Δεν μας αφήνουν να βαρεθούμε

Καλημέρα με νέα από μια χθεσινή σύναξη όλης της ΝΔ σε βιβλίο για τον ιδρυτή της Κωνσταντίνο Καραμανλή. Όλα αυτά λίγες μέρες πριν από την εκδήλωση της Ρηγίλλης, όπου και θα μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που είναι ακόμη στις ΗΠΑ, για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος έξω από την ιστορική έδρα του. Την ίδια στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ όλοι κινούνται γύρω από την επανεμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα και τα μηνύματα που έστειλε, ενώ στο ΠΑΣΟΚ τρέχουν τα επιτελεία για να μαζέψουν σταυρούς. Θα ξεκινήσω όμως από τις ΗΠΑ.

Φλερτ Μητσοτάκη με επενδυτές

Δεν ξέρω εάν ισχύει το ειδύλλιο μεταξύ της Τζόρτζια Μελόνι και του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ, αλλά αυτό που ξέρω από τις ΗΠΑ είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που βραβεύτηκε προ ημερών μαζί με την ιταλίδα πρωθυπουργό, έχει φλερτ με επενδυτές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες συναντήθηκε με ομάδα επενδυτών όπου τους παρουσίασε την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τα μεταρρυθμιστικά σχέδια της κυβέρνησης. Εκεί, στη Νέα Υόρκη, βρέθηκε και συζήτησε με επενδυτές, εκπροσώπους εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων, ασφαλιστικών οργανισμών και τραπεζών. Και αυτό που έμαθα είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά αυτό που ρωτάνε συνέχεια οι επενδυτές και μου το είπαν οι πιο μυημένοι είναι κατά πόσο στην Ελλάδα υπάρχει όχι απλά πολιτική σταθερότητα, αλλά δημοσιονομική υπευθυνότητα. Πού εστίασαν οι επενδυτές; Στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και στις επενδυτικές προοπτικές στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας.

Επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές

Αυτό που εντόπισα ως είδηση, και πέρασε στα ψιλά των ΜΜΕ, αλλά μου το επεσήμανε κεντρικός υπουργός, είναι η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους ομογενείς ότι θέλει επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις βουλευτικές εκλογές. Και μην εκπλαγείτε εάν δείτε σύντομα νομοθετική ρύθμιση.

Η εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής

Προχθές πήγα στο αμφιθέατρο Μιλτιάδης Έβερτ στο Γκάζι για τη βράβευση του Αλέξη Τσίπρα. Χθες πήγα στο αμφιθέατρο της Εθνικής Πινακοθήκης σε εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής για την παρουσίαση του βιβλίου «Καραμανλής. Η πολιτική ως δημιουργία» (εκδόσεις Ευρασία). Ομιλητές ήταν ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, και οι καθηγητές, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Ευάνθης Χατζηβασιλείου και Μαρία Μενδρινού, ενώ συντόνισε ο διευθυντής της «Καθημερινής, Αλέξης Παπαχελάς. Εκεί ήταν και οι δυο πρώην πρωθυπουργοί, ο ανιψιός του ιδρυτή της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, και ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Το μήνυμα Τασούλα

Στα πηγαδάκια γινόταν και μεγάλη συζήτηση για την πρόσφατη κίνηση των 11 βουλευτών και τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Ανησυχία υπάρχει στους βουλευτές, αλλά με τη δεδηλωμένη, επειδή ακούγεται, δεν τίθεται θέμα. Θα τολμούσα να πω πως είναι ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Μάλιστα, ο Κ. Τασούλας, νομίζω πρώτη φορά από την ημέρα της εκλογής του στην Προεδρία της Βουλής, τοποθετήθηκε επί εσωκομματικών ζητημάτων στη ΝΔ. Και τι είπε; «Δεν υπάρχουν εσωκομματικά ζητήματα στη ΝΔ», ήταν το σχόλιό του – στέλνοντας συγχρόνως ένα μήνυμα ενότητας.

