Τελευταία μέτρα της κούρσας

Καλημέρα σε όλες και όλους. Είναι τελικά υποψήφιος ή όχι ο Στέφανος Κασσελάκης; Να ζει κανείς ή να μη ζει κατά το σαιξπηρικό δίλημμα; Και όμως στον ΣΥΡΙΖΑ το έχουν να μας τρελάνουν με όσα συμβαίνουν μετά το χθεσινό βίντεο του Στέφανου Κασσελάκη που δήλωσε παρών, αλλά δεν είπε καθαρά ότι θα είναι υποψήφιος. Την ίδια στιγμή στο ΠΑΣΟΚ τρέχουν τα τελευταία μέτρα της κούρσας, για να κλείσει η εσωκομματική κούρσα για τον πρώτο γύρο. Και μέσα σε όλα αυτά η ΝΔ γιορτάζει σήμερα τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της. Ας ξεκινήσουμε.

Πάρτι στη Ρηγίλλης

Απόψε η ΝΔ γιορτάζει και θα πάει κόσμος και κοσμάκης στη Ρηγίλλης, έξω από το ιστορικό κτίριο του κόμματος. Θα υπάρξει ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ παρουσία πάρα πολλών στελεχών. Θα είναι ένα reunion της κεντροδεξιάς παράταξης, χωρίς όμως όπως φαίνεται, με βάση τα δεδομένα έως χθες αργά το βράδυ, τους Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. Από μόνη της όμως η εκδήλωση λέει πολλά για το μήνυμα ενότητας που θέλει να περάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η αντεπίθεση Κυριάκου

Η γιορτή στη Ρηγίλλης ουσιαστικά σημαίνει και την έναρξη της αντεπίθεσης της ΝΔ για να βελτιώσει το κλίμα στην κοινωνία για την κυβέρνηση. Όλες οι δημοσκοπήσεις την εμφανίζουν πεσμένη και με χαμηλή απήχηση στην κοινωνία. Γι’ αυτό και θα ξεκινήσει ο πρωθυπουργός και περιοδείες σε νομούς στοχευμένα. Στο πλαίσιο αυτό πήγε χθες στον Έβρο και αναμένονται και άλλες πολλές εκδηλώσεις και εξορμήσεις.

Πόσο κόσμο περιμένουν στο πάρτι

Όσον αφορά το σημερινό street party της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυσή της, που θα γίνει επί της οδού Ρηγίλλης, μπροστά από το ιστορικό κτίριο του κόμματος, σας έχω πει εδώ και μέρες ότι υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση. Δεν το έχουν πάρει χαλαρά του στιλ «το κάνουμε και όσοι έρθουν». Οι διοργανωτές στοχεύουν να συγκεντρώσουν αρκετό κόσμο. «Πόσο δηλαδή;» ρώτησα υπουργό που έτυχε να συναντήσω χθες το απόγευμα στους διαδρόμους της Βουλής. Μου εξήγησε κατ’ αρχάς ότι έχουν πραγματοποιηθεί συσκέψεις με όλους τους επικεφαλής των τοπικών οργανώσεων της ΝΔ στην Αττική και ακολούθως μου έδωσε την εκτίμηση που υπάρχει. «Πάνω από 3.000 μέλη του κόμματος θα δώσουν το παρών, θα το δεις. Και εννοείται πως τον παλμό θα δώσει για μια ακόμα φορά η νεολαία της Νέας Δημοκρατίας». Για να μου το λέει, κάτι παραπάνω θα ξέρει υποθέτω.

