Βλέμματα αριστερά και δεξιά

Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Γεμάτο το Σαββατοκύριακο και από πολιτικής άποψης, καθώς είχαμε τον Νίκο Παππά εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ και στο ΣΕΦ χθες τους υποψήφιους προέδρους του ΠΑΣΟΚ να παρουσιάζονται και να καταθέτουν την πολιτική τους πλατφόρμα. Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση παρακολουθεί με ενδιαφέρον τι γίνεται στα αριστερά της, αλλά μαθαίνω πως σχεδιάζονται διάφορες κινήσεις και προς τα δεξιά της. Ας τα πάρουμε με τη σειρά όμως. Ξεκινάμε…

Η ΔΕΘ του Παππά

Θα ξεκινήσω όμως από τη ΔΕΘ και την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, όπου στο επίκεντρο ήταν ο Νίκος Παππάς. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. θέλησε να στρέψει τα βλέμματα πάνω του. Ζει μέρες μεγαλείου, όπως λένε οι εχθροί του στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που δεν αναφέρονται και με τα καλύτερα λόγια. Ο χαρακτηρισμός Ιούδας που του έδωσε χθες ο στιχουργός, Νίκος Μωραΐτης, επειδή ουσιαστικά οι κασσελίστας θεωρούν ότι τους πούλησε, αποτυπώνει και το κλίμα για τον πρώην υπουργό στον κύκλο υπερασπιστών του Στέφανου Κασσελάκη.

Οι εσωκομματικές ισορροπίες

Ο Ν. Παππάς είχε επενδύσει πολλά και για το δικό του πολιτικό προφίλ σε αυτή τη ΔΕΘ, αλλά δεν του βγήκε όπως τα είχε υπολογίσει. Και μόνο ότι στη συνέντευξη Τύπου κυριάρχησαν στις ερωτήσεις τα εσωκομματικά ζητήματα ήταν χαρακτηριστικό στοιχείο ότι η ΔΕΘ του Ν. Παππά κάηκε επί της ουσίας. Και δεν ήταν μόνο αυτό που το είδαμε όλοι, αλλά όσοι είναι παρατηρητικοί κατάλαβαν ότι στη ΔΕΘ εμφανίστηκε μόνο η μισή Κ.Ο. και αυτό λέει πολλά για τις εσωκομματικές ισορροπίες.

Δίπλα και ο Πολάκης

Πάντως αυτό που είδα στη ΔΕΘ από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι γίνεται από διάφορους κύκλους μια προσπάθεια να τα βρουν και πάλι ο Ν. Παππάς με τον Παύλο Πολάκη. Ο τελευταίος πήρε πολύ σοβαρά το θέμα υποψηφιότητα και έκανε αρχηγική εμφάνιση, όπως μου είπαν, στη Θεσσαλονίκη. Από κοντά βέβαια και ο Σωκράτης Φάμελλος ως τοπικός βουλευτής, αλλά και εν δυνάμει υποψήφιος πρόεδρος, αν και οι σχέσεις τους είναι ουδέτερες με τον Π. Πολάκη, αλλά με τον Ν. Παππά, όπως μου είπαν, παραμένουν καλές.

Φαστ τρακ διαδικασίες από Πολάκη

Αυτό όμως που μου έκανε ενδιαφέρον είναι ότι ο Π. Πολάκης παρά το γεγονός ότι η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε εκλογές 24 Νοεμβρίου, και εάν χρειαστεί δεύτερος γύρος την 1η Δεκεμβρίου, εμφανίστηκε χθες το βράδυ και με ανάρτησή του ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών και συγκεκριμένα εκλογή στις 3 Νοεμβρίου και εάν χρειαστεί δεύτερος γύρος στις 10 Νοεμβρίου. Γιατί το αναφέρω; Αυτό θα είναι το θέμα που θα κυριαρχήσει και στην Κεντρική Επιτροπή το προσεχές Σαββατοκύριακο. Και το αναφέρω και για έναν άλλο λόγο: οι «87» θέλουν να πάει πίσω η διαδικασία, όπως είναι και το χρονοδιάγραμμα, αλλά ο Στ. Κασσελάκης θέλει επίσπευση των διαδικασιών και εδώ συγκλίνει με τον Π. Πολάκη.

