Η παγίδα στον Κασσελάκη

Καλημέρα, καλό Σαββατοκύριακο και ξεκίνημα με ΣΥΡΙΖΑ, όπου από χθες στροβιλίζεται με την υπόθεση της Έλενας Ακρίτας και όσα υποτιμητικά έγραψε. Σήμερα αρχίζει η Κ.Ε. του κόμματος όπου θα εγκρίνει το κείμενο της Π.Γ. Εκεί υπάρχει μια φράση παγίδα για τον Στέφανο Κασσελάκη που εάν την αποδεχθεί και οι δικοί του την ψηφίζουν πετάνε στο καλάθι των αχρήστων τα όσα ακούστηκαν για κουκούλες και πραξικοπήματα. Στο κείμενο υπάρχει η εξής φράση: «Η υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τις διατάξεις του καταστατικού και τις αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων». Άρα, ο Στ. Κασσελάκης αναγνωρίζει την Κ.Ε. που τον καθαίρεσε επί της ουσίας.

Οργή για Ακρίτα

Η Έλενα Ακρίτα κατάφερε παραμονές της Κ.Ε. να τινάξει την μπάνκα στον αέρα με την ανάρτησή της που ενόχλησε πολλούς. Έχετε μείνει όλοι με το στόμα ανοιχτό με το post της Έλενας Ακρίτα; Πραγματικά με εντυπωσιάζει που έχετε πέσει αρκετοί από τα σύννεφα. Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους η Ακρίτα μπορεί κατά καιρούς να έχει δείξει ταλέντο σε πράγματα που έχει καταπιαστεί αλλά σίγουρα της λείπει το πολιτικό βάθος. Και έχει φέρει κατά καιρούς σε δύσκολη θέση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βέβαια, για να τα λέμε όλα, το να κατέβει με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν άλλη μια επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα που περίμενε οι χιλιάδες ακόλουθοι να γίνουν χιλιάδες ψήφοι. Αμ, δε. Να μην το ξεχνάμε αυτό. Έτσι μετά την έντονη κριτική που δέχτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κατάλαβε ότι είχε κάνει γκάφα, σύνταξε κείμενο το οποίο μέσα είχε και την παραίτηση της. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς δεν έκανε δεκτή την παραίτησή της. Μόνο που η παραίτηση δεν υποβάλλεται στον Ν. Παππά αλλά στον πρόεδρο της Βουλής – Άρθρο 60 του Κανονισμού της Βουλής. Μύλος και άγνοια!

Επιστρέφουμε Ρηγίλλης

Ποιο θα είναι το σύνθημα για τα γενέθλια της ΝΔ στις 4 Οκτωβρίου ημέρα που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανακοίνωσε την ίδρυση του κόμματος; «Επιστρέφουμε Ρηγίλλης». Σας είχα ενημερώσει προ ημερών για τα σχετικά αλλά σήμερα έχω περισσότερα να σας πω. Θα γίνει μια λιτή εκδήλωση, όχι πολλά ταρατατζούμ γιατί σας θυμίζω είχε γίνει στο Ζάππειο ανάλογη εκδήλωση παραμονές των ευρωεκλογών. Θα υπάρξει μια πολύ σύντομη ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά όχι των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.

Η ενόχληση για την Κεφαλογιάννη

Θα πάω τώρα σε ένα θέμα που εξακολουθεί να προβληματίζει την κυβέρνηση και η προβολή του, αλλά και οι πράξεις της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη δεν άρεσαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα χαλιά και γενικά η διακόσμηση του γραφείου της υπουργού ενόχλησε το πρωθυπουργικό επιτελείο, κυρίως και λόγω του μεγάλου θορύβου που έγινε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είπε τις προάλλες ότι όλοι οι υπουργοί πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, αλλά μετά από αυτό το έψαξα να δω τι συμβαίνει. Και όντως μου είπαν, δεν μπορεί την ώρα που η κυβέρνηση δίνει μάχη για την ακρίβεια και προσπαθεί να αλλάξει το κλίμα να έρχονται τέτοιες αποφάσεις να της δημιουργούν πρόβλημα.

