Από τον ΟΗΕ, στον Σαλμά και στο ντιμπέιτ

Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Τα φώτα είναι στραμμένα στη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και κυρίως στη συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εκτός Κ.Ο. ο Μάριος Σαλμας και ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη με όσα έλεγε ο βουλευτής. Στον ΣΥΡΙΖΑ σφάζονται για τους όρους που θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού και στο ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται για το αυριανό ντιμπέιτ των υποψήφιων προέδρων. Ας ξεκινήσουμε…

Καμία ανοχή

Θα ξεκινήσω με τον Μάριο Σαλμά που η έξοδος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ήταν κάτι που οι μυημένοι το ανέμεναν καιρό τώρα. Και αυτό διότι ο βουλευτής με όσα κατά καιρούς αστήρικτα έλεγε δημιουργούσε πρόβλημα στη ΝΔ. Και πολλές φορές ξεπερνούσε τα όρια. Πάντως το μήνυμα Μητσοτάκη είναι ξεκάθαρο: Καμία ανοχή σε αθέμιτες πρακτικές και σε κριτική που μόνο καλόπιστη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Ο κόμπος είχε φτάσει στο χτένι

Μίλησα με κυβερνητικά αλλά και γαλάζια κομματικά στελέχη ενόψει της διαγραφής του Μάριου Σαλμά από την Κ.Ο. της ΝΔ, σήμερα κρίνεται από την επιτροπή δεοντολογίας και ομολογώ ότι τους άκουσα εκνευρισμένους με τον πρώην υπουργό. «Είχε να πατήσει σε επιτροπές για μεγάλο διάστημα», μου έλεγε πηγή μου και συμπλήρωνε: «Αν θες να κρίνεις, κάνε το θεσμικά, κοινοβουλευτικά, αυτός είναι ο ρόλος σου, όχι να πηγαίνεις στα κανάλια και να εκθέτεις συναδέλφους σου». «Ο κόμπος είχε φτάσει στο χτένι», μου είπε άλλος συνομιλητής μου, «δεν μπορείς να πετάς λάσπη χωρίς στοιχεία». Πάντως, από το περιβάλλον Σαλμά αφήνουν να εννοηθεί ότι ο βουλευτής, αν φτάσει η σύγκρουση στα άκρα, θα απαντήσει.

Η τακτική Μητσοτάκη που θύμισε Ανδρέα

Η απόφαση Μητσοτάκη να τον «καρατομήσει», ενώ ο ίδιος βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, θύμισε σε αρκετούς συναδέλφους την τακτική Ανδρέα Παπανδρέου, όμως σε αντίστροφη λογική. Συγκεκριμένα στις αρχές του 1982 ο τότε πρωθυπουργός «καρατόμησε» τον υφυπουργό Εξωτερικών, Ασημάκη Φωτήλα, επειδή είχε αποδεχθεί το κείμενο της ΕΟΚ για το πολωνικό ζήτημα, ενώ ήταν εν πτήσει από Βρυξέλλες για Ελλάδα. Αποτέλεσμα ήταν ότι, όταν προσγειώθηκε, περίμενε το υπουργικό αυτοκίνητο αδίκως…. Καθώς δεν ήρθε ποτέ, γιατί από υπουργός ήταν πλέον μόνο βουλευτής.

Με το βλέμμα στη Λατινοπούλου

Και αυτό που έμαθα είναι ότι ο Μ. Σαλμάς, που μόνο υποστηρικτικός προς τη ΝΔ δεν ήταν πολλές φορές, ενοχλήθηκε και από την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ορίσει υφυπουργό τον αντίπαλό του στην Αιτωλοακαρνανία, Κώστα Καραγκούνη. Το ενδιαφέρον που έμαθα είναι ότι ο Σαλμάς εδώ και καιρό μου είπαν πως έχει το βλέμμα και προς το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου.

