Good morning… ΠΑΣΟΚ

Good morning from New York. Σήμερα δεν θα ξεκινήσω από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται ο πρωθυπουργός για τη Γ.Σ. του ΟΗΕ και τις σημαντικές επαφές που έχει, όπως με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά με τα πασοκικά. Ημέρα ντιμπέιτ η σημερινή για τους έξι υποψηφίους και θα ξεκινήσω με αυτό, αφήνοντας στην άκρη και τον Στέφανο Κασσελάκη που έκανε προαναγγελία της υποψηφιότητάς του με το σύνθημα «Είμαι εδώ» στο διαδίκτυο και με φωτογραφία του. Ας ξεκινήσουμε.

Πυρετός στο Ραδιομέγαρο

Στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής κινούνται όλοι σε πυρετώδεις ρυθμούς, καθώς προετοιμάζονται για το αποψινό ντιμπέιτ των υποψήφιων αρχηγών. Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Άννα Διαμαντοπούλου, Παύλος Γερουλάνος, Μιχάλης Κατρίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου θα αναμετρηθούν με στόχο να πείσουν τους ψηφοφόρους, μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ.

Οικοδεσπότες και ενότητες

Τους έξι υποψηφίους στο αποψινό ντιμπέιτ που θα ξεκινήσει στις 9 το βράδυ από τη συχνότητα της ΕRTnews θα «ανακρίνουν» οι δημοσιογράφοι, Γιώργος Κουβαράς και Απόστολος Μαγγηριάδης. Το ενδιαφέρον θα είναι ότι θα υπάρξει και απευθείας διάλογος μεταξύ τους, καθώς θα μπορεί να ρωτά ο ένας τον άλλο, ενώ θα απαντήσουν σε follow up ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Το άνοιγμα της Διαμαντοπούλου

Και ενώ όλοι οι υποψήφιοι κάνουν εντατικά φροντιστήρια για την αποψινή τηλεμονομαχία, η τοποθέτηση της Άννας Διαμαντοπούλου χθες στο Mega για το τι θα γίνει, εάν εκλεγεί πρόεδρος, σχετικά με την παρουσία του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή έδωσε τροφή για συζήτηση. Η πρώην υπουργός έριξε την είδηση, δείχνοντας τον Παύλο Γερουλάνο ως το πρόσωπο που πρέπει να ηγηθεί της Κ.Ο. Πέταξε, λοιπόν, το «τυράκι» η Διαμαντοπούλου προς τον Γερουλάνο ζητώντας τη στήριξή του, λέγοντάς του εμμέσως πλην σαφώς ότι αν βγει θα του δώσει τη θέση του επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Απάντησε με tweet ο Π. Γερουλάνος τονίζοντας για ακόμα μια φορά ότι ο πρόεδρος πρέπει να είναι βουλευτής και μέσα σε αυτόν τον «χαμό» μπήκε και η Νάντια Γιαννακοπούλου η οποία εκτόξευσε τα βέλη της προς τους άλλους δύο υποψηφίους, λέγοντας ότι δεν μπορούν να συγκρατηθούν και μοιράζουν θέσεις και αξιώματα. Πάντως και μεταξύ μας, ουδείς από την κοινωνία ασχολείται με όλα αυτά.

Ο -παπανδρεϊκός- Γερουλάνος

Πάντως ο Παύλος Γερουλάνος ελπίζει στο φίνις να προλάβει Χ. Δούκα και Α. Διαμαντοπούλου που εμφανίζονται δεύτεροι στις μετρήσεις και να περάσει αυτός στον δεύτερο γύρο. Ποντάρει πολλά και σε τμήμα του παπανδρεϊκού μπλοκ και αυτό φάνηκε χθες έντονα με την εκ νέου υποστηρικτική δήλωση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Παπανδρέου, αδελφού του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.

