Διαφήμιση για τη χώρα

Καλημέρα σε όλες και όλους. Μια μέρα διαφορετική από τις άλλες μετά τη χθεσινή πολύ ωραία εκδήλωση στο Ιερό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Κατέβηκα το απόγευμα εκεί στο ακρωτήρι στην τελετή εγκαινίων του νέου φωτισμού του χώρου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Κόσμος και κοσμάκης ήταν και με αυτό θα ξεκινήσω, αφήνοντας τα πολιτικά για μετά. Ο χώρος καθαρισμένος όσο ποτέ άλλοτε, εξέπεμπε μαγεία, ενώ ο φωτισμός που ανέλαβε η διεθνώς καταξιωμένη Ελευθερία Ντεκώ αναδείκνυε την αίγλη του Ιερού του Ποσειδώνα. Πολύς κόσμος από το εξωτερικό και από την Ελλάδα, τους οποίους και υποδέχθηκε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας που για μία ακόμα φορά ένα τμήμα της φάνηκε ξεκάθαρα, ενώ σε αυτό βοήθησε και η συναυλία του διακεκριμένου έλληνα συνθέτη, Σταύρου Ξαρχάκου.

Το γύρισμα στο μεταναστευτικό

Και από τα ωραία ας πάμε στα σκληρά και στους φόβους που υπάρχουν για το μεταναστευτικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε χθες πριν από το Σούνιο τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Στεφάν Σεζουρνέ. Ο πρωθυπουργός αποδείχθηκε τυχερός, διότι η μέρα αυτή σημαδεύτηκε από μια πρωτοφανή κρίση που οδήγησε σε αλλαγή του γάλλου επιτρόπου και ο νέος προτεινόμενος από τη Γαλλία είναι ο Σεζουρνέ. Τι έγινε; Ο αρχικά προτεινόμενος Τιερί Μπρετόν είχε κάκιστες σχέσεις με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και, μόλις κατάφερε να εκλεγεί, αφού ήθελε τη στήριξη της Γαλλίας, άρχισε να ροκανίζει την υποψηφιότητά του. Ε, δεν άντεξε και παραιτήθηκε. Τηλεφώνησα σε έλληνα ευρωβουλευτή κύρους και μου είπε ότι ο μέχρι χθες επίτροπος εσωτερικής αγοράς -αφού είχε πάρει ήδη χαρτοφυλάκιο- Τιερί Μπρετόν υπέβαλε την παραίτησή του εξαπολύοντας πυρά εναντίον της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία όπως αναφέρει στην επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν, ζήτησε από τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να αποσύρει την υποψηφιότητά του με την υπόσχεση ισχυρότερου χαρτοφυλακίου. Συμβαίνουν και στην Εσπερία, τι νομίζετε μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ γίνονται, όπου θα πάμε αργότερα;

Οι φοβίες της Αθήνας

Και μπορεί η εξέλιξη αυτή να επισκίασε τη συνάντηση με τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών, αλλά ευκαιρίας δοθείσης και με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Γ.Σ. του ΟΗΕ τις επόμενες μέρες ρώτησα τι γίνεται και με το μεταναστευτικό μετά τις κινήσεις της Γερμανίας. Η πιθανή αναζωπύρωση μιας μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη, με άμεσες επιπτώσεις για την Ελλάδα, και η αναβάθμιση των τουρκικών διεκδικήσεων, εν αναμονή της νέας συνάντησης του Κ. Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προξενούν ιδιαίτερο προβληματισμό στο κυβερνητικό επιτελείο και, όπως ομολογείται, απαιτούν προσαρμογές και στρατηγικό ανασχεδιασμό. Πού υπάρχει ο φόβος; Από τη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ και τα κόμματα του δεξιού πολιτικού φάσματος και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα.

Οι συμμαχίες της Αθήνας

Ενόψει αυτής της νέας πραγματικότητας, από το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδεται ότι η Αθήνα δεν θα δεχθεί επιστροφές μεταναστών κατά παρέκκλιση του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου. Αυτό όμως που ρώτησα και έχει ενδιαφέρον είναι τι συμμαχίες έχει ή θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Μου είπαν, λοιπόν, ότι η Αθήνα είναι σε συνεννόηση με τις κυβερνήσεις της Αυστρίας και της Πολωνίας, ενώ αναμένεται ότι κάτι ανάλογο θα επιδιωχθεί με την Ιταλία, την Ισπανία, τη Μάλτα και τη Βουλγαρία ενόψει και του πρώτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το διήμερο 17-18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Οι πρώτες μάχες, όμως, θα δοθούν και την τρέχουσα εβδομάδα στο Βερολίνο, όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος για τα Σύνορα και την Ασφάλεια, παρουσία του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Οι δήμαρχοι στο Μαξίμου

