Οι αριθμοί των δημοσκοπήσεων

Καλημέρα. Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν στραμμένη την προσοχή τους σε δύο αριθμούς που καταγράφονται στις μετρήσεις. Ο πρώτος τη δυσαρέσκεια των πολιτών για την ακρίβεια και την λεγόμενη καθημερινότητα και ο δεύτερος τις επιδόσεις της κυβέρνησης στην αντιμετώπισή τους. Και αυτό που θέλει ο πρωθυπουργός είναι να υπάρξει άμεσα ανάκαμψη της ΝΔ και αυτό θα γίνει μόνο μέσω της προσέγγισης των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων που έχουν επιλέξει τη γκρίζα ζώνη αλλά και αυτών που «φουσκώνουν» τα ποσοστά των κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ.

Η κοινωνική ατζέντα

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη λεγόμενη κοινωνική ατζέντα, με άμεσες προτεραιότητες σε υγεία, παιδεία, φθηνή στέγη και στήριξη της ελληνικής οικογένειας. Παράλληλα θα γίνει επαναπροσέγγιση δυσαρεστημένων ψηφοφόρων όπως ανέφερα προ ημερών με τους αγρότες και τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων τους, αλλά και τους ένστολους. Ειδικά για τους αστυνομικούς έγινε έμαθα και σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου ήταν παρόντες οι υπουργοί Επικρατείας και Δημόσιας Τάξης Μάκης Βορίδης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αλλά και ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, ο Γιώργος Μυλωνάκης.

Περιοδείες Μητσοτάκη

Σχετικά με την ερώτηση των 11 βουλευτών για τα κόκκινα δάνεια, τους πλειστηριασμούς, τα funds και τις τράπεζες. Το έψαξα πολύ το θέμα για να δω τι μπορεί να σημαίνει αυτό μελλοντικά. Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν θεωρούν πως ήταν μια αρνητική κίνηση, αλλά το αντίθετο, καθώς πιστεύουν πως με τέτοιες κινήσεις φαίνεται και ότι η Κ.Ο. της ΝΔ δεν είναι αποκομμένη από την κοινωνία. Σε ό,τι αφορά την κοινωνία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει άμεσα έναν κύκλο περιοδειών – όπως σας είχα αναφέρει και προ ημερών.

Σε ειδικό ρόλο η Ντόρα

Την ίδια στιγμή, η Ντόρα Μπακογιάννη μαθαίνω ότι θα αναλάβει πάλι ειδικό ρόλο στην επαναπροσέγγιση βουλευτών που αισθάνονται σε απόσταση με το Μέγαρο Μαξίμου. Γι’ αυτό και η χθεσινή της τοποθέτηση ότι οι βουλευτές της ΝΔ, δηλαδή σύσσωμη η Κ.Ο. θα ψηφίσει την πρόταση του Κ. Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η ίδια θα ξεκινήσει επαφές και συναντήσεις ώστε να λειάνει γωνίες και να φτιάξει το κλίμα.

Καλό κλίμα με Χριστοδουλίδη

Και επειδή αναφέρθηκα σε κλίμα, αυτό ήταν πολύ καλό στη συνάντηση του πρωθυπουργού και του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη. Αυτό που εισέπραξα χθες ήταν πως υπήρξε άριστη επικοινωνία των δυο ηγετών. Και μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως η συνεργασία και η επικοινωνία είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ και επιβεβαιώθηκε το άριστο κλίμα μεταξύ τους. Τα υπόλοιπα είναι παραμύθια.

Οι επαφές στη Νέα Υόρκη

Και να πάμε τώρα στη Νέα Υόρκη, όπου ο πρωθυπουργός, εκτός από τη συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα έχει συναντήσεις με αρχηγούς κρατών – όπως με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου που έχει πολύ ενδιαφέρον λόγω των γεγονότων στην ευρύτερη περιοχή, με τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάντερ Βούτσιτς, τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αλλά και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Επανεμφάνιση Παπασταύρου

Για τη μεγάλη σημασία του επιτελικού κράτους μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μουσικής σε ημερίδα που η Προεδρία της Κυβέρνησης για το ζήτημα του επιτελικού κράτους και τη νομοθέτηση. Το ενδιαφέρον όμως ήταν άλλο, αφού είχαμε επανεμφάνιση του πρώην υπουργού Επικρατείας και άλλοτε στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, του Σταύρου Παπασταύρου. Αυτό έγινε σε πάνελ, στο οποίο συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ο γ.γ. του Πρωθυπουργού, Στέλιος Κουτνατζής και ο πρ. πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, αλλά και ο Σ. Παπασταύρου.

