Η Ρωσία είναι έτοιμη να εξετάσει πρόταση του ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για παύση των επιθέσεων και από τις δύο πλευρές σε μη στρατιωτικές υποδομές της άλλης, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.
Ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι είναι ένα περίπλοκο θέμα, το οποίο ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος να συζητήσει. Ωστόσο, δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια προς το παρόν για συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.
Και οι δύο πλευρές δέχονται πιέσεις για να σημειώσουν πρόοδο προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος βρίσκεται πλέον στον τέταρτο χρόνο του, μετά την απειλή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα να εγκαταλείψει τις προσπάθειες για να οδηγηθούν σε συμφωνία.
Ο Ζελένσκι δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για οποιασδήποτε μορφής συνομιλίες ώστε να δοθεί τέλος στις επιθέσεις σε μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
«Η Ουκρανία διατηρεί την πρότασή της να μην πλήττονται τουλάχιστον στόχοι αμάχων. Και περιμένουμε μια σαφή απάντηση από τη Μόσχα», δήλωσε. «Είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό».
Ερωτηθείς ποια είναι η απάντηση του Κρεμλίνου, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι το θέμα αυτό χρειάζεται να συζητηθεί λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία της 30ωρης πασχαλινής εκεχειρίας που κήρυξε ο πρόεδρος Πούτιν το σαββατοκύριακο.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δεν διευκρίνισε πώς συνδέονται αυτά τα δύο θέματα. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν για παραβίαση της πασχαλινής κατάπαυσης του πυρός πάρα πολλές φορές και για επανειλημμένες παραβιάσεις του μορατόριουμ που συμφωνήθηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα στις επιθέσεις σε ενεργειακούς στόχους, όπως δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος και διυλιστήρια πετρελαίου.
«Πράγματι, ο πρόεδρος εξήγησε την περιπλοκότητα αυτού του θέματος μόλις χθες, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Δηλαδή, αν μιλάμε για εγκαταστάσεις μη στρατιωτικής υποδομής, χρειάζεται να διαφοροποιηθεί με σαφήνεια σε ποιες περιστάσεις αυτές οι εγκαταστάσεις μπορεί να αποτελούν στρατιωτικό στόχο και σε ποιες περιστάσεις δεν μπορεί», συνέχισε ο Πεσκόφ.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επικαλέστηκε δήλωση του Πούτιν, σύμφωνα με τον οποίο μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν στρατιωτικό στόχο αν πολεμιστές του εχθρού συναντώνται εκεί. «Ως εκ τούτου υπάρχουν εδώ λεπτές διακρίσεις που έχει νόημα να συζητηθούν», σύμφωνα με τον Πεσκόφ.
Στη διάρκεια του πολέμου, άμαχοι έχουν σκοτωθεί και στην Ουκρανία και στη Ρωσία, αν και πολύ περισσότεροι στην ουκρανική πλευρά.
Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις 13 Απριλίου σε ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στην ουκρανική πόλη Σούμι, σε σκόπιμη επίθεση σε αμάχους, σύμφωνα με το Κίεβο. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έπληξε συνάντηση Ουκρανών στρατιωτικών αξιωματικών.
Ο Ζελένσκι δήλωσε χθες ότι «πρωταρχικός στόχος» στις συνομιλίες ανάμεσα στην Ουκρανία, τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες στο Λονδίνο αύριο, Τετάρτη, θα είναι να προωθηθεί μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός.
Τον περασμένο μήνα η Ουκρανία συμφώνησε κατ’αρχήν σε μια πλήρη κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες, αλλά ο Πούτιν απάντησε με έναν μακρύ κατάλογο με ερωτήματα και όρους όσον αφορά την εφαρμογή της.
Η Ρωσία δηλώνει συχνά ότι είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με την Ουκρανία και ότι το Κίεβο κατέστησε την πιθανότητα αυτή νομικά αδύνατη βάσει διατάγματος που εξέδωσε το 2022 ο Ζελένσκι, με το οποίο απαγόρευσε τις διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν, αφού η Μόσχα κήρυξε την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών, που βρίσκονται εν μέρει υπό τον έλεγχο των δυνάμεών της.
Αν η Ουκρανία θέλει συνομιλίες, κατέληξε ο Πεσκόφ, τότε θα πρέπει να λάβει μέτρα για να «άρει τα νομικά εμπόδια σε τέτοιου είδους επαφές».
Πηγή: ΑΠΕ