Το ΠΑΣΟΚ στην τελική ευθεία

Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο. Μια σημαντική εβδομάδα θ’ αρχίσει για το ΠΑΣΟΚ καθώς μπαίνει στην τελική ευθεία του πρώτου γύρου των εκλογών για την ανάδειξη ηγεσίας και όλοι τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς για να ανεβάσουν τον αριθμό όσων θα ψηφίσουν τους υποψήφιους προέδρους. Από την άλλη στο ΣΥΡΙΖΑ όλοι αναμένουν τις ανακοινώσεις του Στέφανου Κασσελάκη και στην κυβέρνηση είναι σε τροχιά ανασύνταξης μετά και τις πιέσεις των κυβερνητικών βουλευτών. Ας ξεκινήσουμε.

Ο πρώτος που θα φύγει στον ανασχηματισμό

Χτύπησε το τηλέφωνο χθες και στην άλλη γραμμή ήταν κάποιος ο οποίος σπάνια έχει πέσει έξω σε ανασχηματισμούς. Τον ρώτησα πότε θα γίνει και αυτός μου απάντησε ότι έχει κλειδώσει ο πρώτος που θα φύγει. «Είναι ειλημμένη η απόφαση τα έχει κάνει χάλια» μου είπε.

Η Ντόρα παίρνει ρόλο;

Ο πρωθυπουργός επέστρεψε από τη Νέα Υόρκη. Πολλές οι επαφές και κρίσιμες, αλλά πλέον τα βλέμματα στρέφονται στην Ελλάδα και στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει νηνεμία στην Κ.Ο. αν και ετοιμάζονται όπως σας είχα αναφέρει και άλλες ερωτήσεις. Μαθαίνω ότι αναμένεται να πάρει ρόλο ενεργό η Ντόρα Μπακογιάννη για να συνομιλήσει με τους βουλευτές.

Οι συναντήσεις και τα δώρα

Βέβαια θα ξεκινήσουν και οι συναντήσεις των βουλευτών με τον πρωθυπουργό και εκεί θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ευκαιρία να ακούσει πολλά και να καταλάβει τι συμβαίνει. Μου είπαν όμως πως υπάρχουν  σκέψεις για κάποιες παρεμβάσεις σε ζητήματα καθημερινότητας που θα τους ικανοποιήσουν, όπως πχ. και το νομοσχέδιο που έρχεται για τα χρέη των αγροτικών συνεταιρισμών και των αγροτών.

Κοινός βηματισμός αλλά όχι σε όλα

Η σχέση του Αντώνη Σαμαρά με τον Κώστα Καραμανλή είναι πιο δυνατή από ποτέ. Λέγεται πως έχουν ξεπεραστεί πλήρως ακόμα και κάποια γκρίζα σημεία του παρελθόντος. Όσο για το εάν θα παρευρεθούν οι πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι της ΝΔ στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της παράταξης που θα γίνουν στη Ρηγίλλης, όταν ρώτησα, η απάντηση που έλαβα ήταν: «Σε αυτό θα λειτουργήσουν ως μονάδες. Ο καθένας για την υστεροφημία του».

Εβδομάδα ομιλιών στην Αθήνα

Η εβδομάδα που θα ξεκινήσει είναι αφιερωμένη από τους υποψηφίους προέδρους του ΠΑΣΟΚ κυρίως στις κεντρικές τους ομιλίες στην Αθήνα. Ήδη έχουν αποσταλεί μηνύματα για την ομιλία του Χάρη Δούκα και του Παύλου Γερουλάνου. Ποιο είναι το ωραίο; Και οι δυο έχουν ομιλίες την ίδια μέρα σχεδόν την ίδια ώρα. Ο Χ. Δούκας απέστειλε μήνυμα για την ομιλία του στο κλειστό γήπεδο του Πανελλήνιου με αναφορά σε δημοκρατικό προσκλητήριο και ώρα έναρξη της ομιλίας του τις επτά και μισή. Από την άλλη πλευρά ο Π.  Γερουλάνος με σύνθημα κάνουμε επιλογής νίκης, επιλογής προοπτικής μιλάει στην πλατεία μπροστά στην Παλαιά Βουλή στις επτά το απόγευμα.