Οι 8+1+1 και η μάζωξη Άδωνι

Μια ημέρα πριν από τα 50ά γενέθλια της ΝΔ και η συζήτηση για τα εσωκομματικά της γαλάζιας παράταξης δεν έλεγε χθες να κοπάσει. Ξαφνικά ήρθε η νέα μονοπρόσωπη αυτή τη φορά ερώτηση του καραμανλικού βουλευτή, Γιώργου Βλάχου, για τα κόκκινα δάνεια, ο οποίος επανήλθε για περισσότερες διευκρινίσεις, λέγοντας ότι δεν τον κάλυψε η απάντηση Χατζηδάκη, ενώ ακολούθησε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ο οποίος κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, για τους «προκλητικούς λογαριασμούς ρεύματος σε γεωτρήσεις πλημμυροπαθών αγροτών». Στο αντίπαλο δέος ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος συναντήθηκε με κυβερνητικούς βουλευτές (περί τους 60) στη Βουλή μετά και την ερώτηση των «8» για τη φαρμακευτική δαπάνη των συνταξιούχων. Στόχος της συνάντησης Άδωνι που κράτησε 3,5 ώρες ήταν να ενημερώσει για τις παρούσες και μελλοντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας, ενώ ο ίδιος σε δηλώσεις του στο περιστύλιο της Βουλής εξήρε τις εξαιρετικές σχέσεις που έχει με τους συναδέλφους του και χαρακτήρισε εύστοχη την ερώτηση των 8. Και εκεί όμως ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, και του βουλευτή, Νικήτα Κακλαμάνη. Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος εκτιμά ότι θα καμφθούν οι αντιδράσεις, καθώς το μήνυμα ελήφθη στο Μαξίμου και πλέον οι πόρτες θα είναι ανοικτές. «Όλα χρειάζονται στη σωστή δοσολογία», μου είπε και έχει δίκιο.

Κυριάκος εξωτερικού

Εκτός όμως από την εγχώρια δραστηριότητα, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει, όπως μου είπαν οι συνεργάτες του, και πλούσιο πρόγραμμα στο εξωτερικό για να βελτιώσει και τη διεθνή εικόνα της χώρας. Την επόμενη Τετάρτη 9 Οκτωβρίου θα βρεθεί στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Ουκρανίας-Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στο τέλος της άλλης εβδομάδας θα είναι στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην παραθαλάσσια Πάφο, όπου θα πραγματοποιηθεί το EU-MED9, δηλαδή η Σύνοδος Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων των Μεσογειακών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης MED9. Ιδιαίτερα σημαντική θα είναι η παρουσία του στα μέσα του μήνα στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Συμβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου, αλλά και αμέσως μετά στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εν μέσω των πολύ κρίσιμων εξελίξεων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Τι τρέχει με τον Κασσελάκη;

Δήλωσε «παρών» χθες με βίντεό του ο Στέφανος Κασσελάκης. Όμως δεν δήλωσε ανοιχτά πως θα είναι υποψήφιος, αλλά περισσότερο το υπαινίχθηκε, κίνηση που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από στελέχη του κόμματος. Και όπως μου είπε πολύπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι τρέχει εδώ και αυτή η κίνηση του Κασσελάκη έχει πολλαπλές αναγνώσεις. Και αυτό διότι δεν δήλωσε με σαφήνεια ότι θα είναι υποψήφιος, απλώς είπε πως «είμαι εδώ».

Το κάλεσμα Κασσελάκη

Περίεργο και χρήζει εξήγησης είναι η αναφορά του στον οδικό χάρτη των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίως στην εγγραφή μελών μέχρι τις 11 Οκτωβρίου, ώστε τα νέα μέλη να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές των Συνέδρων, που θα ακολουθήσουν. Ο Στ. Κασσελάκης δεν θέλησε να εμφανιστεί ως υποψήφιος πρόεδρος αλλά ούτε και ως πρώην πρόεδρος και άρα μη αποδεχόμενος το πολιτικό αποτέλεσμα της έκπτωσης λόγω της πρότασης μομφής.

Η κίνηση βόμβα

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι επί της ουσίας, όπως μου έλεγαν από το μπλοκ Τσίπρα, δεν αναγνωρίζει την ορισθείσα εσωκομματική διαδικασία, με αφετηρία το Συνέδριο στις 1-3 Νοεμβρίου, πυροδοτώντας σενάρια για τον τρόπο που θα κινηθεί το επόμενο διάστημα απέναντι στην έκπτωσή του. Γι’ αυτό και δεν ήταν τυχαία η ανάρτηση του Κώστα Ζαχαριάδη που παρατήρησε πως «σε ένα video 232 δευτερολέπτων δεν χώρεσε η φράση “θα είμαι υποψήφιος για Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία”. «Πως γίνεται να “είσαι εδώ” και να κρύβεσαι;», έγραψε.