Πήρα παρουσίες

Πάντως έκανα μια πρόχειρη καταμέτρηση και είδα πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Έχουμε και λέμε: Κωστής Χατζηδάκης, Μάκης Βορίδης, Άδωνις Γεωργιάδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Νίκος Παπαθανάσης, Βασίλης Κικίλιας, Κυριάκος Πιερρακάκης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Κώστας Τσιάρας, Χρήστος Σταϊκούρας, Κώστας Κυρανάκης κ.ά., αλλά και συνεργάτες του πρωθυπουργού, όπως ο Γιώργος Μυλωνάκης, κ.ά. Εκεί η γραμματέας της ΝΔ, ο πρώην Επίτροπος και βουλευτής, Δημήτρης Αβραμόπουλος, περισσότεροι από 40 βουλευτές – μεταξύ τους και αυτοί που υπέγραψαν την επίμαχη ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια. Εκεί ήταν, και λογικό, και τα μέλη της οικογένειας Καραμανλή, ο αδελφός του ιδρυτή της ΝΔ, Αχιλλέας Καραμανλής, και ο γιος του βουλευτή Σερρών και πρώην υπουργού, Κώστας Καραμανλής, αρχίζει να κάνει πιο συχνές εμφανίσεις. Και κάποια καλή πηγή μού είπε πως σύντομα θα τον δούμε όλο και πιο ενεργό.

Έρχεται νέα ερώτηση για το κοινωνικό κράτος

Η αποπομπή του Μ. Σαλμά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και ακολούθως η διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία γενικότερα, δεν φαίνεται να πτοεί την επονομαζόμενη ομάδα των «11» (που τώρα έμειναν 10), η οποία είχε υπογράψει την ερώτηση για τη μεταβίβαση των «κόκκινων» δανείων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε funds. Πληροφορίες από το περιστύλιο της Βουλής αναφέρουν πως οι συγκεκριμένοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, που κρίνουν πως με τη στάση τους βοηθούν την κυβέρνηση να έρθει πιο κοντά στα προβλήματα των πολιτών, θα ξαναχτυπήσουν. Με ποιον τρόπο; Με τον ίδιο. Καταθέτοντας εκ νέου ερώτηση στο Κοινοβούλιο, που αυτή τη φορά θα αφορά τις παθογένειες του κοινωνικού κράτους, χωρίς να γίνονται περισσότερο σαφείς επί του παρόντος. Μάλιστα συνομιλούν και με άλλους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να συνυπογράφουν τη νέα ερώτησή τους. Για να δούμε πώς θα το συνεχίσουν.

Το σήμα του Τσίπρα

Και από τα νεοδημοκρατικά να πάμε στα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου όλοι εξακολουθούν να κινούνται στα μηνύματα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας. Μου είπε πρόσωπο που συνομιλεί τακτικά μαζί του πως μόνο τυχαίος δεν ήταν ο εναγκαλισμός με τον Σωκράτη Φάμελλο. Ουσιαστικά έδειξε ποια είναι η προτίμησή του και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης και πρώην επικεφαλής της Κ.Ο. αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του και ακόμη περιμένουμε και τον Στέφανο Κασσελάκη.

Οι αλλαγές του Παππά

Και επειδή αναφέρθηκα στον Σ. Φάμελλο, ο αντικαταστάτης του στην Κ.Ο., Νίκος Παππάς, έκανε τον δικό του ανασχηματισμό με μικρές σημειολογικές, όμως, αλλαγές στους τομεάρχες. Νέος τομεάρχης Οικονομίας, θέση που κατείχε ο Ν. Παππάς, ορίστηκε ο Χάρης Μαμουλάκης. Επίσης, η Πόπη Τσαπανίδου, που ορκίστηκε τον Αύγουστο βουλευτής μετά την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου, αναλαμβάνει τον τομέα Ψηφιακής Πολιτικής, πεδίο που είχε ο Ν. Παππάς ως υπουργός.

