Πρόκειται για το μεγαλύτερο ηφαίστειο στη Γη από την άποψη όγκου και της περιοχής που καλύπτει. Βρίσκεται στη Χαβάη και είναι ένα από τα πέντε ηφαίστεια που υπάρχουν στο νησί.

Το όνομα Μάουνα Λόα σημαίνει «Μακρύ Βουνό» στη Χαβαϊκή γλώσσα και πρόκειται για ένα ενεργό ηφαίστειο με τις εκρήξεις του να είναι πολύ ρευστές. Το ύψος του φτάνει τα 4.170 μέτρα επάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ ο κρατήρας του καλύπτει 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει βάθος 180 μέτρα. Ωστόσο, αν το ηφαίστειο μετρηθεί από το βάθος του ωκεανού, το ύψος του ηφαιστείου ξεπερνά τα 9.000 μέτρα.

Ο όγκος του εκτιμάται περίπου σε 80.000 κυβικά χιλιόμετρα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το Μάουνα Λόα πιθανόν να είναι ενεργό για περίπου εδώ και 700.000 χρόνια ενώ υπολογίζεται ότι ήρθε πάνω από τη στάθμη της θάλασσας πριν από περίπου 400.000 χρόνια. Ο κρατήρας του ηφαιστείου ονομάζεται Μοκουαβέοβεο.

Η πιο πρόσφατη έκρηξη του Μάουνα Λόα έγινε στις 24 Μαρτίου 1984 και διήρκεσε μέχρι την 15η Απριλίου 1984. Για τον έλεγχο της δραστηριότητάς του, το Μάουνα Λόα παρακολουθείται εντατικά από το Παρατηρητήριο Ηφαιστείων της Χαβάης από το 1912.

Οι εικόνες από το μεγαλύτερο ηφαίστειο της Γης θυμίζουν μόνο ο,τι άφησε πίσω του με τη λάβα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες πιθανόν βρίσκεται προς το τέλος της ανάπτυξής του ενώ η αργή μετακίνηση της τεκτονικής πλάκας του Ειρηνικού υπολογίζεται ότι θα απομακρύνει τελικά το Μάουνα Λόα από το θερμό σημείο σε 500.000 έως ένα εκατομμύριο χρόνια από σήμερα χρονικό σημείο από το οποίο το ηφαίστειο τελικά θα γίνει σβηστό. Κοντά επίσης σε αυτό βρίσκεται ένα νεότερο ενεργό ηφαίστειο, το Κιλαουέα το οποίο έχει σημειώσει κάποιες εκρήξεις.

Δείτε φωτογραφίες από το Μάουνα Λόα…

Maunaloa2 Maunaloa3 Maunaloa5 Maunaloa4