Μνήμες 25 χρόνια πίσω

Καλημέρα σε όλες και όλους. Σήμερα θα γίνει στην ΕΣΗΕΑ εκδήλωση για τα 25 χρόνια από την πτώση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους, ένα περιστατικό που συνέβη την 14η Σεπτεμβρίου του 1999, που είχε ως τραγικό αποτέλεσμα τον θάνατο έξι προσώπων. Του τότε αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιάννου Κρανιδιώτη, του γιου του, ανθρώπων των ΜΜΕ, του μηχανικού αεροσκάφους και αστυνομικών, ενώ άλλοι έξι τραυματίστηκαν. Στη σημερινή ημέρα μνήμης θα δώσει το παρών ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ θα απευθύνει χαιρετισμό και ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος, Αλφόνσος Βιτάλης, που ταξίδεψε και αυτός εκείνη την ημέρα με το μοιραίο αεροσκάφος. Αιωνία η μνήμη τους.

Συνάντηση λίγο πριν τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη

Γιατί ξεκίνησα με την παρουσία Χριστοδουλίδη; Γιατί στο Μέγαρο Μαξίμου θα συναντηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Και αυτή η συνάντηση έχει ενδιαφέρον και για έναν ακόμη λόγο. Την επικείμενη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού, που αναχωρεί μεθαύριο για τη Νέα Υόρκη, με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την άλλη εβδομάδα στο περιθώριο των εργασιών της Γ.Σ. του ΟΗΕ.

Επαφές Μητσοτάκη

Πέρα όμως από τον Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει έναν μεγάλο κύκλο επαφών με αρχηγούς κρατών, ενώ θα συναντηθεί και με την ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, καθώς θα βραβευτούν από το Atlantic Council. Πέρα όμως από τις πολιτικές κινήσεις, θα υπάρχει και η ανθρώπινη πλευρά στο ταξίδι, καθώς μου είπαν ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί και με τις κόρες του που σπουδάζουν στις ΗΠΑ.

Ο ρόλος του Κωνσταντίνου Κούτρα

Τον προσεχή Νοέμβριο αναμένονται αλλαγές στο διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού, καθώς όπως σας έχω ήδη ενημερώσει, η πρέσβης Άννα-Μαρία-Ελένη Μπούρα, όπως είναι το πλήρες ονοματεπώνυμό της, αναμένεται να αποχωρήσει από την Αθήνα, προκειμένου να αναλάβει νέα καθήκοντα στις Βρυξέλλες. Ο διάδοχός της, σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανότατα θα είναι ο Κωνσταντίνος Κούτρας, που αυτή τη στιγμή κατέχει τη θέση του γενικού προξένου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη. Με την επιστροφή του στην ελληνική πρωτεύουσα και την ανάληψη της νέας του θέσης στο Μέγαρο Μαξίμου, θα κληθεί να διαδραματίσει άμεσα έναν καίριο ρόλο, καθώς θα είναι υπεύθυνος για την προετοιμασία του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά και της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο στην Άγκυρα. Θυμίζω ότι ο Κ. Κούτρας έχει υπηρετήσει στο παρελθόν στο διπλωματικό γραφείο των πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά και η εμπειρία του αυτή αναμένεται να είναι καθοριστική, δεδομένων των απαιτητικών και πολύπλοκων ζητημάτων που θα κληθεί να διαχειριστεί.

Περιοδείες υπουργών

Σας έγραφα χθες για τις περιοδείες υπουργών επιγραμματικά. Ρώτησα όμως τι γίνεται και μου είπε καλή πηγή από τη ΝΔ πως ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει ο κομματικός μηχανισμός να είναι σε εγρήγορση και παράλληλα να βγουν στην πρώτη γραμμή όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Και αυτό θα γίνει με στοχευμένες περιοδείες.

Η ερώτηση των 11

Έντεκα βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν ερώτηση προς τον Κωστή Χατζηδάκη για τα κόκκινα δάνεια και τα funds, αλλά και τη στάση των τραπεζών. Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές Φωτεινή Αραμπατζή, Γιώργος Βλάχος, Βασίλης Γιόγακας, Θανάσης Δαβάκης, Νικήτας Κακλαμάνης, Θεόδωρος Καράογλου, Χρήστος Μπουκώρος, Μάριος Σαλμάς, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος και Άννα Καραμανλή. Εάν γίνει αποκωδικοποίηση, οι πέντε είναι του κλίματος Αντώνη Σαμαρά και οι άλλοι του καραμανλικού στρατοπέδου.