Να πάμε όμως σε πιο πεζά, αλλά εξόχως σημαντικά θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών. Όχι δεν θα γράψω για τις περιοδείες που αρχίζουν οι υπουργοί στην περιφέρεια, αλλά για τη συνάντηση που είχε χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Εκτελεστική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδων (ΚΕΔΕ). Έμαθα ότι έγινε μακρά και διεξοδική συζήτηση όλων των σοβαρών θεμάτων της Αυτοδιοίκησης και η συνάντηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα. Η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ έθεσε στον πρωθυπουργό τα πλέον σοβαρά και πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι της χώρας και τα οποία αφορούν τα οικονομικά των δήμων, τις ελλείψεις σε προσωπικό, το ζήτημα της διαχείρισης των πόσιμων υδάτων, το πρόγραμμα «Απόλλων» (ενεργειακές κοινότητες ΟΤΑ), το πρόγραμμα του ΥΠΕΝ για έργα εξοικονόμησης πόσιμου νερού, θεσμικά ζητήματα και την καταστατική θέση των αιρετών. Πάνω σε αυτά το 2024 θα αποδοθούν 450 εκ. ευρώ επιπλέον στους δήμους και πληροφορήθηκα πως σχεδιάζεται και επέκταση του προγράμματος της ΔΥΠΑ για την απασχόληση ανέργων 55 ετών και άνω.

Η πρόσκληση στον Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ προσκάλεσε τον πρωθυπουργό στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα γίνει στη Ρόδο 7-9 Νοεμβρίου 2024 και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση. Στη συνάντηση συμμετείχαν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ: Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γιώργος Παπαναστασίου, δήμαρχος Αγρινίου, Δημήτρης Καφαντάρης, δημοτικός σύμβουλος Πύλου-Νέστορος, Σίμος Δανιηλίδης, δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Κώστας Ζαχαριάδης, δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων, Ευάγγελος Μπαρμπάκος, δημοτικός σύμβουλος Καλλιθέας, Ελευθέριος Ραβιόλος, δήμαρχος Καρύστου, Χρήστος Τεντόμας, δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων, Βασίλης Τσιάκος δήμαρχος Καρδίτσας.

Ο Λουί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν στην Αθήνα

Μια μάζωξη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον που πέρασε κάτω από τα ραντάρ των ΜΜΕ έγινε χθες στο Ίδρυμα Κωνσταντίνου Καραμανλή στη Φιλοθέη. Εκεί στα βραχώδη όρη βρέθηκε ο Λουί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, πρόεδρος του Ιδρύματος «Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν» και δήμαρχος της Σαμαλιέρ, ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια τόσο για τις διαχρονικές σχέσεις φιλίας Ελλάδας και Γαλλίας, όσο και για τους στενούς φιλικούς και πολιτικούς δεσμούς του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τον πατέρα του, Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν.

Κούγκι θα κάνουν τον ΣΥΡΙΖΑ οι κασσελίστας

Και να πάμε στα του ΣΥΡΙΖΑ αφού είναι οι ώρες του Στέφανου Κασσελάκη, που είναι εν αναμονή να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος. Θα δώσει τη μάχη και γελάει, όπως μου είπαν, με τα όσα κυκλοφορούν περί διαγραφής του από το κόμμα. Εάν γίνει κάτι τέτοιο, θα το κάνουν Κούγκι οι κασσελίστας το κόμμα και αυτό έχει διαμηνυθεί αρμοδίως, όπως έμαθα. Πάντως στο παιχνίδι έχουν μπει και οι νομαρχιακές οργανώσεις που με ανακοινώσεις τους, πολλές από αυτές, στηρίζουν τον Στ. Κασσελάκη.

Γιατί λέει «όχι» ο Τεμπονέρας;

Ο Στ. Κασσελάκης έρχεται και είναι η εβδομάδα και των άλλων υποψηφίων. Ο Διονύσης Τεμπονέρας όμως, που πολλοί τον ήθελαν για υποψήφιο, όπως οι «87», δεν θα είναι, όπως δήλωσε, υποψήφιος, αλλά επειδή ρώτησα αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα ασχοληθεί με την πολιτική. Ο εργατολόγος μου είπαν πως βλέπει τον εαυτό του στη μεγάλη εικόνα της ενωμένης κεντροαριστεράς, έξω και πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό έχει ενδιαφέρον, γιατί αυτό βλέπει και ο Αλέξης Τσίπρας.

