Στις 4 Οκτωβρίου 1974, αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ιδρύει τη Νέα Δημοκρατία, με στόχο να καθοδηγήσει τη χώρα στη μεταπολίτευση. Πενήντα χρόνια μετά, το κόμμα παραμένει στο πολιτικό προσκήνιο ως μία από τις πιο ισχυρές και διαχρονικές παρατάξεις της χώρας, με πρωθυπουργούς, βουλευτές και ένα πλήθος μεταρρυθμίσεων που έχουν διαμορφώσει την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας.

Η ίδρυση και οι πρώτες προκλήσεις

Η Νέα Δημοκρατία δημιουργήθηκε μέσα σε ένα ασταθές και ταραγμένο πολιτικό περιβάλλον, λίγους μήνες μετά την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το Παρίσι, όπου βρισκόταν αυτοεξόριστος. Όπως σημείωνε εμφατικά στην ιδρυτική διακήρυξή της ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, η Νέα Δημοκρατία «είναι η πολιτική παράταξις που ταυτίζει το Εθνος με τον Λαόν, την Πατρίδα με τους Ανθρώπους της, την Πολιτεία με τους Πολίτες της, την Εθνική Ανεξαρτησία με την Λαϊκή Κυριαρχία, την Πρόοδο με το Κοινό Αγαθό, την Πολιτική Ελευθερία με την Εννομη Τάξη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη».

Ο Καραμανλής, ως ιδρυτής, έθεσε τα θεμέλια για ένα κόμμα με σταθερότητα, θεσμική συνέχεια και ισχυρή ευρωπαϊκή ταυτότητα. Η Νέα Δημοκρατία σήμερα, 50 χρόνια μετά, παραμένει αφοσιωμένη στις βασικές αρχές του φιλελευθερισμού, της εθνικής ενότητας και της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα ανανεώνεται για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Οι μεταρρυθμίσεις που άφησαν εποχή

Η πρώτη μεγάλη κίνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν το δημοψήφισμα του 1974, που αποφάσισε την κατάργηση της μοναρχίας και τη θεμελίωση της Προεδρευόμενης Δημοκρατίας. Οι επόμενες κυβερνήσεις Καραμανλή έθεσαν τις βάσεις για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ το 1981, κάνοντας μία στρατηγική στροφή προς την Ευρώπη που καθόρισε το μέλλον της χώρας.

Στη συνέχεια, η Ν.Δ., υπό την ηγεσία διαφορετικών πρωθυπουργών, όπως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Κώστας Καραμανλής, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προχώρησε σε σειρά μεταρρυθμίσεων που επηρέασαν θεμελιώδεις τομείς, όπως η οικονομία, η δημόσια διοίκηση και η εξωτερική πολιτική. Χαρακτηριστικά παραδείγματα περιλαμβάνουν την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της οικονομίας τη δεκαετία του 1990 και τις πρόσφατες κινήσεις για ψηφιακό μετασχηματισμό.

Οι μεγάλες πολιτικές αναμετρήσεις και τα «στοιχήματα» του μέλλοντος

Η Νέα Δημοκρατία γνώρισε τα πάνω και τα κάτω της σε εκλογικές αναμετρήσεις, με περιόδους μεγάλης δημοφιλίας, όπως τη νίκη του 2004, αλλά και περιόδους κρίσης, όπως το 2015 με την εκλογική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Παρ’ όλα αυτά, το κόμμα διατήρησε σταθερά την παρουσία του και κατάφερε να ανακτήσει την εξουσία το 2019 υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, με ένα προεκλογικό πρόγραμμα επικεντρωμένο στις μεταρρυθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό.

Η πρόκληση για το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας είναι να προσαρμόζεται στις νέες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές απαιτήσεις. Με την επετειακή αυτή χρονιά, το κόμμα θέτει νέους στόχους, αντιμετωπίζοντας ζητήματα όπως η οικονομική ανάπτυξη, η κλιματική αλλαγή και η ψηφιακή διακυβέρνηση.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1853: Η Οθωμανική Αυτοκρατορία κηρύσσει τον πόλεμο στη Ρωσία. Αποτελεί την αρχή του Κριμαϊκού Πολέμου (22 Σεπτεμβρίου 1853 με το παλαιό ημερολόγιο).

Orient Express

1883: Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Orient Express.

1943: Σε ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση Γερμανών τοποτηρητών (Γκαουλάιτερ) στο κατεχόμενο Πόζναν της Πολωνίας, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρειες. Η ομιλία αυτή θα μαγνητοσκοπηθεί και θα αποτελέσει σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των ναζί στη Δίκη της Νυρεμβέργης.

1952: Τοποθετείται εξωτερικά σε ασθενή ο πρώτος βηματοδότης, που κατασκευάστηκε από τον δρ. Πολ Ζολ του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

1957: Η Σοβιετική Ένωση εγκαινιάζει την «Εποχή του Διαστήματος» με την εκτόξευση του Sputnik, του πρώτου τεχνητού δορυφόρου στον κόσμο. Το διαστημικό σκάφος, που ονομάστηκε Sputnik από τη ρωσική λέξη για τον «σύντροφο ταξιδιώτη», εκτοξεύτηκε στις 10:29 μ.μ. ώρα Μόσχας από τη διαστημική βάση Tyuratam στην Δημοκρατία του Καζακστάν.

1974: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ιδρύει τη Νέα Δημοκρατία και δημοσιεύει την ιδρυτική της διακήρυξη.

Γεννήσεις

1946 – Σούζαν Σαράντον, αμερικανίδα ηθοποιός

1956 – Κρίστοφ Βαλτς, αυστριακός ηθοποιός

Θάνατοι

1947 – Μαξ Πλανκ (Καρλ Ερνστ Λούντβιχ Πλανκ), γερμανός φυσικός και εισηγητής της θεωρίας των κβάντα, που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 1918.

1955 – Αλέξανδρος Παπάγος, έλληνας στρατηγός και πολιτικός

1970 – Τζάνις Τζόπλιν, αμερικανίδα τραγουδίστρια

2009 – Μερσέντες Σόσα, αργεντινή τραγουδίστρια

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος
Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων
Παγκόσμια Ημέρα Χαμόγελου

Σήμερα γιορτάζουν

Βερίνα, Καλλισθένης, Ιερόθεος