Ένα θέμα που απασχολεί την κοινωνία

Διάβαζα την ερώτηση που κατέθεσαν χθες στη βουλή 11 βουλευτές της ΝΔ για την προστασία των δανειοληπτών και είπα να το ψάξω λίγο περισσότερο. Έτσι μίλησα με έναν εξ αυτών και μου διαμήνυσε ότι αποφάσισαν να αναλάβουν θεσμικό ρόλο για ένα θέμα που απασχολεί την κοινωνία, την ώρα που η αντιπολίτευση είναι ανύπαρκτη. «Ούτε ανταρσία, ούτε εσωτερική αντιπολίτευση», μου ξεκαθάρισε, καθώς πίεζα να καταλάβω αν υπάρχει κάτι βαθύτερο. Αν αθροίσεις την κοινοβουλευτική εμπειρία όσων υπογράφουν είναι τουλάχιστον 200 ετών μου επεσήμανε, όπως και το γεγονός ότι οι περισσότεροι υπογράφοντες έχουν διατελέσει στο παρελθόν υπουργοί επί κυβερνήσεων Σαμαρά, Καραμανλή και Μητσοτάκη. Μάλιστα άνθρωπός μου που γνωρίζει το παρασκήνιο μου μετέφερε πως υπάρχουν πολλοί περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ που ενδιαφέρονται να συνυπογράφουν τέτοιες ερωτήσεις. Η κίνηση εμπεριέχει και έναν συμβολισμό: δεν υπέγραψαν 9 που θα συνιστούσαν πλειοψηφία αλλά 11.

Γενέθλια στη Ρηγίλλης

Την ίδια ώρα, η Νέα Δημοκρατία μετράει αντίστροφα για τον εορτασμό των γενεθλίων των 50 χρόνων της. Πού θα γίνει η γιορτή; Μπροστά στα ιστορικά γραφεία του κόμματος, στην οδό Ρηγίλλης, στα οποία να σας αναφέρω ότι θα στεγαστούν πολυτελείς κατοικίες. Και κάτι που δεν ξέρετε οι περισσότεροι. Αυτό το νεοκλασικό κτίριο, όπου ήταν η έδρα της ΝΔ για πολλά χρόνια έως τις ημέρες προεδρίας του Αντώνη Σαμαρά που μετακόμισε στη Συγγρού, όπου σήμερα τα γραφεία της Alter Ego Media, ανήκει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το κυβερνών κόμμα το νοίκιαζε. Και το άλλο που δεν γνωρίζετε είναι ότι τη δεκαετία του 1960 εκεί στεγάζονταν τα γραφεία της Χωροφυλακής Αθηνών. Αυτά για την ιστορία.

Γιορτή και το Ίδρυμα Καραμανλή

Και επειδή σας ανέφερα χθες το Ίδρυμα Καραμανλή και την παρουσία και ομιλία του γιου του Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, να δώσω την πληροφορία πως ετοιμάζει και εκδήλωση για τα 50 χρόνια της ΝΔ. Στην εκδήλωση του Ιδρύματος σχεδιάζεται να μιλήσει και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά όχι ο Αντώνης Σαμαράς, όπως μεταδίδεται από κάποιες πλευρές.

Επιστρέφει από την Ιταλία ο Κασσελάκης

Από την απέναντι πλευρά, ο Στέφανος Κασσελάκης, ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τον σύζυγό του, Τάιλερ ΜακΜπέθ, είναι στην Ιταλία για προσωπικούς λόγους όπως μεταδίδεται. Ο Στ. Κασσελάκης ετοιμάζεται για την Κ.Ε. το προσεχές Σαββατοκύριακο, αλλά και για την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του. Η ανακοίνωση πιθανότατα θα γίνει αύριο με βίντεο, ενώ σήμερα επιστρέφει από την Ιταλία.

Με Φαραντούρη ο Παππάς

Και επειδή σιγά σιγά ξεκαθαρίζουν οι υποψηφιότητες μαθαίνω ότι ο Νίκος Παππάς δεν προτίθεται να είναι υποψήφιος. Θέλει όμως για υποψήφιο τον ευρωβουλευτή Νικόλα Φαραντούρη, με συμφωνία να παραμείνει πρόεδρος της Κ.Ο.

