και μετά, κάτοικοι της Λέσβου άρχισαν να βλέπουν επανειλημμένα οράματα με έναν μοναχό, έναν διάκονο και ένα νεαρό κορίτσι. Οι εμφανίσεις αυτές, συνοδευόμενες από θαυματουργικές θεραπείες, οδήγησαν σε ανασκαφές στον λόφο των Καρυών, όπου αποκαλύφθηκαν τα ερείπια της παλιάς Μονής και λείψανα των μαρτύρων, επιβεβαιώνοντας τις αποκαλύψεις.

Σήμερα, στη θέση εκείνη λειτουργεί η Ιερά Μονή Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, ένα από τα σημαντικότερα ορθόδοξα προσκυνήματα της Λέσβου και της Ελλάδας, το οποίο αποτελεί πηγή παρηγοριάς και ελπίδας για τους προσκυνητές που φτάνουν απ’ όλο τον κόσμο.

Εορτολόγιο Απριλίου