Από την ΕΡΤ, στο CNN

Καλημέρα με άρωμα ντιμπέιτ, αφού μονοπώλησε χθες το βράδυ η τηλεμαχία των υποψηφίων αρχηγών του ΠΑΣΟΚ. Ενδιαφέρουσα διαδικασία, ενώ νωρίτερα η εκδήλωση που κέντρισε το ενδιαφέρον πολλών ήταν η βράβευση του Αλέξη Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών που αποτέλεσε και μαγνήτη για στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά τίποτα το ιδιαίτερο δεν προέκυψε που να δίνει την αίσθηση αλλαγών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αν και οι επαφές πάντα καλό κάνουν, όπως και ο ελληνοτουρκικός διάλογος.

Υψηλού επιπέδου συζήτηση

Αυτό που είδα χθες στο ντιμπέιτ των υποψηφίων προέδρων με ικανοποίησε και το ίδιο συνέβη για πέντε πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ με μακρά εμπειρία στους οποίους τηλεφώνησα, για να μου πουν πώς τους φάνηκε. Αυτό που ξεχώρισα ήταν μια υψηλού επιπέδου συζήτηση που θα μπορούσε να γίνει και χωρίς τους δημοσιογράφους, Απόστολο Μαγγηριάδη και Γιώργο Κουβαρά, που τα πήγαν καλά, καθώς φάνηκε πως μπορούν να κάνουν απευθείας διάλογο με ό,τι αυτό σημαίνει. Και τόσο από τις ερωτήσεις όσο και από τις απαντήσεις αναδείχθηκε το επίπεδο διαλόγου.

Στα σημεία

Θα μου πείτε ποιος κέρδισε από την τηλεμαχία. Αυτό που εντόπισα και μου το επεσήμαναν δύο επικοινωνιολόγοι και ένα πολύ βαρύ όνομα του ΠΑΣΟΚ είναι ότι κέρδισε στα σημεία ο Χάρης Δούκας και καλές εντυπώσεις άφησε ο Παύλος Γερουλάνος. Η Άννα Διαμαντοπούλου έδειξε εμφανές άγχος να πείσει για την παρουσία της στο ΠΑΣΟΚ, που δεν είχε παρουσία τα τελευταία 10 χρόνια, και την κοπάνησαν αρκετά για τις θέσεις της. Για να τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά.

Ανδρουλάκης και Δούκας

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν ένας θυμωμένος πρόεδρος με πολιτική άποψη. Τον Χάρη Δούκα τον περίμενα πιο μαχητικό. Φάνηκε διαβασμένος σε κρίσιμα σημεία και βγήκε στην αντεπίθεση όπου χρειάστηκε – ειδικά όταν υπενθύμισε στη Διαμαντοπούλου ότι είχε δημιουργήσει την πολιτική πρωτοβουλία «Ώρα Αποφάσεων», όταν εκείνη του πρόσαψε αποχή από την πολιτική σκηνή.

Γερουλάνος και Διαμαντοπούλου

Ο Παύλος Γερουλάνος με όσους μίλησα κέρδισε τις εντυπώσεις, ειδικά στην ερώτηση που «σκότωσε» πολιτικά την Άννα Διαμαντοπούλου. «Άννα μου, πού ήσουν τόσα χρόνια», της είπε. Κρατάω το χαμόγελό του στο τέλος της ερώτησης -η Διαμαντοπούλου δεν είπε κάτι επί της ουσίας- που της είπε «ευχαριστώ πολύ» με την αστική του ευγένεια. Εκεί τη «σκότωσε» για δεύτερη φορά. Πίστευα ότι στην Άννα Διαμαντοπούλου ταίριαζε το ντιμπέιτ. Μάλλον έπεσα έξω. Κρατήστε ότι είναι χρόνια εκτός του ΠΑΣΟΚ και αυτό φάνηκε χθες. Προσπάθησε να αμυνθεί κυρίως και όχι να βγάλει το σχέδιό της για την επόμενη ημέρα. Έχασε την ευκαιρία της.

Κατρίνης και Γιαννακοπούλου

Ο Μιχάλης Κατρίνης έδωσε τη μάχη του δείχνοντας ότι τον αδικούν οι δημοσκοπήσεις. Με αρκετή δόση ΠΑΣΟΚ και εθνικών θεμάτων, απευθύνθηκε κυρίως στους κομματικούς. Η Νάντια Γιαννακοπούλου έλεγα πριν από το ντιμπέιτ ότι δεν είχε να χάσει τίποτα λόγω των δημοσκοπήσεων που την έδειχναν στο 2%. Έβγαλε μία εμμονή με τον Ανδρουλάκη. Με αρκετά θεατρικό τρόπο στην ομιλία της, μνημόνευσε και τη σχέση Στάλιν – Τρότσκι.