Η υποψηφιότητα Κασσελάκη

Και επειδή χθες είδαμε και την κίνηση Στ. Κασσελάκη με το πληρεξούσιο προς την Κουμουνδούρου, πήρα 2-3 κρίσιμα τηλέφωνα για να ρωτήσω τι γίνεται με την υποψηφιότητά του. Μου είπε το πρόσωπο που ξέρει πολλά και για τους συνομιλητές του αυτές τις ημέρες στις Σπέτσες, όπου βρέθηκε, πως δεν έχει αλλάξει κάτι σε όσα σας είχα γράψει προ ημερών. Ο Στ. Κασσελάκης θα είναι κανονικά υποψήφιος. Πότε θα ανακοινωθεί; Από σήμερα έως την Τετάρτη θα έχουμε ανακοινώσεις.

Ο ψύχραιμος Τάιλερ

Ο κύκλος των συνομιλητών του Στ. Κασσελάκη είναι συγκεκριμένος και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος μετράει φίλους και εχθρούς αυτές τις ημέρες. Άλλοι είναι πιο σκληροί, άλλοι πιο διαλλακτικοί στις θέσεις τους και υπάρχουν και πρόσωπα που προσπαθούν να ισορροπήσουν. Οι περισσότεροι, όμως, είναι με το μαχαίρι στο στόμα. Η πιο ψύχραιμη φωνή εκεί μέσα, μου είπε πρόσωπο που ξέρει, είναι του συζύγου του, Τάιλερ ΜακΜπέθ, παρά το γεγονός πως δεν έχει εικόνα από την ελληνική πολιτική σκηνή.

Ενθουσιασμός στο ΠΑΣΟΚ

Και από τον ΣΥΡΙΖΑ να πάω στο ΠΑΣΟΚ. Πήγα στο ΣΕΦ χθες να ακούσω τις ομιλίες των υποψήφιων προέδρων και είδα παλμό και ενθουσιασμό. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό. Αυτό ήταν το κεντρικό σύνθημα που δονούσε χθες την αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, όπου έγινε η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. Πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Και μάλιστα είδα και καλό κλίμα παρά τις διαφορές. Και όπως μου είπε παλαιό στέλεχος με 35 χρόνια στην πλάτη στο πολιτικό σύστημα, δεν συμφέρει κανέναν στο ΠΑΣΟΚ να οξυνθεί η κατάσταση μετά τα όσα γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν ένα άτυπο debate ουσιαστικά, από τους έξι υποψήφιους.

Ο κόσμος του Ανδρουλάκη και η μομφή

Θα ξεκινήσω με τον πρόεδρο του κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος είπε ότι θα αλλάξει επικοινωνιακή στρατηγική και ότι όλοι ενωμένοι θα πάμε την επόμενη ημέρα. Η μομφή βέβαια για όσους «δεν ψάχνουν “πρωθυπουργίσιμο” όπως σκίζουν τα ιμάτιά τους αλλά “διαχειρίσιμο”». θα έπρεπε να μας πει σε ποιον αναφέρεται. Πάντως Σπυρόπουλος, Γλαβίνας και Δουδωνή, η γραμμή κρούσης του, τον χειροκροτούσαν συνεχώς. Ο Ανδρουλάκης είχε αρκετό δικό του κόσμο, σε σύγκριση με τους άλλους υποψηφίους. Θέλησαν, μάλιστα, να φτιάξουν κλίμα με το σύνθημα πως το ΠΑΣΟΚ δεν χρειάζεται αρχηγό αφού έχει. Γι’ αυτό και το σύνθημα που κατέληγε «με τον Νίκο αρχηγό».

Να φύγει η Δεξιά με Δούκα

Από την άλλη πλευρά, κόσμο είχε στην αίθουσα και ο Χάρης Δούκας που άκουσε πολλές φορές το σύνθημα: «Χάρη, γερά να φύγει η Δεξιά». Ο δήμαρχος Αθηναίων ήταν άνετος και προσπάθησε να δώσει την εικόνα του προσώπου που μπορεί να κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές και να δώσει προοπτική εξουσίας στο ΠΑΣΟΚ. Μίλησε για κινηματικό χαρακτήρα, με προτάσεις για το ΕΣΥ, την ενέργεια, την παιδεία ακόμα και για τα πεπραγμένα του Δήμου. Ουσιαστικά ήταν μια αμιγώς πολιτική ομιλία με κοινωνικό πρόσημο. Και πολύ ΠΑΣΟΚ με αναφορές στον Γιώργο Παπανδρέου και τη Φώφη Γεννηματά. Είναι η πρώτη φορά πάντως που συμφώνησε με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Όπως είπε η τρίτη θέση στις ευρωεκλογές ήταν πολιτική ήττα. Το ίδιο είχε πει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον Απρίλιο. Α, για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν να ακούνε στο επιτελείο του, γιατί τους κάνει ζημιά. Πάντως οποιαδήποτε σχέση την ξέκοψε και ο πρώην υπουργός, Πέτρος Ευθυμίου, με άρθρο του στην Καθημερινή λέγοντας ότι δεν κάνεις διάλογο με νεκρούς, εννοούσε τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι εντόπισα όμως από το άρθρο; Την αναφορά στον Χ. Δούκα που σημαίνει πως τον στηρίζει.

