Το Έβερεστ είναι το ψηλότερο βουνό της Γης και όχι άδικα, καθώς συνεχίζει να παίρνει ακόμα ύψος, με δύο ποταμούς να ευθύνονται για την αύξησή του, που υπολογίζεται κοντά στα 50 μέτρα.

Διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής το University College του Λονδίνου έκανε σχετική έρευνα και διαπίστωσε, ότι η μεταβολή έγινε σε βάθος 89.000 ετών, ενώ συντελείται ακόμα και σήμερα.

Αυτό συμβαίνει, επειδή συναντιούνται οι ποταμοί Arun και Kosi, με τη διάβρωση να προσθέτει ύψος στο μεγαλύτερο βουνό του κόσμου.

«Το Έβερεστ είναι ένα αξιοσημείωτο βουνό του μύθου και του θρύλου και εξακολουθεί να μεγαλώνει. Η έρευνά μας δείχνει ότι η συνάντηση των δύο ποταμών κάνει το βουνό να αναπηδά περισσότερο προς τα πάνω», είπε ο Adam Smith, συν-συγγραφέας της μελέτης.

Το Έβερεστ είναι το ψηλότερο βουνό του κόσμου

Σύμφωνα με δημοσίευμα του interestingengineering.com πρόκειται για μια εξαιρετικά αργή διαδικασία, που μεταβάλλει όμως σημαντικά την επιφάνεια της Γης.

«Ο ποταμός Arun ρέει ανατολικά σε μεγάλο υψόμετρο με μια επίπεδη κοιλάδα. Στη συνέχεια στρέφεται απότομα νότια στον ποταμό Kosi και γίνεται πιο απότομος. Αυτή η μοναδική τοπογραφία, ενδεικτική μιας ασταθούς κατάστασης, πιθανότατα σχετίζεται με το ακραίο ύψος του Έβερεστ», εξήγησε ο Jin-Gen Dai, επίσης συν-συγγραφέας της μελέτης.