Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα αποκαλύψει αυτή την εβδομάδα το περιεχόμενο του ειρηνευτικού σχεδίου που προτείνει για τον πόλεμο στην Ουκρανία, το οποίο ενδέχεται να περιλαμβάνει την παρουσία ευρωπαϊκών στρατευμάτων στη χώρα για την επιβολή της προτεινόμενης κατάπαυσης του πυρός.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν από τη Ρωσία και την Ουκρανία να απαντήσουν στην ειρηνευτική πρόταση, μετά την προειδοποίηση του Τραμπ την Παρασκευή ότι θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός, έπειτα από μήνες διαβουλεύσεων της Ουάσιγκτον με τις δύο εμπόλεμες πλευρές.

«Θα σας δώσω όλες τις λεπτομέρειες τις επόμενες τρεις ημέρες», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους. «Είχαμε πολύ καλές συναντήσεις για την Ουκρανία, τη Ρωσία… Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό», συμπλήρωσε.

Αν και οι όροι δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, καθώς το Κίεβο και η Μόσχα συζητούν εσωτερικά το σχέδιο, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε στη nypost ότι ενδέχεται να περιλαμβάνεται η αποστολή ευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία, σε περίπτωση επίτευξης εκεχειρίας και τέλους του πολέμου.

«Το δύσκολο μέρος είναι το πώς θα μοιάζει αυτή η δύναμη ασφαλείας, την αποκαλούμε “δύναμη ανθεκτικότητας”», ανέφερε ο αξιωματούχος.

«Η δύναμη ανθεκτικότητας αποτελεί μέρος των εγγυήσεων ασφαλείας που θέλουν οι Ουκρανοί και ελπίζουμε να τις λάβουν», συμπλήρωσε.

Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης μια ξεχωριστή ειρηνευτική δύναμη για την επίβλεψη της κατάπαυσης του πυρός, η οποία θα λειτουργεί ως «κοινή επιτροπή» με συμμετοχή Ρώσων, Ουκρανών και μιας τρίτης χώρας εκτός ΝΑΤΟ, για την επιτήρηση των μετώπων και την εξασφάλιση της τήρησης της εκεχειρίας.

Οι ΗΠΑ ενδέχεται να συμμετέχουν και αυτές, όχι με στρατεύματα επί του εδάφους, αλλά με οικονομική υποστήριξη, σε συνεργασία με τρίτο μέρος, όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal την Κυριακή, το σχέδιο ενδέχεται να περιλαμβάνει και την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους.

Η πρώτη κυβέρνηση Τραμπ είχε εκφράσει την αντίθεσή της στην αναγνώριση της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2014. Την ίδια στάση είχαν κρατήσει και όλοι οι προηγούμενοι πρόεδροι των ΗΠΑ από τότε. Το Κίεβο, από την πλευρά του, έχει χαρακτηρίσει «κόκκινη γραμμή» οποιαδήποτε αναγνώριση προσαρτημένου εδάφους ως ρωσικού.

Αν και η nypost δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα το σχετικό δημοσίευμα, υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε την Παρασκευή ότι κατά τις συνομιλίες με αμερικανική αντιπροσωπεία την προηγούμενη εβδομάδα, η βασική ανησυχία του Κιέβου ήταν το «εδαφικό» σκέλος της συμφωνίας, δηλαδή η αναγνώριση των υπό ρωσική κατοχή περιοχών ως ρωσικού εδάφους.

Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η Ουκρανία φαινόταν «διατεθειμένη να εγκαταλείψει το 20% της επικράτειάς της», εφόσον αυτό θεωρείται ως «de facto» και όχι «de jure» αναγνώριση.

«Το “de facto” σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε πως οι Ρώσοι κατέχουν αυτή τη γη, αλλά δεν λέμε ότι [η Ουκρανία] την παραχωρεί για πάντα», είπε. «Το “de jure” σημαίνει ότι αποδεχόμαστε πως [οι Ρώσοι] την απέσπασαν και δεν θα την ξαναδούμε ποτέ».