Τα Δολιανά κοντά στον Δούκα

Ο Χάρης Δούκας έχει κατά πολλούς τον αέρα πως θα περάσει στον δεύτερο γύρο. Έχει μαζί του πολλούς συνδικαλιστές, όπως ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Μπράτης, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι στηρίζεται από την παρέα των Δολιανών. Μου λένε πως θετικός στην υποψηφιότητά του είναι ο Κώστας Λαλιώτης, αν και δεν εκδηλώνεται, ώστε να μπορεί άνετα να διαψευστεί, αλλά και ο Δημήτρης Ρέππας μου είπαν πως είναι ζεστός με τον δήμαρχο Αθηναίων, ενώ ο Πέτρος Ευθυμίου βγήκε ανοικτά και τον στήριξε. Για τους νεότερους, επί παντοδυναμίας Κώστα Σημίτη υπήρχε η παρέα των Δολιανών, τόπο καταγωγής του Κ. Λαλιώτη, που συμμετείχαν ο ίδιος και οι Ρέππας (επίσης Αρκάς) και ο Π. Ευθυμίου. Ο Κώστας Λαλιώτης, με επιστολή του στο Newsbeast, απάντησε στο δημοσίευμα της στήλης, λέγοντας: «Αρνούμαι κατηγορηματικά το “κομματαρχικό σύνδρομο”».

Τρέχει όσο ποτέ ο Ανδρουλάκης

Τι κάνει όμως για όλα αυτά ο Ν. Ανδρουλάκης; Τρέχει όσο ποτέ μου λένε και μάλιστα, χαριτολογώντας, σημειώνει η καλή πηγή μου πως, εάν έτρεχε έτσι και στις βουλευτικές εκλογές, το ΠΑΣΟΚ θα είχε περάσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει και άδικο με όσα μαθαίνω. Πάντως αυτό που μου λένε είναι ότι με βάση τους συσχετισμούς και το κλίμα πανελλαδικά θα είναι πρώτος την πρώτη Κυριακή και άνετα, αλλά για τη δεύτερη όλα παίζονται!

Εκτός ΝΔ ο Σαλμάς

Και να πεταχτώ λίγο στα της ΝΔ, όπου ο Μάριος Σαλμάς εκτός από την Κ.Ο. βρέθηκε και εκτός κόμματος – όπως ήταν αναμενόμενο. Σας εξήγησα χθες πολλά για το τι θέλει να κάνει και απλά χθες μου ήρθαν ενισχυτικές προς αυτό πληροφορίες. Η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου πιθανότατα θα είναι ο επόμενος σταθμός του. Μένει αυτό να φανεί λίαν συντόμως. Αυτό που έμαθα είναι ότι μίλησε με ορισμένους βουλευτές της ΝΔ που ανήκουν στη σφαίρα επιρροής του Αντώνη Σαμαρά και οι οποίοι του έδωσαν συγχαρητήρια.

Πάμε Ρηγίλλης

Πάντως στην ιστορία των 50 ετών της η ΝΔ είδε πολλές διαγραφές – δεν θα γίνει ο Σαλμάς ο ήρωας, όπως είπε και ο Παύλος Μαρινάκης. Για αυτά τα 50 χρόνια θα μιλήσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση που θα γίνει ανήμερα της επετείου ίδρυσης της ΝΔ μπροστά στην ιστορική της έδρα στη Ρηγίλλης. Ήδη από χθες άρχισαν να φεύγουν οι προσκλήσεις, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα εμφανιστούν οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς – εννοείται πως θα προσκληθούν.

Ο μηχανισμός της Συρεγγέλα

Μία κρίσιμη αποστολή καλείται να φέρει εις πέρας η γραμματέας της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα. Η γραμματέας ηγείται της κινητοποίησης, ενόψει του εορτασμού για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 4 Οκτωβρίου στα ιστορικά γραφεία του κόμματος, επί της οδού Ρηγίλλης 18, με ομιλητή τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως σας είπα. Η Συρεγγέλα καλείται να κινητοποιήσει, βάζοντας τη σφραγίδα της, τον μηχανισμό της γαλάζιας παράταξης.