Επιστροφή Πολάκη

Αυτό που είδα και έχει σημασία είναι η επιστροφή του υποψηφίου για την προεδρία, Παύλου Πολάκη, που ξεκινάει το Σαββατοκύριακο τις περιοδείες του και τις ομιλίες από την Κρήτη, ως επικεφαλής του τομέα Διαφάνειας, θέση που είχε και πριν από τη διαγραφή του. Επίσης, μικρές αλλαγές υπήρξαν και στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους. Ο Γιάννης Σαρακιώτης, η Νίνα Κασιμάτη και ο Γιώργος Γαβρήλος έμειναν στη θέση τους, όπως και ο αναπληρωτής, Βασίλης Κόκκαλης, ενώ στο σχήμα μπήκε και ως αναπληρωτής ο Χρήστος Γιαννούλης που εκφράστηκε πρώτος θετικά για την υποψηφιότητα Φάμελλου.

Κινητικότητα και Τεμπονέρας

Ο Διονύσης Τεμπονέρας αρνήθηκε στις προτάσεις να είναι υποψήφιος πρόεδρος, με έμφαση στη φράση πως παλεύει για ιδέες και όχι για καρέκλες. Δεν σημαίνει αυτό πως σταματάει την προσπάθεια για διάλογο των προοδευτικών δυνάμεων και τη συνεργασία ακόμα και σε κοινό ενιαίο σχήμα. Σήμερα με αφορμή την εκδήλωση στην ΕΣΗΕΑ του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ (παιδί του πρώην υπουργού Γιάννη Δραγασάκη) με θέμα «Η εργασία σήμερα: Για μια προοδευτική πρόταση», όπου θα μιλήσει και ο Δ. Τεμπονέρας θα ακουστούν διάφορα για την ανάγκη ένωσης του χώρου. Και θα έχει ενδιαφέρον ποιοι θα πάνε.

Η περίπτωση Φαραντούρη

Σας έγραψα πως ο Νικόλας Φαραντούρης δεν θα κατέβει στη μάχη της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ – το έχει πει στους στενούς του συνεργάτες ότι «δεν». Γιατί; Οι χαμηλές πτήσεις στις δημοσκοπήσεις τον κάνουν να βάζει φρένο αυτή τη στιγμή. Αυτό έμαθα εγώ.

Τους έχαναν στα break

Άνθρωπός μου που τρύπωσε στα παρασκήνια του ντιμπέιτ των υποψήφιων αρχηγών του ΠΑΣΟΚ μου είπε τα εξής: Και οι έξι υποψήφιοι όταν υπήρχε διακοπή για διαφημίσεις εξαφανίζονταν και τους έψαχναν στους διαδρόμους. Επίσης, μηδενός εξαιρουμένου όλοι ήταν πάνω από τα κινητά τους και τις τρεις ώρες του ντιμπέιτ και ήταν σε ανοικτή γραμμή με τα επιτελεία τους. Μου είπε, επίσης, ότι όλοι ήταν εξαιρετικά αγχωμένοι στην αρχή της τηλεμαχίας και σε έναν – μία εξ αυτών δεν προλάβαιναν να γεμίζουν το ποτήρι με νερό, γιατί από το άγχος το έπινε μονορούφι.

Πρώτη Συνέλευση Πολιτών της Ε.Ε. στην Αθήνα

Μια ενδιαφέρουσα σύναξη γίνεται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα με αφορμή μια σύμπραξη ευρωπαϊκών φορέων, με επικεφαλής το Πρόγραμμα Διακρατικής Δημοκρατίας STG του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου (EUI). Η Αθήνα επελέγη ως η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα στην οποία θα συγκληθεί πιλοτικά τον Σεπτέμβριο (27-28 και 29 του μηνός) η 1η Συνέλευση Πολιτών της Ευρώπης, με στόχο να αποκτήσουν οι ευρωπαίοι πολίτες «φωνή» και πιο άμεση πρόσβαση στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. Ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, χαιρέτησε την κίνηση αυτή και θα την αξιοποιήσει και ενόψει των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ, όπως έμαθα.