Οι κλειστές πόρτες της Διαμαντοπούλου

Η Άννα Διαμαντοπούλου έκανε μία ομιλία που ήταν έξω από το ΠΑΣΟΚ. Με προτάσεις αλλά σαν να μιλάει σε έναν Όμιλο Ιδεών. Σωστά δεν αναφέρθηκε στο ΠΑΣΟΚ γιατί φοβήθηκε τις αντιδράσεις – αν και υπήρξαν. Αυτό που έμεινε από τη Διαμαντοπούλου, και χειροκροτήθηκε, δεν ήταν τόσο οι αναφορές της στο ιδεολογικό πλαίσιο, αλλά όταν είπε για τις κλειστές πόρτες που πρέπει να παραμείνουν έτσι για όσους λοιδορούσαν και χλεύαζαν το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια. Βέβαια, οι κακές γλώσσες στους διαδρόμους έλεγαν για τα 10 χρόνια που ήταν απούσα και τα σενάρια συνεργασίας της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η επισήμανση του Γερουλάνου

Ο Παύλος Γερουλάνος αναφέρθηκε στην ενότητα, αλλά περισσότερο τον άκουσα να ασκεί επίθεση στον Χάρη Δούκα. Κρατάω ότι ο πρόεδρος δεν μπορεί να είναι part time και πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι βουλευτής. Σε αυτό το σημείο χειροκροτήθηκε και από ανδρουλακικούς. Τον καταλαβαίνω, γιατί θέλει να περάσει στον δεύτερο γύρο. Αλλά θα ήθελα να ακούσω κάτι παραπάνω από τον ίδιο.

Θετικό πρόσημο για Κατρίνη, Γιαννακοπούλου

Τα δύο πρόσωπα, όμως, που θα βγουν κερδισμένα από αυτή τη διαδικασία των εκλογών και το έλεγαν πολλοί, που δεν τους στηρίζουν, στους διαδρόμους, είναι ο Μιχάλης Κατρίνης και η Νάντια Γιαννακοπούλου. Τρέχουν πανελλαδικά και η συμμετοχή τους ενισχύει τη θέση τους την επόμενη μέρα, όποιος και να είναι πρόεδρος. Και αυτό είναι κέρδος.

Αυτονομία του κόμματος και επιθέσεις

Ο Μιχάλης Κατρίνης μίλησε για μία μεγάλη παράταξη με κινηματικές προτάσεις απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Για αυτονομία του κόμματος απέναντι στα συμφέροντα. Έκανε επίθεση στην Άννα Διαμαντοπούλου λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κέντρο διερχομένων, αλλά ούτε και μεταρρυθμιστής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επίσης μίλησε για προσωπικές φιλοδοξίες στις ευρωεκλογές φωτογραφίζοντας ουσιαστικά την υποψηφιότητα του Ανδρέα Σπυρόπουλου, ο οποίος στηρίχθηκε από το περιβάλλον του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Έβρεχε ψήφους»

Η Νάντια Γιαννακοπούλου εμφανίστηκε με πράσινες γόβες και πράσινο σακάκι. Κρατάω τη φράση ότι «έβρεχε ψήφους και εμείς δεν πήραμε τίποτα». Ευθεία βολή προς τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ούτε βλέμμα

Τι άλλο είδα; Τον Γιάννη Κανελλάκη να τριγυρνάει με μία τσάντα με κάτι χαρτιά, λέγοντας ότι είναι οι υπογραφές τις οποίες μάζεψε. Τη Μιλένα Αποστολάκη να κάθεται στη πρώτη σειρά, αλλά να μην χειροκροτεί κανέναν. Τη συνάντηση του Ανδρουλάκη – Δούκα όπου πήγαν να χαιρετήσουν τους δημοσιογράφους στην αίθουσα Τύπου. Ο ένας περίμενε να βγει ο άλλος, χωρίς να ανταλλάξουν ούτε βλέμμα. Τη Γεωργία Πολυτάνου, όρθια, να περιμένει με αγωνία για να μιλήσει ο σύντροφος της, Χάρης Δούκας. Τους βουλευτές να παραμένουν στις θέσεις τους, σε όλες τις ομιλίες των υποψηφίων. Και τους υποψηφίους να μιλάνε από, περίπου, τριάντα λεπτά – εντός του χρόνου που τους είχε δοθεί.