Παρακολουθούν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει το μυαλό του στις σοβαρές συναντήσεις στις ΗΠΑ, ενόψει της συνάντησης με τον Ερντογάν, και δεν πολυσκοτίστηκε με την υπόθεση Σαλμά. Βέβαια κάποιοι στο ευρύτερο περιβάλλον του παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις των άλλων 10 τώρα, αφού ο 11ος Σαλμάς διαγράφηκε, τι θα κάνουν. «Δεν θα τολμήσει κανείς να δημιουργήσει θέμα με τη δεδηλωμένη», λέει κεντρικός υπουργός, αλλά αστειευόμενος συμπλήρωνε: «Φαντάζεσαι να γίνει κάτι τέτοιο και στη Βουλή ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να μην έχουν αρχηγό;».

Η κασσελιάδα

Η κασσελιάδα ξεκίνησε χθες με την προαναγγελία υποψηφιότητας από τον Στέφανο Κασσελάκη με το σύνθημα «Είμαι εδώ». Λες και οι άλλοι είναι κάπου αλλού και καλά του απάντησε ο Παύλος Πολάκης «Και εγώ εδώ είμαι», αλλά ας μιλήσουμε πολιτικά. Πάντως η επίσημη ανακοίνωση εκτός συνταρακτικού απροόπτου θα γίνει σήμερα, ανήμερα της επετείου από την εκλογή του πέρυσι στην ηγεσία του κόμματος.

Η τριάδα Άρης, Αντώναρος και Κύρτσος

Μου είπαν, θέλω να το διασταυρώσω και από δεύτερη πηγή, ότι ο Στ. Κασσελάκης μιλάει καθημερινά πλέον, όχι μόνο με τον Βαγγέλη Αντώναρο, αλλά και με τον Άρη Σπηλιωτόπουλο και τον Γιώργο Κύρτσο. Δεν θέλω να πιστέψω πως συνομιλητές του είναι τρία στελέχη που πριν από λίγα χρόνια ήταν στη ΝΔ. «Κάποιοι να σταματήσουν να είναι θυρωροί», είπε χθες στο Open ο Άρης Σπηλιωτόπουλος και μου έδωσε το έναυσμα να ρωτήσω και να μάθω τι συμβαίνει.

Το «όχι» της Γεροβασίλη

Σας είπα χθες για το αναμενόμενο όχι της Όλγας Γεροβασίλη που δεν θα είναι υποψήφια και οι 87 προκρίνουν τον Σωκράτη Φάμελλο. Μου είπαν ότι η πρώην υπουργός το σκεπτόταν καιρό, αλλά τελικά έκανε πίσω. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει καμία διάθεση όχι για δημόσια ούτε καν για παρασκηνιακή υποστήριξη, αφού δεν θέλει να παρέμβει. Πάντως η Ολγα Γεροβασίλη με τη στάση της κέρδισε πόντους και της πιστώνεται η ιστορία με την έκπτωση του Κασσελάκη.

Αυτοεξαιρέθηκε και ο Φαραντούρης

Ο ευρωβουλευτής, Νικόλας Φαραντούρης, άφησε, όπως και πέρυσι, για δεύτερη φορά να παίζει το όνομα του, ότι δήθεν το σκέπτεται να είναι υποψήφιος, και τελικά έκανε πίσω. Επιβεβαίωσε αρχικά πως όντως είχε σκεφτεί το ενδεχόμενο να καταθέσει υποψηφιότητα, μετά από προτροπές ανθρώπων που σέβεται εντός κι εκτός Βουλής. Ξεκαθάρισε όμως ότι δεν έχει κανένα λόγο να συμμετάσχει «σε μια διαδικασία τοξική, υβριστική, συκοφαντική και λασπολογική», στην οποία δεν μπορεί να διαδραματίσει έναν ενοποιητικό ρόλο. Αυτά όμως τα γνώριζε από πριν. Μάλλον την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια.