Νομοσχέδιο για δήμους που αφορά και οφειλέτες

Και να πάω λίγο στα αυτοδιοικητικά, αφού έλεγα πριν για τον Χ. Δούκα, σήμερα ξεκινάνε στα Γιάννενα οι προσυνεδριακές συναντήσεις διαλόγου που πραγματοποιεί η ΚΕΔΕ ενόψει του πρώτου Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της δημοτικής περιόδου 2024-2028, που θα γίνει στη Ρόδο στις 7-9 Νοεμβρίου, όπου έμαθα πως θα πάει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Με αφορμή αυτή τη σύναξη να σας πω ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος κατέθεσε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής νομοσχέδιο που αφορά και την Αυτοδιοίκηση. Κάθισα και διάβασα αρκετές σελίδες και είδα μερικά ενδιαφέροντα πράγματα, όπως τη διάταξη για τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα με αποπληρωμή έως 60 δόσεις και ειδική μέριμνα για τους ευάλωτους οφειλέτες, για τους οποίους θεσπίζεται επιπλέον απαλλαγή από τις προσαυξήσεις έως και 95%. Επίσης, παγίως, θεσπίζεται η δυνατότητα προσφυγής στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για οφειλές σε δήμους που υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ.

Βίκος: Σφήνα στις πολυεθνικές με κρύο τσάι

Άνοιγμα σε νέα κατηγορία με στόχο να σταθεί απέναντι στους μεγάλους της αγοράς όπως η Lipton με το IceTea που ανήκει στην Pepsi αλλά και η Coca Cola με το Fuze Tea κάνει η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων που παράγει το εμφιαλωμένο νερό Βίκος. Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα της επιχείρησης μετά τα αναψυκτικά, με στόχο να διευρύνει την γκάμα των προϊόντων της και ενώ ο τζίρος της συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς έφτασε στα 118 εκατομμύρια ευρώ το 2023 από 105 εκατομμύρια ευρώ το 2022. Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζουν τα υψηλά κέρδη που έχει σταθερά η επιχείρηση, καθώς πριν από την εκκαθάριση των φόρων άγγιξαν τα 13,6 εκατομμύρια ευρώ από 4,05 εκατομμύρια ευρώ για τις δύο χρονιές 2023 και 2022 αντίστοιχα. Η επιχείρηση, πάντως, δεν χάνει την ευκαιρία να τονίσει με κάθε τρόπο τον οικογενειακό της χαρακτήρα, παρά το μεγάλο της οικονομικό μέγεθος και την πρωτιά που έχει κατακτήσει στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια, κάτι που παρουσιάζει ενδιαφέρον εάν αναλογιστεί κανείς την ένταση με την οποία το χρησιμοποιεί ως εργαλείο μάρκετινγκ υπό την έννοια ότι και άλλες επιχειρήσεις είναι οικογενειακές, ωστόσο δεν προωθούν τη συγκεκριμένη τους «ιδιότητα» με την ίδια ένταση προς τα έξω.

Το CVC και η υγεία

Το άλλο που ακούω και έχει ενδιαφέρον είναι ότι σύντομα θα δούμε ανακατατάξεις στην ιδιωτική υγεία. Ιδιαίτερο και ξεχωριστό ενδιαφέρον φαίνεται ότι παρουσιάζει το νοσοκομείο Υγεία που ανήκει στον όμιλο Hellenic Healthcare Group που διαχειρίζεται το αμερικανικό fund, CVC Capital. Για το συγκεκριμένο νοσοκομείο ακούγεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών. Ωστόσο, τα πράγματα είναι αρκετά πρόωρα για να μιλήσει κανείς για περαιτέρω εξελίξεις γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Πέρασε, ωστόσο, μάλλον ικανό διάστημα από τη στιγμή που το CVC απέκτησε νοσοκομεία όπως το Υγεία, το Metropolitan, το Μητέρα και άλλες κλινικές και μάλλον το πέρασμα αυτού του χρόνου σηματοδοτεί ότι ήρθε με κάποιον τρόπο η ώρα για το CVC να κερδίσει με το παραπάνω αυτά που δαπάνησε για τη συγκεκριμένη επένδυση.