Η ατζέντα

Να πάμε, όμως, στα πραγματικά σοβαρά που είναι η επικείμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ερντογάν. Στην κυβέρνηση κρατούν χαμηλούς τόνους και οι προσδοκίες είναι επίσης χαμηλές. Δεν περιμένουν κάτι συνταρακτικό, αλλά θεωρούν πως είναι σημαντικό να διατηρούνται οι δίαυλοι επικοινωνίας των δύο χωρών.

Έμφαση σε ΑΟΖ – Κυπριακό

Η έμφαση θα δοθεί στις προοπτικές επανεκκίνησης του διαλόγου με το Κυπριακό. Δεν αποκλείεται να υπάρξει συζήτηση για την ΑΟΖ υπό το πρίσμα και των εξελίξεων με το τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Σφάζονται στον ΣΥΡΙΖΑ

Το Σάββατο το πέρασα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου το κλίμα ήταν πολύ βαρύ. Έβλεπα ότι ο νέος διχασμός είναι προ των πυλών. Ένα κόμμα που αναμένεται να σπάσει πάλι μετά τις εκλογές. Το έλεγε σε δημοσιογράφους στην αίθουσα Τύπου ο δικηγόρος, Γιάννης Μαντζουράνης, και ξαφνιάστηκα που το άκουσα, αλλά έχει δίκιο.

Μουρμούρα για Ακρίτα

Εκείνη που άκουσε πολλά αρνητικά σχόλια ήταν η Έλενα Ακρίτα με όσα είπε για τον «γιο της πλύστρας» που εξόργισε πολλούς. Και πολλοί έλεγαν για το λάθος που έκανε με την παραίτησή της. Αν ήθελε να παραιτηθεί πραγματικά, θα έστελνε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής και όχι στον επικεφαλής της Κ.Ο., Νίκο Παππά, τόνιζαν. Η Ακρίτα, με την αυτοπροβολή που βγάζει -γράφει στα social για τα πάντα-, δείχνει να είναι επικοινωνιακά περισσότερο βαρίδι για το κόμμα της παρά να προσφέρει κάτι. Δικαίωμά της είναι να γράψει ό,τι σκέφτεται και ό,τι νιώθει. Ανάμεσα σε ένα σκυλάκι, θα μπει η ερώτηση που έκανε στη Βουλή, τα συγχαρητήρια σε κάποιον αθλητή, μια απάντηση σε μια προσωπική κόντρα που έχει ανοίξει. Ένας αχταρμάς. Ένα παντοπωλείο ιδεών και likes.

Σύγχυση για πόθεν έσχες

Ένα άλλο θέμα που προέκυψε και ήταν θέμα σύγκρουσης αφορούσε και το εάν για την υποψηφιότητα προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι υποχρεωτική η κατάθεση πόθεν έσχες. Αυτό που είδα ήταν σύγχυση με την ερμηνεία της απόφασης της ΚΕ για την τροπολογία του Χρήστου Σπίρτζη.

Το on/off κριτήριο

Από επίσημες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ μου έλεγαν πως δεν έχει χαρακτηριστεί ως ένα on/off κριτήριο. Αποτελεί απλώς εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής για να είναι ένα από τα έγγραφα που θα συνοδεύουν τον φάκελο δήλωσης υποψηφιότητας. Δεν θα μεσολαβήσει, επίσης, κάποιος έλεγχος. Ως καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης υποψηφιοτήτων έχει οριστεί η 24η Οκτωβρίου.

Ένταση και αποχωρήσεις

Η τροπολογία του πόθεν έσχες αποτέλεσε ένα από τα σημεία τριβής εντός κι εκτός συνεδρίασης. Αρκετά μέλη της Κ.Ε. που πρόσκεινται στο μπλοκ Κασσελάκη διαφώνησαν κι αποχώρησαν, θεωρώντας παράτυπο να επιβληθεί κάτι τέτοιο. Όμως ένταση υπήρξε και στην αίθουσα των δημοσιογράφων.