Η βράβευση Τσίπρα

Και επειδή έλεγα το όνομα του Αλ. Τσίπρα, να σας πως ότι σήμερα θα βραβευθεί με το ετήσιο Βραβείο Ειρήνης «Νίκος Νικηφορίδης» για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα θα βραβευτεί η τουρκοκύπρια ποιήτρια, Νεσέ Γιασίν, καθηγήτρια στο δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου, και ο ελληνοκύπριος ακτιβιστής της ειρήνης, Γιώργος Λιασής. Και εάν αναρωτιέστε εάν θα πει κάτι για τα εσωκομματικά, έως χθες το βράδυ δεν είχε διάθεση να αναφέρει το οτιδήποτε.

Έξω πάει καλά η Αχτσιόγλου

Και να κλείσω με την Έφη Αχτσιόγλου που έξω πάει καλά. Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς βρέθηκε προ ημερών στη σύνοδο Global Progress Action, στο Μόντρεαλ του Καναδά και έλαβε μέρος σε συζήτηση για την πολιτική ηγεσία με ενσυναίσθηση και αποφασιστικότητα. Στο ίδιο πάνελ συμμετείχαν η Jacinda Ardern, πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, η Romina Kuko, αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας, η Kati Piri, βουλεύτρια του Εργατικού Κόμματος της Ολλανδίας, και η Klara Dobrev, ευρωβουλεύτρια, πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος του Δημοκρατικού Συνασπισμού της Ουγγαρίας. Τη συζήτηση συντόνισε ο Patrick Gaspard, πρώην επικεφαλής διεθνών σχέσεων στον Λευκό Οίκο και πρόεδρος του CAP (Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο). Μέσα τι γίνεται είναι το θέμα.

Πόσο «σκοράρει» η Skroutz

Με βασικούς μετόχους τους ιδρυτές της, Γιώργο Χατζηγεωργίου, Βασίλη Δήμο και Γιώργο Αυγουστίδη, και επίσης μέτοχο το αμερικανικό mega fund, CVC Capital Partners (με επενδύσεις σε Δέλτα, Μπάρμπα Στάθη, Goody’s-Everest, ΔΕΗ), η Skroutz συνεχίζει να μεγαλώνει. Κάνοντας νέες επενδύσεις, φέρνοντας νέες υπηρεσίες στην αγορά. Με ένα ερωτηματικό που προκύπτει από τις οικονομικές της επιδόσεις. Γιατί ενώ ο τζίρος της μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο, τα κέρδη της παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τον τζίρο. Για πρώτη φορά το 2023 ο τζίρος της ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια ευρώ, φτάνοντας τα 105,84 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 40,4% σε σχέση με τα 75,4 εκατ. ευρώ του 2022. Ωστόσο τα καθαρά της κέρδη μετά την εκκαθάριση των φόρων ήταν μειωμένα κατά 51,41% από τα 2,4 εκατομμύρια ευρώ του 2022 στα 1,19 εκατομμύρια ευρώ πέρσι. Το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι ομολογουμένως ένα ακριβό σπορ, στο οποίο η Skroutz επενδύει πολλά. Πρόσφατα σας θυμίζω έλαβε την άδεια ηλεκτρονικού χρήματος μέσω της θυγατρικής εταιρείας της, Every Pay, γεγονός που την έβαλε και στον χώρο των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Αλλά και σε υποδομές με νέες αποθήκες 11.000 τετραγωνικών μέτρων που δημιούργησε με στόχο να «συγκεντρώνει» εκεί τα προϊόντα των εταιρειών λιανικής με τις οποίες συνεργάζεται και να τα διαθέτει απευθείας στους πελάτες της, όταν αυτοί κάνουν κάποια παραγγελία. Η επιχείρηση πάντως ακόμα και σήμερα φαίνεται να μην έχει ισχυρό αντίπαλο απέναντί της, αποτελώντας ουσιαστικά την κυρίαρχη δύναμη σε αυτό που κάνει. Επομένως έχει και τον χρόνο να αυξήσει τα κέρδη της τα επόμενα χρόνια, βλέποντας τις επενδύσεις που έκανε σταδιακά να αποδίδουν.