Καθώς οι λεπτομέρειες του σχεδίου αρχίζουν να γίνονται γνωστές, παραμένει ασαφές πού στέκονται τα δύο μέρη, καθώς τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα εξετάζουν τους πιθανούς όρους και διαψεύδουν πληροφορίες ότι είναι έτοιμες να συμφωνήσουν, για να αποφύγουν την αποχώρηση των ΗΠΑ από τις συνομιλίες.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ρουστέμ Ουμέροφ, είχε εκφράσει συμφωνία κατά «90%» με το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ, το οποίο συζητήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Παρίσι με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, και τους ειδικούς απεσταλμένους του προέδρου, Στιβ Γουίτκοφ και Κιθ Κέλογκ.

Ωστόσο, το Σαββατοκύριακο, ο Ουμέροφ διέψευσε τις δηλώσεις της πηγής της Post, λέγοντας στο Sky News ότι το υπουργείο του «δεν λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις».

«Έχουμε αρκετές θεμελιώδεις θέσεις: στηρίξαμε την πρόταση των ΗΠΑ για πλήρη κατάπαυση του πυρός από τις 11 Μαρτίου, ενώ η Ρωσία δεν τη στήριξε και συνεχίζει καθημερινά τις επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις και υποδομές. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι ασαφές πώς θα μπορούσε κάποιος να συζητά ή να μετρά σε “ποσοστά” την πρόοδο οποιουδήποτε διαλόγου», συμπλήρωσε.

Ο Ουμέροφ, πάντως, ήταν ένας από τους δύο κορυφαίους Ουκρανούς αξιωματούχους που συμμετείχαν στην αντιπροσωπεία του Κιέβου στις συνομιλίες, και αναμενόταν να παρουσιάσει τις προτάσεις στον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Το βασικό μας ερώτημα είναι πώς μπορεί να διασφαλιστεί ότι η πρόταση για κατάπαυση του πυρός μπορεί να λειτουργήσει και να παρακολουθείται με αξιοπιστία», είπε στη δήλωσή του. «Παραμένουμε σε εποικοδομητικό διάλογο με τους Αμερικανούς εταίρους μας και είμαστε πλήρως δεσμευμένοι στο να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος», πρόσθεσε.

Η Ρωσία, από την άλλη, δεν έχει ακόμη δείξει αν προτίθεται να συμμετάσχει σοβαρά σε ειρηνευτική συμφωνία, καθώς έχει καθυστερήσει για πάνω από έναν μήνα τις πρωτοβουλίες του Τραμπ για κατάπαυση του πυρός. Ο Γουίτκοφ θα επιχειρήσει να αλλάξει αυτή τη στάση την τρέχουσα εβδομάδα, καταθέτοντας μια τελευταία, καλύτερη πρόταση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και μείωση των κυρώσεων, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Κρεμλίνο θα «αναλύσει και θα επανεξετάσει» τα αποτελέσματα της 30ωρης κατάπαυσης του πυρός που ανακοίνωσε και επανειλημμένα παραβίασε το Σαββατοκύριακο, πριν δεσμευτεί για μεγαλύτερη παύση των εχθροπραξιών, την οποία ζητούν ο Τραμπ και ο Ζελένσκι.

«Φυσικά, πρώτα πρέπει να σκεφτούμε και να αξιολογήσουμε προσεκτικά τα πάντα και να δούμε τα αποτελέσματα», είπε σχετικά με την κατάπαυση του πυρός που η χώρα του παραβίασε πάνω από 3.000 φορές. «Άλλωστε, αν προσέξατε, το είπα από την αρχή, όταν συναντήθηκα με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, ότι θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάπαυση του πυρός για το Πάσχα», συμπλήρωσε ο Ρώσος πρόεδρος.