Οι μνήμες Μητσοτάκη

Την εμπειρία του από την περίοδο που ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατέθεσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία που σας προανέφερα. «Πήγαινα κάθε Σάββατο στο υπουργείο επειδή έπρεπε να βάζω εκατοντάδες υπογραφές πχ για αποσπάσεις και μετατάξεις» θυμήθηκε και εξήγησε ότι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για αυτά θα έπρεπε να είναι ο γ.γ. ανθρώπινου δυναμικού, έτσι εκχώρησε οικειοθελώς το δικαίωμα της υπογραφής του στη διοίκηση. Και αυτή ήταν μια μόνο πτυχή του κουβαριού της διοίκησης που προϋπήρχε και στο οποίο επιχείρησε να βάλει τάξη με τον πρώτο νόμο που ψηφίστηκε το 2019, όταν δηλαδή ανέλαβε την εξουσία και δεν ήταν άλλος από το επιτελικό κράτος. Μάλιστα έβγαλε και μια είδηση λέγοντας ότι το προσεχές διάστημα το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάζει ανά 15 ημέρες, καθώς όπως είπε- πρόκειται για ένα «εργαλείο» παραγωγής πολιτικής σε συλλογικό όμως επίπεδο. «Το κράτος δεν είναι ένας απόμακρος μηχανισμός» πρόσθεσε, ουκ ολίγες φορές οι πολίτες αναφέρονται στην απουσία του κράτους, ωστόσο γίνονται βήματα για καλύτερη λογοδοσία και αποτελεσματικότητα. Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι η άσκηση διακυβέρνησης είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, για αυτό απαιτείται να μπει τάξη στο χάος.

Διχασμένη η Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ

Πάμε απέναντι και στο μπάχαλο που υπάρχει στο ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε και χθες στη Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή, όπου η Κ.Ο. ήταν διχασμένη. Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ είχαν διαφορετική γραμμή για τον εάν έπρεπε να ανανεωθεί η θητεία του Συνηγόρου του Πολίτη, Ανδρέα Ποττάκη. Η Θεοδώρα Τζάκρη ήταν στη γραμμή του ναι και αντίθετοι ήταν η Όλγα Γεροβασίλη και ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Μπέρδεμα που δείχνει πολλά περισσότερα από μια διαφωνία.

Πόλεμος Ραγκούση – Τζάκρη

Και επειδή αναφέρθηκα στη Τζάκρη. «Καρφάρες» έριξε χθες βράδυ με μια ανάρτησή του ο Γιάννης Ραγκούσης, αλλά δεν είπε λίγα και η βουλευτής Πέλλας. Είχε προηγηθεί η Θ. Τζάκρη που το πρωί σε ραδιοφωνική της συνέντευξη επιτέθηκε στον Γ. Ραγκούση λέγοντας «το να μιλάει ο κ. Ραγκούσης για bullying με ξεπερνά και αυτός ξέρει». Ο Γ. Ραγκούσης προανήγγειλε προσφυγή στη δικαιοσύνη σε περίπτωση που η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανακαλέσει. Η Θ. Τζάκρη ανταπάντησε πως όταν έρθει εκείνη η στιγμή, δεν θα χρειαστεί την άδεια κανενός για να αποκαλύψει τις μεταξύ τους επικοινωνίες. «Θα καταθέσουν πλήθος αυτοπτών κι αυτήκοων μαρτύρων για σωρεία περιστατικών bulling σε βάρος μου, με αφορμή πάντα την πολιτική μου δραστηριότητα τότε που ο εν λόγω κύριος είχε ρόλο πολιτικού προϊστάμενου, αλλά και σε βάρος άλλων συντρόφων και συντροφισσών την τελευταία περίοδο. Δεν ξέρω αν η εμμονή του αυτή δείχνει ότι δεν αντιλαμβάνεται την συνεχή έκπτωση ή αν απλώς πρώτα βγαίνει η ψυχή του ανθρώπου και μετά το χούι του», ήταν η απάντηση της για να περάσει στην αντεπίθεση ο Γ. Ραγκούσης: Η μόνη φορά που χρειάστηκε να συγκρουστώ με την Θ. Τζάκρη κατά τη διάρκεια της κοινής παραμονής στο Υπουργείο Εσωτερικών ήταν όταν υποχρεώθηκα ως υπουργός να σταματήσω την από μέρους της υπογραφή σκανδαλωδών αποφάσεων που θα έπλητταν το δημόσιο συμφέρον, θα συνιστούσαν διασπάθιση του δημόσιο χρήματος, καθώς και θα ζημίωναν βαριά τη δημόσια εικόνα της τότε κυβέρνησης». Πρωτοφανείς καταστάσεις.