Το μπέρδεμα στο X της Διαμαντοπούλου

Από προχθές έχει δημιουργηθεί ένα θέμα με τον λογαριασμό του X της Άννας Διαμαντοπούλου. Στον επίσημο λογαριασμό της λοιπόν εμφανίστηκε μία κοινή ανάρτηση της Νίκης Κεραμέως. Η οποία κατέβηκε αμέσως, αλλά αρκετοί πρόλαβαν να το προσέξουν. Για να σας το κάνω λιανά, η ανάρτηση της υπουργού και η οποία αφορούσε την κάρτα εργασίας εμφανίστηκε και στον επίσημο λογαριασμό της Άννας Διαμαντοπούλου. Και είναι ο επίσημος, γιατί είχε το λεγόμενο «τικ» στο μπλε σηματάκι που αφορά τους επαληθευμένους λογαριασμούς. Έψαξα, λοιπόν, να δω τι είχε συμβεί. Ούτε η Διαμαντοπούλου υιοθέτησε τη γραμμή της Κεραμέως, ούτε προσχώρησε στη δεξιά. Απλά η εταιρεία που έκανε την επικοινωνία στην υπουργό κάνει και στη Διαμαντοπούλου. Ε, μπερδεύτηκε με τους λογαριασμούς, με συνέπεια να έχουμε αυτό το περιστατικό. Τόσο απλά.

Οι σκέψεις για τα δεξιά

Και να κλείσω με την κυβέρνηση, όπου μαθαίνω πως στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αρχίσει τις συσκέψεις για το πώς αντιμετωπίζουν τις κινήσεις των κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ. Δεν θέλουν να περνάει η εικόνα πως η Ελληνική Λύση, η Νίκη και η Φωνή Λογικής είναι ακροδεξιά κόμματα. Υπερσυντηρητικά δεξιά ναι, αλλά όχι ακροδεξιά, μου είπαν και έχουν τους λόγους τους. Δεν θέλουν να τους ενισχύσουν και άλλο, ειδικά με όσα θα γίνουν από εδώ και πέρα και στο μεταναστευτικό λόγω της στάσης της Γερμανίας. Και όπως μου είπαν, θα υπάρξει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης από εδώ και πέρα.

Στο Σούνιο το απόγευμα ο πρωθυπουργός

Στα εγκαίνια του νέου φωτισμού στο ιερό του Ποσειδώνα στο Σούνιο θα παρευρεθεί σήμερα στις 19:30 το απόγευμα ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Το υπουργείο Πολιτισμού έχει αναλάβει την πρωτοβουλία που στόχο έχει την ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Όπως έμαθα, η φωταγώγηση του εμβληματικού ναού θα προβληθεί διεθνώς σε ζωντανή σύνδεση με διεθνείς οργανώσεις, μουσεία, πανεπιστήμια, με τη βραδιά να «ντύνεται» μουσικά από τον διακεκριμένο έλληνα συνθέτη, Σταύρο Ξαρχάκο. Μαζί του ο Δημήτρης Μπάσης, η σύζυγός του, Ηρώ Σαΐα, και ο Ζαχαρίας Καρούνης, ενώ θα τους συνοδεύει πολυμελής χορωδία και ορχήστρα. Πολλοί, μου μετέφεραν, θα είναι οι καλεσμένοι από το εξωτερικό, συνεπώς καταλαβαίνετε το θέμα θα πάρει διαστάσεις.