Υποψήφιο και οι «87»

Από την άλλη πλευρά οι «87» συμφώνησαν να στηρίξουν υποψήφιο, αλλά ακόμη ψάχνουν το πρόσωπο. Τον Σωκράτη Φάμελλο πολλοί δεν τον θέλουν, ενώ και η Όλγα Γεροβασίλη δεν επιθυμεί. Πάντως μου είπαν ότι έως το Σάββατο ίσως να έχουν αποφασίσει.

Η τακτική απέναντι στον Κασσελάκη

Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας ανταρτοπόλεμος ανάμεσα στους «87» και τον Κασσελάκη με τους μεν να περιμένουν να το κάνει Κούγκι και να αντιδράσουν και τον δε να σφυρίζει αδιάφορα από το λιμάνι του Μπρίντιζι. Όσον αφορά τα διάφορα τερτίπια των «87», ούτως ώστε να μην μπορεί να κατέβει ο Κασελάκης, προσκρούουν σθεναρά στον Νίκο Παππά, ο οποίος τους είπε ότι, πρώτον, «θα τον κάνετε ήρωα» και, δεύτερον, «θα γελοιοποιηθούμε». Επίσης, μαθαίνω ότι η Όλγα Γεροβασίλη είναι εντόνως προβληματισμένη και ορθώς, γιατί σου λέει με τι λεφτά θα κάνουμε εκλογές και συνέδριο. Το σχέδιο, λοιπόν, είναι ότι αν κατέβει ο Κασσελάκης θα κατέβουν άλλοι τρεις υποψήφιοι. Για να μην μπορεί να βγει από τον πρώτο γύρο και στον δεύτερο να συνασπιστούν όλοι απέναντί του. Αν δεν κατέβει, θα είναι δύο οι υποψήφιοι. Ο Παύλος Πολάκης και ο Σωκράτης Φάμελλος. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία μεγάλη τάση μέσα στο κόμμα η οποία λέει ότι πρέπει να πάμε σε έναν ήπιο τόνων πρόεδρο, γνώστη και ενωτικό.

Η βόλτα του Παύλου

Και εκεί που καθόμουν στο καφέ του ξενοδοχείου Plazza στο Σύνταγμα, είδα τον Παύλο, τον γιο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, να περπατάει καμαρωτός καμαρωτός. Μόλις πριν από λίγο είχε ευχηθεί «χρόνια πολλά» στη σύζυγό του, Μαρί Σαντάλ, για τα γενέθλιά της, μέσω ενός ιδιαίτερου μηνύματος στα social media.

Ο γάμος του Δούκα

Και επειδή σας ανέφερα πριν για ανανέωση όρκων και τα σχετικά, θα έχετε πληροφορηθεί ίσως πως ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα παντρευτεί εντός του Οκτωβρίου την εκλεκτή της καρδιάς του, Γεωργία Πολυτάνου. Θα παντρευτούν με θρησκευτικό γάμο και εκτός απρόοπτου το μυστήριο θα γίνει στη Θήβα. Αυτό που άκουσα όμως είναι ότι δεν αποκλείεται τον γάμο να τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, που κατάγεται και από την περιοχή και ήταν και μητροπολίτης εκεί.

Η σχέση του με την Εκκλησία

Να σας αναφέρω, επειδή το έψαξα, πως ο Χ. Δούκας έχει καλή σχέση με την Εκκλησία. Να θυμίσω ότι ορκίστηκε δήμαρχος με θρησκευτικό όρκο, παρουσία του Ιερώνυμου, ενώ μου είπαν να προσέξετε και το δεξί του χέρι, όπου φοράει ένα μεγάλο κομποσχοίνι. Και αυτό έχει μεγάλη σημασία για την Εκκλησία, της οποίας ένα σημαντικό τμήμα, όπως μου είπαν οι γνωρίζοντες, τον περιβάλλει με στοργή.