Το καρφί Σπίρτζη

Οι πόρτες της Κ.Ε. ήταν κλειστές για τους δημοσιογράφους, αλλά έμαθα το καρφί του Σπίρτζη σε Παύλο Πολάκη και Σωκράτη Φάμελλο που στήριζαν τον Στέφανο Κασσελάκη. «Δεν μπορεί να επαναλάβουμε τα λάθη που κάναμε έναν χρόνο πριν, παρότι εγώ θα χαιρετήσω τη στάση του φίλου μου και συντρόφου, Παύλου Πολάκη, και του Σωκράτη Φάμελλου. Αλλά δεν φτάνει να αναγνωρίζουν τα λάθη τους, πρέπει να τα αναγνωρίζουν και να προτείνουν και διορθώσεις στα λάθη τους», είπε ο Χρήστος Σπίρτζης, κάτι που φαίνεται να απηχεί τη διάθεση και ορισμένων ακόμα στελεχών της πλευράς των «87», τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

«Μπήκε ο πρόεδρος και σας απείλησε»

Υπήρξε όμως και μια άλλη στιγμή έντασης που έδειξε πως πολλοί δεν αθωώνουν όσους στήριξαν τον Στ. Κασσελάκη μέχρι και την ψηφοφορία καθαίρεσης του πριν από 15 μέρες. Μάλιστα κάποια στιγμή ο Χρ. Σπίρτζης είπε προς τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: «Ποιος ήταν στο εκτελεστικό τότε; Μπήκε ο πρόεδρος και σας απείλησε μέσα στο εκτελεστικό ναι ή όχι; Λέγε Γεροβασίλη, γιατί δεν θα πει η Μαριλίζα…».

«Όχι» Όλγας, «ναι» Φάμελλου

Και επειδή σας ανέφερα την Όλγα Γεροβασίλη, να σημειώσω πως δεν θα είναι υποψήφια και θα το δημοσιοποιήσει ίσως και σήμερα. Εντός της εβδομάδας θα ανακοινώσει υποψηφιότητα και ο Σωκράτης Φάμελλος που θα τον στηρίξουν οι 87, αν και με κρύα καρδιά.

Ώρα Κασσελάκη

Όσον αφορά τον Στέφανο Κασσελάκη, αυτός θα είναι πάλι υποψήφιος όπως ξέρουμε, αλλά περιμένουμε την επίσημη δήλωση. Αυτή θα γίνει μάλλον αύριο με τη συμπλήρωση ενός έτους από την εκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Τασούλας άλλαξε την κλειδαριά στο γραφείο του Νίκου Παππά

Θυμάστε το περιστατικό που είχε συμβεί προ ημερών στη Βουλή, όταν ένας μετακλητός υπάλληλος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να εισέλθει στο γραφείο που διατηρούσε στο Μέγαρο ο Στέφανος Κασσελάκης (και πήρε κατόπιν ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκος Παππάς), προκειμένου να πάρει κάποια πράγματά του, αλλά δεν τον άφησε ο αστυνομικός φρουρός που είχε λάβει σχετικές εντολές να μην μπει κανείς; Θυμίζω ότι το επεισόδιο εκείνο είχε λήξει με παρέμβαση του ίδιου του Ν. Παππά, που δήλωσε πως γνωρίζει το συγκεκριμένο άτομο και του δίνει την άδεια να μπει. Ε, τώρα λοιπόν μαθαίνω πως ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, ζήτησε να αλλαχθεί η κλειδαριά στο ισόγειο γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπερ και εγένετο. Τα νέα κλειδιά παραδόθηκαν σε έναν εντεταλμένο συνεργάτη του Παππά, που του τα έδωσε στο χέρι. Ο Κ. Τασούλας ενημέρωσε επίσης τον πρώην υπουργό ότι η Βουλή δεν θέλει για κανέναν λόγο να μπλεχτεί στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και από τη στιγμή που άλλαξε την κλειδαριά, απέσυρε και τον αστυνομικό φρουρό από την πόρτα.