Στόχος οι 300.000+ ψηφοφόροι

Ο στόχος είναι σε αυτές τις δυο εκλογικές αναμετρήσεις, πρώτου και δεύτερου γύρου να έχει αυξημένη συμμετοχή. Πρόσωπο με εμπειρία επί των εκλογών του ΠΑΣΟΚ μου είπε ότι λόγω της μεγάλης κινητοποίησης που γίνεται θα ξεπεράσει η συμμετοχή τις 300.000 κάτι που αλλάζει και τους συσχετισμούς και τα δεδομένα και πρέπει να φανεί αυτοί οι πολλοί που θα προσέλθουν προς τα που θα κλίνουν. Στο δεύτερο γύρο είναι διαφορετικά και εκεί θα παίξουν ρόλο οι συμμαχίες και οι συμφωνίες όσων μείνουν εκτός.

Η πρωτιά Ανδρουλάκη

Να σας επισημάνω ότι και στις κρυφές μετρήσεις δεν αλλάζει η εικόνα στο ΠΑΣΟΚ ως προς την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο. Πρώτος παραμένει και με διαφορά ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ενδιαφέρον είναι τώρα με ποιον θα  πάει στο δεύτερο γύρο και κατά πόσο οι συμμαχίες που θα γίνουν τον επηρεάσουν.

Η μάχη της Αχαΐας

Η Αχαΐα είναι ένας κομβικός νομός στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Και μόνο ότι κατάγεται από εκεί ο Ανδρέας Παπανδρέου, αρκεί. Χθες λοιπόν είχε εκδήλωση η Άννα Διαμαντοπούλου και έστειλα άνθρωπο για να μάθω πως ήταν. Μου είπε ότι είχε κόσμο αλλά η μάχη για την πρώτη θέση θα γίνει ανάμεσα στον Χάρη Δούκα και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο Μιχάλης Κατρίνης έχει ερείσματα και λόγω Πελοποννήσου και κατά πάσα πιθανότητα θα πάρει την τρίτη θέση. Από κοντά θα τολμήσω να πω ο Γερουλάνος και μετά η Άννα Διαμαντοπούλου.

Ο ρόλος της Διαμαντοπούλου

Να πω κάτι ακόμη για την Διαμαντοπούλου, όμως. Αρκετοί διαβάζουν λάθος το ανάγνωσμα του ντιμπέιτ της Τρίτης, όσον αφορά το μέλλον των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ. Μπορεί η Άννα Διαμαντοπούλου να είχε αμυντική στάση στις ερωτήσεις που δέχτηκε για την 12ετη απουσίας της από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά με αυτόν τον τρόπο, ξαναμπήκε στο «κάδρο». Και σίγουρα θα παίξει ρόλο την επόμενη ημέρα ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις εκλογές της 6ης Οκτώβρη. Θα κατοχυρώσει ένα ποσοστό το οποίο θα μπορεί να συνδιαλλαγεί την επόμενη ημέρα και θα είναι ένας πυλώνας που θα πιέζει να μην πηγαίνει το «μαγαζί» προς το ΣΥΡΙΖΑ. Κρατήστε το αυτό.

Χαμηλές πτήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την άλλη πλευρά, στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν εκτιμήσεις για χαμηλές πτήσεις στις εκλογές. Βέβαια υπάρχουν οκτώ εβδομάδες και πολλά μπορεί να αλλάξουν. Αυτή τη στιγμή όμως όπως μου είπε πρώην υπουργός η εικόνα είναι για συμμετοχή περίπου 50-60.000 ατόμων. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα για το ΣΥΡΙΖΑ που όμως αυτή την περίοδο έχει πρόβλημα επιβίωσης. Θεωρούν όμως πολλοί ότι η συμμετοχή του Σωκράτη Φάμελλου θα ενισχύσει τις τάσεις επιστροφής στο κόμμα θα δώσει ώθηση στη συμμετοχή για να απαλλαγούν όπως λένε από τον Στ. Κασσελάκη.

Στο μυαλό του Κασσελάκη

Ένα σενάριο που άκουσα να διακινείται εσχάτως από ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τις κινήσεις Στέφανου Κασσελάκη, και κυρίως το περιβάλλον του, είναι ότι καθυστερεί να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του γιατί δεν θέλει να φθαρεί πολιτικά τους επόμενους μήνες και να αναγκαστεί να δίνει απαντήσεις στους πολιτικούς αντιπάλους του. «Θα πάει στο συνέδριο και θα το κάνει Κούγκι» έλεγαν χαρακτηριστικά – κερδίζοντας έτσι χρόνο, ενώ δεν θα αναγκαστεί να καταθέσει και το πόθεν έσχες του όπως έκαναν ήδη οι Φάμελλος και Πολάκης. Τραβηγμένο το σενάριο σχολίασα, ωστόσο επέμειναν ότι το απρόβλεπτο στοιχείο του χαρακτήρα του αλλά και όσων τον συμβουλεύουν είναι αυτό που τον διαφοροποιεί. «Και τι θα πετύχει;«, επέμεινα. «Μα την ολοκληρωτική διάσπαση», μου απάντησαν. Άλλωστε σε αυτό έχει επενδύσει και όπως φαίνεται το έχει κάνει με απόλυτη επιτυχία.