Ο Χαρδαλιάς, ο Δήμος Κρωπίας και τα 120 άλογα

Θα σας πάω σε ένα άλλο θέμα τώρα, που αφορά τα περίπου 120 αδέσποτα άλογα που διαβιούν στον Υμηττό υπό άθλιες συνθήκες. Σε ρεπορτάζ πρωινής τηλεοπτικής εκπομπής μίλησαν εθελόντριες που επέρριπταν ευθύνες για την κατάσταση αυτή στην Περιφέρεια Αττικής, επειδή λέει δεν διαθέτει τα απαιτούμενα κονδύλια, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Δήμος Κρωπίας. Έψαξα λοιπόν το θέμα και διαπίστωσα ότι πίσω από όλη αυτή την ιστορία κρύβεται ένας ολόκληρος χορός επιδοτήσεων. Κατ’ αρχάς σε περιπτώσεις αδέσποτων ιπποειδών, αρμόδιος για τη διαχείρισή τους, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, είναι ο Δήμος στον οποίο αυτά βρέθηκαν. Εκείνος οφείλει να τα «τσιπάρει» και μόνο αυτός νομιμοποιείται, αποκλειστικά και ρητά, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες που ενδεχομένως προκύπτουν (π.χ. κατάσχεση αλόγων που διατηρούν σωματεία σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, ασφαλιστικά μέτρα, κ.λπ.).

Το 1,8 εκατ. ευρώ

Παρ’ όλα αυτά, η Περιφέρεια έχει συνάψει σύμβαση για τη στείρωση όλων των αρσενικών ίππων, ενώ ενέκρινε και κονδύλι παροχής ζωοτροφών. Οι μόνες δαπάνες που αρνήθηκε να καλύψει ο Νίκος Χαρδαλιάς, όπως μου είπαν, είναι το ποσό της τάξης των 800.000 ευρώ που ζήτησε για το έργο της συγκεκριμένη φιλοζωική οργάνωση, αλλά και το 1.000.000 ευρώ που θέλει ο Δήμος για τη φιλοξενία των αλόγων. Όπως μου λένε, εάν συνεχιστεί το περίεργο γαϊτανάκι αλληλοκαρφωμάτων και μετάθεσης ευθυνών, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής θα προσφύγουν στην Εισαγγελία, ώστε να διερευνηθεί κάθε πτυχή της υπόθεσης. Για τον Χαρδαλιά δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη φέρνοντας τους ιθύνοντες προ των ευθυνών τους. Δεν χαμπαριάζει.

Γίνεται πράξη η ανάπτυξη Κόκκαλη στα ακίνητα

Σε εξέλιξη βρίσκεται πλέον η συνένωση της Ιντρακόμ Ακίνητα με την Κλουκίνας – Λάππας Mothercare, γεγονός που θα ενισχύσει σημαντικά το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων στα οποία επενδύει ο όμιλος Ιντρακόμ και ο Σωκράτης Κόκκαλης. Την ίδια στιγμή τρέχει και η διαδικασία απόκτησης της ασφαλιστικής εταιρείας Ευρώπη, η οποία θα απορροφηθεί από το προαναφερόμενο σχήμα που θα δημιουργηθεί. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται και ένας νέος ισχυρός πόλος στον ασφαλιστικό κλάδο, που θα δούμε να εξελίσσεται το επόμενο διάστημα. Σας θυμίζω ότι στρατηγική στόχευση του ομίλου Ιντρακόμ είναι να αποεπενδύσει από παραγωγικές δραστηριότητες, βλέπε Ιντρακάτ για παράδειγμα, και να επενδύσει σε κλάδους υπηρεσιών και χαρτοφυλακίου.

Η επιστροφή των τραπεζών στο Χρηματιστήριο

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλά και το Χρηματιστήριο Αθηνών και συνολικά η οικονομία πέρασαν δύσκολες στιγμές. Σταδιακά, όμως, όλες οι τράπεζες επιστρέφουν ή εισέρχονται σε αυτό, το πρώτο βήμα έκανε πριν από λίγο καιρό η Optima, ετοιμάζεται σύντομα να επιστρέψει η Τράπεζα Κύπρου, ενώ και η Attica Bank μετά τη συνένωσή της αναμένεται να παρουσιάσει διαφορετικό πρόσωπο στην οργανωμένη αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Για τις υπόλοιπες τέσσερις μεγάλες τα έχουμε πει επανειλημμένα μέσα από τη στήλη. Αυτή την περίοδο ο τραπεζικός κλάδος διανύει πεδίο δόξης και κερδών λαμπρό. Και η προοπτική τους για το επόμενο διάστημα εμφανίζεται ακόμα πιο λαμπρή. Μένει όμως να το δούμε και στην πράξη.

