Τεράστια ανατροπή δίνουν τα επίσημα exit polls στη Γαλλία καθώς πρώτος έρχεται ο Μελανσόν, δέυτερος ο Μακρόν και τρίτη η Λεπέν!

Κανένας από τους τρεις συνασπισμούς δεν συγκεντρώνει απόλυτη πλειοψηφία.

Αναλυτικά:

Σύμφωνα με την εκτίμηση του IFOP για το TF1, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο εξασφαλίζει 180-215 έδρες στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, ενώ σύμφωνα με την εκτίμηση του Ipsos για την France TV εξασφαλίζει 172-215 έδρες.

Η Opinionway για το C News TV δίνει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο 180-210 έδρες, ενώ το Elabe για το BFM TV 175-205.

Η κεντρώα παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν Μαζί μάχεται με τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν για την δεύτερη θέση, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι απαιτούνται 289 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, την Κάτω Βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου.

Μελανσόν: Η Δημοκρατία είναι ασφαλής, ο Μακρόν να παραδεχτεί την ήττα του

Με το άκουσμα του πρώτου exit poll, πανηγυρισμοί επικράτησαν στο στρατόπεδο του Νέου Λαϊκού Μετώπου. Στην πρώτη του δήλωση ο Ζαν Λυκ Μελανσόν δήλωσε συγκινημένος. «Ο λαός μας ψήφισε κατά συνείδηση, χαιρετίζω την κινητοποίηση χιλιάδων ανδρών και γυναικών για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα», εξήγησε.

«Ο Μακρόν πρέπει να παραδεχτεί την ήττα του» είπε προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να φύγει. «Ο πρόεδρος έχει καθήκον να καλέσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να κυβερνήσει» τόνισε και δεσμεύτηκε ότι το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του, μόνο το πρόγραμμά του και ολόκληρο το πρόγραμμά του», τόνισε.

Ρεκόρ συμμετοχής, από το 1981 είχε να καταγραφεί τέτοια μαζική προσέλευση στις κάλπες

Η συμμετοχή στις εκλογές στη Γαλλία «σάρωσε». Έσπασε ρεκόρ 43 ετών, που σημαίνει πως η αποχή αναμένεται να είναι η μικρότερη των τελευταίων δεκαετιών.

Από το 1981 είχε να καταγραφεί τέτοια μαζική προσέλευση στις κάλπες, με τους Γάλλους να ψηφίζουν με φόντο ένα κλίμα έντονης πολιτικής πόλωσης.

Σύμφωνα με τα exit polls της βελγικής La Libre, πρώτο και στον β’ γύρο έρχεται το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν Εθνικός Συναγερμός, που εκτιμάται ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει 200 έδρες.