Ποιος κρύβεται πίσω από τις λέξεις;

Διάβασα χθες ότι υπάρχει περίπτωση να κατέβει ως υποψήφια πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ η Κατερίνα Νοτοπούλου και κατευθείαν πήρα τηλέφωνο άνθρωπο που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στην αξιωματική αντιπολίτευση. Τον ρώτησα πρωτίστως αν θα κατέβει η Κ. Νοτοπούλου και μου απάντησε, λίγο κυνικά θα έλεγα, ότι πολιτικά δεν είναι τίποτα και άρα δεν θα κάνει τίποτα. Μου είπε επί λέξει «πάμε παρακάτω». Η δεύτερη ερώτησή μου αφορούσε το αν θα μπορούσε το συνέδριο να βγάλει απόφαση να μην κατέβει ο Στέφανος Κασσελάκης. Μου απάντησε «και βέβαια μπορεί να γίνει αυτό με τροποποίηση του καταστατικού και να βάλουν για παράδειγμα έναν όρο ότι μπορούν να κατέβουν υποψήφιοι όσοι είναι μέλη εδώ και πέντε χρόνια». Τρωγόμουν, όμως, να τον ρωτήσω αν σε όλα αυτά είναι από πίσω ο Αλέξης Τσίπρας. Και μόνο που επικαλούνται όλοι αυτοί το όνομα του Τσίπρα και πίσω να μην είναι, έχει ευθύνη που το αφήνει να διαιωνίζεται, μου είπε χαρακτηριστικά. Πριν κλείσουμε το τηλέφωνο έριξε και το καρφί του για τον πρώην πρόεδρο. «Θα πρέπει να καταλάβει ο αγαπητός Αλέξης, ο οποίος έχασε με είκοσι μονάδες από τον Κυριάκο, ότι έφυγε γιατί δεν τον ήθελαν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο». Και αυτό θα πρέπει να το καταλάβει κάποια στιγμή μου ανέφερε, λιγάκι ειρωνικά, και έτσι κλείσαμε το τηλέφωνο.

Οικονομική ασφυξία

Μίλησε ο Νίκος ο Παππάς για δάνειο που θα πρέπει να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ για να αντεπεξέλθει στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Και σωστά το είπε. Τώρα αν μπορεί να το πάρει ο Ν. Παππάς νομίζω θα πρέπει να το δει νομικά και να υπάρξει γνωμοδότηση για το αν μπορεί να πάρει στο όνομά του ως πρόεδρος Κ.Ο. Αλλιώς τα πράγματα είναι δύσκολα για τους περίπου 50 εργαζόμενους που είναι να πληρωθούν από τα ταμεία του κόμματος. Καλό Ιανουάριο – με την καινούργια ηγεσία. Και αυτό το πολύ σοβαρό θέμα θα πρέπει να τους ανησυχεί όλους στην Κουμουνδούρου. Τι έχει συμβεί λοιπόν; Ο πρόεδρος ενός κόμματος είναι το φυσικό πρόσωπο το οποίο δίνει πληρεξούσιο στον γενικό διευθυντή του κάθε κόμματος να κάνει αυτός όλες τις συναλλαγές εξ ονόματός του. Τι έκανε λοιπόν ο Στέφανος Κασσελάκης; Ανακάλεσε το πληρεξούσιο που είχε δώσει στον γενικό διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Χρήστο Μαυροκεφαλίδη, με συνέπεια να κλείσει η «κάνουλα» κι αυτή τη στιγμή να έχει περιέλθει σε οικονομική ασφυξία το κόμμα. Ενδεχομένως να έπραξε σωστά από τη στιγμή που είναι έκπτωτος πρόεδρος. Δηλαδή δεν γίνεται να έχεις βάλει την υπογραφή σου και να ασκούν οικονομική διοίκηση οι άλλοι με τη δική σου τζίφρα. Να το κάνω ακόμα περισσότερο λιανά: δεν μπορεί να πληρωθούν μισθοί και να γίνουν συναλλαγές με τράπεζες, εφόσον δεν υπάρχει πληρεξούσιο για ένταλμα πληρωμών. Λογικό, ο Κασσελάκης το κάνει για τη δική του αυτοπροστασία. Αυτό θα είναι και το θέμα της πολιτικής γραμματείας. Όπως είπε εύστοχα η Θεοδώρα Τζάκρη, οδηγούν οι απέναντι, δηλαδή οι «87«, σε οικονομική ασφυξία το κόμμα μετά την καθαίρεση Κασσελάκη. Και μιας και αναφέρθηκα στα λεφτά, ο Κασσελάκης έχει δώσει στο κόμμα 20.000 ευρώ.