Ο ανεπιθύμητος Ραγκούσης

Μαθαίνω ότι στα επιτελεία των Χάρη Δούκα και Νίκο Ανδρουλάκη ένα πρόσωπο από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι persona non grata. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης. Και σας το λέω αυτό γιατί το πρώτο πράγμα που θέτουν στο τραπέζι ως θέμα συζήτησης κορυφαία στελέχη της εποχής Παπανδρέου προς τους δύο υποψηφίους, είναι το να μην τους στηρίζει ο πρώην υπουργός. Όπως μου είπε και κάποιος, πιο εύκολα την πόρτα της Τρικούπη θα περάσει ο Τσίπρας, παρά ο Ραγκούσης.

Ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων

Στο επιτελείο ενός υποψήφιου προέδρου του ΠΑΣΟΚ υπάρχει δυσαρέσκεια για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Και αυτό έχει να κάνει με τις δημοσκοπήσεις στις οποίες όσες δείχνουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πολύ ψηλά, τον υποψήφιο τον δείχνουν στα τάρταρα. Όταν τους ρώτησα πώς το εξηγούν αυτό και γιατί να συμβαίνει, μου είπαν ότι έχουν την ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων.

450 εκατ. ευρώ νέες επενδύσεις από τη Grivalia Hospitality

Με μεγαλομέτοχο τον πολυεκατομμυριούχο Πρεμ Γουάτσα, ιδιοκτήτη του ομίλου Fairfax που έχει μετοχές στη Eurobank αλλά και σε άλλες σημαντικές επιχειρήσεις, η Grivalia Hospitality, η εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη πολυτελέστατων τουριστικών μονάδων όπως τα Αστέρια Γλυφάδας, έχει προγραμματίσει νέες επενδύσεις που όπως μαθαίνω θα αγγίξουν τα 450 εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ αυτών είναι το τουριστικό συγκρότημα 6 Senses στους Πεταλιούς αλλά και το Blue στο Καλό Λιβάδι της Μυκόνου. Για το δεύτερο σας θυμίζω ότι το έργο «κόλλησε» προσωρινά στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου ζητήθηκε αναθεώρηση του σχεδιασμού ως προς τη δόμηση και τις περιβαλλοντικές παραμέτρους του έργου, για να μπορέσει να προχωρήσει. Επίσης, στο πλάνο έχει την επέκταση του συγκροτήματος Amanzoe στο Πόρτο Χέλι. Πρόκειται για έργα που έχουν ορίζοντα υλοποίησης εντός της επόμενης πενταετίας. Προκειμένου να παρέχει όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες των ξενοδοχείων της το 2022, η Grivalia Hospitality ίδρυσε την εταιρεία Grivalia Sea Services. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει στην κατοχή της έναν μικρό στόλο από πέντε σύγχρονα σκάφη αναψυχής που διατίθενται μέσω των ξενοδοχείων για ημερήσιες εκδρομές, ενώ διαθέτει και ένα καΐκι, στο οποίο έχουν γίνει παρεμβάσεις και πλέον αναστηλώνεται, προκειμένου να ανακτήσει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και να παρέχει στους πελάτες του μία βιωματική εμπειρία.