Η BC Partners εξαγοράζει μετοχές στη Euroleague

Ας πάμε τώρα σε ένα άλλο fund. Μου ήρθαν χθες το βράδυ πληροφορίες που λένε ότι η BC Partners (Nova, Pet City, ΙΕΚ Ακμή κ.ά.), με επικεφαλής τον Νίκο Σταθόπουλο, συζητάει να εξαγοράσει ποσοστό μειοψηφίας στη Euroleague. Σύμφωνα με ανθρώπους που παρακολουθούν από κοντά τις συνομιλίες, η συμφωνία με τη BC Partners μπορεί να κλείσει μέσα σε περίοδο ενός μήνα. Η διεθνής εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων, υπό την καθοδήγηση του Νίκου Σταθόπουλου, φαίνεται πως κατάφερε να εκτοπίσει τόσο την General Atlantic, όσο και τη SURJ Sports Investment της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και πολλούς άλλους ενδιαφερόμενους από την κούρσα για την απόκτηση περίπου του 1/3 των μετοχών της Euroleague. Η Euroleague αποτιμάται συνολικά στην περιοχή του 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Σας θυμίζω εδώ ότι η BC Partners με 50 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση και επενδύσεις στην Ελλάδα που ξεπερνούν τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ έχει εισέλθει δυναμικά στον κλάδο των sports. Πρόσφατα εξαγόρασε μερίδιο της GSE Worldwide, ενός διεθνώς κορυφαίου sports agency που εξειδικεύεται στο αθλητικό marketing.

Τι δείχνουν τα «χαρτιά» για Παπουτσάνη

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα «χαρτιά» που παρουσιάζει η Eurobank Equities σε ανάλυσή της για τη γνωστή σαπωνοποιία Παπουτσάνης. Τα έσοδα 1ου εξαμήνου του ’24 ανήλθαν στα 32,2 εκατ. ευρώ (-1,4% σε ετήσια βάση), κυρίως ως αποτέλεσμα της μείωσης -7,2% το πρώτο τρίμηνο, ακολουθούμενη από θετική τάση το δεύτερο τρίμηνο (+3,9%). Παρά τη συγκρατημένη απόδοση στο πρώτο εξάμηνο αναμένονται ισχυρότερες τάσεις στο δεύτερο εξάμηνο που διανύουμε ήδη, καθώς οι πωλήσεις προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας και προϊόντων για τρίτους επιταχύνονται, υποστηριζόμενες από μια νέα πολυεθνική συνεργασία, με τα πλήρη οφέλη να φαίνονται το 2025. Κοιτάζοντας μακροπρόθεσμα η επιχείρηση φαίνεται έτοιμη να επιστρέψει σε διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης τα επόμενα δύο χρόνια λόγω της αύξησης του μεριδίου αγοράς και της επέκτασης του χαρτοφυλακίου προϊόντων της (π.χ. είσοδος στο πλυντήριο ρούχων/πιάτων απορρυπαντικά μέσω του πρόσφατα εξαγορασμένου «Αρκάδι») μαζί με νέες συμφωνίες στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Τα «παιχνίδια» της ακρίβειας για την AS Company

Η AS Company αποτελεί τη γνωστότερη και ίσως πιο πολυδιαφημισμένη εταιρεία παιχνιδιών ελληνικών συμφερόντων. Αυτό που βλέπω, όμως, είναι ότι στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς «χτυπήθηκε» από τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος που έφερε η γενικότερη ακρίβεια στη χώρα. Ο τζίρος μειώθηκε γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο κατά 3,22%. Ωστόσο, ο συντελεστής μεικτού κέρδους κινήθηκε ανοδικά με 3,18% λόγω του ότι η εταιρεία έθεσε σε εφαρμογή τη στρατηγική για πώληση προϊόντων με υψηλότερη προστιθέμενη αξία και επομένως καλύτερα περιθώρια κέρδους. Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από τους φόρους μειώθηκαν πάντως στα 1,5 εκατομμύρια ευρώ από 1,63 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που σημαίνει ποσοστό -8,32%.