Η απάντηση των «87»

Πώς αντέδρασε όμως η ομάδα των «87» στο βίντεο Κασσελάκη; Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι εισηγείται στην ΚΕ του Σαββάτου να ληφθεί απόφαση ώστε έως τις 24 Οκτωβρίου, όποια υποψηφιότητα έχει κατατεθεί να προωθηθεί στο συνέδριο για επικύρωση.

Εκρηκτικό κλίμα στην Πολιτική Γραμματεία

Σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα έγινε μια ακόμα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής αύριο, όπου κυριάρχησε η αποχώρηση της Θεοδώρας Τζάκρη, σκληρής υποστηρίκτριας του Στ. Κασσελάκη. Η Θ. Τζάκρη αποχώρησε, κατά πληροφορίες, μετά τη διαφωνία της με την Παναγιώτα Αράπη-Μπελώνη, αναφορικά με τα όσα συνέβησαν στην προχθεσινή συνεδρίαση της ΚΟΕΣ για την οδηγία που εστάλη στα κομματικά social media.

Στο πειθαρχικό ο Αντώναρος

Ο πόλεμος όμως των αντιμαχόμενων πλευρών καλά κρατεί, καθώς ο Κ. Ζαχαριάδης στέλνει στην Επιτροπή Δεοντολογίας ή πειθαρχικό τον Ευάγγελο Αντώναρο μετά τις δηλώσεις του για «χουντικές πρακτικές», με αφορμή την οδηγία που εστάλη στις οργανώσεις να μην αξιοποιούν τις επίσημες σελίδες τους για προβολή συγκεκριμένων υποψηφίων.

Ξέρουν το ψώνιο του

Χθες σας είχα γράψει για την υποψηφιότητα του Νικόλα Φαραντούρη και τι πιστεύει η πλευρά Κασσελάκη. Πήρα όμως και την πλευρά Φάμελλου να ρωτήσω τι πιστεύουν και αυτοί και συγκεκριμένα σοβαρό στέλεχος που σκέφτεται πριν απαντήσει. Μου είπε λοιπόν ότι την υποψηφιότητά του την πούσαρε και τη στήριξε ο Νίκος Παππάς με τον Χρήστο Σπίρτζη. Δεν ήταν δύσκολο να τα καταφέρουν. «Ξέρουν το ψώνιο του», σημείωσε.

Η ομάδα του βίντεο

Πάντως είδα το βίντεο του Στ. Κασσελάκη και θέλω να σας πω ότι έγινε καλή δουλειά από μια ομάδα πέντε ανθρώπων, οι περισσότεροι νέοι. Πρωταγωνιστές δύο παιδιά από την Πάτρα, ο Κωνσταντίνος Μαρκέτος και η Ντίνα Μουτζουρούλια που χειρίζονται τα social media του Στ. Κασσελάκη. Ο Άρης Μπάσα και ο Σωκράτης Πάτσος ήταν στις κάμερες και στις λήψεις.

Τηλεφωνήματα από Ανδρουλάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ετοιμάζεται απόψε για την κεντρική του ομιλία στην πλατεία μπροστά από την Παλαιά Βουλή. Το επιτελείο του έχει κάνει μεγάλη κινητοποίηση με ατελείωτα τηλεφωνήματα σε μέλη, για να παραστούν στην ομιλία του.

Το σποτ του Δούκα

Από την άλλη ο Χάρης Δούκας που έχει το προβάδισμα και μάλιστα σημαντικό για να περάσει στον δεύτερο γύρο, όπου όπως φαίνεται θα αναμετρηθεί με τον Ν. Ανδρουλάκη, «έριξε» στο διαδίκτυο σποτάκι στο οποίο αποτυπώνεται το πανηγυρικό κλίμα νίκης από την προχθεσινή του εκδήλωση στην Αθήνα, θέτοντας και το δίλημμα των εκλογών στις 6 του Οκτώβρη: «Το δίλημμα στις εκλογές είναι ένα. Θέλουμε ένα μικρό και φοβικό ΠΑΣΟΚ, βούτυρο στο ψωμί του κ. Μητσοτάκη; Θέλουμε ένα μικρό ΠΑΣΟΚ, δεκανίκι της Νέας Δημοκρατίας; Ή ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ, μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα νικήσει;».