Ο Σαββίδης επενδύει στον ΠΑΟΚ

Πολλά ακούστηκαν τα τελευταία χρόνια με αφορμή την αποχώρηση του Ιβάν Σαββίδη από την Ελλάδα. Αυτό όμως που φαίνεται είναι ότι ο ίδιος παραμένει ενεργός στα πράγματα. Γιατί η οικογένεια Σαββίδη κάλεσε ένα από τα μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία του Λονδίνου, για να σχεδιάσει το νέο προπονητικό κέντρο της ομάδας. Ο λόγος για το γραφείο KSS που μεταξύ άλλων ειδικεύεται στη μελέτη και τον σχεδιασμό αθλητικών εγκαταστάσεων, μεταξύ των οποίων το γήπεδο Ahmed Bin Ali Stadium στο Κατάρ, ένα από τα γήπεδα του Wimbledon στο Λονδίνο, του Plough Lane Stadium έδρα της Wimbledon στο Λονδίνο και αρκετά ακόμα. Ο Σαββίδης το 2023 είχε αγοράσει 150 στρέμματα γης στην περιοχή της Θέρμης για την κατασκευή ιδιόκτητου προπονητικού κέντρου. Το γεγονός ότι οι διεργασίες για το προπονητικό της ομάδας της Θεσσαλονίκης προχωράνε με την πρόσκληση αρχιτεκτόνων, δείχνει ότι ο Σαββίδης το έχει πάρει πολύ ζεστά και επενδύει στην ομάδα.

Νέες business για τον Σάμι Φάις

Εγκαίνια σε ένα νέο κατάστημα στον περιβάλλοντα χώρο του Attica πληροφορούμαι ότι έχει ετοιμάσει και θα εγκαινιάσει στις 16 Οκτωβρίου ο επιχειρηματίας Σάμι Φάις, ο οποίος διαχειρίζεται έναν όμιλο συμμετοχών που μεταξύ άλλων έχει την Puma, την εταιρεία εξοπλισμού γυμναστικής Technogym, μέρος της Mango, τα καταστήματα Καλογήρου, την Under Armour και πολλές ακόμα δραστηριότητες. Αυτή τη φορά κάνει εγκαίνια στην ημερομηνία που σας προανέφερα για το monobrand της δημοφιλούς μάρκας ειδών μόδας, Michael Kors, το οποίο θα βρίσκεται στο City Link στην οδό Σταδίου.

Πόσο «κοστίζουν» τα ελικόπτερα των Γεράρδου – Μέμου

Πριν από το καλοκαίρι έγινε γνωστή η σύσταση εταιρείας μεταφορών με ελικόπτερα, με μετόχους τον Κώστα Γεράρδο, μεγαλομέτοχο στο Πλαίσιο, και τον Δημήτρη Μέμο, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της πλατφόρμας Marine Traffic. Ενδιαφέρον όμως έχει να σας πω και τι κοστίζει η μεταφορά με ελικόπτερο της εταιρείας hoper που έχουν δημιουργήσει. Για παράδειγμα το ταξίδι από Αθήνα προς Μύκονο σε 44 λεπτά ξεκινάει από την τιμή των 356 ευρώ το άτομο, το ταξίδι από Αθήνα προς Πάτμο από 468 ευρώ σε 76 λεπτά, από Αθήνα προς Τήνο σε 34 λεπτά ξεκινάει από 330 ευρώ το άτομο, από Αθήνα προς Φολέγανδρο σε 58 λεπτά ξεκινάει από τα 439 ευρώ και από Αθήνα προς Αντίπαρο σε 48 λεπτά από 237 ευρώ.

Περίπτερα και παντοπωλεία σέρνουν τον χορό των αυξήσεων

Αρκετά υψηλές αυξήσεις τιμών παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στα σημεία μικρής λιανικής, όπως περίπτερα και παντοπωλεία. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία αγοράς της εταιρείας Intale. Ως προς τις επιμέρους κατηγορίες, οι τσίχλες και καραμέλες είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση με ποσοστό 13,1%, τα ζυμαρικά – ρύζι – όσπρια 9,9%, τα κατεψυγμένα τρόφιμα είχαν 6,8%, τα μαγειρικά συμπληρώματα είχαν 5,3%. Τα παγωτά δέχτηκαν ανατιμήσεις 4,4%, οι σοκολάτες 4,4%, τα σνακ 3,4% και τα μπισκότα 3,1%. Τα στοιχεία συγκρίνουν τη δωδεκάμηνη περίοδο Σεπτεμβρίου 2023 – Αυγούστου 2024 με την αντίστοιχη περίοδο των ετών 2022-2023.