Τα πολιτικά καρφιά

Κρατάω, όμως, τα δύο σούπερ πολιτικά καρφιά που ειπώθηκαν στο στούντιο. Ένα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, προς τον Χάρη Δούκα που του είπε ότι «δεν είσαι ο Μιτεράν» και ένα του δημάρχου Αθηναίων προς τον Μιχάλη Κατρίνη που του είπε «σκέψου αυτά που λες, γιατί υπάρχει και επόμενη ημέρα». Όσον αφορά το παρασκήνιο μετά το τέλος του ντιμπέιτ χαιρετήθηκαν τυπικά ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας, ενώ το κάθε επιτελείο είχε τον δικό του χώρο.

Τεστ για το μέλλον

Ο τρόπος διεξαγωγής του ντιμπέιτ και η δυνατότητα απευθείας διαλόγου των υποψηφίων έδειξε πως μπορεί να γίνει μια τηλεμαχία και για τις βουλευτικές εκλογές. Και όπως μου είπαν και δύο στελέχη από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ένα πολύ καλό τεστ που άρεσε και μπορεί να αποτελέσει οδηγό για το μέλλον.

Οι εκπρόσωποι των υποψηφίων

Αυτό που εντόπισα στα επιτελεία των κομμάτων ήταν και τα πρόσωπα πίσω από την προετοιμασία του ντιμπέιτ, δηλαδή οι εκπρόσωποι των υποψηφίων, που όντως εργάστηκαν πολύ για το χθεσινό αποτέλεσμα. Αυτοί είναι ο Βαγγέλης Τσόγκας (Νίκος Ανδρουλάκης), η Ανδριάννα Μαγγανιά (Χάρης Δούκας), ο Αντώνης Λιάρος (Παύλος Γερουλάνος), ο Δημήτρης Λιντζέρης (Άννα Διαμαντοπούλου), ο Γιώργος Μελέας (Μιχάλης Κατρίνης) και ο Γιώργος Πετκάκης (Νάντια Γιαννακοπούλου). Και για την ιστορία, το αίτημα για το ντιμπέιτ προς τη διοίκηση της ΕΡΤ το έθεσε η δημοσιογράφος, Στεφανία Μουρελάτου, διευθύντρια επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ.

Ντιμπέιτ και στο Mega

Και σε όσους άρεσε αυτό που είδαν, να σας ενημερώσω πως θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τέσσερις από τους έξι υποψηφίους προέδρους του ΠΑΣΟΚ σε τηλεμαχία και την προσεχή Δευτέρα. Αυτή τη φορά στο Mega και στην εκπομπή Μεγάλη Εικόνα της Νίκης Λυμπεράκη, όπου εκεί θα δούμε τους Νίκο Ανδρουλάκη, Χάρη Δούκα, Παύλο Γερουλάνο και Άννα Διαμαντοπούλου να ανοίγουν τα χαρτιά τους.

Ο Τσίπρας είναι εδώ

Και να πάω στο άλλο κόμμα του λεγόμενου προοδευτικού τόξου, τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου όλα κινήθηκαν χθες γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα που βραβεύθηκε στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, με το βραβείο Νίκος Νικηφορίδης για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Πάρα πολλοί παρόντες και το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα σαφές και για τα εσωκομματικά. «Είναι σημαντικό, ειδικά στις μέρες μας, να μη λησμονούμε από πού ερχόμαστε, γιατί αλλιώς θα χάσουμε τελείως την πυξίδα για το πού θα πάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και όλοι κατάλαβαν τι εννοεί.

Όλος ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκεί

Εκεί, σε μια ιδιαίτερη στιγμή για τον Αλ. Τσίπρα, ήταν πλήθος βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Νίκος Παππάς, η Ράνια Σβίγκου, η Ρένα Δούρου, η Πόπη Τσαπανίδου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Χρήστος Γιαννούλης, ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Συμεών Κεδίκογλου, ο Νίκος Μπίστης, ο Μίλτος Ζαμπάρας, ο Διονύσης Καλαματιανός, ο Γιώργος Ψυχογιός, ο Χάρης Μαμουλάκης, ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Γιάννης Ματζουράνης, ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Κώστας Γαβρόγλου, ο Γιώργος Καραμέρος, ο Στέφανος Τζουμάκας, η Κυριακή Μάλαμα, η αδελφή του Ζανέτ Τσίπρα, αλλά και ο στενός συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη, ο Ευάγγελος Αποστολάκης. Εκεί, όμως, ήταν και ο πρώην υπουργός που διετέλεσε και πολλά χρόνια βουλευτής Φλώρινας του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Λιάνης.