Σημάδια ανάκαμψης για τα courier των ΕΛΤΑ

Μία εταιρεία με αρκετές δυσκολίες στη διαχείριση αλλά και τα οικονομικά της αποτελούν τα ΕΛΤΑ Courier. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι βαίνουν στον δρόμο της ανάκαμψης, όπως με πληροφορούν. Γιατί εκτός από τον τζίρο τους που αυξήθηκε στα 62,97 εκατομμύρια ευρώ πέρσι από 58,87 εκατομμύρια το 2022, κατάφερε να εμφανίσει κερδοφορία ύστερα από αρκετά χρόνια. Για να έχετε εικόνα, τα καθαρά της κέρδη μετά από τους φόρους ήταν 1,92 εκατομμύρια ευρώ από ζημίες 3,08 εκατομμυρίων το 2022. Δείχνει κάτι να κινείται λοιπόν στην πολύπαθη εταιρεία. Κίνηση που αναμένεται ότι θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξυγίανση του οργανισμού είναι αυτή της συγχώνευσης των ΕΛΤΑ Courier με τα ΕΛΤΑ από 1η Οκτωβρίου. Που αναμένεται ότι θα φέρει οικονομίες κλίμακας και μείωση κόστους, καλύτερη και ενιαία λειτουργία και για τις δύο οντότητες. Άλλωστε και τα ΕΛΤΑ αλλά και η εταιρεία courier αποτελούν αμφότερες δύο ζημιογόνες δραστηριότητες τα τελευταία χρόνια. Φαίνεται λοιπόν ότι η ένωσή τους ήταν μονόδρομος. Μένει, όμως, να δούμε στην πράξη και τα αποτελέσματα που αυτή θα έχει.

Κλείνει ο κύκλος για την Εθνική Τράπεζα

Θέμα χρόνου είναι, όπως μαθαίνω, να ξεκινήσει η διαδικασία διερεύνησης ενδιαφέροντος από πλευράς της JPMorgan, η οποία έχει αναλάβει να τρέξει τη σχετική διαδικασία για λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας. Θυμίζω εδώ ότι σύντομα -εντός Οκτωβρίου- θα λάβει χώρα η πώληση των μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ποσοστού 10%. Τις υπόλοιπες μετοχές 8,39% από το σύνολο του 18,39% θα κρατήσει το ελληνικό δημόσιο. Το σχετικό Ενημερωτικό Δελτίο είναι προγραμματισμένο να δημοσιευθεί αυτήν την Παρασκευή και την προσεχή Δευτέρα 1η Οκτωβρίου ανοίγει το βιβλίο των προσφορών. Το ενδιαφέρον σε κάθε περίπτωση είναι έντονο.

Η νέα εταιρεία του ANTENNA

Στη σύσταση νέας εταιρείας με αντικείμενο την παροχή επιχειρηματικών συμβουλών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών προχωράει όπως μαθαίνω ο όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ. Το όνομα αυτής είναι K Group Capital Partners II. Eπικεφαλής της είναι ο Antero Moura Da Costa, ο οποίος είναι επικεφαλής και της εταιρείας συμμετοχών ΑΝΤΕΝΝΑ Investment Holdings με έδρα την Κύπρο.

Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου

Σας το είχα πει μέσα από τη στήλη. Ότι η τραπεζική αγορά είναι στα καλύτερά της. Και ιδιαίτερα κινητική. Κάτι που φαίνεται και από την εισαγωγή και έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το κλίμα θα μπορούσα να πω ότι ήταν σχεδόν πανηγυρικό στο «καμπανάκι» που χτύπησε χθες το πρωί ο επικεφαλής της Τράπεζας Κύπρου. Εκτός από τον τραπεζικό τομέα, όμως, και το Χρηματιστήριο αρχίζει και πάλι να «ανεβαίνει». Έχοντας μεγάλη απόσταση από ένδοξες –ή και μη– εποχές του χθες. Να σας πω εδώ ότι με περίπου 2 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση, η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει ως στόχο την άντληση περίπου 400 εκατ. ευρώ και την αναδιάρθρωση της μετοχικής σύνθεσης.