Το ντιμπέιτ στο ΠΑΣΟΚ

Και να πάμε στο ΠΑΣΟΚ, όπου το πολυσυζητημένο ντιμπέιτ θα γίνει την προσεχή Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου και θα μεταδοθεί από τη συχνότητα της ΕΡΤ. Μια είδηση που διαβάσατε πρώτοι στο Newsbeast. Αυτό που έχει ενδιαφέρον με βάση όσα μου είπαν, είναι ότι υπήρξε ήδη μια πρώτη συμφωνία των εκπροσώπων των υποψηφίων και για τη διεξαγωγή απευθείας διαλόγου μεταξύ των υποψηφίων, αν και τους όρους θα τους δουν σε επόμενη συνάντηση.

Ο γιος του Καρχιμάκη

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μιχάλης Καρχιμάκης στηρίζει ακόμα και με δηλώσεις του τον Νίκο Ανδρουλάκη. Και το λέω αυτό γιατί στην περιοδεία του στην Κρήτη είχε από κοντά τον γιο του, τον Λευτέρη Καρχιμάκη, ο οποίος είχε κατέβει και υποψήφιος ευρωβουλευτής και τα πήγε και καλά. Έμαθα, λοιπόν, ότι καλοβλέπει την περίπτωση να κατέβει υποψήφιος ή στο Λασίθι ή στον Δυτικό Τομέα. Δηλαδή μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τον Ν. Ανδρουλάκη. Και το λέω αυτό γιατί δυτικά βγαίνει βουλεύτρια η Νάντια Γιαννακοπούλου, η υποψήφια πρόεδρος και η οποία θα δούμε τι θα κάνει στον δεύτερο γύρο, και στον νομό Λασιθίου η Κατερίνα Σπυριδάκη η οποία είναι δικό του πολιτικό παιδί.

Ποιος θα αναλάβει την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ αν εκλεγεί ο Δούκας

Θα μείνω στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ενόψει των επερχόμενων εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου, που θα διεξαχθούν στις 6 Οκτωβρίου και εάν απαιτηθεί και δεύτερος γύρος, αυτός θα πραγματοποιηθεί στις 13 του ίδιου μήνα. Εάν δεχτούμε τις δημοσκοπήσεις, ανάμεσα στα φαβορί βρίσκεται ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας. Δεν ξέρω όμως εάν το έχετε σκεφτεί, αλλά σε περίπτωση που εκλεγεί θα είναι μεν πρόεδρος του Κινήματος, αλλά επειδή δεν έχει αναδειχθεί βουλευτής, θα πρέπει να ορίσει κάποιον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας – όπως ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ ο Φάμελλος και τώρα ο Νίκος Παππάς. Ποιος λοιπόν θα είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ εάν εκλεγεί αρχηγός ο Χάρη Δούκας; Το επικρατέστερο σενάριο φέρει για μια τέτοια θέση τον Μανώλη Χριστοδουλάκη που ήταν από τους πρώτους βουλευτές που είχε συμμαχήσει με τον δήμαρχο Αθηναίων. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο πάντως, θα έχει δύσκολο έργο. Κι αυτό γιατί ο 33χρονος πολιτικός είναι νέος βουλευτής και θα πρέπει να κουμαντάρει όλους τους άλλους που θα έχουν κατέβει ως υποψήφιοι για την ηγεσία, οι οποίοι είναι πιο έμπειροι κοινοβουλευτικά από αυτόν.

Η Μάνδρου στην Alter Ego

Να σας δώσω και ορισμένες ωραίες πληροφορίες για τα ΜΜΕ. Αυτές τις ημέρες γίνονται πολλές αλλαγές και μετακινήσεις, όπως π.χ. στην Alter Ego, όπου έρχεται η εκπομπή της Αναστασίας Γιάμαλη τα Σαββατοκύριακα, αλλά λίαν συντόμως θα βλέπουμε στο Mega και τη γνωστή δικαστική συντάκτρια, Ιωάννα Μάνδρου. Μετά την αποχώρησή της από το ΣΚΑΪ και την «Καθημερινή», ανέβηκε από το Φάληρο προς τη Συγγρού. Και μια καλή πηγή μου είπε ότι την είδε χθες στα γραφεία της Alter Ego και έμαθα πως θα εμφανίζεται στο Mega και θα γράφει, όπως πριν πολλά πολλά χρόνια, στο «Βήμα» της Κυριακής.