Η αγκαλιά Τσίπρα – Παππά

Μου έκανε, όμως, ενδιαφέρον και η αγκαλιά του Νίκου Παππά με τον Αλ. Τσίπρα, μια κίνηση που έδειξε ότι ίσως έφτιαξε το κλίμα μεταξύ τους, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός είχε πολλές ενστάσεις τους τελευταίους μήνες για την πορεία του δίπλα στον Στ. Κασσελάκη.

Το μπλόκο Κασσελάκη στο πόθεν έσχες

Εκεί που περιμέναμε χθες την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Κασσελάκη, αυτό δεν το είδαμε, καθώς δεν ήθελαν να χαθεί μέσα στην εκδήλωση για τον Αλ. Τσίπρα, στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν αλλά και στο ντιμπέιτ των υποψηφίων προέδρων του ΠΑΣΟΚ. Αυτή αναμένεται από ώρα σε ώρα, αλλά αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι η προσπάθεια που θα κάνει η πλευρά Κασσελάκη να μπλοκάρει την εφαρμογή της πρότασης του Χρήστου Σπίρτζη για δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των υποψηφίων προέδρων που εγκρίθηκε από την Κεντρική Επιτροπή. Η πλευρά Κασσελάκη μέσω των μελών της Κ.Ε., του ορκωτού ελεγκτή-λογιστή, Γιάννη Ρέππα, και των δικηγόρων, Λίλας Σουλελέ, Άννας Κωνσταντινίδου και Δέσποινας Μαυρομμάτη, επιμένουν πως δεν μπορεί να ισχύσει, καθώς κατά τους ίδιους, «το σκεπτικό της εν λόγω πρότασης, από νομικής και τεχνοκρατικής απόψεως στερείται νομιμότητας, σοβαρότητας και δεν μπορεί να εφαρμοστεί». Επ’ αυτού έχουν αποστείλει και σχετική επιστολή με τις αιτιάσεις τους στη γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.

Η πρόταση της ΕΡΤ στην Κουμουνδούρου

Μετά τη χθεσινή διεξαγωγή του ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων προέδρων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, μαθαίνω πως το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής έχει διαμηνύσει και προς την Κουμουνδούρου πως είναι έτοιμο με όλο τον απαιτούμενο μηχανισμό, προκειμένου να διεξαγάγει και να μεταδώσει ένα αντίστοιχο debate με τους υποψηφίους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Μάλιστα τη σχετική πρόσκληση έχει απευθύνει και η νέα διοίκηση της ΕΡΤ υπό την προεδρία του Γιάννη Παπαδόπουλου. Για να γίνει, ωστόσο, κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτον να οριστικοποιηθούν οι υποψηφιότητες για την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεύτερον να συμφωνήσουν πως θέλουν πράγματι να κονταροχτυπηθούν πολιτικά δημοσίως. Για αυτό το τελευταίο υπάρχουν σημαίνοντα στελέχη που εκτιμούν ότι μόνο καλό δεν θα κάνει στον ΣΥΡΙΖΑ μια τέτοια αναμέτρηση, καθώς το κλίμα που επικρατεί δεν έχει καμία σχέση με αυτό του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, που όσο να ‘ναι εκπέμπει στην παρούσα φάση περισσότερο πολιτικό πολιτισμό.

Βραβεύεται η Σακελλαροπούλου

Και επειδή αναφερθήκαμε στη βράβευση Τσίπρα, να σας ενημερώσω πως θα έχουμε και άλλο βραβείο. Αυτή τη φορά στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, από το Athens Democracy Forum και το Ίδρυμα Κόφι Ανάν.

Βράβευση Μητσοτάκη

Και στις ΗΠΑ είχαμε βράβευση, αλλά του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Αtlantic Council. Ο πρωθυπουργός πήρε το Βραβείο του Παγκοσμίου Πολίτη (Global Citizen Award) του Ατλαντικού Συμβουλίου (Atlantic Council). Η βράβευση έγινε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, δρ Άλμπερτ Μπουρλά. Εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, φέτος βραβεύτηκε επίσης η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, ο πρόεδρος της Γκάνας, Νάνα Ακούφο-Άντο, και η κορυφαία παραγωγός ταινιών, Μίκι Λι, από τη Νότια Κορέα.