Αίτημα για κοινωνική στροφή

Μου είπαν όμως πως και στην Κ.Ο. η υπόθεση Κεφαλογιάννη ενόχλησε αρκετούς. Και σε συνέχεια της ερώτησης των 11 για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς, μου είπαν πως έρχονται και άλλες παρεμβάσεις. Όμως αυτό που συζήτησα χθες με αλεπού της Κ.Ο. της ΝΔ είναι το αίτημα για μία επί της ουσίας κοινωνική στροφή στην κυβερνητική πολιτική που κατά τον ίδιο είναι διαρκές και εκφράζεται με ιδιαίτερη έμφαση από στελέχη της λαϊκής δεξιάς. Το ερώτημα είναι σε ποιο πεδίο θα εκδηλωθεί η επόμενη πρωτοβουλία γαλάζιων βουλευτών, κάτι που και στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι είναι πολύ πιθανό να συμβεί και επί της ουσίας αναμένουν ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και άλλες ανάλογες ερωτήσεις από μέλη της Κ.Ο. της ΝΔ.

Το δώρο στους ένστολους

Σας έγραφα χθες για την σύσκεψη στενών συνεργατών του πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία των ενστόλων. Η σύσκεψη έγινε στο γραφείο του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη στη Ζαλοκώστα και όχι στο Μέγαρο Μαξίμου. Μου είπε καλή πηγή πως δεν συμμετείχε ο πρωθυπουργός και γι’ αυτό δεν έγινε και στο Μέγαρο Μαξίμου, διότι ακόμα δεν ήταν σε θέση να ανακοινωθεί κάτι καλό. Αυτό επεξεργάζεται και σύντομα θα γίνει νέα συνάντηση, αυτή τη φορά στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακοινώσει μέτρα θετικά για τους ενστόλους και μισθολογικά.

Η γνωριμία Μητσοτάκη – Γεραπετρίτη

Στις ΗΠΑ συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό θα βρίσκεται τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος διατηρεί εξαιρετική σχέση με τον πρωθυπουργό όχι μόνο από την περίοδο που ήταν υπουργός Επικρατείας και κατοικοέδρευε στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και πολύ νωρίτερα. Αυτό που δεν γνώριζα και σας το παραθέτω, όπως ο ίδιος το μετέφερε σε ειδική εκδήλωση είναι ότι η γνωριμία των δύο ανδρών χρονολογείται από το 2014, δηλαδή 10 χρόνια πριν. «Όταν ήταν υπουργός Διοικητικής μεταρρύθμισης ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καλέσει καθηγητές για να λάβει ιδέες, μεταξύ των οποίων και εμένα», και συνέχισε: «μετά από 2 χρόνια, δέχτηκα ένα τηλεφώνημα – πρόκληση, όπου ο αρχηγός πλέον της αξιωματικής αντιπολίτευσης μου είπε: «πώς θα σου φαινόταν τις έννοιες αυτές να τις κάνεις πράξη» συμπληρώνοντας ότι αυτό είναι και το όνειρο κάθε πανεπιστημιακού. Έτσι, το 2019 όταν ανέλαβε την εξουσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατατέθηκε το πρώτο νομοσχέδιο που αφορούσε στο νέο μοντέλο διακυβέρνησης.

Επαφές στις ΗΠΑ

Τις επόμενες ημέρες εκτός από τον πρωθυπουργό που θα έχει ένα πυκνό πρόγραμμα επαφών με ηγέτες στη Νέα Υόρκη, αντιστοίχως ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα συμμετάσχει σε τριμερείς συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας, ενώ θα παρακαθίσει στο Διατλαντικό Δείπνο που διοργανώνει ο Αμερικανός ομόλογος του, Άντονι Μπλίνκεν, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Το τραπέζι του Γερουλάνου

Και κατεβαίνοντας την Ακαδημίας για να πάω στο ΠΑΣΟΚ να μάθω πως προετοιμάζονται όλοι για το ντιμπέιτ της προσεχούς Τρίτης, έπεσα πάνω σε σύναξη του Παύλου Γερουλάνου σε ουζερί της Θεμιστοκλέους. Ήταν σύναξη δικηγόρων και συμβολαιογράφων, με παρόντα και τον πρόεδρο του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσό, όπου ήταν καλεσμένος από τρίτο πρόσωπο ο Π. Γερουλάνος που μίλησε λίγο και για την υποψηφιότητά του.