Άντε Στέφανε

Και ενώ γίνονται όλα αυτά τα δημόσια ξεκατινιάσματα στο ΣΥΡΙΖΑ και η Π.Γ. συνεδρίασε χθες το απόγευμα για την εισήγησή της στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου για τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι πρόεδροι, ο Στ. Κασσελάκης είναι στο εξωτερικό ακόμα. Κάποιος μου είπε -και δεν το πιστεύω- πως ίσως παραστεί σε gay γάμο φιλικού ζευγαριού, στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Δεν θέλω να το πιστεύω ότι θα γίνει εν μέσω της Κ.Ε, ενώ την ίδια ώρα πολλοί λένε «άντε Στέφανε ανακοίνωσε». Πότε θα γίνει τελικά αυτό; Μου είπαν πως σκέφθηκε να γίνει πρώτα η Κ.Ε. και να ψηφιστεί ο οδικός χάρτης και την Δευτέρα το πρωί με βίντεο να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του.

Πολιτικό ξύλο

Στην Πολιτική Γραμματεία πέρασε με αυξημένη πλειοψηφία ο οδικός χάρτης για τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ και τα κριτήρια για τις υποψηφιότητες των προέδρων, και τα οποία είναι ίδια με την προηγούμενη εκλογή. Βέβαια για να επικυρωθεί και τυπικά πρέπει να περάσει και από το ανώτατο όργανο που είναι η Κεντρική Επιτροπή. Έμαθα λοιπόν ότι εισακούστηκε η άποψη Νίκου Παππά ο οποίος έλεγε ότι δεν γίνεται να αποκλείσουμε τον Κασσελάκη, γιατί θα φάμε πολιτικό ξύλο από τη βάση και από τις οργανώσεις. Υπέρ αυτής της πρότασης ήταν και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος όμως διαφώνησε με την ημερομηνία των εκλογών. Ο βουλευτής Χανίων ήθελε να γίνει το συνέδριο και οι εκλογές μέσα στον Οκτώβρη. Η ομάδα των «87» (που είναι περισσότεροι) περιμένει να μιλήσει ο Στέφανος Κασσελάκης για να δουν πως θα αντιδράσουν. Τους ενημερώνω ότι μέχρι την Κ.Ε. δεν θα βγάλει άχνα.

Βυθίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ

Χθες βράδυ, και ενώ παρακολουθούσα το ξεκατίνιασμα Ραγκούση και Τζάκρη τηλεφώνησα σε τρία κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν πολύ προβληματισμένοι για τις εξελίξεις και την βύθιση του κόμματος στις δημοσκοπήσεις. Και ξέρουν πολύ καλά, όπως μου είπαν, πως δύσκολα ανατρέπεται η κατάσταση που διαμορφώνεται. Αυτό που μου επεσήμαναν όμως είναι η δυναμική του Παύλου Πολάκη και το σοβαρό ενδεχόμενο στο δεύτερο γύρο να είναι αντίπαλος με τον Κασσελάκη. Ε, εκεί είναι που δεν θα μείνει τίποτα όρθιο, μου είπε ένας εξ αυτών γελώντας.

Το μάννα εξ ουρανού στο ΣΥΡΙΖΑ

Το μάννα εξ ουρανού, για την ακρίβεια τη δόση της κρατικής επιχορήγησης, αναμένουν στο ΣΥΡΙΖΑ για να ανασάνουν οικονομικά. Μου είπαν χθες πως δεν μπλοκαρίστηκαν μόνιμα οι τραπεζικοί λογαριασμοί και αυτό έγινε για ένα μικρό χρονικό διάστημα, λίγων ωρών και διευθετήθηκε. Άρα, αναμονή για τα χρήματα για να δοθούν και σε διάφορους προμηθευτές και σε εργαζόμενους του κόμματος και προς τα κομματικά ΜΜΕ.

Βραβείο στον Τσίπρα

Το βραβείο ειρήνης «Νίκος Νικηφορίδης» θα απονεμηθεί στον Αλέξη Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η εκδήλωση που θα γίνει στο Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων. τελεί υπό την αιγίδα του «Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης» (ΠΑ.Δ.Ο.Π) και θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα.