Σκέψεις για αμφισβήτηση

Πάντως αυτό που έμαθα είναι κάποιες σκέψεις ακόμα και για να μην ανακοινώσει άμεσα, αλλά να το φθάσει έως την καταληκτική ημερομηνία δηλαδή στις 24 Οκτωβρίου στην Πολιτική Γραμματεία. Και επίσης όπως μου είπαν υπάρχει συζήτηση και για να προσπαθήσουν να ανατρέψουν την απόφαση για την κατάθεση του πόθεν έσχες. Πάντως ο ίδιος κάνει περιοδείες συνεχείς τις τελευταίες ημέρες κανονικά και κινείται ως υποψήφιος.  

Οι μετακινούμενοι

Έχει ενδιαφέρον και σκεφτείτε το για το πως μπορεί να αλλάξουν οι συσχετισμοί. Μου είπε πρώην  υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, ότι επειδή θα ψηφίσει μικρός αριθμός σχετικά εάν ένας υποψήφιος καταφέρει να μετακινήσει μαζικά μια ομάδα περίπου 3-5.000 ψηφοφόρων πχ μπορεί να είναι οπαδοί του Πάνου Καμμένου που συγκυβερνούσε με τον Αλέξη Τσίπρα δύναται να αλλάξει το αποτέλεσμα. Και ποιο πρόσωπο μπορεί να μιλήσει στην καρδιά των ψηφοφόρων των Ανεξάρτητων Ελλήνων; Ο Παύλος Πολάκης. Το καταγράφω.

Παύλο και Κατερίνα, να σας ζήσει

Τον γιο τους βαφτίζουν σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, και η σύζυγός του, Κατερίνα Μαχαιριώτη. Η βάφτιση θα γίνει στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου με μια εκ των δύο νονών να είναι η Άννα Ροκοφύλλου. Έμαθα ότι οι μπομπονιέρες της βάφτισης είναι από από τον σύλλογο παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Η Φλόγα» που συνδράμει στην αντιμετώπιση του καρκίνου της παιδικής ηλικίας. Η στήλη εύχεται στον μικρό Δημήτρη να είναι υγιής και καλότυχος! Παύλο και Κατερίνα, να σας ζήσει!

Τα στοιχεία για την κρουαζιέρα

«Πετάει» η κρουαζιέρα όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΟΛΠ που έχω στα χέρια μου. Από αυτά προκύπτει ότι οι αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων στον Πειραιά το πρώτο εξάμηνο το 2024 ανήλθαν σε 288 από 272 το 2023, άνοδος 5,9%. Αυτό όμως που έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η εκτόξευση του αριθμού των επιβατών κρουαζιέρας από το μεγάλο λιμάνι της χώρας φτάνοντας τα 549.442 άτομα από 494.164 πέρσι, αύξηση 11,2%. Αντίστοιχα αυξήθηκαν όμως και οι επιβάτες που μπαίνουν στα καράβια με προορισμό τα ελληνικά νησιά καθώς από 6.669.053 το πρώτο εξάμηνο του 2023, φέτος την ίδια περίοδο έφτασαν τους 7.223.263, ενώ και ο αριθμός των οχημάτων που μπήκαν σε αυτά από 1.296.617 αυξήθηκε σε 1.403.133.

Trastor: Άλμα πάνω από το μισό δισ. ευρώ

Με αξία ακινήτων που υπερβαίνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ κινείται πλέον η εταιρεία ακινήτων της Τράπεζας Πειραιώς, η Trastor. Πρόκειται για τον στόχο που είχε θέσει η διοίκηση με επικεφαλής τον Τάσο Καζίνο και τελικά επετεύχθη. Να σας θυμίσω εδώ ότι τον Ιούνιο του 2023 η αξία του χαρτοφυλακίου της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο εταιρείας ήταν 468 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πλέον βρίσκεται στα 536,4 εκατομμύρια ευρώ.

