Η Μαρίν Λεπέν μπορεί να ηττήθηκε στις εκλογές στη Γαλλία, αλλά η πραγματική μάχη του Εμανουέλ Μακρόν ξεκινάει τώρα, καθώς θα πρέπει να διατηρήσει τις λεπτές ισορροπίες στο πολιτικό χάος, για να ασκήσει την εξουσία.

Ο γάλλος πρόεδρος έχει «περίοδο χάριτος» περίπου ένα μήνα, για να βρει «φως στο τούνελ», καθώς ο εκλεκτός του Γκαμπριέλ Ατάλ θα παραμείνει στην πρωθυπουργία, ώστε να τελεστούν με ασφάλεια οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι. Λίγο πριν τελειώσει η διοργάνωση, όμως, θα πρέπει να έχει οριστεί η νέα κυβέρνηση στη Γαλλία και κυρίως το άτομο που θα γίνει πρωθυπουργός, δηλαδή θα πρέπει να συνεννοείται με τον Μακρόν.

Η ιστοσελίδα του «Politico» σε εκτενές δημοσίευμα σκιαγράφησε το πολιτικό τοπίο στη χώρα, σημειώνοντας ότι η Γαλλική Εθνοσυνέλευση διαθέτει 577 έδρες, αλλά κανένα κόμμα δε διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία, ακόμη και με τις συμμαχίες που σύναψε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

«Δεν είναι δυνατόν να κυβερνάς τη Γαλλία, αν δεν έχεις 240 έως 250 βουλευτές», δήλωσε ο Sylvain Maillard, βουλευτής του κόμματος Αναγέννηση του Μακρόν, προσθέτοντας ότι «ήμουν πρόεδρος της ομάδας της Αναγέννησης με συνασπισμό 250 βουλευτών και ήταν ήδη πολύ περίπλοκο».

Ωστόσο, ο Μακρόν μπορεί να ελπίζει πως θα αντεπεξέλθει στην πρόκληση, καθώς ανοίγοντας το «κουτί της Πανδώρας» στη Γαλλία με τις πρόωρες εκλογές έσωσε τη θέση του στην προεδρία. Ο Alberto Alemanno, καθηγητής στο HEC Paris, ανέφερε ότι με αυτόν τον τρόπο ο γάλλος πρόεδρος έκοψε τον δρόμο της Λεπέν στην προεδρία της χώρας, αφού ήρθε δεύτερη στις βουλευτικές εκλογές.

Επιπλέον, την αναμέτρηση κέρδισε μια συμμαχία κομμάτων με επικεφαλής ένα άτομο που δεν έχει έρεισμα να βγει μπροστά να κυβερνήσει. «Έχει ανοίξει το “κουτί της Πανδώρας”. Η χώρα δεν είναι ευχαριστημένη με τον Μακρονισμό… Αλλά είχε δίκιο για τον εαυτό του, που προκήρυξε πρόωρες εκλογές. Πόνταρε και κέρδισε», είπε ο καθηγητής.

Η Μαρίν Λεπέν το βράδυ της Κυριακής

Η σκιά της Λεπέν και οι γκρίνιες της αντιπολίτευσης

Το αποτέλεσμα της κάλπης μπορεί να ευνόησε τον Εμανουέλ Μακρόν ως ένα βαθμό, αλλά ταυτόχρονα ανέδειξε και ορισμένα ζητήματα, που στο μέλλον αναμένεται να μονοπωλήσουν τα γεγονότα.

Αρχικά, η Μαρίν Λεπέν ήρθε για να μείνει, καθώς μπορεί να μη βγήκε πρώτη το βράδυ της Κυριακής, αλλά αύξησε πολύ τα ποσοστά της. Ταυτόχρονα, αυτή τη φορά έχει λόγο τόσο η ίδια όσο και οι υποστηρικτές της να ελπίζουν πως θα πάρουν την εξουσία, κάτι που δεν αποτελεί πια μακρινό όνειρο.

Ο Benjamin Morel, πολιτικός αναλυτής στο Πανεπιστήμιο Panthéon-Assas στο Παρίσι, σχολιάζοντας την απόδοση της Λεπέν, τόνισε πως «έχει ένα σπουδαίο αφήγημα για τις επόμενες εκλογές. Θα υποστηρίξει ότι κλάπηκε η νίκη της. Είτε ισχυριστεί ότι έγινε νοθεία είτε το αναφέρει σχηματικά, θα βγει κερδισμένη».

Επίσης, η αδυναμία του Ζαν Λικ Μελανσόν να προσωποποιήσει την επιτυχία του θα είναι και η αδυναμία της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει.

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν μετά τη νίκη στις εκλογές

«Είχε δηλώσει πως δεν θα είχε πρόβλημα να γίνει πρωθυπουργός, αλλά αυτό αποκλείεται, γιατί κανείς δεν τον θέλει. Θεωρείται τοξικός για πολλούς πολιτικούς της πρώτης γραμμής… Πρόσφατα, οι επικριτές του τον κατηγόρησαν ότι φλερτάρει με τον αντισημιτισμό, όταν εμφανίστηκε να υποβαθμίζει τις επιθέσεις κατά των Εβραίων στη Γαλλία μετά τον πόλεμο στη Γάζα», έγραψε το «Politico».

Το γεγονός, λοιπόν, ότι τα κόμματα που κέρδισαν το βράδυ της Κυριακής δεν έχουν μια ενιαία γραμμή και ένα πρόσωπο να τα ενώνει περιπλέκει το τοπίο για τις συνεργασίες. Ορισμένα μπορεί να υποκύψουν αμέσως στις απαιτήσεις του Μακρόν και άλλα να εκφράσουν σοβαρές αντιρρήσεις, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σταθερή κυβέρνηση. Ο Morel, περιγράφοντας το τι μπορεί να προκύψει, δήλωσε πως «πιθανόν να δημιουργεί μια κυβέρνηση με περιορισμένο έργο, που απλώς θα καθησύχαζε τις αγορές και τους διεθνείς εταίρους».