Χώρισε ο Νίκος Παππάς

Εκτός από τους εσωκομματικούς μπελάδες και τις πολιτικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της μείζονος αντιπολίτευσης, Νίκος Παππάς, έχει όπως μου λένε και κάποιες προσωπικές σκοτούρες. Ύστερα από πέντε χρόνια σχέσης με τη Βασιλική Παππά, η οποία κατέχει τη θέση της news operation manager σε τηλεοπτικό σταθμό, το ζευγάρι αποφάσισε να τραβήξει χωριστούς δρόμους. Θυμίζω ότι το ζευγάρι είχε υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης την άνοιξη του 2022, γεγονός που συνοδεύτηκε από ένα λαμπερό πάρτι με πλήθος καλεσμένων, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονταν αρκετές προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής και των media. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν και οι δύο κόρες του Νίκου Παππά από τον πρώτο του γάμο με την Έλενα Παντοπούλου, με την οποία είχαν επίσης χωρίσει αθόρυβα το 2018,ύστερα από αρκετά χρόνια κοινής πορείας.

Οι χειριστές των πασοκικών τάμπλετ

Και να πάμε στο ΠΑΣΟΚ, όπου βλέπω την Άννα Διαμαντοπούλου να διαμαρτύρεται επειδή δεν θα έχει πολλά τμήματα και άρα πολλές κάλπες στις εσωκομματικές εκλογές. Εγώ όμως έμαθα κάτι άλλο που έχει πολύ ενδιαφέρον και αφορά τους χειριστές των τάμπλετ που δεν ασχολείται κανένας. Ε, έμαθα πως εκεί θα έχουν τον πρώτο λόγο πρόσωπα του περιβάλλοντος του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η νέα επενδυτική κίνηση του Μαρινάκη

Νέα κίνηση με σκοπό επενδύσεις σε άλλες εταιρείες και αρχικό προϋπολογισμό 10 εκατομμυρίων ευρώ δημιούργησε ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Ο λόγος για την Alter Ego Ventures. Το νεοσύστατο επενδυτικό όχημα του εφοπλιστή στοχεύει εκτός από την τεχνολογία να τοποθετηθεί και σε νέες αγορές που αυτή τη στιγμή δεν έχει παρουσία. Πρόκειται επί της ουσίας για θυγατρική εταιρεία της Alter Ego Media, συμφερόντων του Μαρινάκη, η οποία διαχειρίζεται πολλά media της χώρας. Απώτερος σκοπός των επενδύσεων που πραγματοποιεί, είναι να δημιουργήσει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, οι οποίες θα οδηγήσουν τον όμιλο στο επόμενό του βήμα που είναι η είσοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Έναν όμιλο που δεν θα βασίζεται αποκλειστικά στα media αλλά και σε άλλους κλάδους δραστηριότητας, που θα προσφέρουν εναλλακτικές στον όμιλο αλλά και στο επενδυτικό κοινό τα επόμενα χρόνια και θα καταστήσουν το «μαγαζί» πιο ελκυστικό στην αγορά.

Οι αιχμές της Βεργίνας για τον ανταγωνισμό και τα κέρδη

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η μπύρα Βεργίνα αποτέλεσε ένα «μετέωρο» επιχειρηματικό βήμα όταν δημιουργήθηκε, σε μία εποχή που κυριαρχούσαν στην Ελλάδα αποκλειστικά η Αθηναϊκή Ζυθοποιία (Heineken, Amstel) και η Ολυμπιακή Ζυθοποιία (Carslberg). Η εταιρεία έχει προσφύγει επανειλημμένα σε διεθνή και εγχώρια δικαστήρια με καταγγελίες για αθέμιτο ανταγωνισμό και δεν χάνει ευκαιρία μέσω των εκπροσώπων της να καταφέρεται του ανταγωνισμού. Κάτι που κάνει για μία ακόμα φορά μέσα από τις οικονομικές της καταστάσεις για το 2023, αφήνοντας αιχμές: «παρά τις συνεχιζόμενες αρνητικές επιπτώσεις από τη μη λειτουργία του ελεύθερου ανταγωνισμού, που προέρχονται από τις μακροχρόνιες στρεβλώσεις της αγοράς στην Ελλάδα, η Διοίκηση πιστεύει ότι θα επιτύχει τους στόχους της», σημειώνει χαρακτηριστικά. Πάντως, η Βεργίνα έχει καταφέρει να είναι έντονα κερδοφόρα ως επιχείρηση, καθώς την ίδια χρονιά έφτασαν μετά από τους φόρους τα 2,66 εκατομμύρια ευρώ και ο τζίρος της έφτασε τα 30,6 εκατομμύρια ευρώ.