Ο ποιητής Γερουλάνος

Μου άρεσε όμως ο τρόπος που κινητοποιεί τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος σε ανάρτησή του στα social media μιλάει για τον «άνεμο της αλλαγής» και γράφει σχετικά: «Ψηλά οι σημαίες. Ψηλά οι καρδιές. Ο άνεμος της αλλαγής… Ήρθε η ώρα!». Πολύ ποιητικό.

Η σύναξη της Άννας

Πάμε και στη σύναξη της Άννας Διαμαντοπούλου. Πήγα στο ξενοδοχείο που μίλησε, όπου και θα συνεδριάσει το Σάββατο η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, και είδα κόσμο κυρίως από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ. Της αρκεί;

Τι ώρα θα έχουμε αποτέλεσμα στο ΠΑΣΟΚ;

Στις 7 το πρωί ανοίγουν την Κυριακή οι κάλπες για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ και στις 7 το απόγευμα θα κλείσουν – εκτός αν υπάρξει αυξημένη προσέλευση και πάρει παράταση σε όλα τα τμήματα. Τα αποτελέσματα που θα «κλειδώνουν» τις δύο πρώτες θέσεις θα τα ξέρουμε γύρω στις 9 το βράδυ. Όσον αφορά τις εταιρείες στοιχημάτων χθες είχαμε το απόλυτο ντέρμπι δίνοντας στον Χάρη Δούκα και στον Νίκο Ανδρουλάκη από 1,90 στην ερώτηση ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος.

Με τα χέρια δεμένα οι βιομήχανοι

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Με αυτόν τον τρόπο μου περιέγραφε έλληνας βιομήχανος πριν από λίγες ώρες την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σούπερ μάρκετ με το μέτρο που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση, όπου εάν κάποια βιομηχανία τροφίμων ή άλλων προϊόντων έχει κάνει ανατιμήσεις έως και τρεις μήνες πριν, δεν μπορεί να κάνει προσφορές στα προϊόντα της. Σε μία αγορά όπως η ελληνική, όπου ένα πολύ μεγάλο μέρος προϊόντων στα ράφια πωλούνται μέσω προσφορών, το μέτρο αυτό του υπουργείου Ανάπτυξης έχει δέσει κυριολεκτικά τα χέρια των βιομηχάνων, που πολύ θα επιθυμούσαν να μπορούν να κάνουν ανατιμήσεις. Αλλά σκέφτονται πως, εάν το κάνουν, τότε θα χάσουν το «δικαίωμα» να κάνουν προσφορές και να είναι ελκυστικά τα προϊόντα τους για τους έλληνες καταναλωτές. Πάντως, το υπουργείο έχει υποσχεθεί ότι θα καταργήσει πολλά από τα μέτρα αυτά κατά της ακρίβειας από 1η Ιανουαρίου του 2025. Και όλοι περιμένουν πώς και πώς αυτή τη στιγμή. Έχω όμως μεγάλη περιέργεια να δω τι θα συμβεί εάν και εφόσον καταργηθούν τα μέτρα και πώς θα αντιδράσουν οι καταναλωτές στις όποιες διαθέσεις των εταιρειών για ανατιμήσεις.

