Στη σημερινή εποχή, το να υιοθετείς στη ζωή σου λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον δεν συνεπάγεται μόνο την προστασία του, αλλά αποτελεί και αφορμή για έξυπνες οικονομικές επιλογές. Πολλές από τις μικρές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στον τρόπο ζωής σας όχι μόνο μειώνουν το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα, αλλά μπορούν επίσης να σας οδηγήσουν σε σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων.

 Εξοικονομήστε ενέργεια με αποδοτικές συσκευές και φωτισμό

Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για να μειώσετε τους μηνιαίους λογαριασμούς σας και τα έξοδα σας, έχοντας παράλληλα οικολογική συνείδηση, είναι να κάνετε το σπίτι σας πιο ενεργειακά αποδοτικό. Σκεφτείτε, λοιπόν, να επενδύσετε σε ενεργειακά αποδοτικές συσκευές και λαμπτήρες LED, οι οποίοι μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας με την πάροδο του χρόνου. Η επένδυση σε ενεργειακά αποδοτικές συσκευές, όπως ψυγεία, πλυντήρια ρούχων και πιάτων, μπορεί να μειώσει σημαντικά τους λογαριασμούς ρεύματος και ύδρευσης. Μπορεί τα ενεργειακά αποδοτικά μοντέλα να έχουν υψηλότερο αρχικό κόστος, η εξοικονόμηση που προσφέρουν σε μειωμένη χρήση ενέργειας και νερού υπερβαίνει, ωστόσο, γρήγορα την αρχική επένδυση. Αντίστοιχα, οι λαμπτήρες LED, καταναλώνουν έως και 80% λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς λαμπτήρες πυρακτώσεως. Αν και μπορεί να κοστίζουν περισσότερο, η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής τους και η χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας συνεπάγονται εξοικονόμηση στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος μήνα με τον μήνα. Για παράδειγμα, ένας λαμπτήρας LED μπορεί να διαρκέσει έως και 25.000 ώρες, σε σύγκριση με τις 1.000 ώρες ενός παραδοσιακού, κάτι που σημαίνει λιγότερες αντικαταστάσεις και μειωμένο κόστος με την πάροδο του χρόνου.

Κλιματιστικό

Μειώστε την κατανάλωση νερού

Η εξοικονόμηση νερού είναι μια ακόμη φιλική προς το περιβάλλον συνήθεια που οδηγεί σε μικρότερους λογαριασμούς, καθώς απλές αλλαγές στις καθημερινές σας συνήθειες μπορούν να μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση. Ξεκινήστε εγκαθιστώντας κεφαλές ντους και συστήματα στις βρύσες για εξοικονόμηση, τα οποία καταναλώνουν λιγότερο νερό, διατηρώντας καλή πίεση. Έτσι, μπορείτε να εξοικονομήσετε χιλιάδες λίτρα νερού κάθε χρόνο, μειώνοντας άμεσα τον λογαριασμό ύδρευσης. Αντίστοιχα, η επιδιόρθωση διαρροών μπορεί να αποτρέψει τη σπατάλη, καθώς μια βρύση που στάζει μπορεί να μην σας ενοχλεί, αλλά με την πάροδο του χρόνου σάς κοστίζει χρήματα. Μπορείτε, επίσης, να εξοικονομήσετε νερό προσέχοντας τις συνήθειές σας στο πλύσιμο των ρούχων και των πιάτων. Το πλύσιμο σε κρύο νερό, για παράδειγμα, όχι μόνο εξοικονομεί ενέργεια, αλλά μειώνει και την ποσότητα του νερού που χρησιμοποιείται σε κάθε κύκλο πλύσης. Η λειτουργία των πλυντηρίων πιάτων και ρούχων μόνο με πλήρες φορτίο είναι ένας ακόμη τρόπος για να μεγιστοποιήσετε την απόδοση και να ελαχιστοποιήσετε τη σπατάλη νερού.

Γυναίκα γεμίζει ποτήρι με νερό από τη βρύση

Επιλέξτε επαναχρησιμοποιήσιμα και ανακυκλώσιμα προϊόντα

Ένας ακόμη πολύ καλός τρόπος να εξοικονομήσετε χρήματα και να μειώσετε τις περιβαλλοντικές σας επιπτώσεις είναι η μείωση χρήσης προϊόντων μιας χρήσης. Αντικείμενα που χρησιμοποιούνται μία φορά και στη συνέχεια πετιούνται όχι μόνο μολύνουν το περιβάλλον, αλλά επηρεάζουν και τα τρέχοντα έξοδα σας. Αντί να χρησιμοποιείτε πλαστικές σακούλες, χαρτί κουζίνας ή μπουκάλια νερού μιας χρήσης, αξιοποιήστε επαναχρησιμοποιήσιμες εναλλακτικές λύσεις. Αντίστοιχα, σε κάποιες περιπτώσεις και η ανακύκλωση μπορεί να σας εξοικονομήσει χρήματα, καθώς πολλές κοινότητες διαθέτουν κάδους που προσφέρουν ακόμη και χρήματα για την ανακύκλωση υλικών, όπως δοχεία αλουμινίου, πλαστικά μπουκάλια και γυαλί. Έτσι, όχι μόνο μειώνετε το αποτύπωμά σας, αλλά μπορείτε επίσης να κερδίσετε κάποια μετρητά.