Διαπραγματεύσεις για πώληση στα Εκπαιδευτήρια Γείτονα;

Μετά την πώληση ποσοστού πλειοψηφίας της Σχολής Μωραΐτη από το Inspired Education Group, έναν από τους πιο σημαντικούς εκπαιδευτικούς ομίλους στον τομέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης παγκοσμίως, ακούγεται ότι υπάρχει αντίστοιχη κινητικότητα και για τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα. Με το ενδιαφέρον από πλευράς του Inspired Education Group να είναι ενεργό και για άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα. Οπότε, όπως δείχνουν τα πράγματα, σύντομα μπορεί να έχουμε αρκετές και νεότερες εξελίξεις. Η Ελλάδα και το τοπίο της εκπαίδευσης παρουσιάζουν ενδιαφέρον για ξένους και εγχώριους επενδυτές, λόγω της ανοδικής πορείας της οικονομίας. Η Σχολή Μωραΐτη αποτελεί και μία άκρως υγιή και κερδοφόρα οντότητα με τζίρο 17,49 εκατομμύρια ευρώ και καθαρά κέρδη μετά από τους φόρους 846,79 χιλιάδες ευρώ στη χρήση που έληξε τον Ιούνιο του 2023. Από την άλλη, ωστόσο, τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα εμφανίζουν ζημίες μετά από τους φόρους στα 346,1 χιλιάδες ευρώ στη χρήση που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2023 με τζίρο 10,46 εκατομμύρια ευρώ.

Κάτω από 1% το περιθώριο κέρδους για τον Μασούτη

Όπως σας είχα πει μέσα από τη στήλη, ο Μασούτης έγραψε πολύ χαμηλά κέρδη σε σχέση με τον τζίρο που έκανε το 2023. Κάτι που έρχονται να επιβεβαιώσουν και τα οικονομικά του αποτελέσματα που δείχνουν ότι τα κέρδη προ φόρων ήταν 8,5 εκατομμύρια ευρώ από 8,3 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2022. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι το ποσοστό κερδοφορίας του δεν υπερβαίνει το 1% του τζίρου του που το 2023 ήταν 1,07 δισεκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία αποδίδει το χαμηλό περιθώριο κέρδους στο γεγονός ότι αποφάσισε να «στηρίξει» τους καταναλωτές κατά την περίοδο του πληθωρισμού, συγκρατώντας ανατιμήσεις όπου αυτό ήταν εφικτό. Δεν παύει, όμως, να αποτελεί παράγοντα προβληματισμού για τα στελέχη της αλυσίδας της Θεσσαλονίκης. Οι επενδύσεις της πάντως για το 2023 άγγιξαν τα 25 εκατομμύρια ευρώ και για φέτος αναμένεται ότι θα κινηθούν σε αντίστοιχα επίπεδα.

Το Κτήμα Πόρτο Καρράς

Στο περίφημο Πόρτο Καρράς της Χαλκιδικής βρίσκεται ο μεγαλύτερος ενιαίος βιολογικός αμπελώνας της Ελλάδας και ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη, με έκταση 4.750 στρέμματα. Ωστόσο, όπως μαθαίνω, παρά το γεγονός ότι η έλευση του Ιβάν Σαββίδη στο Κτήμα έφερε πολλές ελπίδες για την αναγέννησή του, τα πράγματα δεν εξελίσσονται έως αυτή τη στιγμή όπως είχαν σχεδιαστεί. Η διοίκηση του Κτήματος, με την ονομασία New Era, υποστηρίζει ότι από τα 4.750 στρέμματα καλλιεργούνται ήδη τα 2.000. Ωστόσο τα οικονομικά αποτελέσματα του Κτήματος για το 2023 ήταν καλά – με τζίρο μόλις 772,6 χιλιάδες ευρώ από 1,09 εκατομμύρια ευρώ το 2022 και καθαρές ζημίες μετά από τους φόρους στο 1,3 εκατομμύρια ευρώ από ζημίες 1,23 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή, πάντως, ο Σαββίδης εμφανίστηκε πρόσφατα στην Ελλάδα, συναντώντας μεταξύ άλλων τον προπονητή του ΠΑΟΚ, Ραζβάν Λουτσέσκου, με την ΠΑΕ να ανεβάζει στα social media φωτογραφία των δύο, με τον Σαββίδη να εμφανίζεται με μακριά γενειάδα. Ίσως η τοποθεσία να μην επιλέχθηκε τυχαία και να είναι και ένα μήνυμα για τη συνέχεια και τα σχέδια που υπάρχουν.