Ποιον στηρίζει ο Σπίρτζης;

Έχω ακούσει τον τελευταίο καιρό διάφορα για τον Χρήστο Σπίρτζη και τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ. Ότι στηρίζει τον έναν, ότι στηρίζει τον άλλον και γενικά δεν έδινα και βάση. Χθες λοιπόν χτύπησε το τηλέφωνο και μου είπε σοβαρή πηγή ότι από το γραφείο του δίνεται «γραμμή» για τον Παύλο Γερουλάνο. Τώρα θα μου πείτε τι μπορεί να συνδέει τους δύο πολιτικούς. Δεν μπορώ να το ξέρω. Σίγουρα, πάντως, έχουν διαφορετική αισθητική σε πολλά.

Χούτος και Σάμαρης υπέρ Κατρίνη

Απ’ ό,τι βλέπω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, έχει συμπάθειες σε πρώην παίκτες του Ολυμπιακού. Με τον έλληνα παλαίμαχο ποδοσφαιριστή Λάμπρο Χούτο τον συνδέει φιλία ενώ δεν είναι τυχαίο ότι ο παλαίμαχος στράικερ έχει κάνει και post υπέρ της υποψηφιότητάς του. Ένας άλλος ποδοσφαιριστής που έχει αφήσει στον Ολυμπιακό το αποτυπωμα του και έχει άριστες σχέσεις με τον Μ. Κατρίνη είναι ο Ανδρέας Σάμαρης με τον οποίο τον συνδέει οι κοινός τόπος καταγωγής η Ηλεία.

Τα νέα γραφεία της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Σύνταγμα

Σε διαδικασία ανακαίνισης μπαίνει όμως μαθαίνω το κτίριο ιδιοκτησίας της Εθνικής Ασφαλιστικής στην οδό Καραγιώργη Σερβίας στο Σύνταγμα. Ήδη η εταιρεία έχει αναθέσει τη μελέτη σε αρχιτέκτονα και συγκεκριμένα στο γραφείο Τσολάκη, το οποίο μεταξύ άλλων έχει σχεδιάσει τη Μαρίνα Αλίμου καθώς και άλλα μεγάλα έργα. Σκοπός είναι να ξεκινήσει εντός της χρονιάς η ανακατασκευή του ακινήτου προκειμένου εκεί να στεγαστούν τα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Ασφαλιστικής το προσεχές χρονικό διάστημα. Πρόκειται για το κτίριο που βρίσκεται πάνω από το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο συγκεκριμένο δρόμο και μάλιστα αυτά ήταν τα πρώτα γραφεία της πριν από αρκετές δεκαετίες. Η συγκεκριμένη κίνηση συνδυάζεται με την σχεδιαζόμενη πώληση των σημερινών κεντρικών της γραφείων, δηλαδή του μεγάρου της Εθνικής Ασφαλιστικής στη λεωφόρο Συγγρού, για το οποίο το ενδιαφέρον όταν ξεκινήσει η διαδικασία αναμένεται ότι θα είναι ιδιαίτερα έντονο.

Νέο «χτύπημα» Μαρινάκη στη Finos Films

Πληροφορούμαι ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης έκανε πρόσφατα ένα ακόμα «χτύπημα» καθώς απέκτησε τα στούντιο της Finos Films στα Σπάτα. Εκεί πρόκειται να επενδύσει αρκετά χρήματα το επόμενο διάστημα προκειμένου να ανακατασκευάσει τις εν λόγω εγκαταστάσεις και να στεγάσει τις παραγωγές που πρόκειται να πραγματοποιήσει, στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου επενδυτικού σχεδίου που ακολουθεί. Θα σας θυμίσω επίσης ότι έχει δημιουργήσει την εταιρεία παραγωγής Alter Ego Studios, η οποία αποτελεί την εταιρεία που θα αναλάβει να πραγματοποιήσει τηλεοπτικές παραγωγής του ομίλου Alter Ego Media. Περισσότερα για το τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει εκεί ο υπερδραστήριος εφοπλιστής θα έχω να σας πω στο άμεσο μέλλον.