Ποιοι έλαβαν τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης

Με ενδιαφέρον βλέπω τη λίστα του υπουργείου Οικονομικών που δείχνει τους 100 τελικούς αποδέκτες με την υψηλότερη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για πόρους που αναμένεται να δώσουν πνοή σε πολλούς τομείς της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας τα επόμενα χρόνια. Ανάμεσά τους βρίσκονται υπουργεία αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Τα υπουργεία ουσιαστικά καλούνται να κατανείμουν τους πόρους σε νέες επενδύσεις και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις να τους διαθέσουν κι αυτές με τη σειρά τους για επενδυτικούς σκοπούς. Παραθέτω ενδεικτικά τους πρώτους 15 με τα υψηλότερα ποσά. Στην πρώτη θέση βρίσκεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που έλαβε 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, στη δεύτερη με 1,46 δισεκατομμύρια ευρώ βρίσκεται το υπουργείο Υποδομών, στην τρίτη το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με 1,45 δισ. Ακολουθούν το υπουργείο Υγείας με 1,01 δισ., το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης με 558,09 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Πολιτισμού με 447,57 εκατ. ευρώ, ο ΔΕΔΔΗΕ με 385,21 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Παιδείας με 348 εκατ., η ΗΔΙΚΑ με 324 εκατ., η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης με 305 εκατ., ο ΑΔΜΗΕ με 303 εκατ., η ΔΕΗ στον τομέα των οπτικών ινών (ΔΕΗ Οπτικές Επικοινωνίες) με 290,29 εκατ., η Οlympic Εμπορικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις (AVIS) με 269,31 εκατ., το Ελληνικό Κτηματολόγιο με 250,7 εκατ. και η Τέρνα Ενεργειακή με 250 εκατ. ευρώ.

Τι δείχνουν οι «παράλληλες» business της οικογένειας Παντελιάδη

Τα αδέρφια Παντελιάδη, που έχουν τον όμιλο σούπερ μάρκετ Metro (My market) αλλά και την γαλακτοβιομηχανία Όπτιμα που παράγει τη φέτα Ήπειρος, έχουν εισέλθει σε έναν ακόμα τομέα δραστηριότητας, την εταιρεία kariera.gr που σχετίζεται με την εύρεση ταλέντων για την αγορά εργασίας και η οποία αναπτύσσεται διαρκώς από χρονιά σε χρονιά, όπως άλλωστε μαρτυρούν και τα αποτελέσματά της. Και για να γίνω πιο σαφής, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας για τη χρήση που έληξε την 31 Δεκεμβρίου 2023 ανήλθε σε 7,7 εκατ. ευρώ από 6,6 εκατ. ευρώ το 2022, σημειώνοντας αύξηση 16,30%, Επίσης, τα μεικτά κέρδη αυξήθηκαν και αυτά στα 5 εκατ. ευρώ από 4,69 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 7,82%.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις γίνονται ψηφιακές

Με ενδιαφέρον διαβάζω την έρευνα του κέντρου έρευνας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με την Cosmote, που δείχνει την αύξηση στον μέσο όρο του Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Η έρευνα δείχνει συνεχόμενη αύξηση του δείκτη της ψηφιακής ωριμότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, η οποία εκτιμάται στο +17% σε σχέση με το 2022. H ψηφιοποίηση πλέον αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα των περισσότερων επιχειρήσεων, ενώ στην επιτάχυνσή της τα τελευταία χρόνια συνέβαλε καθοριστικά η περίοδος Covid.

Εθελούσια στην Πειραιώς

Σε εφαρμογή βάζει η Πειραιώς το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του προσωπικού, θέτοντας ως ανώτατο ποσό αποζημίωσης τις 250.000 ευρώ. Αποτελεί μία ακόμα τράπεζα που εφαρμόζει το μοντέλο αυτό κυρίως για να ανανεώσει το προσωπικό της με άτομα μικρότερης ηλικίας, συχνά με περισσότερες δεξιότητες και όρεξη αλλά και προσαρμοστικότητα και τεχνογνωσία στις νέες τεχνολογίες. Το πρόγραμμα έχει στο επίκεντρό της κεντρικές μονάδες της τράπεζας, ενώ εξαιρούνται τα στελέχη της ανώτατης διοίκησης και οι εργαζόμενοι στα καταστήματά της. Σε όσους ενταχθούν στο πρόγραμμα δίνεται η επιλογή της άμεσης αποχώρησης ή της αποχώρησης με μακροχρόνια άδεια.