Στις 2 Απριλίου ο Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να ανακοινώσει μια σειρά από νέους δασμούς που θα επιβάλει, διακηρύσσοντας ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία θα μείνει γνωστή ως «Ημέρα Απελευθέρωσης των ΗΠΑ».
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ δήλωσε ότι οι δασμοί στις χώρες που επιβάλλουν δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα θα τεθούν σε ισχύ αμέσως μετά την ανακοίνωσή τους από τον Τραμπ, ενώ ένας δασμός 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων θα τεθεί σε ισχύ στις 3 Απριλίου.
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έχει ήδη επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα και έχει αυξήσει τους δασμούς σε όλα τα αγαθά από την Κίνα. Αλλά έχει επίσης επανειλημμένα απειλήσει να επιβάλει και άλλους δασμούς, μόνο και μόνο για να τους ακυρώσει ή να τους αναβάλει.

Οι δηλώσεις της Λέβιτ έδειξαν ότι ο Τραμπ σκοπεύει να προχωρήσει αυτή τη φορά. «Ο πρόεδρος έχει μια λαμπρή ομάδα συμβούλων που μελετούν αυτά τα θέματα εδώ και δεκαετίες και επικεντρωνόμαστε στην αποκατάσταση της “χρυσής εποχής” της Αμερικής», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.
Με βάση την Washington Post, οι σύμβουλοι του εξετάζουν ένα σχέδιο που θα αυξάνει τους δασμούς σε προϊόντα από σχεδόν όλες τις χώρες κατά περίπου 20%, αντί να στοχεύει σε συγκεκριμένες χώρες ή προϊόντα. Η κυβέρνηση αναμένει ότι οι νέοι δασμοί θα μπορούσαν να επιφέρουν έσοδα άνω των 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που θα μπορούσαν να δοθούν στους Αμερικανούς ως επιστροφή, ανέφερε η εφημερίδα.
Ένας σύμβουλος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οποιαδήποτε αναφορά ενόψει της αυριανής εκδήλωσης είναι «απλή εικασία». Οι ενέργειες του Τραμπ έχουν αυξήσει τις εντάσεις με τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Καναδάς υποσχέθηκε να απαντήσει με δικούς του δασμούς. «Δεν θα θέσουμε σε μειονεκτική θέση τους Καναδούς παραγωγούς και τους Καναδούς εργαζόμενους σε σχέση με τους Αμερικανούς εργαζόμενους», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ στο Γουίνιπεγκ.
Άλλες χώρες έχουν απειλήσει επίσης με αντίμετρα, ακόμη και όταν προσπάθησαν να συνάψουν συμφωνίες με τον Λευκό Οίκο για να αποτρέψουν τους δασμούς.

Ο Τραμπ έχει υποστηρίξει ότι οι Αμερικανοί εργαζόμενοι και οι κατασκευαστές έχουν πληγεί τις τελευταίες δεκαετίες από τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που μείωσαν τους φραγμούς στο παγκόσμιο εμπόριο και τροφοδότησαν την ανάπτυξη μιας αγοράς 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων των ΗΠΑ για εισαγόμενα αγαθά.
Η έκρηξη των εισαγωγών έχει έρθει με αυτό που ο Τραμπ βλέπει ως ένα κραυγαλέο μειονέκτημα: Μαζική ανισορροπία στο εμπόριο μεταξύ των ΗΠΑ και του κόσμου, με έλλειμμα στο εμπόριο αγαθών που υπερβαίνει το 1,2 τρισεκατομμύριο δολάρια.