Προχωράει η εξαγορά του Grand Hyatt

Δεδομένου ότι το deal πώλησης του κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας, Grand Hyatt, έχει κλείσει με νέο ιδιοκτήτη το mega-fund, Blackstone, με τίμημα κοντά στα 230 εκατομμύρια ευρώ, μαθαίνω ότι αυτή την περίοδο τρέχουν όλες οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στη μεταβίβαση της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας από τις σημερινές ιδιοκτήτριες Hines και Henderson Park. Σας θυμίζω ότι είναι το μεγαλύτερο από πλευράς αριθμού δωματίων ξενοδοχείο της Αθήνας μετά το Intercontinental με 548 δωμάτια και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχειακά deals στην Αττική μετά από εκείνο της εξαγοράς του Αστέρα Βουλιαγμένης από τους Άραβες της Apollo Investment.

Καμία εξέλιξη για τον Πύργο Αθηνών

Στάσιμη παραμένει η διαδικασία πώλησης του 9ου, 10ου και 11ου ορόφου αλλά και υπόγειων χώρων του Πύργου Αθηνών από τον όμιλο Helleniq Energy, που είχε κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση το προηγούμενο διάστημα. Η συνολική επιφάνεια των ιδιοκτησιών αυτών ανέρχεται στα 2.233 τετραγωνικά μέτρα. Ειδικότερα ο διαθέσιμος προς πώληση χώρος στον 9ο όροφο του κτιρίου είναι 557 μέτρα. Τα διαθέσιμα τετραγωνικά στον αμέσως επόμενο όροφο, τον 10ο είναι 703, ενώ 703 τετραγωνικά διατίθενται και στον 11ο όροφο. Σε ό,τι αφορά την πωλούμενη επιφάνεια στον χώρο του υπογείου ανέρχεται στα 270 τετραγωνικά μέτρα. Τα συγκεκριμένα ακίνητα είναι περιζήτητα στην αγορά γραφείων λόγω της ομολογουμένως προνομιακής τους θέσης, ωστόσο αυτή τη στιγμή η διαδικασία αγοραπωλησίας δεν φαίνεται όπως μου λένε άνθρωποι της αγοράς να κινείται. Τουλάχιστον μέχρι νεοτέρας.

Kengo Κuma: Η παρουσία του διάσημου Ιάπωνα στο Ελληνικό

Ο «πολύς» Kengo Kuma, «βάρυνε» χθες το βράδυ με την παρουσία του την αίθουσα του Experience Center στο Ελληνικό. Σας θυμίζω ότι ο Kuma έχει σχεδιάσει το συγκρότημα πολυτελών κατοικιών Marina Residences εντός του Ελληνικού και μοιράστηκε το σύνολο της εμπειρίας του από την Ελλάδα και το εξωτερικό στο πλαίσιο των ομιλιών παρουσία διακεκριμένων καλεσμένων με τίτλο «The Ellinikon Moments». Φιλοσοφία του Kuma είναι να συνδέει το φυσικό περιβάλλον με την αρχιτεκτονική, αποτελώντας έναν από τους μετρ και μεγαλύτερους εν ζωή αρχιτέκτονες στον κόσμο.

Μπλόκο στον Βενέτη για το γάλα… Δωδώνη

Μου είπαν ότι ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης έβγαλε κάποια προϊόντα στην αγορά με την ετικέτα Δωδώνη, όπως γάλα ή άλλα επιδόρπια, π.χ. γιαούρτι και κρέμα. Ωστόσο η γνωστή γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη ήρθε να «μπλοκάρει» δικαστικά τη συγκεκριμένη κίνηση διαχωρίζοντας τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, καθότι ο Μονεμβασιώτης μπορεί να είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας Παγωτά Δωδώνη μέσω της οποίας επιδίωξε να φέρει τα συγκεκριμένα προϊόντα στην αγορά, ωστόσο έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα υπό την ονομασία Δωδώνη να παράγει μόνο παγωτά, όπως συνέβαινε και όλα τα προηγούμενα χρόνια.