Γκρινιάζει η Γιαννακοπούλου

Και αφού μπήκαμε στα χωράφια του ΠΑΣΟΚ, να πάμε και στη Νάντια Γιαννακοπούλου που έστειλε, όπως έμαθα, επιστολή χθες στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ – θέτοντας το θέμα της μη ισότιμης κάλυψης από τα ΜΜΕ των υποψήφιων αρχηγών του ΠΑΣΟΚ, συμπεριλαμβανομένης προφανώς και της ίδιας. Μάλιστα, όπως μου είπαν οι γνωρίζοντες, στην επιστολή της η βουλευτής και δικηγόρος κάνει αναφορά σε παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ.

Στον αέρα το ντιμπέιτ

Και επειδή χθες έγραφα για το ντιμπέιτ, σήμερα είχαμε εμπλοκή. Σε εκκρεμότητα παραμένει, λοιπόν, η συμφωνία μεταξύ των υποψήφιων αρχηγών του ΠΑΣΟΚ για την οργάνωση του τηλεοπτικού ντιμπέιτ στην ΕΡΤ την προσεχή Τρίτη. Και αυτό διότι οι εκπρόσωποί τους δεν κατέληξαν σε ένα «διά ταύτα» όσον αφορά στον απευθείας διάλογο.

Γίνονται πραγματάκια

Δεν ξέρω τι λέτε εσείς, αλλά στο ΠΑΣΟΚ γίνονται ουσιαστικά ανοίγματα προς άλλους χώρους – έχω το απόλυτο παράδειγμα. Η Μαρία Απατζίδη είχε κάνει ανάρτηση στήριξης του Νίκου Ανδρουλάκη για τις εσωκομματικές εκλογές και έψαξα λίγο περισσότερο να μάθω το πολιτικό παρελθόν της. Η συγκεκριμένη κυρία, λοιπόν, ήταν βουλευτής του ΜεΡΑ25 και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη. Κάποια στιγμή αποφάσισε να φλερτάρει με τον συνδυασμό του πρώην υποψήφιου βουλευτή του Κυριάκου Βελόπουλου, Χρήστου Ηλιάδη, στον δήμο Αχαρνών. Και μετέπειτα να καταλήξει στην αγκαλιά του ΠΑΣΟΚ που, απ’ ό,τι μαθαίνω, ασχολείται ενεργά από το καλοκαίρι.

Το αίμα του Φύσσα

Σαν σήμερα, έντεκα χρόνια πίσω, το 2013, έπεφτε νεκρός ο Παύλος Φύσσας από το μαχαίρι του Γιώργου Ρουπακιά. Άρχιζε να ξετυλίγεται το κουβάρι της δράσης της Χρυσής Αυγής, που κατέληξε σε μια δομή εγκληματικής οργάνωσης με τα μεγαλοστελέχη της στη φυλακή.

ΔΕΗ: Ο στόχος του 2026

Με στόχο να φτάσει τα 8,9 GW σε εγκατεστημένη ισχύ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ΔΕΗ συνεχίζει τις επενδύσεις της. Αυτή τη στιγμή έχει ήδη εγκατεστημένη ισχύ 4,7 GW και ήδη έχει εξασφαλίσει επιπλέον ισχύ 3,3 GW. Το 90% του στόχου που έχει θέσει για το 2026 είναι είτε ήδη σε λειτουργία, είτε υπό κατασκευή, είτε πρόκειται να κατασκευαστεί. Το πρώτο εξάμηνο ο όμιλος κατάφερε να αυξήσει τα έσοδά του στα 4 δισ. από 3,6 στο πρώτο εξάμηνο του 2023 με επενδύσεις 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ. Τα καθαρά κέρδη για τη ΔΕΗ στο ίδιο διάστημα ήταν 190 εκατομμύρια ευρώ από 180 εκατομμύρια ευρώ το 2023.

Τα 50 εκατομμύρια του Ηλιόπουλου και το «όχι» του Σαββίδη

Δεν φαίνεται διατεθειμένος να πουλήσει το Open ο Ιβάν Σαββίδης. Αυτό τουλάχιστον ακούγεται στην αγορά. Γιατί πρόσφατα ο Ηλιόπουλος φέρεται να του πρόσφερε 50 εκατομμύρια για να εξαγοράσει το κανάλι και ο Σαββίδης απάντησε αρνητικά. Την ίδια στιγμή πάντως ο Ηλιόπουλος ψάχνει αρκετά τα media και θέλει να μπει και σε αυτόν τον τομέα. Γιατί, εκτός από την είσοδό του στην τηλεόραση, επιδιώκει και την απόκτηση ραδιοφωνικού σταθμού ή άλλων media. Μένει ωστόσο να φανεί εάν θα καταφέρει να πετύχει τον σκοπό του.