Το μυστικό δείπνο στην Αθηναϊκή Λέσχη

Και ενώ στην Αθήνα όλα τα βλέμματα χθες το βράδυ ήταν στην ΕΡΤ και στο ντιμπέιτ των υποψηφίων προέδρων του ΠΑΣΟΚ και στην εκδήλωση βράβευσης του Αλέξη Τσίπρα, στο κέντρο της πρωτεύουσας έγινε μια ενδιαφέρουσα σύναξη. Πίσω από τις κλειστές πόρτες της Αθηναϊκής Λέσχης, επί της οδού Πανεπιστημίου, έγινε ένα ενδιαφέρον δείπνο που παρέθεσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στους βουλευτές της ΝΔ και μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για να υπάρξει καλύτερη επικοινωνία μεταξύ τους. Εκεί έγινε συζήτηση για όλα όσα έχουν ειπωθεί και καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες με επίκεντρο και την ερώτηση των 11 βουλευτών της ΝΔ και της διαγραφής του Μάριου Σαλμά και από την Κ.Ο. και από το κόμμα.

Ανασκουμπώνονται οι γαλάζιοι βουλευτές

Σας μεταφέρω το κλίμα που εισπράττω από το εσωτερικό της ΝΔ μετά τη διαγραφή Σαλμά. Νομίζω αυτό που ήθελε να πετύχει ο πρωθυπουργός σε μεγάλο βαθμό το κατάφερε και αυτό γιατί μιλώντας ακόμα και με διαφωνούντες βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης, οι οποίοι δεν φείδονται κριτικής, αισθάνομαι ότι αναδιπλώνονται σταδιακά σε σχέση με το ύφος των παρεμβάσεών τους. Μάλιστα χθες συναντήθηκαν ορισμένοι με την υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, στον 2ο όροφο του γραφείου της στη Βουλή, με την ίδια να κάνει λόγο για μια ιδιαίτερα γόνιμη κουβέντα. Ενδεικτικά σας μεταφέρω δηλώσεις του βουλευτή Θεσπρωτίας, Βασίλη Γιόγιακα, έναν εκ των 11 υπογραφόντων της επίκαιρης ερώτησης για τα κόκκινα δάνεια. «Η ερώτηση είναι πιθανόν να έπαιξε ρόλο, αλλά ήταν μια τακτική συνάντηση για να ενημερωνόμαστε. Έχουμε υποχρέωση να ασκούμε κοινοβουλευτικό έλεγχο. Δεν υπάρχει εσωκομματική αντιπολίτευση. Στηρίζουμε την κυβέρνησή μας και τον πρόεδρό μας…».

Πέφτουν σήμερα οι υπογραφές

Οι συμβάσεις προμήθειας 414 οχημάτων για τις επιχειρησιακές ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας αναμένεται να υπογραφούν σήμερα στις 11:00 στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου. Πρόκειται για μια ακόμα κίνηση που στοχεύει στην ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΙΓΙΣ. Οι προετοιμασίες χθες ήταν έντονες, ο αρμόδιος υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, έχει κάνει μεγάλη προεργασία, καθώς με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου αναμένεται συζήτηση στη Βουλή και συγκεντρώνει τα στοιχεία για το τι πήγε καλά και τι όχι.

Τα 3,3 δισ. της Αττικής Οδού

Παρά το γεγονός ότι οι αρχικές προβλέψεις για ολοκλήρωση της παραχώρησης της Αττικής Οδού ανέφεραν ότι αυτό θα γινόταν στο τέλος του 2024 ή στις αρχές του 2025, τα πράγματα αλλάζουν. Η κυβέρνηση θέλει να επιταχύνει τις διαδικασίες, προκειμένου να εισπράξει και το τίμημα των 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη ΓΕΚ Τέρνα. Το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών διά του Χρήστου Σταϊκούρα έχει δρομολογήσει να ολοκληρωθεί η παραχώρηση και να περάσει η Αττική Οδός στα χέρια του νέου της διαχειριστή στις αρχές Οκτωβρίου – και πιο συγκεκριμένα στη 6 του μήνα, ημέρα Κυριακή. Κίνηση που δείχνει ότι το δημόσιο, όταν θέλει να κινηθεί γρήγορα, μπορεί και το κάνει αποτελεσματικά.