Η Zara Home αναπροσαρμόζεται

Η αλλαγή της εμφάνισης των καταστημάτων για τον όμιλο Inditex που έχει τα Zara, Zara Home, Massimo Duttiκαι πολλές ακόμα διάσημες μάρκες παγκοσμίως, έγινε στην Ελλάδα, όταν δημιουργήθηκε ο νέος τύπος καταστήματος Zara στο Golden Hall πριν από περίπου δύο χρόνια. Ο οποίος εφαρμόζεται πλέον σε όλα τα νέα καταστήματα. Κάτι αντίστοιχο επιχειρεί να κάνει πλέον ο παγκόσμιος κολοσσός και με τα Zara Home. Η αλυσίδα ειδών σπιτιού, αναπροσαρμόζεται και αλλάζει εικόνα. Η αρχή γίνεται και αυτή τη φορά από το Golden Hall. Ταυτόχρονα εκτός από την εμφάνιση αλλάζει και η έκταση του χώρου πώληση, ο οποίος μεγαλώνει κατά 50%. Αποτελεί διεθνή στρατηγική του ομίλου Inditex πλέον να κάνει μεγάλα καταστήματα σε αντίθεση με το παρελθόν. Κάτι που έγινε ξεκάθαρο τόσο με το νέο κατάστημα 5.000 τετραγωνικών στον Πύργο Πειραιά το καλοκαίρι, όσο και με αυτό στην οδό Τσιμισκή που πρόσφατα λειτούργησε κατά το ένα μέρος του καθώς το υπόλοιπο θα λειτουργήσει προσεχώς.

Τι πουλάει ο Βάρσος Κηφισιάς

Νομίζω και μάλλον δεν κάνω λάθος ότι ο διάσημος Βάρσος της Κηφισιάς, είναι το παλιότερο γαλακτοπωλείο και ζαχαροπλαστείο της Ελλάδας που συνεχίζει έως και σήμερα να λειτουργεί έως και σήμερα. Με ενδιαφέρον κοιτάζω τα οικονομικά του μεγέθη, καθώς αποτελεί μία καλοστημένη και καλοκουρδισμένη επιχειρηματική μηχανή, που φέρνει στον ιδιοκτήτη του, Κωνσταντίνο Βάρσο. Για την ακρίβεια, ο τζίρος άγγιξε στο τέλος Ιουνίου του 2023 τα 2,89 εκατομμύρια ευρώ με καθαρά κέρδη μετά τους φόρους στα 394,76 χιλιάδες ευρώ. Σημειώνω εδώ ότι ο Κωνσταντίνος Βάρσος είναι μεταξύ των υποψηφίων στον συνδυασμό του Νίκου Σοφιανού για τον ΕΒΕΑ, όπου συμμετέχουν ηχηρά ονόματα όπως ο Μιχάλης Στασινόπουλος της Βιοχάλκο αλλά και η Τζούλη Χαϊδά της βιομηχανίας μαρμάρων, Ικτίνος.

Το ανάχωμα της ιδιωτικής ετικέτας στην ακρίβεια

Ανάχωμα στις αυξήσεις τιμών και την ακρίβεια αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά ότι αποτελούν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία είναι φθηνότερα σε σχέση με τα επώνυμα. Το μερίδιο των αγαθών ιδιωτικής ετικέτας στο επτάμηνο του 2024 σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Circana που έχω στα χέρια μου, συνέχισε να αυξάνεται με ποσοστό 5,2% όπως συνέβη και το προηγούμενο διάστημα, φτάνοντας μεριδιακά σε ποσοστό 26,8% έναντι 26,3% το 2023 και 25,8% το 2022. Τα τρόφιμα παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη άνοδο στα μερίδια πωλήσεων προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας σε ποσοστό που ανέρχεται στο 27,4% σε σχέση με τα επώνυμα. Το αντίστοιχο ποσοστό πωλούμενων προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στο επτάμηνο του 2024 για την κατηγορία των προϊόντων ατομικής υγιεινής και περιποίησης ήταν 20,3% και για τα προϊόντα φροντίδας σπιτιού 26%.