Μεγαλώνει το χαρτοφυλάκιο της Noval

Μία από τις ισχυρότερες εταιρείες ακινήτων στην Ελλάδα έχει καταφέρει να δημιουργήσει ο όμιλος Βιοχάλκο, συνδυάζοντας τα δικά του ακίνητα σε μεγάλο βαθμό αλλά και ακίνητα που έχει αποκτήσει στην πορεία. Η εύλογη αξία των ακινήτων αγγίζει τα 610 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα διαθέτει ισχυρό ταμείο με 95,8 εκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα σε ρευστό, γεγονός βέβαια που απορρέει από την έκδοση του ομολόγου των 120 εκατομμυρίων ευρώ που είχε πραγματοποιήσει και έχει την δυνατότητα να μπει και σε νέες επενδύσεις το επόμενο διάστημα. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι τα χρήματα που συγκέντρωσε η Noval θα πρέπει να τα διαθέσει έως και το τέλος Δεκεμβρίου του 2025.

Το καλοκαίρι του ’26 τα νέα Δικαστήρια Πειραιά

Στον δρόμο της κατασκευής βρίσκονται τα νέα Δικαστήρια Πειραιά, την ανάπτυξη των οποίων κάνει η Dimand. Άκουσα τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Dimand, Νίκο Δήμτσα, να μιλάει σε συνέδριο για τον κλάδο κατασκευών και να λέει ότι το κτίριο θα παραδοθεί το καλοκαίρι του 2026. Εκτός από τα Δικαστήρια η εταιρεία έχει συμφωνήσει, στο πλαίσιο ανταποδοτικών παροχών, να δωρίσει στον δήμο και ένα πάρκο στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου. Όταν παίρνεις, πρέπει και κάτι να δώσεις. Και η Dimand γνωρίζει καλά ότι η ανταποδοτικότητα είναι το Α και το Ω στις επιχειρηματικές συμφωνίες.

Η Κρι Κρι στις στρατηγικές επενδύσεις

Την ένταξή της στις στρατηγικές επενδύσεις με την υποβολή σχετικού φακέλου στον Enterprise Greece ετοιμάζει η γαλακτοβιομηχανία Σερρών, Κρι Κρι. Η οποία αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς κάθε χρόνο και φέτος θα γράψει τζίρο κοντά στα 245 εκατομμύρια ευρώ, όταν το ίδιο ποσό για το 2023 ήταν 216 εκατομμύρια. Ο φάκελος που σκοπεύει να μπει στις στρατηγικές επενδύσεις θα έχει να κάνει με τον διπλασιασμό της παραγωγής στο εργοστάσιο στις Σέρρες τόσο για το γιαούρτι όσο και για το παγωτό. Το ενδιαφέρον είναι ότι η εταιρεία δεν έχει δανεισμό και καλύπτει αυτές τις δαπάνες από δικά της κεφάλαια, τα οποία έχει αντλήσει από την κερδοφορία που καταφέρνει χρόνο με τον χρόνο.

Το fund και η γαλακτοβιομηχανία

Την ίδια στιγμή πάντως, μία ενδιαφέρουσα συνάντηση έγινε όπως μαθαίνω πριν από λίγες μέρες στις Σέρρες. Εκεί ο Παναγιώτης Τσινάβος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κρι Κρι, είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους του ελληνικού fund, Elikonos. Παρόντες από πλευράς fund ήταν σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Παντελής Παπαγεωργίου και ο Τάκης Σολωμός, οι δύο άντρες που διαχειρίζονται το συγκεκριμένο fund, το οποίο έχει επενδύσει ανάμεσα σε άλλες εταιρείες στη Μινέρβα, τον Φρεσκούλη με τις σαλάτες, τον Μέγα Γύρο που έχει εργοστάσιο και στην Αμερική και αλλού. Λέτε να έχουμε deal και με την Κρι Κρι; Η πραγματικότητα είναι πάντως ότι συζητήσεις έχουν γίνει με το ενδεχόμενο απόκτησης ποσοστού στη γαλακτοβιομηχανία.