Αγοράστε προϊόντα με λιγότερη συσκευασία

Όταν ψωνίζετε, προσπαθήστε να επιλέγετε προϊόντα με την ελάχιστη δυνατή συσκευασία ή συσκευασίες από ανακυκλωμένα υλικά. Εκτός από το ότι είναι καλύτερα για το περιβάλλον, τέτοιου είδους προϊόντα είναι συχνά πιο οικονομικά προσιτά. Αγοράζοντας, για παράδειγμα, χύμα είδη, όπως δημητριακά, ξηρούς καρπούς, ρύζι, όσπρια, ακόμη και ξηρά τροφή για τα κατοικίδιά σας, μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα. Τελευταία, όλο και περισσότερα προϊόντα, όπως είδη καθαρισμού, σαπούνια κ.λπ.  προσφέρονται στα ράφια των καταστημάτων σε συσκευασίες με λιγότερο πλαστικό, για να επαναγεμίσετε τη συσκευασία που ήδη διαθέτετε. Αυτή η επιλογή δεν είναι μόνο φιλικότερη προς το περιβάλλον, αλλά και συμφέρουσα, καθώς οι συσκευασίες αυτές προσφέρονται σε μειωμένη τιμή. 

Μειώστε το κόστος των καυσίμων με φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορές

Η μετακίνηση είναι σημαντική δαπάνη για τα περισσότερα νοικοκυριά, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, αλλά η επιλογή οικολογικών λύσεων μπορεί να μειώσει το κόστος των καυσίμων και να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα. Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να μειώσετε τα έξοδα καθημερινών μετακινήσεων είναι χρησιμοποιώντας τη δημόσια συγκοινωνία, περπάτημα, πατίνι ή ποδήλατο, αντί για αυτοκίνητο. Μπορείτε ακόμη να σκεφτείτε τη λύση αγοράς ενός ηλεκτρικού ή υβριδικού αυτοκίνητου ή να αξιοποιήσετε τρόπους για να κάνετε το όχημά σας πιο οικονομικό στην κατανάλωση καυσίμου. Η τακτική συντήρηση, όπως το να διατηρείτε τα ελαστικά σωστά φουσκωμένα και να αλλάζετε τα λάδια συχνά, μπορεί να μειώσει την κατανάλωση αλλά και τη συχνότητα επισκευών.

Ηλεκτρικο πατίνι

Οικολογία ίσον αποταμίευση

Κάνοντας οικολογικές αλλαγές στη ζωή σας, κάνετε ταυτόχρονα οικονομία και μπορείτε πιο εύκολα να αποταμιεύσετε. Η Eurobank αναγνωρίζει τη σημασία της αποταμίευσης και προωθεί την αξία αυτή μέσω μιας σειράς δράσεων και αποταμιευτικών προϊόντων. Μέσω του λογαριασμού “Αποταμιεύω Τώρα”, η Eurobank ανταμείβει τους πελάτες της με μια μεγάλη κλήρωση και πολλά προνόμια. Αρκεί να ανοίξετε λογαριασμό “Αποταμιεύω Τώρα” και να αυξήσετε τις αποταμιεύσεις σας από 1.000€ και πάνω στον νέο λογαριασμό σας ή/και σε υφιστάμενο έως 31/10, ώστε να μπείτε αυτόματα στην κλήρωση για να κερδίσετε τις διακοπές σας. Mε κάθε 1.000€ που προστίθενται στις αποταμιεύσεις σας, κερδίζετε από 1 συμμετοχή ακόμη. Τρεις τυχεροί θα κερδίσουν τις διακοπές τους για τρία χρόνια συνολικής αξίας 9.000 ευρώ για τον καθένα. Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο θα λαμβάνουν voucher αξίας 3.000€ από συνεργαζόμενο με την Eurobank ταξιδιωτικό γραφείο, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν για ταξιδιωτικές υπηρεσίες της επιλογής τους. 

Ο λογαριασμός “Αποταμιεύω Τώρα” μπορεί να ανοιχθεί εύκολα από το Eurobank Mobile App, το e-Banking σας ή σε ένα κατάστημα. Με απόδοση τόκων κάθε μήνα από το πρώτο ευρώ κατάθεσης, μπορείτε να απολαμβάνετε τα οφέλη από την πρώτη στιγμή. Ακόμα κι αν δεν είστε πελάτης της Eurobank, μπορείτε να γίνετε, σε λίγα βήματα από το κινητό σας. 

Η ενσωμάτωση φιλικών προς το περιβάλλον επιλογών στον τρόπο ζωής σας μπορεί να απαιτεί κάποια αρχική επένδυση, αλλά τα μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη είναι αναμφισβήτητα. Προσέχοντας μερικά πράγματα, μπορείτε να απολαύσετε έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής, ενώ, ταυτόχρονα, μένουν περισσότερα χρήματα στην τσέπη σας.