Σε έναν κόσμο όπου οι καταναλωτικές συνήθειες αλλάζουν αναδεικνύονται νέες τάσεις που καθορίζουν την καθημερινότητα των ανθρώπων και τον τρόπο διαβίωσής τους. Η μαγειρική στο σπίτι, οι online αγορές τροφίμων, οι ψηφιοποιημένες και προσωποποιημένες συναλλαγές, έχουν αναδείξει νέες τάσεις στην υγεία, όπως μια πραγματική στροφή στις υγιεινές τροφές, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που ενισχύει και την ανάγκη για ασφάλεια των τροφίμων, καθώς η υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτή. Παράλληλα, στα θέματα που αφορούν το περιβάλλον, η ανησυχία για την κλιματική αλλαγή και τη σπατάλη τροφίμων απασχολούν έντονα τη δημόσια ατζέντα ως περιβαλλοντικά ζητήματα. Για τους καταναλωτές, το σημαντικότερο στοιχείο για μια συσκευασία είναι η ασφάλεια των τροφίμων, ενώ η χρήση βιώσιμων και λιγότερων συσκευασιών, χωρίς πλαστικό, ενισχύεται ως τάση. 

Οι νέες τάσεις ωστόσο φέρνουν και νέες προκλήσεις  για την υγεία, τη διατροφή και το περιβάλλον και η αντιμετώπισή τους είναι υψίστης σημασίας. Ας αναλογιστούμε μόνο ότι ενώ η σπατάλη τροφίμων αναμένεται ότι θα φτάσει το 70% μέχρι το 2053, 828 εκατομμύρια άνθρωποι στερούνται βασικά αγαθά, όπως τα τρόφιμα και περίπου 2.4 δισεκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν το 30% του πληθυσμού της γης, δυσκολεύονται να αποκτήσουν σταθερή πρόσβαση  σε  επαρκή ποσότητα τροφίμων. Παράλληλα, τα συστήματα τροφίμων είναι υπεύθυνα για περισσότερο από το 1/3 των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες φυσικών πόρων, προκαλώντας αλλαγές στο κλίμα. 

Η Tetra Pak, κορυφαία εταιρεία λύσεων επεξεργασίας και συσκευασίας τροφίμων, αναγνωρίζει τον καθοριστικό ρόλο που παίζουν οι βιώσιμες συσκευασίες στην ασφάλεια και ευρεία διάθεση των τροφίμων καθώς και τον τρόπο που επηρεάζουν το περιβάλλον, και έχει ήδη αναλάβει δράση με τις λύσεις που προσφέρει. 

Ασηπτική τεχνολογία

H χρήση της ασηπτικής τεχνολογίας στις λύσεις επεξεργασίας και συσκευασίας τροφίμων της Tetra Pak επεκτείνει την διάρκεια ζωής των προϊόντων και διατηρεί την ποιότητα, τη γεύση και τη φρεσκάδα τους, χωρίς την ανάγκη χρήσης συντηρητικών ή ψύξης, μειώνοντας ταυτόχρονα τη σπατάλη τους. Το αποτέλεσμα;  Ασφαλή τρόφιμα , διαθέσιμα ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη.

Βιωσιμότητα

Οι χάρτινες συσκευασίες των τροφίμων που καταναλώνουμε προστατεύουν τα προϊόντα, συμβάλλουν στη μείωση της σπατάλης τους και αυξάνουν τη προσβασιμότητά τους από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.. Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε ανανεώσιμα και ανακυκλώσιμα υλικά (αποτελούνται από περίπου 70% χαρτί), οι ασηπτικές χάρτινες συσκευασίες της Tetra Pak είναι φιλικές προς το περιβάλλον και είναι ανακυκλώσιμες, συμβάλλοντας έτσι στην κυκλική οικονομία.

Οι δεσμεύσεις της Tetra Pak ως προς την πρόσβαση σε ασφαλή τρόφιμα είναι πάντα ο γνώμονας για τις στρατηγικές αποφάσεις της. Γι’ αυτό επενδύει και συνεργάζεται με φορείς σε όλη την αλυσίδα αξίας  και εργάζεται συνεχώς για να σχεδιάσει ακόμα πιο βιώσιμες χάρτινες συσκευασίες με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ίνες και ανακυκλωμένα υλικά, με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, που θα προστατεύουν τον πλανήτη και τα τρόφιμα και θα τα κάνουν ευρέως διαθέσιμα σε όλους.

Μάθετε περισσότερα στην ιστοσελίδα της Tetra Pak.