Συναγερμός σήμανε προ ημερών στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας καθώς υπήρξε πληροφορία από αξιόπιστη πηγή η οποία ανέφερε ότι οι Τούρκοι μετακινούσαν τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F – 16 από αεροπορική βάση που βρισκόταν ανατολικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Συρία, προς τα δυτικά και ειδικότερα απέναντι από τα ελληνικά νησιά.

Οι πληροφορίες που έλαβε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας για την κινητικότητα που υπήρχε στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου επιβεβαιώθηκε πλήρως και στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, αναζητούσαν απαντήσεις για τους λόγους που προέβη η Τουρκία σε μια τέτοια κίνηση.

Το ζήτημα είναι πως σε γενικές γραμμές εδώ και αρκετό καιρό έχουν χαμηλώσει οι τόνοι της Άγκυρας εις βάρος της Αθήνας, οπότε δεν υπήρχε εύκολη εξήγηση για αυτή την κινητικότητα. Ετοίμασαν κάτι οι εξ ανατολών γείτονές μας; Ήθελαν να προβούν σε κάποια επιθετική ενέργεια ή στην καλύτερη περίπτωση σε πολλαπλές παρενοχλήσεις; Έκαναν κάποιου είδους επίδειξη δύναμης. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν συνέβαινε και την απάντηση έδωσε μια σειρά από δίαυλους και τεχνολογικά επιτεύγματα που διαθέτει το τελευταίο χρονικό διάστημα η χώρα μας.

Η μετεγκατάσταση των τουρκικών μαχητικών F – 16 οφειλόταν στο γεγονός ότι στην αεροπορική βάση από την οποία απογειώθηκαν, γίνονται έργα ανανέωσης του αεροδιαδρόμου, οπότε κρίθηκε σκόπιμο να απομακρυνθούν τα αεροσκάφη.

Οπότε η μεταφορά τους προς το Αιγαίο κρίνεται προσωρινή και μόλις ολοκληρωθούν τα τεχνικά έργα, θα επιστρέψουν στη βάση τους. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως το ελληνικό Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας επαναπαύεται. Παρακολουθεί διακριτικά τις όλες κινήσεις που γίνονται.