Ένα ακόμα εκατομμύριο από Βαρδινογιάννη στην Carrefour

Ο επιχειρηματίας Νίκος Βαρδινογιάννης, μεγαλομέτοχος του ομίλου AVE και βέβαια της εταιρείας Retail & More, που έχει επαναφέρει τα καταστήματα Carrefour στην Ελλάδα, έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι στηρίζει την επιχείρηση με κάθε τρόπο. Πριν από λίγες μέρες έμαθα ότι πιστοποιήθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρεία που διαχειρίζεται τα Carrefour, συνολικού ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ. Προκειμένου να στηριχθεί η ρευστότητα και ο επενδυτικός σχεδιασμός της εταιρείας, η οποία βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα της ανάπτυξής της στην Ελλάδα και στοχεύει να μεγαλώσει περισσότερο προσεχώς. Οι αυξήσεις κεφαλαίου στη Retail & More, από τη στιγμή που ιδρύθηκε με σκοπό να βάλει στην ομπρέλα της τα Carrefour το 2021, ξεπερνούν τα δάχτυλα του ενός χεριού. Ανάλογη τακτική εφαρμόζει ο Βαρδινογιάννης και στον όμιλο AVE, όπου το ύψος των αυξήσεων είναι κατά πολύ μεγαλύτερο, προκειμένου σε αυτή την περίπτωση να στηριχθεί οικονομικά η εταιρεία, η οποία ομολογουμένως δέχτηκε αρκετές πιέσεις κατά το παρελθόν.

Ημέρα Βακάκη και Jumbo

Το μεσημέρι της Πέμπτης ο Απόστολος Βακάκης θα δώσει για μία ακόμα φορά τη δική του εκδοχή για τα πράγματα. Ο πάντοτε παραστατικός, οξυδερκής και γλαφυρός πρόεδρος του ομίλου Jumbo θα μιλήσει για τα δεδομένα της περιόδου, την πορεία της εταιρείας αλλά και πώς επηρεάζει τα αποτελέσματα και την πορεία της η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία. Η πραγματικότητα είναι ότι αναμένεται να δώσει και κάποια περισσότερα στοιχεία για το πού θα φτάσει ο τζίρος της εταιρείας το 2024. Η πρόβλεψη είναι για περίπου 8% αύξηση σε σύγκριση με το 2023 που ήταν 1,08 δισεκατομμύρια ευρώ και για πρώτη φορά πάνω από το φράγμα του 1 δισ.

Η επιστροφή της Pepsi στην Ελλάδα

Πριν από μερικά χρόνια η Pepsi αποφάσιζε να κλείσει εργοστάσια στην Ελλάδα, όπως αυτό των Οινοφύτων που έκανε την παραγωγή των αναψυκτικών, αλλά και εκείνο στο Λουτράκι όπου έκανε την παραγωγή του εμφιαλωμένου νερού Ήβη – Λουτράκι. Το αποτέλεσμα ήταν ότι μετέφερε την παραγωγή της στο εργοστάσιο που διατηρεί στη Ρουμανία και έκανε εισαγωγή των αναψυκτικών από εκεί. Ταυτόχρονα πούλησε και τα δύο εργοστάσια σε νέους ιδιοκτήτες. Πλέον τα δεδομένα φαίνεται να αλλάζουν εξαιτίας του υψηλού κόστους των μεταφορικών. Και φαίνεται ότι δεν συμφέρει ιδιαίτερα την πολυεθνική να εισάγει τα αναψυκτικά από τη Ρουμανία. Είχε κάνει ήδη την πρώτη κίνηση μεταφέροντας την παραγωγή και εμφιάλωση της πορτοκαλάδας Ήβη σε κουτί αλουμινίου στις εγκαταστάσεις της ΕΨΑ έξω από τον Βόλο. Πλέον, όμως, φέρνει περίπου το 60% της παραγωγής της και πάλι στη Ελλάδα.

Η σκληρή πραγματικότητα για το ελληνικό λιανεμπόριο

Βουτιά εμφανίζουν οι πωλήσεις ρούχων και παπουτσιών στην Ελλάδα. Ιδίως μετά τις διακοπές και το τέλος των εκπτώσεων, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Αύγουστο. Οι έμποροι περιμένουν να πέσει η θερμοκρασία μήπως και πουλήσουν κανένα χειμωνιάτικο ρούχο αλλά και την Black Friday, μία περίοδο κατά την οποία κινείται αρκετά η ευρύτερη αγορά. Πάντως λίγο οι συμβατικές υποχρεώσεις των καταναλωτών, όπως ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, βενζίνη, δάνεια και λίγο τα χρήματα που τελείωσαν μετά τις διακοπές φέρνουν στο προσκήνιο μία δύσκολη πραγματικότητα για το ελληνικό λιανεμπόριο. Κερδισμένοι είναι οι εταιρείες πώλησης λιανικής με φθηνά προϊόντα και οι οίκοι πολυτελείας.