Σε εξέλιξη η επένδυση της Orilina στο Ελληνικό

Η Orilina properties έχει αποκτήσει εκτάσεις εντός του Ελληνικού από τη Lamda με προοπτική να δημιουργήσει πολυτελέστατες κατοικίες αλλά και Members Club εντός αυτών. Μάλιστα τις κατοικίες που φέρουν την ονομασία Marina Residences έχει σχεδιάσει ο παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονας, Kengo Kuma, ο οποίος πρόσφατα ήταν καλεσμένος της ιαπωνικής πρεσβείας και της Lamda σε ειδική εκδήλωση παρουσίασης του έργου του στο The Experience Centre του Ελληνικού. Μαθαίνω αυτή τη στιγμή ότι η επένδυση της Orilina τρέχει καθώς τον Αύγουστο υποβλήθηκε στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής ο φάκελος για την οικοδομική άδεια του Members Club με εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής που θα βρίσκεται στη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά. Ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησαν οι εκσκαφές για τη θεμελίωση και σκυροδέτηση του οικιστικού συγκροτήματος Marina Residences by Kengo Kuma.

Και οι real estate business του Μπουρούση

Τα νότια προάστια είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για επενδύσεις σε ακίνητα. Αυτό είναι λίγο ή πολύ γνωστό. Αυτό που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι ότι ο Καρδιτσιώτης παλαίμαχος μπασκετμπολίστας που πέρασε κατά τα χρόνια της καριέρας του από μεγάλες ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού, επενδύει στα ακίνητα. Γι’ αυτό το λόγο σύστησε εταιρεία με τα αρχικά του ονόματός του JB Real Estate με έδρα το Ελληνικό, προκειμένου να τοποθετήσει τα χρήματά του. Το Ελληνικό με δεδομένη την αξία που λαμβάνει από τη μεγάλη επένδυση της Lamda αλλά και οι γύρω περιοχές όπως ο Άλιμος και η Γλυφάδα, αποτελούν τα τελευταία χρόνια το El Dorado των επενδυτικών κινήσεων στον κλάδο του real estate. Και ο Μπουρούσης φαίνεται με αυτή του την κίνηση να το αναγνωρίζει περισσότερο από τον καθένα.

Προβληματισμός για το «ράλι» του καφέ

Εξαπίνης έπιασε το «ράλι» στην τιμή του καφέ την ελληνική αγορά αλλά και την παγκόσμια. Σε βαθμό που πολλοί έμποροι στη χώρα μας φαίνεται να έχουν χάσει τον ύπνο τους. Οι λάτρεις του καφέ στην Ευρώπη προετοιμάζονται για υψηλότερες τιμές καθώς οι φυσικές καταστροφές έπληξαν τις δύο κορυφαίες χώρες παραγωγής καφέ στον κόσμο, φέρνουν νέες ανατιμήσεις. Οι ξηρασίες στη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο παραγωγό καφέ στον κόσμο, και οι ισχυροί τυφώνες στο Βιετνάμ, τον δεύτερο μεγαλύτερο, έχουν διαταράξει σημαντικά τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού καφέ, αυξάνοντας το κόστος παραγωγής που φτάνει στους καταναλωτές. Κόστος που έρχεται να προστεθεί στην κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης να αυξήσει τον συντελεστή ΦΠΑ. Ως μία από τις μεγαλύτερες περιοχές κατανάλωσης καφέ στον κόσμο, οι καταναλωτές καφέ της Ευρώπης θα δυσκολευτούν ιδιαίτερα να αποδεχτούν τις αυξήσεις των τιμών. Οι Ευρωπαίοι καταναλώνουν περίπου 3,2 εκατομμύρια τόνους καφέ ετησίως, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 33% της συνολικής κατανάλωσης καφέ στον κόσμο, σύμφωνα με τη γερμανική εταιρεία καταναλωτικών δεδομένων Statista. Ο κύκλος καλλιέργειας 2023-2024 έχει ήδη δει μια απότομη πτώση της παραγωγής, ορισμένες εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι η παραγωγή θα μπορούσε να μειωθεί έως και κατά το ένα πέμπτο (20%).

Intercontinental, ένα μουσείο μοντέρνας τέχνης

Παρατηρείστε εάν κάποια στιγμή βρεθείτε στο ξενοδοχείο Intercontinental τα έργα τέχνης που φιλοξενούνται σε αυτό. Πρόκειται για εκφράσεις μοντέρνας τέχνης, καθώς ο ιδιοκτήτης του, Κύπριος επιχειρηματίας, Δάκης Ιωάννου, είναι ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες έργων τέχνης στην Ελλάδα. Ανάμεσα στα έργα είναι πίνακες του Τσόκλη και άλλων γνωστών και μεγάλων καλλιτεχνών. Υπολογίζεται ότι το ξενοδοχείο αποτελεί μία ιδιαίτερη πινακοθήκη και γλυπτοθήκη -εκτός από το μεγαλύτερο ξενοδοχείο της Αθήνας- όπου φιλοξενούνται περισσότερα από 350 έργα τέχνης.