Το «τρικ» της Unilever

Σε απευθείας προμήθεια των προϊόντων της από την μητρική Unilever στην Ολλανδία, προχωράει η ελληνική θυγατρική Ελαΐς Unilever Ελλάς. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα διατηρεί πλέον αποθέματα στην Ελλάδα. Τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό; Ουσιαστικά θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι παρακάμπτεται τεχνηέντως η νομοθεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία προβλέπει συγκεκριμένους περιορισμούς ως προς τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών που διαθέτουν προϊόντα στα σούπερ μάρκετ. Επομένως η πώληση προϊόντων από την μητρική Unilever Ολλανδίας, θα μπορούσε ίσως να σημαίνει ότι ο περιορισμός στα περιθώρια κέρδους που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση δεν ισχύει από τη στιγμή που η διάθεση γίνεται απευθείας από εταιρεία του εξωτερικού. Μπορεί να κάνω και λάθος, βέβαια.

Στην ουρά για ένα iPhone

Από χθες ξεκίνησε και επίσημα η διάθεση του νέου iphone στην Ελλάδα, όπως είχε γίνει αρχικά γνωστό. Και ήδη όπως μαθαίνω οι προπαραγγελίες που είχαν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν οι ενδιαφερόμενοι για να αποκτήσουν τη δημοφιλή συσκευή της καλιφορνέζικης εταιρείας τεχνολογίας έπεσαν βροχή. Εταιρείες πάντως όπως η Cosmote φρόντισαν όπως μου έλεγε στέλεχος της αγοράς, να βάλουν παραγγελίες για να καλύψουν και τη ζήτηση στα καταστήματα του δικτύου Γερμανός, τα οποία σας θυμίζω ότι ανήκουν στον όμιλο ΟΤΕ. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι «απλές» συσκευές της σειράς iPhone 16 είναι διαθέσιμες γενικά στην αγορά με τις κυριότερες «ελλείψεις» προς το παρόν να παρουσιάζονται στη σειρά Pro και ιδίως στη μεγάλη συσκευή της σειράς iPhone Pro Max, όπου είναι άγνωστο πότε θα είναι πραγματικά διαθέσιμη στα καταστήματα λιανικής στην Ελλάδα. Συνήθως χρειάζεται διάστημα περίπου ενός μήνα ή και παραπάνω για να ομαλοποιηθεί η διάθεση. Οπότε έχει ενδιαφέρον πότε θα συμβεί κάτι τέτοιο φέτος, όπου τα προβλήματα που αντιμετώπισε η εφοδιαστική λόγω Covid έχουν πλέον εξαλειφθεί.

Η μάχη της Λουξ για τη Δίρφυ

Και κάτι άλλο που πρόσφατα υπέπεσε στην αντίληψή μου. H πλευρά της οικογένειας Μαρλαφέκα που έχει αποκτήσει ποσοστό μειοψηφίας στην εταιρεία παραγωγής εμφιαλωμένου νερού «Δίρφυς», ασκεί πιέσεις στον έτερο μέτοχο, Νίκο Σέρρα, ζητώντας να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες για στοιχεία διάθεσης των προϊόντων και άλλες λεπτομέρειες. Οι σχέσεις των δύο πλευρών δεν φαίνεται να είναι οι καλύτερες αυτή τη στιγμή. Η ίδια πηγή μου ψιθύρισε ότι πιθανώς η πλευρά της Λουξ και των αδερφών Μαρλαφέκα, θα επιδιώξει μέσω πιέσεων να αποκτήσει το σύνολο της εταιρείας. Ίδωμεν.